Zobacz pełną wersję : Po co mi AF w 14-24?
Tak sobie oglądam tabelę głębi ostrości http://www.dofmaster.com/doftable.html przy moim D700 na 14 mm przy pełnym otworze 2.8 przy ustawionej odległości 2,5 metra jest głębia od 1,20 - oo (nieskończoność dla niewtajemniczonych:)) i w sumie po co przy tej ogniskowej chcieć więcej, raczej nie potrzebuje przy tak szerokim kącie ostrości poniżej 1 metra:) Co do ogniskowej 24 sprawa ma się ciut gorzej ale przy 5.6 już łapie nieskończoność przy ustawieniu na 3,5 metra głębia jest od 1,73 do oo.
Więc w sumie po co pozostawić to "przypadkowi" (czyli wybraniu przez AF puchy) jak można ustawić ręcznie dla takich w miarę idealnych parametrów? Które w sumie jak dla mnie będą ok dla 90% przypadków. Bo nie staram się wchodzić na ludzi z moim wystającym szkłem:) Nie traktujcie tego zbyt poważnie to takie luźne dywagacje:) Zachęcam do dyskusji:)
Pierścień ostrzenia jest po to, żeby miała się od czego guma odklejać;)
Jestem w 100% pewien że gdyby af nie było to wszyscy dziwiliby się czemu...
wolnyslimak
04-10-2010, 21:12
Tak sobie oglądam tabelę głębi ostrości http://www.dofmaster.com/doftable.html przy moim D700 na 14 mm przy pełnym otworze 2.8 przy ustawionej odległości 2,5 metra jest głębia od 1,20 - oo (nieskończoność dla niewtajemniczonych:)) i w sumie po co przy tej ogniskowej chcieć więcej, raczej nie potrzebuje przy tak szerokim kącie ostrości poniżej 1 metra:) Co do ogniskowej 24 sprawa ma się ciut gorzej ale przy 5.6 już łapie nieskończoność przy ustawieniu na 3,5 metra głębia jest od 1,73 do oo.
Więc w sumie po co pozostawić to "przypadkowi" (czyli wybraniu przez AF puchy) jak można ustawić ręcznie dla takich w miarę idealnych parametrów? Które w sumie jak dla mnie będą ok dla 90% przypadków. Bo nie staram się wchodzić na ludzi z moim wystającym szkłem:) Nie traktujcie tego zbyt poważnie to takie luźne dywagacje:) Zachęcam do dyskusji:)
Swoim UWA czesto fotografuję z bliskiej bądź bardzo bliskiej odległości, powiedzmy 30-60cm. Wtedy jednak obszar GO jest znacznie mniejszy, nawet na 14mm niż z odległości 2 metrowej. Ale głównym powodem istnienia AF w 14-24 jest to aby próbować równać inne szkła do focusa tego zoom'a:)
Żeby ponarzekać na BF/FF. :)
a i parę grosiczy za AF-S się klientowi wyrwie z kieszeni, tej samej kategorii lecz o wiele większej skali problem mają posiadacze N 12-24/4
poza tym do czegoś przydatny jest w tej konfiguracji pstryczek AF'sa przy body
Tak sobie oglądam tabelę głębi ostrości http://www.dofmaster.com/doftable.html przy moim D700 na 14 mm przy pełnym otworze 2.8 przy ustawionej odległości 2,5 metra jest głębia od 1,20 - oo
Przy jakim krążku rozproszenia?
masz napisane na dole tabelki (się zmienia w zależności od modelu puszki, ale to chyba zrozumiałe)
masz napisane na dole tabelki (się zmienia w zależności od modelu puszki, ale to chyba zrozumiałe)
Jeden piksel w D700 ma 0,008 mm. Przy krążku rozproszenia 0,03mm daje to rozmycie o średnicy 4 mm. Dla mnie to raczej nie jest ostro.
mathu, ależ oczywiście wszystko zależy od "krążka" a co za tym idzie, to co dla jednego ostre dla innego już nie. Zwłaszcza jak dorzucimy drugą "zmienną" w postaci wielkości finalnego obrazu. Moja informacja była jedynie odpowiedzią na Twoje zapytanie dotyczące informacji o krążku rozproszenia
Pośrednio odpowiadałem Ramowi.
Jeden piksel w D700 ma 0,008 mm. Przy krążku rozproszenia 0,03mm daje to rozmycie o średnicy 4 mm. Dla mnie to raczej nie jest ostro.
Oczywiście miałem na myśli 4 piksele, nie 4 mm.