PDA

Zobacz pełną wersję : Rozdzielenie lacza internetowego.

Sebastianito
04-10-2010, 16:37
Mam orzech do zgryzienia. W jednym pomieszczeniu znajduja sie dwa komputery, aby zaoszczedzic na przeciaganiu kabla nr 2 przez cale mieszkanie i ponowne go maskowanie postanowilem kupic rozdzielacz do kabla (http://cgi.ebay.co.uk/Cat5-Ethernet-RJ45-Internet-Network-Splitter-Laptop-PC-/280558604309?pt=UK_Computing_NetworkingTools_Acces sories_SM&hash=item4152989015) i "rozpiac" internet juz w pomieszczeniu gdzie znajduja sie komputery. Wszystko pieknie ladnie... dziala! Do czasu... internet znikl na obu komputerach. Odlaczylem jeden i mam internet, podlpielem drugi i nie ma internetu na obu...

Pytanie: Co nalezy przestawic na komputerach aby internet chodzil na obu? Na starszym mam XP na nowszym Win7.

Bylbym bardzo wdzieczny za wszelaka pomoc.

maly5
04-10-2010, 16:42
teoretycznie mozna sprobowac przestawic karty w kompach na 10 half duplex (w zaawansowanych ustawieniach karty sieciowej). ale to co nabyles to lepszy patent jest wg mnie. co prawda widzialem juz takie koksy jak rowniez samorobki na skretce zrobione, ale proponowalbym nabycie jakiegos switcha albo chociaz huba zeby to mialo rece i nogi.

Me_how
04-10-2010, 17:14
No cóż, nie jestem sieciowcem ale mam wrażenie, że takie rzeczy to tylko w Erze. Jak podejrzewam po drugiej stronie tych kompów masz router albo switch, albo modem? Z resztą cokolwiek by to nie było to jakim cudem ma rozdzielać pasmo na 2 jednocześnie?
Jeżeli to coś ma dwa gniazda, to przenieś to urządzenie do pomieszczenia z kompami i przypnij po bożemu. A jak ma jedno, to potrzebny będzie router. Na allegro najtańsze kosztują 30-40 PLN
Pozdrawiam

docxxx
04-10-2010, 17:28
Internet to nie prad z gniazdka. Kup ruter. Nie warto bawic sie za 40zl.

kucyk
04-10-2010, 17:36
Najtańszy router: 50 zł I po kłopocie.
U mnie wszystko co jest w sieci jest po WiFi i nie mam kabli przez całe pomieszczenia w firmie. Polecam Ci zakup kart sieciowych wifi :) Najtańsze po 40 zł.

Sebastianito
04-10-2010, 17:39
Internet to nie prad z gniazdka. Kup ruter. Nie warto bawic sie za 40zl.

Moze zabrzmi to dosc przekornie, ale jak dzialalo to musi nadal dzialac tylko jak to naprawic? :)

tomek67
04-10-2010, 18:08
Moze zabrzmi to dosc przekornie, ale jak dzialalo to musi nadal dzialac tylko jak to naprawic? :)
W jaki sposób masz podłączony internet w domu ??
Jakiś router czy inną zabawkę ??

GLaF
04-10-2010, 19:00
Wszystko zależy od tego skąd wychodzi kabel od internetu (modem kablowy, router itp) i kto tym zarządza. Jeśli masz np. modem kablowy, to mogło być tak, że dostawca nie dbał o to kto sobie ile kompów podłączy i działało tyle ile podłączyłeś. Teraz mógł nałożyć ograniczenie, że standardowo do modemu może być 1 komputer. Wtedy rozdzielać trzeba routerem.

Sebastianito
04-10-2010, 19:49
podlaczylem do rutera i.... dziala :) Dzieki za pomocna dlon!