PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Makro muszki - pyatnie, mam nadzieje ze nie lamerskie

MrLiR
05-10-2010, 11:35
Sie macie Mistrzowie minimalizmu !

Zdradzcie mi prosze tajemnice albo podpowiedzcie jak podejsc do takiej muchy albo innego owada ktory jak tylko zobaczy ludzia nie mowiac o obiektywie to spiernicza gdzie pieprz rosnie.

Jak Wy robicie te mega super foty gdzie mozna liczyc ilosc szesciokatow w oku muchy a ta cholera Wam nie ucieka?

Dzieki z gory za uchylenie rabka tajemnicy. Wiem ze najlepiej trzaskac zdjecia po dzeszczu lub z rana jak rosa, ale muchsze (koniki polne i inne stabilne zyjątka daję rade)? Ona zawsze lata jak opazona i nie jest chetna do pozowania. Ot, taka niecierpliwa z niej modelka ;)

Pozdrawiam Wszystkich, zafascynowany Waszymi pracami
MrLiR

bulinko
05-10-2010, 14:36
Mistrzem nie jestem, ale mogę odpowiedzieć.

Jak sam dobrze wiesz, trzeba wstawać rano....
I tu jest pierwsza przeszkoda, bo dla jednego rano to będzie godzina 10.00 natomiast dla innego rano to jest 5.00.
I by podejść do takiego muszyska raczej trzeba wybrać się o tej drugiej godzinie, może nie koniecznie o 5, ale między 6-8 rano.Wtedy nie powinieneś mieć problemów z upolowaniem takiego gada(zależy od miesiąca teraz jest to 6-8, natomiast w lipcu będzie to godzina 5-7...)
A by robić robić takie przybliżenia jak np. shelld, trzeba już mieć komplet pierścieni.
No chyba że wolisz trochę mniejsze przybliżenia to wybierasz między PP lub kupujesz soczewkę (raynoxa)

Dark
05-10-2010, 17:03
Można i podchodzić w dzień. Robiłem foty much w skali 3-4:1 w samo południe, kwestia farta i wprawy. Pomagają też małe drobiazgi. Ubieram się na ciemno, powoli przesuwam się do obiektu, nierzadko pełznąc po ziemi (wygląda to dość karykaturalnie), czasem zanęcam jakimś smakołykiem lub kroplą wody. I tak spora część ucieka, zanim cokolwiek pstrykniesz. W miarę ćwiczeń zdobędziesz doświadczenie i sam będziesz wyczuwać, na ile możesz sobie pozwolić z konkretnym gatunkiem.

arachiusz
06-10-2010, 09:51
z muchami nie ma problemu ,jest ich wiele i jak nie ta to ta , tylko cierpliwości trza :)

MrLiR
06-10-2010, 09:53
Dzieki Panowie za odzew, w szczegolnosci Buli i Dark, musze zatem wypróbowac Wasze rady i niebawem mysle ze pokaze co z teg wyszło. :)
teraz jak zauwazylem jest dobry sezon na pajaki wiec moze zaczne od tego, ale moze i jakies jeszcze muszki sie znajda :)

Pozdrawiam