Zobacz pełną wersję : D90; S85 1.4 z chipem, czy używka N85 1.8?
hipcio_stg
04-10-2010, 14:34
Co lepsze i dlaczego? Samyanga z chipem do pomiaru światła można kupić nowego za ok 1100zł, używki nikonowskie 85 1.8 są za jakieś 1300zł
andrzej_suse10
04-10-2010, 14:40
Samyang z chipem da lepsze rezultaty jeśli jesteś wystarczająco zawzięty i nauczysz się z tym szkłem współpracować. Trzeba się nauczyć współpracować z potwierdzeniem ostrości, korygować focus shift na mocnym przymknięciu (zjawisko którego nie zna redakcja Optyczne.pl i nie bierze pod uwagę w testach :) zbyt mały przyrost ostrości na małym przymknięciu w teście to efekt niekompetencji optycznych). Sam zmieniłem 85/1.8 na SY 85/1.4 i jestem zadowolony.
Ja odwrotnie - zmieniłem SY na 85 1.8 i jestem super zadowolony ;) co do cen używek - nie 1300 tylko raczej w przedziale 1100-1200zł czyli praktycznie ta sama cena obu szkieł... znajdz kogoś w okolicy z samyangiem i sprawdz czy Ci odpowiada manual... ja nie miałem cierpliwości i szkoda mi była tracenia ulotnych spojrzeń, uśmiechów itp.
pawelpiotrm
04-10-2010, 15:17
I to jeszcze przy takiej sobie matówce w D90 używanie S85 może nie dawać pozytywnych rezultatów.
andrzej_suse10
04-10-2010, 15:26
Jeszcze tylko dopiszę że też używam D90 :) i ostrość ustawiam na kropkę, jest OK
tomek293
04-10-2010, 18:14
mam ten sam problem co do wyboru szkła-chętnie bym poczytał więcej opinii- a co do samego obrazka- porównując ostrość samyanga a nikkora na f/2.0 jak to wychodzi
?
mibartek
04-10-2010, 22:36
no sam obrazek to pomijając kwestie indywidualnych odczuć jak kolory czy rozmycie, to technicznie Samyang jest lepszy.
I to jeszcze przy takiej sobie matówce w D90 używanie S85 może nie dawać pozytywnych rezultatów.
w D200 jest taka sama i jakoś ludzie nie piszą, że do D200 się nie nadaje, a wręcz przeciwnie ;-) to chyba jakaś autosugestia że D90 to dwucyfrowa puszka i się nie da
nie jest to D3/D700 ale po przyzwyczajeniu "da się"
ja dodatkowo zastanawiam się czy od samyanga z chipem nie jest lepszy zwykły samyang bez chipa + chip z allegro :
http://allegro.pl/chip-do-nikon-pomiar-swiatla-exif-z-manualami-i1234034600.html
jeżeli funkcja "twardego" wyzwolenia migawki z opisu rzeczywiście działa, to mamy takie szkło "pół AF" - tylko że trzeba samemu kręcić pierścieniem, ale aparat tak jak przy szkle AF zrobi zdjęcie dopiero jak będzie ostro.
hipcio_stg
05-10-2010, 08:29
O samym chipie jeszcze nie słyszałem. Mam do dyspozycji Mira 37, Heliosa 55 i prawdopodobnie zdobędę jupitera 135. W takim razie lepszym rozwiązaniem było by kupno Samyanga bez chipa i dokupienie go na alledrogo. Jeżeli da się go przekładać do innych szkieł to by bardzo pasowało.
Mariusz888
05-10-2010, 08:33
Ja myślę, że nie jest lepszy bo jak wiemy kropka ma pewną tolerancję i jeśli to będzie działało tak że wyzwala ostrość po dojechaniu do kropki z jednej czy drugiej strony to może się okazać że 100% fot jest nieostrych ;) a na D90 da się ostrzyć manualnie tak jak i na D200 co zawsze pisałem na forum - owszem nie jest to jakoś wygodne jak na FX, ale też nie jest jakoś szczególnie źle :)
pioter m
05-10-2010, 09:59
O samym chipie jeszcze nie słyszałem. Mam do dyspozycji Mira 37, Heliosa 55 i prawdopodobnie zdobędę jupitera 135. W takim razie lepszym rozwiązaniem było by kupno Samyanga bez chipa i dokupienie go na alledrogo. Jeżeli da się go przekładać do innych szkieł to by bardzo pasowało.
Chip do nikona to pic. Jest drogi. Ceny oscyluja okolo 200pln na allegro. Zamowienie od Ruskich tansze nie jest. Po drugie - trzeba ciac 'dupke', zeby go zalozyc/przykleic. Wiekszosc szkiel ma tam kolnierz, ktory uniemozliwia proste przyklejenie. Sam chip nada sie do adapterka m42.
Nie polecaj czegos, o czym nie masz pojecia.
andrzej_suse10
05-10-2010, 13:59
jeżeli funkcja "twardego" wyzwolenia migawki z opisu rzeczywiście działa, to mamy takie szkło "pół AF" - tylko że trzeba samemu kręcić pierścieniem, ale aparat tak jak przy szkle AF zrobi zdjęcie dopiero jak będzie ostro.
To nie bedzie dobrze działać, gwarantuję :smile:
Mam 85-ki zarówno Samyanga z chipem, jak i Nikkora 85/1.8.
Jedno i drugie szkło jest fajne ale zdecydowanie częściej używam Samyanga. Mniej więcej w 80% przypadków, gdy zapinam 85-kę, jest to właśnie Samyang. Optycznie koreańczyk na dużej dziurze o wiele lepszy od Nikkora (dopiero po przymknięciu mniej więcej do 2.8 jakość obrazu się zrównuje). Nikkor z kolei lepszy mocniej przymknięty ale chyba nie po to kupuje się jasną stałkę, żeby przymykać ją do f/8. Z manualnym ostrzeniem na D300 (bez żadnych klinów, rastrów itp.) nie mam problemów, może to przez 10 lat śmigania wyłącznie na Praktice BX20 ;) Jeśli czujesz, że AF jest Ci potrzebny, bo np. nie czujesz się pewnie w manualnym ostrzeniu lub masz wadę wzroku, mogącą utrudniać prawidłowe ocenianie ostrości w wizjerze - bierz Nikkora.
W najbliższy weekend postaram się znaleźć chwilkę czasu na zrobienie subiektywnego testu porównawczego tych dwóch szkieł.
szymonvader
06-10-2010, 13:24
widzę, że nie tylko ja mam dylemat co kupić;) taki teścik napewno się przyda bo mam sporo wątpliwości, nawet kolega Zbigniew pozostawił mnie z dylematem po naszej rozmowie na temat ww. obiektywów. Mam d90, ostrzyć da się napewno także to mnie nie przeraża. Jedynie brak af może być uciążliwy gdy chcemy np jakąś uroczystość fotografować.
jendrusz
06-10-2010, 16:54
Mam 85-ki zarówno Samyanga z chipem, jak i Nikkora 85/1.8.
W najbliższy weekend postaram się znaleźć chwilkę czasu na zrobienie subiektywnego testu porównawczego tych dwóch szkieł.
Na pewno kilka osób czeka na ten test. Ja używam Samyanga z chipem ( amatorsko całkiem) ale z chęcią przeczytam porównanie obu szkieł.
Photoartbox
06-10-2010, 17:02
Takie porownania juz byly i to tutaj na forum. Nie rozumiem, czego oczekiwac po kolejnym. Wynik bedzie taki sam, jesli chodzi o jakosc obrazka, wygrywa zdecydowanie SY. Jedyna watpliwa zaleta Nikkora 85/1.8 jest AF. Watpliwa, poniewaz uwazam go co prawda za szybki, ale niestety niezbyt pewny. Mialem 2 sztuki Nikkora i posiadam SY, do Nikkora mam caly czas dostep (w tej chwili lezy u mnie w domu), probowalem sie z nim wielokrotnie zaprzyjaznic, ale ZDECYDOWANIE wole SY.
PS. Wybor miedzy SY a N, to jedynie wybor miedzy MF i AF, a w tym nie pomoze zaden test, albo ogarniasz i lubisz manualne ostrzenie, albo nie.
norbinorbi
09-10-2010, 20:08
Witaj Photoartbox, jestem niezbyt wprawnym forumowiczem, ale mam ten sam problem, co kupić. Pracuję na d300s, mam do tego Nikkora 50 f1.4 G i Tamrona 17-50 f. 2.8. Zastanawiam się nad kupnem konkretnej portretówki i jestem pomiędzy N85 f1.8 a SY 1.4. Szkiełka będę używał generalnie w plenerach, ale także od czasu do czasu w pomieszczeniach. Co byś mi poradził? I o co chodzi z tym chipem, bo nie rozumiem. Może głupie pytanie, ale nie orientuję się w tej sprawie. Kiedyś działałem na zenithach i musiałem wszystko ręcznie ustawiać, więc wiem, o co chodzi. Jestem ciekawy, czy ustawianie ostrości w SY na "kropkę" jest rzeczywiście godne zaufania. Interesuje mnie rzetelna informacja, czy łatwo i szybko da się ustawić ostrość w SY? Pozdrawiam.
Co do chipu to nie potrzebujesz go skoro masz D300s, możesz kupic wersję tansza bez wspomnianego, gdyz w puszcze masz pomiar swiatla z manualami
Ja również pozwolę sobie wtrącić dwa zdania.
Przed zakupem portretówki miałem możliwość przetestowania przez 1-2 dni obu szkieł na raz, więc mam jako-takie porównanie.
Koreaniec bije Nikkora na głowę pod względem ostrości.
Śmiem nawet twierdzić, że Samyang był ostrzejszy (oczywiście, jeśli dobrze ustawiło się ostrość :smile:) na 1.4 od Nikkora na 1.8.
Oczywiście, AF to wielka zaleta i właśnie z tego powodu sam myślę o przesiadce na Nikkora.
Nie radzę sobie z manualnym ostrzeniem, gdyż GO jest taka mała, że ciężko zauważyć czy ostrość jest akurat na oczach, czy może cm przed.
Potwierdzanie kropką niestety nie daje 100% pewności, więc powiedzmy na 10 zdjęć jeśli choć 5 jest naprawdę ostrych to już sukces.
Dlatego każdemu, kto chce zakupić Samyanga/Falcona 85 radzę najpierw pożyczyć to szkło na 1 dzień i pobawić się nim, by móc ocenić swoje siły w MF.
Ja niestety mam z tym bardzo duże problemy.
norbinorbi
10-10-2010, 21:19
Dzięki koledzy za rady. Teraz mam dylemat. A może ktoś z Was mi powiedzieć, co najlepiej do portretu? Czy ten N85 f1.8 jest warty zachodu? A może coś jeszcze innego? Czym Wy robicie portrety? Chodzi mi o plener ślubny, ale czasami też w pomieszczeniach. Mam też jeszcze jeden pomysł. W pomieszczeniach mogę spokojnie robić portret N50 f1.4 G, bo już sprawdziłem, no ale ten plener. Potrzebuję generalnie mniejszej GO. Dzięki już za pomoc. Przynajmniej wiem, że nie muszę przepłacać za chipa w SY, jeślibym się zdecydował. Potrzebuję pomocy, bo w piątek będę oglądał szkiełka w sklepie foto i nie chcę wyjść na nieobeznanego i męczyć sprzedawców.
Za podpowiedź z góry wielkie dzięki. Może kiedyś ja komuś w czymś pomogę.
Może pomyśl o jakimś jasnym tele.
Wiem, że to trochę większy wydatek niż 85, ale też i użyteczność znacznie większa.
85-tka Nikkora to bardzo fajna, dyskretna portretówka, miałem dwa i ten ostatni był lepszy ja używałem go na f2-2.2 Możesz jeszcze pomyśleć o Tokinie 50-135/f2.8 lub Sigmie 50-150/f2.8.
pozdr
pawelpiotrm
11-10-2010, 11:05
Jak masz 50, która w pomieszczeniach jest bardzo fajnym tele dla cropa, to do plenerów było lepiej od 85 wziąć coś węższego. Jak masz siłę i kasę to 70-200 a jak nie to coś ze stałek.
Sigma 50-150 jakością nie grzeszy i chociaż jest to ulubiony obiektyw mojej żony to nie do końca jestem z niego zadowolony.
P
Ja znowu na Sigmę złego słowa nie powiem.
Jest szybka, cicha i ostra.
Widocznie zależy od egzemplarza.
norbinorbi
11-10-2010, 19:49
No mam już coraz jaśniejszy obraz sprawy. Ta tokina mnie przekonuje. Sigma trochę za ciężka a zresztą nie potrzebuję na razie takiej ogniskowej. A co sądzicie o tym SY 85 f1.4? To w sumie cena ok 900zł, bo na 70-200mm to już w ogóle nie mam kasy i nie zarabiam na foto tyle, by aż tak inwestować. Pozdr.
Na ciamcianga radzę uważać.
Lepiej przed zakupem sprawdź, jak ci się ostrzy manualnie.
Ja dopiero teraz odkryłem, że naprawdę dużo łatwiej ostrzy się na LV niż za pomocą wizjera :-P
norbinorbi
11-10-2010, 20:27
Właśnie zamierzam dobrze to sprawdzić, jak na razie wzrok mam dobry. Jedyne co mnie martwi, to ustawianie ostrości przy kiepskim oświetleniu i podczas długiej sesji. Zastanawiam się z kolei, czy N85 f1.8 nie będzie tu lepszy, bo dziś słyszałem nieco inne opinie, że jest jak najbardziej w porządku, zresztą "tomek s" też go zachwala, choć wcześniej czytałem wiele negatywów. Nie wiem, czy po prostu ktoś tak ocenia, bo sam posiada inne szkiełko.
hipcio_stg
12-10-2010, 07:38
Zastanawiam się z kolei, czy N85 f1.8 nie będzie tu lepszy, bo dziś słyszałem nieco inne opinie, że jest jak najbardziej w porządku, zresztą "tomek s" też go zachwala, choć wcześniej czytałem wiele negatywów. Nie wiem, czy po prostu ktoś tak ocenia, bo sam posiada inne szkiełko.
Zapewne mają N85 1.4 ... Osobiście słyszałem, że N85 1.8 potrafi przy słabszym świetle i małokontrastowym temacie lekko FF. Ponoć idzie się tego nauczyć kiedy to zrobi. Poza tym od F2-2.2 ostry jak powinien, co nie oznacza, że 1.8 nie jest akceptowalne. Ja się właśnie zdecydowałem, że następnym szkłem będzie właśnie 85 1.8 . Manualne ostrzenie sprawdziłem za pomocą 60zł kupując przejściówkę N-M42 i powiem szczerze, że to loteria. Ja wolę minimalne nietrafienie i poprawki w postprocesie niż totalne mydło.
norbinorbi
12-10-2010, 13:36
Sprawdzę SY w piątek, po weekendzie napiszę Wam jakie wrażenia. Ale jeszcze raz dzięki za zainteresowanie się tematem. Pozdr.
norbinorbi
18-10-2010, 20:56
Niestety nie znalazłem w żadnym sklepie w centrum Krakowa SY więc nie mogę nic powiedzieć na jego temat. Spróbuję innym razem.
Mariusz888
18-10-2010, 21:23
W Fotopanoramie nie mieli? Byłem tam kilka dni temu i było całkiem sporo Samyangów w witrynce...
mibartek
18-10-2010, 22:01
no ja widziałem w fotopanoramie w czwartek jeszcze - ba! nawet podpinałem ;-)
Ja jutro wybieram się do Fotojoker'a podpiąć pod swoje D5000 Samyang'a 85mm 1.4 UMC (z czipem umożliwiającym pomiar światła i sterowanie przesłoną). Mają dość niedrogo, bo ok. 1120zł i myślę, że jak podczas testów mi się spodoba, to po pierwszym się skuszę :)
pioter m
19-10-2010, 18:07
Ja nigdy nie widzialem samyanga w FJ, ale moze we Wrocku sa lepiej zaopatrzeni, niz sa w grodzie Kraka.
Mysle, ze bedziesz zadowolony. Ostrzenie nie jest najlatwiejsze. W tych sklepach jest na dodatek ciemno.
Ja kiedys mierzylem w fotopanoramie (sa tansze sklepy) i bylem bardzo mile zaskoczony. Wyszedlem wprawdzie z piekacymi oczyma (wyobrazcie sobie, ze oni pala w sklepie!), ale postanowilem zbierac na to cudo.
W FJ nie ma ani Falconów ani Samyangów.
W FJ nie ma ani Falconów ani Samyangów.
Sorki, pochrzaniłem. Chodziło mi o Fotocentrum No 1 (http://www.fotocentrum-1.com.pl/sklep/index.html). Nie wiem dlaczego napisałem FJ :)
.... korygować focus shift na mocnym przymknięciu (zjawisko którego nie zna redakcja Optyczne.pl i nie bierze pod uwagę w testach :) zbyt mały przyrost ostrości na małym przymknięciu w teście to efekt niekompetencji optycznych).....
Możesz napisać coś więcej o tym niebywałym zjawisku nieznanym doktorom fizyki ??
Focus shift w jasnych obiektywach to nie jest zjawisko ani niebywałe, ani nieznane. No chyba, że doktorom fizyki, oni nie wszyscy muszą robić zdjęcia :)
andrzej_suse10
20-10-2010, 10:44
Możesz napisać coś więcej o tym niebywałym zjawisku nieznanym doktorom fizyki ??
Z powodu aberracji sferycznej, przy przymykaniu obiektywu płaszczyzna ostrości lekko oddala się.
Gdyby wspaniali doktorzy o tym wiedzieli, to nie pisali by głupot że ten obiektyw na mocnym przymknięciu daje mało ostre obrazy :)