Zobacz pełną wersję : D-70s. kopiowanie jpg na karte.
piotereks
30-12-2006, 15:09
Witam.
Pytanie moze dla wielu z Was smieszne. Czy mozna kopiowac zdjecia z kopmutera przez usb do aparatu? proboje i nic nie wychodzi. Z aparatu na komputer no problem,a w druga strone nic a nic. mam Windows 2000, wiec Usb w opcjach ustawielm na "M". Pomozcie. Hm a moze cos z karta czy aparatem??/
PC widzi karte jako dysk więc nie powinno być problemu z kopiowaniem.
Inna sprawa to możliwość podglądnięcia skopiowanego jpg'a na LCD aparatu bo moze o to Ci chodzi? Jeśli tak to gdy obraz jest już zmodyfikowany porgramem graficznym lub pochodzi z innego aparatu to D70 nie pokaże tych plików. Choć chyba akceptuje i pokazuje te z innych lustrzanek Nikona.
cyrusvirus
30-12-2006, 15:35
mi d70s pokazuje zdjecia z innych aparatow (Nikon 5900, Canon A85). Moze to wina Winowsa, bo jak ja to mowie 2000 jest fajny tylko ze niekompatybilny ze wszystkim co sie da ;)
cyrusvirus
30-12-2006, 15:39
Aha ! Przypomnialem sobie ze ja tez mialem z tym male problemy jak podlaczalem aparat do komputera, ale szybko przerzucilem sie na czytnik i jest gitara ;)
Fakt tu zamieszałem pokazuje z innych aparatów ale nie pokazuje już obrabianych graficznie.
Fakt tu zamieszałem pokazuje z innych aparatów ale nie pokazuje już obrabianych graficznie.
bo zalezy jak je obrabiasz. zapewnie znikaja dane exif i to bedzie hlowny problem. zapisywanie w progresywnych jpegach tez zapewne nie pomaga
CynowaKonefka
30-12-2006, 16:39
Też kiedyś próbowałem (winXP) ale coś tam krzyczało o tym że nie takie pliki mimo że były zgrane przed momentem z aparatu(D50). Ponieważ nie było mi to do niczego potrzebne (tylko taka próba) to dalej nie ciągnąłem tego tematu.
Pozdrawiam
piotereks
30-12-2006, 20:57
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Moze rzeczywiście jest cos z Windowsem i w xP bedzie dobrze, sprawdze pozniej. Ale troche mnie to zadziwilo. Wnikliwym proponuje doswiadzenie. Podlaczamy Nikona do komputera, otwiera sie dysk tymaczasowy , wchodzimy w folder przegladamy pliki zdjeciowe. teraz proponuje wyciac zdjecie i wkleic na pulpit. Pozniej odlaczcie aparat, znowu podlaczcie do kopmutera i tak sama skopiujcie ten plik z pulpitu do folderu Nikona, czyli spowrotem na karte, w komputerze on jest, ale po odlaczeniu o komputera aparatu, nie ma go fizycznie , nie widac na Lcd, kiedy znowu podlaczymy do komputera to okarze sie ze nie ma go nawt w pliku. Co wy na to??? pozdrawiam
może system plików ma tu jakieś znaczenie, w instrukcji D50 wyczytałem że system plików "zgodny ze standardami: DCF 2.0 i DPOF". Pierwszy raz o takich słysze:confused:
piotereks >> nie wiem co może być przyczyną, ale faktycznie dziwne. Spróbuj kupić/pożyczyć czytnik do kart nie zdarzyła mi się nigdy wpadka tego typu z czytnikiem (z aparatem zresztą też) ponadto czytnik ma tą zaletę ze podczas zgrywania zdjęć aparat leży bezpiecznie w torbie a nie stoi na biurku czekając aż ktoś zahaczy o kabel USB i zapozna nasz korpus z podłogą.
piotereks
31-12-2006, 12:53
No tak chyba czytnik kart bedzie niezbedny. Co myslisz o tym?http://www.allegro.pl/item153169845_funkcjonalnie_i_kolorowo_czytniki_ka rt_flash.html
Wygląda ok ja mam czytnik który rozpada się w rekach a nadal działa :) Ważne aby miał USB 2.0 i tyle. Uniwersalny na kilka standardów kart przyda się w domu gdy chociażby wpadnie znajomy z inną kartą flash, jest za to większy niż np małe na same CFy np taki link (http://www.allegro.pl/item152618998_czytnik_compact_flash_na_usb_2_0_gwa rancja_24_mc_e.html) Kwestia co komu potrzeba.
piotereks
31-12-2006, 15:50
turbo , dzieki, w sumie chyba sobie zakuope taki czytnik. Ale sprawa nadal mnie meczy, bo generalnie wszystko powinno grac. Kwestia systemu czy aparatu?
Sprawy by nie bylo, ale mialem fajne zdjecie przegralem do kompa, zrobilem bialo-czarne i chcialem z powrotem wgrac aby zaniesc karte do wywolania, a tu taki klops. A powiedz Ty zanosisz do wywolania ba karcie, plycie, moze ja sie czegos naucze. generalnie widze ludzie przychodza z kartami , a na plytach malo.
Kwestia systemu czy aparatu?
Sprawy by nie bylo, ale mialem fajne zdjecie przegralem do kompa, zrobilem bialo-czarne i chcialem z powrotem wgrac aby zaniesc karte do wywolania
...ale zdjęcia tam nie chcą się przekopiować czy nei są widoczne w aparacie? Pytałem się Ciebie na PM czy nie obrabiałeś ich na kompie. Wtedy mogą już po przekopiowaniu być niewidoczne w aparacie.
JEśli wcale nie chcą się przekopiować to sprawdź cały zestaw an innym kompie i konicznie z Win XP. Jeśli tam będzie działało to czeka Cię albo przeinstalowanie Windowsa albo zakup XP (lub czytnika).
piotereks
31-12-2006, 18:24
Witaj Odie, suma sumarum nie ma znaczenia, czy bez obrobki czy nie. Zdjecie z komputera mozna przegrac dopliku aparatu np (ND70S) przegladajac fizycznie widac go w folderze na komp., ale po odlaczeniue aparatu od kompa, nie ma tego zdjecia w menu aparatu, nie wyswietla na lcd. Ot i cala sprawa.
Moze gdzies niechcacy tworzysz linki do plikow zamiast je kopiowac...?
żółto-czarny
01-01-2007, 19:32
Ja nie miałem kłopotów z przegrywaniem spowrotem na kartę (oczywiście bez możliwości podglądania w body), Win XP + czytnik. Jednak zrezygnowałem z traktowania jej jako przenośny dysk kiedy stwierdziłem, że przy takim zapisie występują błędy. Niektóre zdjęcia były uszkodzone - dziwnie poucinane, podzielone na części przesunięte względem siebie, albo z mocno zmienioną kolorystyką :( Od tamtej pory podłączam tylko pen-drive USB. Jestem ciekawy, czy tylko ja miałem takie problemy. Dodam, że chodzi o SanDiska II 512 + tajwański, czy tajlandzki czytnik "no name".
Sprawy by nie bylo, ale mialem fajne zdjecie przegralem do kompa, zrobilem bialo-czarne i chcialem z powrotem wgrac aby zaniesc karte do wywolania, a tu taki klops. A powiedz Ty zanosisz do wywolania ba karcie, plycie, moze ja sie czegos naucze. generalnie widze ludzie przychodza z kartami , a na plytach malo.
Osobiście, choć tu w grę wchodzą bardziej przyzwyczajenia niż jakieś głębsze idee ;), zdjęcia po zrobieniu kopiuje na PC nie kasując z karty. Na PC mam arch. które kopiuje regularnie na płyty DVD albo DVD RW (gdy nie mam nowych zdjęć do zapełnienia całego DVD R). Generalnie jeśli sa to ważne zdjęcia staram się mieć zawsze kopie na DVD lub wyjątkowo chwilowo na karcie w aparacie.
Do jakiejkolwiek obróbki zawsze kopiuje zdjęcia, NIGDY nie działam na plikach oryginalnych!
Po obrobieniu zazwyczaj nagrywam na CD RW i zanoszę do labu, bo nie korzystam z foto kiosków (nawet nie wiem czy tam gdzie oddaje mają ;)) Po za tym na Opakowaniu CD mam na stałe napisane "matowe", "bez korekty" tak na wszelki wypadek :)
Jedyny ew plus takiego rozwiązania to to, ze karta leży non stop w aparacie gotowa do użycia, choć niby mam dwie więc można by na zmianę .. musiał bym to przemyśleć :) Tak jak mówię to moim zdaniem kwestia przyzwyczajeń, nic po za tym.
Dziś obróciłem jedno zdjęcie za pomocą ACDSee bezpośrednio na karcie aparatu (zapis z zastapieniem pliku i kompresja jpg 90%) i aparat już nie potrafi mi pokazać tego zdjęcia mimo że ono tam jest. To samo jeśli się zdjęcie wytnie i zrobi tą operację na komputerze, a potem zdjęcie spowrotem przekopiuje do aparatu tak więc winą raczej jest obróbka zdjęcia (choćby minimalna). Pamiętam, że kiedyś ktoś mi wgrał zdjęcia z kompakta Nikona bez jakiejkolwiek obróbki do kompakta Pentaxa i mogłem je bez problemu oglądać w aparacie...
żółto-czarny
02-01-2007, 09:56
Ja też zaraz po zakupie czytnika bawiłem się w obróbkę na karcie. Dobrze, że zapisywałem pod nową nazwą, bo inaczej niektórych już bym nie odzyskał :neutral: Od dawna bawię się już tylko na twardzielu kompa, na którym zostawiam kopię + 2 kopie na CD-R. Dopiero potem kasowanie z karty. A do wywołania zanoszę CD-R z karteczką (jaki katalog/plik powinien ich interesować).
Może na kartach przynoszą przeważnie ci którzy myślą, że ich dzieła wogóle nie wymagają obróbki? :mrgreen:
Ważne aby miał USB 2.0 i tyle. Uniwersalny na kilka standardów kart przyda się w domu gdy chociażby wpadnie znajomy z inną kartą flash.
Tylko zeby to było USB 2.0 High Speed a nie Full Speed bo to drugie o wiele wolniejsze.
Tekla, jasne że tak, no ale chyba o takich sprawach wspominać nie muszę ;) Bo wtedy trzeba by dodać że w kompie także musimy mieć gniazdo USB :D
cyrusvirus
02-01-2007, 13:54
Tekla, jasne że tak, no ale chyba o takich sprawach wspominać nie muszę ;) Bo wtedy trzeba by dodać że w kompie także musimy mieć gniazdo USB :D
nie wspominales ze musimy miec kompa ;)
piotereks
02-01-2007, 20:17
Tak jak Koledzy pisaliscie, wystarczylo sprawdzic w W-XP i wszystkie problemy rozwiane, Ale dzieki za wypowiedzi.