Zobacz pełną wersję : Padła płyta główna w D50
dziki_lysy
30-12-2006, 17:13
Witam forumowiczów.
Wydaje mi sie ze przeszukalem forum dosyc dokladnie - i odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem.
Post bedzie niekrotki ale jesli ktos mial podobne doswiadczenia to prosze o lekture i porade:)
Otoz: początkowo wystepowal problem z akumulatorem - oryginalny aku wytrzymywal paredziesiat zdjec i rozladowywal sie do konca przy wylaczonym aparacie. A calosc zostala sciagnieta z USA na poczatku tego roku (dokladnie luty). Wiec moje podejrzenie padlo szybko na aku. Aparat uzywalem jednak sporadycznie (wyjazd do UK) i wyciagalem z niego po kazdym uzyciu akumulator. Aparat dzialal normalnie.
Pewnego razu aparat przestal dzialac. Objawy: akumulator wydal zapach taki jakby sie spalil i pojawil sie na wyswietlaczu blad "ERR". Lustro sie podnosi, migawka chodzi. lampa dziala - jednak zupelenie nie trzyma czasow.
Zanioslem go do poleconego elektronika ktory sie zajmuje takim sprzetem i jego wyrok brzmi "PADLA PLYTA GLOWNA". Nie chce sie tym zajac - mowi ze w sumie koszt naprawy wynioslby ok 1200zl.
Moje pytania brzmia:
Czy cos da sie z tym zrobic?
Czy da sie gdzies kupic uzywana albo nowa plyte główną?
Czy serwis sprzedaje takie czesci?
Czy moze macie jakies inne pomysly co z tym zrobic:)?
pozdrawiam
i prosze o sensowne porady ;)
dziki_lysy
meliszipak
30-12-2006, 19:30
Kup używany, pewny D50 za 1000zł lub niewiele więcej, a ten wystaw na allegro,ebay z uczciwym opisem.
Może kto potrzebuje migawkę, obudowę, jakąś klapkę itp.
Brachson
30-12-2006, 20:34
albo kup od kogoś D50 ale po upadku albo ze spaloną matrycą aoblo coś takiego - wyciągniesz płytę i serwis Ci zamontuje nową - tak czy siak lipa jest :( współczuje!
meliszipak
30-12-2006, 20:40
Brachson, przestań ... jak myślisz ile kosztuje wymiana płyty w serwisie :lol:
ale kolega chyba nie mial na mysli serwisu nikon polska... ;) pewnie chodzilo o tego "poleconego elektronika ktory sie zajmuje takim sprzetem"
co do serwisu nikona to drugim pytaniem (zaraz po "ile") byloby tez "na kiedy" :D
meliszipak
30-12-2006, 20:52
Bubel, przecież jak byk napisane, że polecony elektronik wycenił to na 1200zł, i w dodatku nie chce się tym zająć.
Prawda jest taka, że taka naprawa jest nieopłacalna i najlepiej zrobić jak napisałem powyźej.
ale mi chodzilo wlasnie o "odzyskanie" z jakiegos trupa elektroniki i jej wymiane u "poleconego elektronika" ;)
Brachson
30-12-2006, 21:24
wymiana to nie to samo co naprawa - tak mi się zdaje :)
wymiana czy nie, moga go nawet poklepac po pleckach :D jesli bedzie dzialal tzn. ze go naprawili :D
edit:
acha, zeby nie bylo zupelnego offtopica ;) co do pytan, to nie sadze zeby dalo sie kupic nowa "plyte glowna", w serwisie kupic chyba tez sie nie da (ale zeby sie dowiedziec, to trzeba by bylo sie do nich dodzwonic, co graniczy z cudem :D ) jedyny sposob pozyskania czesci, jaki mi przychodzi na mysl, to tak jak kolega wyzej sugerowal - zakupic jakis "padniety" egzemplarz (z dobra elektronika oczywiscie ;) ) i wymienic ja u jakiegos "speca", lub wlasnorecznie :D (na wlasna odpowiedzialnosc ;) )
...albo dac do serwisu nikona, zaplacic slone $$ i czekac tyle, ze kaktus predzej zwiednie :D (a ile zaplacic, to trzebaby sie dowiedziec - tutaj powraca temat "utrudnionego" kontaktu z serwisem nikon polska :D )
albo, tak jak kolega wyzej sugerowal - sprzedac (uczciwie!) jako uszkodzony, dolozyc i kupic inny (niekoniecznie nowy, mozna poszukac tez uzywki, ale tu nic nie sugeruje, bo jak kto woli)
to chyba tyle co mi przychodzi na mysl
dziki_lysy
03-01-2007, 01:57
dzieki za odpowiedzi.
jutro jade odebrac zwloki od fachowca i wtedy tez sie dowiem dokladniej co i jak...
w gre raczej nie wchodzi kupno uzywki - raz juz sie nacialem i tym razem chce miec aparat z PELNA GWARANCJA (najlepiej wieczna ;).
czy ktos kiedys widzial, znal, slyszal o kims kto ma na handel aparat z dobra plyta?
decydowalbym sie na wymiane plyty glownej jesli kwota bylaby zdecydowanie nizsza niz 1000zl.
jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly to zapraszam do dyskusji:)
pogrążony w żałobie
dziki_lysy
p.s. a jak nie znajdzie sie "dawca" dla mojego d50 to szukajcie go juz tylko na allegro ;)
dziki_lysy
03-01-2007, 19:44
Wiec jest potwierdzone ze jest to plyta glowna (w zasadzie najwazniejsza z trzech plyt w d50).
W serwisie nie chca mi powiedziec ile moze kosztowac naprawa (mimo kilku prosb). Czy ktos kiedys to naprawial w serwisie NP i moze mi powiedziec ile sobie licza za taka usluge? Elektornik ktory robil przeglad mojego aparatu mowil o cenach od 500 do 1200zl. I o ile pierwsza kwota jest do przyjecia to ta druga juz nie!
I jak myslicie: za ile mozna sprzedac body w takim stanie jak opisuje?
pozdrawiam
dziki_lysy
Jeśli nic innego tam nie padło, to pewnie za 50-70% wartości sprawnego używanego egzemplarza. Ale szybko to go raczej nie sprzedasz, na takich kupców się trochę czeka.
dziki_lysy
03-01-2007, 20:22
nowa plyta i smiga jak nowy:) (wedlug zapewnien fachowca).
szkoda mi go tymbardziej ze z zewnatrz jego stan jest po prostu idealny - zero rys i sladow uzywania. Wyglada jak nowy...
Piotrek_Puławy
03-01-2007, 23:30
Skoro kupowałeś go w lutym to jest jeszcze na gwarancji. Dlaczego nie odeślesz go do serwisu?
Piotrek_Puławy
03-01-2007, 23:31
Oczywiście jeśli chodzi o luty 2006....
w naszym kochanym i ze wsząd podziwianym przy kazdej mozliwej okazji serwie firmowym Nikona nie mozna zamowic ani kupic czesci...
cos tam sie jąkali o polityce firmy, ale i tak nie zrozumialem/słuchalem.
P.S. szkoda aparatu
P.S. wymiana plyty glownej powinna byc calkiem nieskomplikowana - dla kogos komu sie rece nie trzesa przy takiej robocie ;)
w naszym kochanym i ze wsząd podziwianym przy kazdej mozliwej okazji serwie firmowym Nikona nie mozna zamowic ani kupic czesci...
cos tam sie jąkali o polityce firmy, ale i tak nie zrozumialem/słuchalem.
Czyli działają niezgodnie z prawem. Jeśli są jedynym dystrybutorem na kraj części zamiennych nie mogą odmówić Ci ich sprzedaży w 'normalnej', rynkowej, nie zaporowej cenie.
Aha - i nie chce mi się już szukać przepisów, jak kogoś coś więcej interesuje to .. niech sobie poszuka ;-)
O widzisz i nawet czasami nie jestes zgryzliwy ;)
ciekawa uwaga i godna przesledzenia w przepisach.
O widzisz i nawet czasami nie jestes zgryzliwy ;)
Och przepraszam, wymsknęło mi się ;-)
meliszipak
04-01-2007, 01:17
Dziki Lysy, jeszczez 5 miechów, jakaś premiera u Nikona i cena D50 spadnie poniżej 1000zł spoko. :)
dziki_lysy
04-01-2007, 12:20
Skoro kupowałeś go w lutym to jest jeszcze na gwarancji. Dlaczego nie odeślesz go do serwisu?
jak wspomnialem w pierwszym poscie aparat pochodzi z USA i nie mam na niego zadnych dowodow zakupu - czyli za naprawe musze zaplacic.
Z odpowiedzi wnioskuje ze nikt nie wymianial plyty glownej w D50 ( w serwisie lub gdziekolwiek indziej)?
A probowaliscie kiedys naprawiac cos w serwisach nikona u naszych niemieckich sąsiadów?
pozdr
dziki_lysy
Piotrek_Puławy
04-01-2007, 23:04
Mój D70 był kupowany w B&H. Na fakturze zakupu był wpisany numer seryjny obiektywu, a nie korpusu. Popsuł się korpus, więc napisałem do nich, czy nie mogliby poprawić mi tego błędu i podesłać faktury, żebym mógł zareklamować aparat. Jeśli kupowałeś w jakimś porządnym sklepie to spróbuj do nich napisać, może podeślą Ci fakturę w pdf-ie, wydrukujesz sobie i to powinno wystarczyć do reklamacji.
voyager10
05-01-2007, 14:40
Kup używany, pewny D50 za 1000zł lub niewiele więcej, a ten wystaw na allegro,ebay z uczciwym opisem.
Może kto potrzebuje migawkę, obudowę, jakąś klapkę itp.
A dlaczego nie za 200 PLN ?
dziki_lysy
05-01-2007, 23:22
to proponuje licytacje kto sprzeda mi najtaniej swojego sprawnego nikona D50 :D
zaczynamy od 1000zl... kto chce mniej?
przypominam ze biore go tylko dla plyty ;)