PDA

Zobacz pełną wersję : Alpha MB-D10 i przełączanie między aku

carlos_76
04-10-2010, 17:29
ustawione mam tak - najpierw bateria w gripie (ori) później bateria w body (hahnel). Focę ostatnio na końcówce baterii (tej w gripie) widzę w wizjerze czerwony migający symbol baterii. W pewnym momencie pstrykam zdjęcie, słyszę jak lustro się podnosi ale już nie słyszę jak opada. Na wyświetlaczach wszystko zgasło. Wyłączyłem więc aparat przyciskiem, włączyłem ponownie i dopiero wtedy opadło lustro i zapaliło się wszystko. W menu pozostało info tylko o baterii w body. Czy to przełączenie nie powinno odbywać się płynnie ? ktoś też tak miał ? walnięty grip ?

m@riusz
05-10-2010, 07:52
Grip masz oryginalny czy jakiś zamiennik?

t0m3k
05-10-2010, 08:56
Zamiennik, pisze w tytule ;)
U mnie odbywa się to płynnie w D700 z tym, że mam nikonowski grip, en-el4a i en-el3e ;)

pewex
05-10-2010, 09:31
Mam oryginalne baterie i skacze automatycznie. MB-D10 + dczista

whatsup
17-10-2010, 09:32
U mnie w alpha w D80 przechodzi wszystko płynnie. Myślę, że coś nie tak z gripem

m@riusz
17-10-2010, 20:01
U mnie w alpha w D80 przechodzi wszystko płynnie. Myślę, że coś nie tak z gripem

Ale tu mowa o gripie do D300.

whatsup
17-10-2010, 22:26
ale alpha to alpha czy do D80 czy D300 ten sam producent

quietstorm
18-10-2010, 10:49
W moim oryginalnym MB-D10 też wszystko płynnie się przełącza. Czasem nie zwrócę nawet uwagi kiedy to się dzieje.

Ale zauważyłem coś charakterystycznego. Przy przełączeniu z Eneloopów AA w gripie na en-el3e w body, akumulatory AA nie są całkowicie rozładowywane mimo, iż aparat tak pokazuje. Nie wiem, może to forma jakiegoś elektronicznego zabezpieczenia przed całkowitym rozładowaniem, które jak wiadomo w niektórych przypadkach potrafi ukatrupić ogniwa. MH-C9000 podczas rozładowywania takich "rozładowanych" aku potrafi wycisnąć z nich jeszcze zawsze ok. 300 mAh.

mini21
10-11-2010, 01:35
Pozwolę sobie odkopać temat.
Czy autor wątku rozwiązał swój problem z gripem?

Mam podobny problem.
Ustawione mam, że najpierw pobiera z MB-D10, a potem z body.
Tylko, że gdy wyjmę baterie z gripa, aparat się wyłącza, nie przeskakuje na drugą baterię.
Nie wiem, czy jest to norma (mam nadzieję, że nie), bo strasznie to denerwujące.

Zastanawiam się, czy oddać grip do sprzedawcy, czy może ten typ tak ma i nic się na to nie poradzi?

quietstorm
10-11-2010, 10:26
gdy wyjmę baterie z gripa, aparat się wyłącza, nie przeskakuje na drugą baterię.
Nie wiem, czy jest to norma (mam nadzieję, że nie), bo strasznie to denerwujące.

Normą to raczej nazwać tego nie można ale na forum sporo osób narzekało na ten feler Alphy. W oryginale wszystko płynnie się przełącza.

Napisz do sprzedawcy, powinni wymienić Ci na nowy w ramach gwarancji.

m@riusz
10-11-2010, 10:34
Pozwolę sobie odkopać temat.
Czy autor wątku rozwiązał swój problem z gripem?

Mam podobny problem.
Ustawione mam, że najpierw pobiera z MB-D10, a potem z body.
Tylko, że gdy wyjmę baterie z gripa, aparat się wyłącza, nie przeskakuje na drugą baterię.

Zastanawiam się, czy oddać grip do sprzedawcy, czy może ten typ tak ma i nic się na to nie poradzi?

Oddaj tam gdzie kupiłeś wymienią ci na nowy , czasami sie tak zdarza z tymi alphami , u mnie jest ok z 2 aku oryginalnymi.

burz
11-11-2010, 02:30
potwierdzam, w oryginale po wyjęciu z gripa baterii do ładowania zasilanie przełącza się na body, a po włożeniu naładowanej baterii do gripa - z powrotem na grip

panoramix
15-11-2010, 11:34
A ja twierdzę, że to nie jest problem zamiennika gripa, tylko problem zamienników aku. Zamienniki aku, nie informują body o krytycznym stanie naładowania, przez co dochodzi do rozładowania w nieoczekiwanym momencie. Sprawdzić to można, przez użycie w tym samym gripie, oryginalnych aku nieco już rozładowanych.
Ewentualnie, każdy ma co najmniej 1 oryginał aku (kupiony razem z body), wystarczy wpiąć go jako aku 1, a aku 2 stanowi zamiennik. I okaże się, że przełączenie z oryginała na zamiennik jest bezproblemowe, ale w drugą stronę zamiennik -> oryginał, powoduje zwiechę body. Oczywiście testowanie na własne ryzyko ;) Ale i tak zamienników aku, używa się na własne ryzyko, o czym poczytać można w warunkach gwarancji.

mini21
15-11-2010, 15:44
hmm dałeś mi trochę do myślenia.
Mam 2x oryginalne En-El3e i 2x hanhele.
Zrobię próbę i sprawdzę, czy przy dwóch oryginałach też się będzie wyłączał i czy przy 1 zamienników i przy jednym oryginale problem będzie występował.

shaddixx
15-11-2010, 16:16
Mi sklep niedawno wymienił Alphe na Meike, ale to ta sama firma tylko nazwa inna i troszkę inna zawartość zestawu. Ale przełączanie działa idealnie. Mam same oryginały, EL4 i EL3.

streetfighter69
15-11-2010, 17:39
Podobnie jak napisano powyzej, podejrzewam ze wina jest po stronie zamiennikow EN-EL3e, a nie zamiennika gripa. Mam obecnie Alphe MB-D10 i dwa oryginalne aku Nikona - przelaczanie nastepuje za kazdym razem, bez zadnych problemow. Wczesniej mialem Alphe z aku Phottixa i skonczylo sie - nie wiem z jakiego powodu, ale podejrzewam ze albo Phottixa albo body - uszkodzeniem glownego wyswietlacza w D700. To jednostkowy przypadek, ale potwierdza regule, ze lepiej stosowac przynajmniej oryginalne aku aby w miare spokojnie korzystac ze sprzetu.

enthropia
16-11-2010, 00:07
Witam.
Ten sam problem miałem w D200 i oryginalnym MB-D200 z... nieoryginalnym akumulatorem. Z resztą, ten problem w gripie D200 jest dość dobrze znany. Ponoć winowajcą jest akumulator, który nie posiada trzeciego styku i właśnie dlatego przy przełączaniu akumulatora, przy krótkim braku zasilania aparat się wieszał.
Po tych problemach nauczyłem się kupować oryginalne akumulatory i teraz w D300 z MB-D10 i oryginalnymi EN-EL3E tego problemu nie mam.

mini21
16-11-2010, 00:42
Ja zrobiłem dziś mały test.
Wsadziłem 2 akumulatory Hanhela.
Jeden był naładowany w 100%, drugi zaledwie w 20%.
Pobawiłem się chwilę body, zostawiłem je włączone na parę godzin, żeby sprawdzić, co się stanie po rozładowaniu tej pierwszej.
I o dziwo, grip przełączył się bez problemu z jednej na drugą baterię.

Wychodzi na to, że to jednak nie wina aku, mimo, że nie są to oryginały.
Zaraz spróbuje zrobić to samo na oryginalny En-El3e Nikona, a potem jeszcze dla odmiany z jednym takim, a drugim takim.

panoramix
16-11-2010, 12:47
Będzie działało. Hanhel to co prawda zamiennik, ale posiadający wszystko co powinien, czyli również chip.
Kolega ma zestaw 1 x oryginał en-el3e i 1 x hanhel i działa ok. Mowa jest raczej o zamiennikach kosztujących jakieś śmieszne pieniądze typu ActivJet, Delta, że o no name nie wspomnę. To nie ma prawa działać w gripach bezproblemowo. Pojedynczo, jako zasilanie aparatu - tak. Ale w parach na gripie - szopka.

Całość sprowadza się do przekazania prostej informacji z chipa akumulatora do aparatu typu:
...Aku1 do body - siada mi power, przygotuj 2 magistralę... over.
...Tu body, magistrala nr 2 gotowa, możesz się wyłączyć, bez odbioru.

Czyli problemem jest zwyczajny brak komunikacji. Najgorszy moment na zwiechę, to "lustro w górę"
Choć jeśli pamiętam, to kolega streetfighter69, miał jeszcze ciekawiej. Zdaje się, że padł mu lcd w d700...

streetfighter69
16-11-2010, 14:22
No wlasnie o tym pisalem kilka postow wyzej. Mialem grip Alpha i aku Phottix. W momencie przelaczania zasilania z gripa na body padl lcd. Teraz mam Alphe i dwa oryginalne aku i poki co wszystko dziala jak trzeba. Przelacza sie bez problemu, zarowno w momencie rozladowania baterii w gripie, jak i w przypadku wyjecia zasilania z gripa na wlaczonym body. Koszt oryginalnego aku jest zaledwie o 50zl wyzszy niz koszt Phottixa wiec nie ma sensu oszczedzac. Ja kupilem Phottixa tylko dlatego, ze chcialem od razu zasilic czyms grip (oryginal byl juz licytowany na allegro). Chcialem szybko i w efekcie musialem wysylac body do serwisu. Na szczescie naprawili i odeslali w dwa dni :) Ale tego stresu nie polecam nikomu :)

nonameuser1
22-11-2010, 10:39
.