PDA

Zobacz pełną wersję : iPhone - problem z allegro :(

Leatherface
05-10-2010, 15:45
Kupiłem na allegro telefon http://allegro.pl/iphone-3g-8gb-bez-simlock-anawigacja-i1248663206.html

Historia już nie krótka, ale najważniejsze:
- telefon jest porysowany, nie mega tragicznie zeby nie dało się korztsrać z niego ale widać sporo konkretnych rys - dla mnie to nie ślady normalnego użytkowania
- wifi nie działa
- po otrzymaniu paczki telefon zaktualizowałem, po czym okazało się że simlock nie jest zdjęty tak jak być powinien (tel wrócił do fabrycznych ustawień, sim lock zdjęto jakimiś chałupniczymi metodami)

Rozmowa nr1: koleś choć odpowiada uprzejmie to ma to w dupie. On ma czyste sumienie, u niego wifi działało, telefon był sprawdzany na różnych kartach. Gdybym nie grzebał w telefonie (!) to może by inaczej do tematu podszedł. (jak chyba powszechnie wiadomo aktualizowanie softu to normalna sprawa, nie napisał na aukcji by tego nie robić bo wróci sim lock...)

Rozmowa nr2: już troche lepiej. Generalnie zwracam telefon i: albo otrzymuje od niego inny, albo zwraca kase choć niechętnie, ale mam zapłacić za wystawienie aukcji, zdjęcie simlocka bo teraz on biedny musi go zdjąć (kupiłem telefon ktory miał być bez blokady...) i jeszcze coś o płaceniu za przesyłke płacił. Dziś mam zadzwonić powiedzieć jaka droga mnie interesuje.

Przy czym ja nie chce płacić ani za aukcje, ani za poczte, a na pewno nie za simlocka, którego rzekomo miało nie być. Doradźcie mi jak to rozegrać i na co mogę liczyć gdyby sprawiał problemy, bo nie odpuszczę. Są co najmniej 3 różnice pomiędzy stanem faktycznym a opisem aukcji. 750zł to dla mnie nie mało, zwłaszcza że to miał być prezent.

Koleś gra niewinnego, zasłania się czystym sumieniem i komentarzami na allegro, a ja czuję się wydymany.

madburn
05-10-2010, 15:53
ii to i tak masz luz
kolega z pracy kupil na allegro .... zdjecie IPhone z UK za 3,5klocka :/

nie dalo sie kupic z reki do reki ?

Leatherface
05-10-2010, 15:55
Luz to będzie jak mi odda kase i przestanie grać niewiniątko. Jeśli ma czyste sumienie to powinien oddać pieniądze i niech sobie sprzeda super sprzęt 2 raz... Jakbym mógł kupić z ręki do ręki to bym tak zrobił. I mam lekcje na przyszłość.

Rafał_Sz
05-10-2010, 15:57
Rozpocznij spór Allegro. Sprawa jest praktycznie wygrana, ale musisz przejść ich procedurę. 2 razy tym sposobem odzyskałem w podobnym przypadku kasę. Raz nawet g..j przeprosił.

Quimeen
05-10-2010, 15:58
Skoro nie napisał w aukcji, że simlock był zdjęty tylko programowo, to opis aukcji niezgodny jest z produktem.
Swoją drogą 750zl za 8Gb w takim stanie to dużo.

Leatherface
05-10-2010, 15:59
Aha, dodam jeszcze ciekowstkę: za pierwszym razem mówił mi że jakby co, to i tak nie uda mi się nic ugrać na drodze sądowej etc. bo już zna takie przypadki. A to ciekawe.

Rafał_Sz
05-10-2010, 16:06
Aha, dodam jeszcze ciekowstkę: za pierwszym razem mówił mi że jakby co, to i tak nie uda mi się nic ugrać na drodze sądowej etc. bo już zna takie przypadki. A to ciekawe.
I tu akurat przydał by się dostęp do broni...

lookash
05-10-2010, 16:06
Gadacie głupoty. W tematyce iPhoneów siedze cały czas i generalnie simlock jest zalozony caly czas. Odblokowac go mozna jedynie programowo. Nawet jesli odblokowuja Ci go w salonie np ERY. Wtedy wpisuja Twoj IMEI do bazy apple'a i kiedy zrobisz aktualizacje to itunes łączy się*z serwerem apple'a, sprawdza czy Twoj imei jest w bazie i jeśli tak to odblokowuje telefon. Jeśli nie to musisz zrobić to samemu wprowadzając tel w tryb jailbreak. Inaczej się nie da.

Nie ma metody hardware'owej! Nie wiem jak wygląda sytuacja z siecią wifi i tak samo nie ocenie wyglądu po takich zdjęciach więc na ten temat się nie wypowiem, ale jeśli jednak chodzi o simlocka to imo gość napisał wszystko jak jest i ja bym mu nic nie zarzucał.

Wybacz, ale niewiedza na temat sprzętu to Twój błąd. On wysłał tobie tel bez sima, a to że ty w ślepo aktualizujesz soft to już Twoja wina, on nie może za to odpowiadać.

Pierwsza zasada przy aktualizacjach, czy to iPhone'a z jailbreakiem, czy czystego, czy nawet w komputerach itp! Nie instaluj aktualizacji jeśli nie jesteś pewien, że wszystko zadziała tak jak należy!

Quimeen
05-10-2010, 16:14
Gadacie głupoty. W tematyce iPhoneów siedze cały czas i generalnie simlock jest zalozony caly czas. Odblokowac go mozna jedynie programowo. Nawet jesli odblokowuja Ci go w salonie np ERY. Wtedy wpisuja Twoj IMEI do bazy apple'a i kiedy zrobisz aktualizacje to itunes łączy się*z serwerem apple'a, sprawdza czy Twoj imei jest w bazie i jeśli tak to odblokowuje telefon. Jeśli nie to musisz zrobić to samemu wprowadzając tel w tryb jailbreak. Inaczej się nie da.

lookash zauważ, że na allegro gdy ludzie piszą, że iP jest odblokowany programowo, to znaczy, że simlock jest ściągany dopiero po jailbreak. A każda aktualizacja firmware, która aktualizuje również baseband powoduje powrót simlocka.
A gdy ktoś pisze, że iP nie ma simlocka, to znaczy, że iPhone go nie posiada od początku, albo został zdjęty przez operatora właśnie w taki sposób jak napisałeś. W tym przypadku aktualizacja firmware nie przywróci simlocka.
Dlatego napisałem, że sprzedawca powinien wspomnieć o simlocku ściągniętym dopiero po JB. Wystarczy popatrzeć po aukcjach na allegro i wszyscy piszą o braku simlocka lub ściągniętym programowo :).
Masz racje, że można się do tego doczepić, ale tak się przyjęło mówić potocznie i takich nazewnictw wszyscy używają.

lookash
05-10-2010, 16:42
Nie zmienia to faktu, że w momencie sprzedaży tel nie mial sima. I to się głównie liczy. A jakby kolega kupujący poczytał wcześniej troche to by nie robił akurat z tym simem takich problemów bo jego zdjęcie to dzisiaj kilka kliknic i po problemie ;) A tak to później jest ze sprzedawca napisze mu, że musi pobrać pieniadze za ponowne zdjecie sima. Jak to mówią, za wiedze się płaci ;)

Leatherface
05-10-2010, 16:49
jakby kolega kupujący poczytał wcześniej troche to by nie robił akurat z tym simem takich problemów bo jego zdjęcie to dzisiaj kilka kliknic i po problemie ;)

no cóż, wydawało mi się, że właśnie kupuję tel ze zdjętym sim lockiem. Zdjętym raz na amen i aktualizacja nie narobi bałaganu...

lookash
05-10-2010, 16:57
No wiadomo, oszukany czuć się możesz, nie wiem jak z resztą ale simem to bym się nie martwił.

Quimeen
05-10-2010, 17:13
Dlaczego miałby się nie martwić? Wgrał 4.1 aktualnie nie ma możliwości zdjęcia simlocka.

nowart
05-10-2010, 17:16
Rozpocznij spór Allegro. Sprawa jest praktycznie wygrana, ale musisz przejść ich procedurę. 2 razy tym sposobem odzyskałem w podobnym przypadku kasę. Raz nawet g..j przeprosił.

i co mu ten spór niby da? sprawa wygrana? nie żartuj sobie z kolegi bo jeszcze w to uwierzy :)
I co niby w tym sporze napisze? Poskarży się konsultantowi, że dostał porysowany telefon? No i co mu to da? :)
Tak to jest jak się kupuje używany sprzęt bez uprzednich oględzin.

lookash
05-10-2010, 17:24
Dlaczego miałby się nie martwić? Wgrał 4.1 aktualnie nie ma możliwości zdjęcia simlocka.
To jest akurat winien sam sobie. Trzeba poczytać zanim się coś zrobi. Obojętnie czy chodzi o sima czy nie. A jakby się okazało, że aktualizacja np stwarza problemy z jakąś funkcją telefonu? W każdym razie i tego sima niedługo da sie ściągnąc zapewne. Nie ma zabezpieczenia którego nie da się złamać ;)

Ciekaw jestem czy zanim kupił ten tel na aukcji zapytał sprzedawcę mailowo czy sim jest zdjęty programowo czy fabrycznie. Pytać trzeba o wszystko, żeby być pewnym. Równie dobrze sprzedającym mógłbyć jakiś "amator" który juz takiego iPhone'a kupił, używał, nie aktualizował i wiedział że tego simlocka nie ma więc z takimi informacjami do sprzedaje.

A jak niestety się na czymś nie znamy i kupujemy nie pytając (bo czesto nie wiemy wlasciwie o co) to później można pluć sobie w brode.

To tak samo jak kupowanie używanego samochodu. Ktoś pocztał i wie, że np w danym modelu często pada np skrzynia biegów, więc kupując ten samochód mimo iż działa jesteśmy gotowi na taką ewentualność, gdy ktoś takiej informacji nie ma i mu padnie to później psioczy, że został oszukany mimo iż sprzedawca mówił prawde - w momencie sprzedaży wszystko działało.

Leatherface
05-10-2010, 18:11
Nie zmienia to jednak faktu, że jestem totalnie rozczarowany zakupem, o wifi już nie wspomnę. Rozumiem co łukasz masz na myśli, ale sorry - dla nie jednego bez simlocka znaczy bez simlocka i tak to rozumie więc kupuje. A stopień znajomości tematu to inna kwestia - w porównania do aut nie będe się bawił. Sprzedawca nie poinformował laika jaka jest sytuacja, brak simlocka = moge robić aktualizację i niczym to nie grozi. Przy czym sim lock nie był zdjęty lecz ominięty, a to różnica.

Mówcie co chcecie, możecie pisać że sie nie znam, iPhone nie dla mnie itd. W efekcie jestem biednieszy o ponad 700zł i mam niesprawny telefon. I nie zostawię tak tego. Jak ktoś ma coś sensownego do napisania co mogłoby mi pomóc to proszę.

Leatherface
05-10-2010, 18:48
Jurto leci do sprzedawcy. Opatrzy go i obada (wifi) - mam nadzieję że cyrku nie będzie i odda pieniądze.

quimeen dzięki za info będe pamiętał hehe, narazie mam dość ajfonów... ;) jeśli zwróci kasę to mi minie.