PDA

Zobacz pełną wersję : po zapisaniu zdjęcia zmieniają się kolory.

Jacek B.
04-10-2010, 19:16
Witam,
mam problem z kolorami. Wiem że temat jest dość skomplikowany ale nie potrzebuję profesjonalnego kalibrowania tylko pomoc do amatorskiej obróbki zdjęć. Chodzi o to że jak obrobię zdjecie w LR i zapiszę w RGB, po czym otworzę zdjęcie w windowsie to jest ok ale jak wrzucę na pulit jako tapetę to zjęcie wpada mocno w zieleń. Gdy z kolei zapiszę w sRGB to tez jest ok ale gdy wrzucę na tapetę to zdjęcie mocno wpada w czerwień. o co tu chodzi? Musze brać poprawkę przy wołaniu z rawa jak chcę na tapetę wrzucić. Żeby było śmieszniej jak otwoirze jakiekolwiek zdjęcie w corelu to na dzień dobry jest strasznie sprane.

a więc
RGB - wpada w zieleń
sRGB - wpada w czerwień

Co radzicie? W jaki format zapisu będzie najbardziej unowersalny RGB czy sRGB?

FajaR
04-10-2010, 20:10
Najbardziej uniwersalne jest sRGB.
O czym myślisz mówiąc o RGB w exporcie Lightroom'a? Tam jest (LR2 a i w wersji 1 zdaje mi się też) tylko sRGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB.
Co to znaczy "otworzę zdjęcie w Windowsie"?
Jeśli zdjęcie się "przekolorowuje" po wrzuceniu na pulpit, MZ masz włączone i popierdzielone zarządzanie kolorem (swojego czasu w Win XP przy którejś karcie nVidii się tym "bawiłem" i też udało mi się coś poprzestawiać tak że zepsute kolory dotyczyły tylko aktywnego pulpitu) sprawdź we właściwościach ekranu i ewentualnie to wywal.

Jacek B.
04-10-2010, 21:59
ok czyli będę zapisywał w sRGB. Mówiąc o eksporcie w LR mam na myśli to że gdy wybieram eksportuj to na samym dole mam wybór profilu i tu wybieram własnie to sRGB. Otwieranie zdjecia w windowisie to znaczy klikam lewym na pliku i podgląd. mam win VISTA, całkiem możliwe że coś jest namieszane w kolorach, Co to jest MZ? Gdzi mam wejśc aby zmienić to co zepsułem? W zarządzanie kolorami?

FajaR
04-10-2010, 22:33
MZ się znaczy moim zdaniem :)
W Viście to Ci nie pomogę, nigdy z tym systemem nie miałem do czynienia. W XP miałem to w zakładce Właściwości : Ekran : Zaawansowane. Tkwiła tam sobie jakaś dodatkowa zakładka (chyba pod nazwą nVidia cośtam) z różnymi profilami w postaci krzywych i dodatkowych suwaczków, profile te można było przypisać konkretnym "kawałkom" systemu - na 100% oddzielne profile można było przypisać np aktywnemu pulpitowi i video w trybie pełnoekranowym. Być może w Viście przeglądarka systemowa ma własne zarządzanie kolorem albo jest wyłączona z działania profilu "głównego" ale to tylko takie gdybanie z mojej strony bo jak pisałem ten system jest mi całkowicie obcy...

mazon
04-10-2010, 22:39
W body ustaw sRGB i zapis w RAW, następnie wywołuj RAW-a tak jak lubisz, na koniec zapisz jako JPEG i nie dodawaj żadnego profilu - na twoim kompie pod windą powinno być OK, ale na innych kompach niekoniecznie

look
05-10-2010, 10:12
coś mię się zdaje, że masz adobeRGB w puszce ustawione. Powinieneś to nawet widzieć po nazwie pliku, jeśli puszka pracuje w przestrzeni adobe przed DSC masz _ czyli format wygląda tak -> _DSCXXX (gdzie iksy to cyferki z numerem zdjęcia). Jeśli puszka pracuje w sRGB nie ma "_" przed DSC.
Czyli jeśli nie bardzo ogarniasz przestrzenie barwne, to zrób jak koledzy radzą, przejdź w puszcze na sRGB i wywołuj wszystko jako sRGB

Jacek B.
05-10-2010, 18:54
mam puszkę d70s i chyba nie ma opcji ustawiania trybu RGB /sRGB, jest ustawiona jedno albo drugie na stałe. Nie wiem w jakim trybie ta puszka pracuje ale wydaje mi sie że sRGB bo niema podkreślnika przed nazwą. Mazon co masz na myśli pisząc "wywołuj RAW-a tak jak lubisz, na koniec zapisz jako JPEG i nie dodawaj żadnego profilu".
Przy wołaniu z Rawa musze wybrać jakiś profil. Są tam sRGB, ProPhoto, adobre RGB, lub inny który sam wgram.

mazon
06-10-2010, 16:36
W czym obrabiasz RAW-y?

Jacek B.
15-11-2010, 19:12
Light room

awedpk
16-11-2010, 13:54
Witam,

Poczytaj troche o przeglądaniu systemowym windows vista/7 pod nazwa WCS to ono generuje prawdopodobnie te roznice.

pierote
19-11-2010, 01:24
Strzelaj fotki w RGB - wołaj NEFa w RGB - po konwersji na jpg konwertuj profil RGB na sRGB 'metodą percepcyjną!!'
Jak nie ogarniasz to wal wsio na sRGB.
W D70 profile masz w Color Mode i Mode 2 to RGB, Mode I to coś koło sRGB. Nie wiem jak LR bo CNX otwiera w profilu puszki - jest taka funkcja - i ci nic nie nadpisze.