PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie nocą.

Vargas
04-10-2010, 23:21
Witam.
Posiadam D60 18-55 + statyw. interesuje mnie zdjęcie w nocy kościoła. Proszę podpowiedzieć na jaki manual muszę ustawić aparat? i w jaki sposób ustawia się czas naświetlania?.

Z góry dziękuję za podpowiedź.

kh29228
04-10-2010, 23:28
Proszę podpowiedzieć na jaki manual muszę ustawić aparat?

o co Ci chodzi? ja mam tylko jeden manual w aparacie:)

chcesz fotografować w nocy kościół na zewnątrz, czy wewnątrz? Czemu nie posłużysz się światłomierzem w aparacie, skąd ktoś z nas ma wiedzieć, jakie tam będą warunki oświetleniowe, jakie światło zastane, czy sodówki, czy np tylko światło księżyca.

wybalansuj długość naświetlania z ISO i przysłoną -> przysłona wystarczająca, żeby GO była odpowiednia (taka jaką Ty chcesz), czas nie za długi, żeby nie przegrzać matrycy, ISO lepiej natywne

masz aparat cyfrowy, więc rób próby. jak Ci wyjdzie coś źle, to w każdej chwili możesz poprawić. to nie klisza, że efekt zobaczysz dopiero po jakimś czasie

Vargas
04-10-2010, 23:40
Zdjęcie robione na zewnątrz. Chodzi mi o to że są przecież M, A, S, P i na co mam ustawić?

teh_14m3
04-10-2010, 23:48
Zdjęcie robione na zewnątrz. Chodzi mi o to że są przecież M, A, S, P i na co mam ustawić?

:shock:
żartujesz?! powiedz, że to prowokacja. proszę :>

kh29228
04-10-2010, 23:50
Chodzi mi o to że są przecież M, A, S, P i na co mam ustawić?

a czy czytałeś chociaż instrukcję, bo ręce opadają...

M - manual
A - aperture
S - shutter
P - programme

ile jest manuali? ano tylko jeden.

marszull
05-10-2010, 00:41
P i pozniej wybrac KN (kosciol noca) tylko budynek musi nalezec do Kosciola Rzymskokatolickiego, bo inaczej ze zdjecia nici, chyba ze aparat by sprowadzany z Anglii

Azazel85
05-10-2010, 03:02
Toś popłynął...

Ale mamy nowy dzień - dobrych uczynków czas... :)

Do poczytania:
1 (http://www.sprzet.darekfoto.pl/ciektx29.html)
2 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11166)
3 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11197)

i, w razie czego, do pooglądania:
4 (http://lustrzanka.sony.pl/#!/szkolka/16)

Mariusz888
05-10-2010, 08:37
Jak się czyta takie posty jak autora wątku to aż ręce opadają - ja rozumiem, że można czegoś nie wiedzieć, ale takie rzeczy to są w instrukcji obsługi (i co najlepsze prawie na jej samym początku więc już nie można się tłumaczyć, że "była taka obszerna że już nie doczytałem"... ) :roll: wątek brzmi jak prowokacja...

!AGresT
05-10-2010, 09:08
Marszull - poprawiłeś mi z rana humor.

pewex
05-10-2010, 09:35
Dzieciąteczko trzeba zaszczepić w sobie odruch naturalny czytania instrukcji, tam stoi napisane co do czego służyć ci będzie.

marszull
05-10-2010, 11:21
Marszull - poprawiłeś mi z rana humor.

A prosze bardzo

A tak juz bardziej powaznie, to ja bardzo chetnie pomagam (mysle ze pare osob moze to potwierdzic)
ale zeby pytac to trzeba, chociaz z grubsza, wiedziec o co (a do tego przeczytanie instrukcji by sie przydalo)

bahuone
05-10-2010, 11:52
Ja pamietam jak kupilem mojego D50, myslalem sobie po kiego mi instrukcja aparat jak aparat pstryk i jest, jednak kiedys z nudow sobie poczytalem instrukcje i bardzo duzo sie dowiedzialem. Jak ktos kiedys madrze napisal posiadanie "lustra" nie czyni Cie fotografem. A tak na marginesie czytanie chyba nie boli :)

Ale zeby nie bylo ze off to tryb tylko i wylacznie M do stosunkowo niskie ISO co by nie szumialo za basz, czas i przyslona od upodoban oraz metoda prob i bledow. NO i statyw podstawa.

Vargas
05-10-2010, 12:52
No no no ale macie radoche co?

!AGresT
05-10-2010, 13:19
No no no ale macie radoche co?

Nie da się ukryć.
Jednak równocześnie dostałeś rzeczowe odpowiedzi na swoje pytanie - niskie iso, długi czas, tryb M, statyw i próby.

Reed
05-10-2010, 13:52
Iso 100, WB = A, mode A zacznij od 5.6 i idz do gory. Pobaw sie z roznymi wartosciami przeslony i ew. pozmienija WB i do dziela.
I najlepiej wyzwalaj migawke z opoznieniem co by nie 'wstrzasac' aparatem
Milej zabawy

fruchu
05-10-2010, 15:21
Bardziej praktyczny do wyzwalania bylby pilot. Ja swojego niestety gdzies zgubilem ;-)

bahuone
05-10-2010, 15:53
Bardziej praktyczny do wyzwalania bylby pilot. Ja swojego niestety gdzies zgubilem ;-)

Lub samowyzwalacz, unikniesz dzieki temu poruszonych zdjec.

Reed
05-10-2010, 15:54
Zakladam, ze go nie posiada.
A moze to Troll?

teh_14m3
05-10-2010, 18:39
Iso 100, WB = A, mode A zacznij od 5.6 i idz do gory. Pobaw sie z roznymi wartosciami przeslony i ew. pozmienija WB i do dziela.
Milej zabawy

odpowiem tak samo jak autorowi wątku: żartujesz? :shock:

markB
05-10-2010, 20:15
Praktyczna rada: sprzedaj statyw i kup hantle. Po pół roku intensywnych ćwiczeń wszystkie kościoły w okolicy zrobisz w nocy bez trójnoga, samowyzwalacza czy wężyka. A do tego kobity będą się za Tobą oglądały, a kolegów, którzy "mają radochę", spierzesz na kwaśne jabłko.

kh29228
05-10-2010, 22:49
Milej zabawy

WB Auto? to chyba nie do końca dobry pomysł:)

tomdoe
06-10-2010, 04:08
Do autora wątku

Kolego zdjęcia nocne to stosunkowo łatwa dziedzina fotografi, podstawa to statyw, jak najniższe ISO, manual, WB na PRE, wężyk, starasz się naswietlac na miejsca ktore bedą motywem głównym. Resztę zrobisz w postprocesie.

MrLiR
06-10-2010, 10:25
I pamietaj o zdejmowaniu np filtra UV, bo mi np popsul troche zdjec - przez moje zapominalstwo.

J51
06-10-2010, 20:37
Zdjęcia nie robi się w nocy,tylko o zmierzchu,są ładniejsze.

markB
06-10-2010, 21:01
Zdjęcia nie robi się w nocy,tylko o zmierzchu,są ładniejsze.

Z tym akurat bym się zgodził. A z WB trzeba eksperymentować. Jeśli kościół oświetlony światłem żarowym, to warto dać WB na żarówę; wtedy niebo wychodzi ciemnogranatowo.

djarek
12-10-2010, 21:44
Z tym co wszyscy moi przedmówcy piszą zgadzam się w 100% jeżeli chodzi o fotki nocą.
Jestem początkujący w tej dziedzinie ale czasami uda mi się coś fajnego pstryknąć. Pewnie za chwilę będą komentarze, że kadr nie taki albo coś innego ale co tam :)

Ściągnij sobie obie fotki i popatrz na szczegóły ustawień.

http://jarek.tuchola.pl/koscioljakub.jpg
http://jarek.tuchola.pl/rynek.jpg

Jak widać różne daty, różne godziny, różne ustawienia......
Pokombinuj :)

de Fresz
13-10-2010, 00:17
A z WB trzeba eksperymentować. Jeśli kościół oświetlony światłem żarowym, to warto dać WB na żarówę; wtedy niebo wychodzi ciemnogranatowo.

Tak tak panowie szpecjaliści, to przecież niezwykle istotne w dobie rawów.
Do pytajnika - olej WB i ustaw aparat na format zapisu RAW, pozwoli Ci to dowolnie skorygować WB oraz ekspozycję w pewnym zakresie już po zrobieniu zdjęcia, choćby za pomocą dołączonego na płycie do aparatu ViewNX. Trza się nauczyć korzystać z możliwości jakie daje cyfra, choćby w podstawowym zakresie.

djarek
13-10-2010, 10:31
Do pytajnika - olej WB i ustaw aparat na format zapisu RAW, pozwoli Ci to dowolnie skorygować WB oraz ekspozycję w pewnym zakresie już po zrobieniu zdjęcia, choćby za pomocą dołączonego na płycie do aparatu ViewNX. Trza się nauczyć korzystać z możliwości jakie daje cyfra, choćby w podstawowym zakresie.

Chciałbym zaznaczyć, że wyżej wstawione fotki były robione w RAWach zaś WB było AUTO więc również polecam ViewNX lub LR.

kh29228
13-10-2010, 11:14

to nie prawda. nie można dowolnie korygować WB w postprocesie. Bardzo duże korekcje WB mają wpływ na nasycenie niektórych kolorów, mogą pojawić się nieprzyjemne artefakty. Nie wierzysz, sprawdź sam. Ustaw sobie WB na 10000K i zrób zdjęcie w miejscu z oświetleniem żarowym. Następne spróbuj ustawić w PP poprawną temperaturę. Wyjdzie Ci gorzej, niż WB ustawiony w miarę poprawnie w momencie robienia zdjęcia.

Oczywiście RAWy dają dużą możliwość korekcji WB, ale nie dowolną.

de Fresz
13-10-2010, 12:01
to nie prawda. nie można dowolnie korygować WB w postprocesie. Bardzo duże korekcje WB mają wpływ na nasycenie niektórych kolorów, mogą pojawić się nieprzyjemne artefakty.

Matko jedyna, skąd się biorą w narodzie takie bzdurne legendy? WB to jest funkcja nakładana na liniowe dane z matrycy, coś co przy zapisywaniu RAWa nie ma miejsca, jest tylko tagowana w pliku informacja o ustawieniu w body i na tej podstawie jest generowana osadzona w nim prewka. Nic więcej. Robiąc w RAWach można mieć ustawiony dowolnie bzdurne WB, a na zawartość pliku nie ma to wpływu.

Nie wierzysz, sprawdź sam.

Sprawdziłem. KLIK! (http://picasaweb.google.com/deFresz/Testin?feat=directlink) – 4 ostatnie zdjęcia. Jedno z obu serii zostało zrobione na presecie 2500 K, drugie na presecie 10000 K (skrajne wartości w body), w czasie wołania WB został ustawiony na identyczną wartość. Jakiekolwiek różnice?

JK
14-10-2010, 08:43
No wreszcie ktoś, kto rozumie o co chodzi z tym nieszczęsnym formatem RAW/NEF. :wink:

Nie można się jednak zgodzić z tym, że ustawianie WB w puszce jest bez znaczenia. Zazwyczaj poprawność ekspozycji oceniamy na podstawie histogramów (najlepiej trzech - R, G, B). To oczywiste, ale trzeba pamietać, że aparaty nie wyświetlają histogramu tego co zarejestrowała matryca, tylko histogram przygotowany dla JPEGa z uwzględnieniem wszystkich ustawień puszki. Tym samym histogram dla każdego obrazka zmienia się w zalezności od ustawienia WB. Jeśli bez sensu wybierzemy WB w puszce, to na wyświetlaczu, podczas robienia zdjęcia, nie będziemy w stanie ocenić prawidłowości ekspozycji. Po zmianie WB może się okazać, że to co niby nie było przepalone, w rzeczywistości jest jednolitą plamą pozbawioną detalu, czyli jest przepalone. Dlatego warto choćby prowizorycznie ustawiać WB w puszce (w ostateczności na AUTO WB). Dajmy szansę Nikonowi. :wink:

de Fresz
14-10-2010, 11:00
Zazwyczaj poprawność ekspozycji oceniamy na podstawie histogramów (najlepiej trzech - R, G, B). To oczywiste, ale trzeba pamietać, że aparaty nie wyświetlają histogramu tego co zarejestrowała matryca, tylko histogram przygotowany dla JPEGa z uwzględnieniem wszystkich ustawień puszki.
(...)
Dlatego warto choćby prowizorycznie ustawiać WB w puszce (w ostateczności na AUTO WB).

A tu pełna zgoda. Ja, jako że ostatnio robię właściwie tylko w RAWach, mam ustawione właśnie AWB i działa on w D90 w tym zakresie na prawdę OK (bo do jechania na JPGach z puszki jednak trzeba by go nieco tjuningować w wielu przypadkach, głównie przy świetle sztucznym).
Nie chce mi się już sprawdzać skrajnych przypadków, ale na fotkach z mojego szybkiego testu różnice w histogramie luminacji nie są szczególnie wielkie, pozostają w zakresie który dałoby się uciągnąć w czasie wołania. Nie wydaje mi się, aby WB totalnie od czapki wpływał na błąd oceny bardziej, niż 0,5 EV, może w skrajnych przypadkach z 1 EV.

JK
14-10-2010, 13:49
..... Nie chce mi się już sprawdzać skrajnych przypadków ....
To może jednak sprawdź te skrajne przypadki (szczególnie te z oświetleniem sztucznym). Myślę, że możesz się lekko zdziwić, bo w poszczególnych kanałach histogramu RGB te różnice wcale nie są takie znów pomijalne.

QuadMan
14-10-2010, 21:07
Witam,

Matko jedyna, skąd się biorą w narodzie takie bzdurne legendy? WB to jest funkcja nakładana na liniowe dane z matrycy, coś co przy zapisywaniu RAWa nie ma miejsca, jest tylko tagowana w pliku informacja o ustawieniu w body i na tej podstawie jest generowana osadzona w nim prewka. Nic więcej. Robiąc w RAWach można mieć ustawiony dowolnie bzdurne WB, a na zawartość pliku nie ma to wpływu.....

dzięki de Fresz, za to co napisałeś. Aż sam musiałem to sprawdzić, bo w erze D200 przy ISO rzędu 800 zawsze starałem się ustawiać WB z grubsza ok, bo wyglądało na to, że późniejsza jego korekta w postprocesie powoduje wzrost szumów. Po prostu wydawało mi się, że WB wprowadza współczynniki do danych RGB zawartych w pliku, więc jeśli później je korygujemy w postprocesie, to wzmacniamy składowe, które były wcześniej tłumione, co powoduje wzrost szumów.
Przeprowadziłem eksperyment, naświetliłem identycznie 2 klatki na wysokim ISO ze skrajnie różnym WB ( 2500 i 10000K ) i ze zdziwieniem stwierdziłem, że są niemal identyczne po ustawieniu identycznego WB. Zastanawiałem się tylko, dlaczego w przypadku fotek z D200 było inaczej ? Głowę bym dał, że było..

Pozdrawiam, QuadMan

JK
14-10-2010, 21:26
Lepiej nie dawaj głowy, bo tak nie było.

QuadMan
14-10-2010, 21:38
Lepiej nie dawaj głowy, bo tak nie było.

Ale sam mi odpowiedziałeś w poście #31 dlaczego tak myślałem :grin:. Pewnie po prostu źle naświetlałem i tyle.

Pozdrawiam, QuadMan

loki_p
15-10-2010, 07:40
Po zmianie WB może się okazać, że to co niby nie było przepalone, w rzeczywistości jest jednolitą plamą pozbawioną detalu, czyli jest przepalone. Dlatego warto choćby prowizorycznie ustawiać WB w puszce (w ostateczności na AUTO WB). Dajmy szansę Nikonowi. :wink:
Albo zmieniając tylko WB będziemy mieć afekt jak przy korekcie ekspozycji o kilka ev w górę i w cieniach będzie ziarno jak dla iso 3200 gdy zdjęcie było robione na iso 200. WB możemy sobie zmieniać bezkarnie jeśli udało nam sie zarejestrować wszystkie składowe histogramy w całości. Jeśli ta sztuczka nam się nie udała będzie widać spadek jakość przy niby bezstratnej korekcie WB w rawie.

rafulec
15-10-2010, 09:28
P i pozniej wybrac KN (kosciol noca) tylko budynek musi nalezec do Kosciola Rzymskokatolickiego, bo inaczej ze zdjecia nici, chyba ze aparat by sprowadzany z Anglii

ROTFL

i kto mi wyczyści matryce ?

tunerek
09-11-2010, 20:13
Nie chcąc zakladac nowego tematu mam pytanie, mój syn idzie w czwartek wieczorenna procesje z laftarniami i chce mu porobic zdjecia na zewnątrz. Teraz pytanie jak mam uzyc lampy ewentualnie czy dorobienie jakiego odblysnika czy softa pomoze mi na tyle zmniejszycczasy aby zdjecia nie byly poruszone, ale chce aby byla zachowana atmosfera. Mysle o zdobieniu z tektury i do srodka dac folie alu i na góre bialą kartke. Moze sie to spfawdzic?

Z gory dzieki za podpowiedzi

tunerek
09-11-2010, 21:01
Przepraszam za bledy , ale jestem w pracy i pisze na telefonie. Jeszcze jedno nie softbox tylko dyfuzor bo 530st nie mozna zdalnie wyzwalac, a musze cos dorobic bo nie bede miec czasu kupic.

Merfin
09-11-2010, 21:11
Proponuje zacząć od analoga. Wydasz kase na zepsute foty to nauczy cie zasięgania wiedzy w literaturze. A to pytanie? Bał bym się zadać na tak cenionym forum

tunerek
09-11-2010, 21:27
Pytam bo nigdy nie robilem tak zdjec, tzn. na zewnątrz po ciemku, a pozatym nie jest to zdjęcie statyczne i musze miec ktòtkie czasy. Jezeli kogos urazilem pytaniem to przepraszam. Jeszcze jedno chce miec jak najmniejsze iso, dlatego pytam.

ra-fal
09-11-2010, 21:30
:smile: stare, ale dobre... powinno być w "humorze", najlepiej przeczytać z rana, a dzień będzie wesoły na 100 %

kh29228
09-11-2010, 22:32
Proponuje zacząć od analoga. Wydasz kase na zepsute foty to nauczy cie zasięgania wiedzy w literaturze. A to pytanie? Bał bym się zadać na tak cenionym forum

jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia, to czasami lepiej zachować milczenie...

tunerek zrób tak:
- ponieś ISO. Masz D300 to jak dobrze naświetlisz to i 3200 będzie ok
- mała przysłona. Masz Tamrona 17-50 to leć na 2.8
- czas na tyle krótki, żeby osoby były nieporuszone. Ile dokładnie to Ci nie powiem, bo nie wiem jak szybko będą się poruszać
- lampą tylko doświetlaj.

tunerek
09-11-2010, 22:39
Odbijając od bialej kartki palnikiem uniesionym, nie powinno chyba za bardzo swiecic, a powinno byc lepiej niz bezposfednio?

kh29228 dzieki za odpowiedz, chcialbym max 1600 iso no 2000 dlatego kombinuje jak tu lampe wykorzystac

kh29228
10-11-2010, 01:28
Odbijając od bialej kartki palnikiem uniesionym, nie powinno chyba za bardzo swiecic, a powinno byc lepiej niz bezposfednio?

kh29228 dzieki za odpowiedz, chcialbym max 1600 iso no 2000 dlatego kombinuje jak tu lampe wykorzystac

sprawa pierwsza: samo odbijanie od białej kartki nic nie da, jeśli karta będzie mała. Przecież chodzi, żeby istotnie zwiększyć powierzchnie świecenia

sprawa druga: nie bój się wysokiego ISO bo myślę, że lepiej nawet mieć nieco za dużo ziarna niż ostre cienie od lampy. poza tym na wydrukach/odbitkach widoczność ziarna mocno spada, w stosunku do tego co widać na monitorze

tunerek
10-11-2010, 07:04
zastanawiam sie czy kartka papieru foto 10x15 zdala by sprawozdanie ewentualnie pokombinuje z dyfuzorem zobacze co da lepszy efekt. Jeszcze jedno zastanawiam sie na jakim poziomie ustawic odszumianie w aparacie?

kh29228
12-11-2010, 01:20
zastanawiam sie czy kartka papieru foto 10x15 zdala by sprawozdanie ewentualnie pokombinuje z dyfuzorem zobacze co da lepszy efekt. Jeszcze jedno zastanawiam sie na jakim poziomie ustawic odszumianie w aparacie?

10x15 to lepiej niż nic, ale szału nie będzie.

jeśli robisz rawy, to nie ma znaczenia jaki poziom odszumiania ustawisz

Greg77
16-11-2010, 06:08
Dobry watek:D
A na serio, ISO na minimum, statyw, M, ustaw sobie f8-f11, czas na poczatek 10sek i zobacz co wyjdzie, jak za jasno to zmniejsz czas, jak za ciemno to odwrotnie, uzywaj samowyzwalacza lub pilota;)

sara
22-11-2010, 20:58
Nadszedł czas na robienie zdjęć nocnych moim nowym Nikonkiem D 300s...niestety nie bardzo wiem ,jakie ustawienia będą najlepsze na początek,aby nie przedobrzyć. Wiem ,że najlepsze efekty da zabawa w trybie M...ale co dalej...może ktoś mi podpowie...moja przygoda z fotografią dopiero się zaczyna...i każda pomoc mile widziana...Pozdrawiam

Umbra
22-11-2010, 21:21
A co chcesz fotografować? Jak architekturę, to statyw i długi czas naświetlania. Jak coś innego, to bez lampy może być ciężko.

sara
22-11-2010, 21:34
A co chcesz fotografować? Jak architekturę, to statyw i długi czas naświetlania. Jak coś innego, to bez lampy może być ciężko.

oczywiście architekturę ( mosty)...statyw mam...z ustawieniami eksperymentuję...to moja pierwsza lustrzanka...

de Fresz
22-11-2010, 22:10
W dziale "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" jest wątek o książkach. Polecam zacząć od niego, po czym wybrać się do księgarni.