PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora - Kraków

morzon
04-10-2010, 11:27
Witam,

jak w temacie - szukam kogoś kto potrafi się podjąć (nie tylko ma kalibrator, ale potrafi coś nim zdziałać - ja nie mam o tym pojęcia) kalibracji Neca P221W w Krakowie (najlepiej) lub najbliższej okolicy (mniej chętnie, nie mam samochodu...). Może ktoś polecić jakąś firme, zakład, osobe lub coś w tym stylu? Jakiego rzędu to są w ogóle koszty?

R
04-10-2010, 11:33
w Krakowie to chyba Czornyj jest ajatollahem kalibracji...

morzon
04-10-2010, 11:57

No też tak myślałem, ale na PW nie odpisuje, więc szukam...

R
04-10-2010, 12:00
No też tak myślałem, ale na PW nie odpisuje, więc szukam...

moze nie potrafi... :mrgreen:

chyba warto zaczekac.

morzon
04-10-2010, 12:15
No teoretycznie warto, pod warunkiem, że kiedykolwiek odpisze ;)

R
04-10-2010, 12:28
odpisze...

raptor88
04-10-2010, 12:42
Tylko Czornyj! I to nawet na miejscu masz, bez podróżowania przez pół kraju. :D
Czasem odpisuje, czasem nie. Różnie bywa. :P

BTW, Czornyj czy też robisz kalibracje poza Krakowem, tzn. czy jeździsz do ludzików jak Tom01?

maly5
04-10-2010, 16:36
moze nie potrafi... :mrgreen:

umarlem :mrgreen:

KEYZOR
04-10-2010, 17:10
ONLY czornyj jak dostalem profile ukrecone od niego do jego "kieszonkowej drukareczki" a potem wydruki to mialem problem doszukac sie roznic miedzy monitorem a wydrukiem. Pierwszy raz dostalem profil, wydruk i cala obsluge tak ze moglem polegac na tym co przygotowalem na kompie a nie wrozyc z fusow.

donkiszot
04-10-2010, 19:09
No teoretycznie warto, pod warunkiem, że kiedykolwiek odpisze ;)

Najszybciej będzie zadzwonić (klik w ogłoszenie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=113391)), PW czy maile często giną w tłumie i pozostają bez odpowiedzi.

manfred
30-04-2012, 21:05
A gdy pewien człowiek posiada i1display pro to gdzie szukać instrukcji lub myków do poprawnego skalibrowania monitora ?

pezet
21-05-2012, 21:58

No nie wiem, nie wiem...

Napisałem i odpowiedź dostałem.
Cena wprawdzie niamała, ale nie chodzi o to, żeby było tanio, tylko żeby było dobrze. OK.

Zadzwoniłem i się umówiłem.
Po umówionej godzinie i braku odzewu zadzwoniłem i... umówiłem się na inną godzinę.

O umówionej godzinie - cisza.
Po godzinie - cisza.
Po 2 godzinach - cisza...
Ani me, ani be, ani pocałuj mnie w dupe...
Może rzeczywiście nie potrafi zadzwonić albo napisać sms?

Jeśli zatem kalibracja wygląda tak jak umawianie się, punktualność, szacunek do klienta i jego czasu, to lepiej żeby trzymał się z daleka od monitora - przynajmniej mojego...

manfred
21-05-2012, 22:02
A nie możesz zakupić sobie kalibrator i samemu się nauczyć.

pezet
21-05-2012, 22:04
Oczywiście że mogę.
Tak samo jak chcąc zrobić przegląd samochodu, mogę sobie kupić warsztat i zrobić ten przegląd sam.
Albo kupić gabinet stomatologiczny i osobiście załatać sobie zęba.

Tylko po co?
Jeśli ktoś zna się na tym lepiej i ma odpowiedni sprzęt, to korzysta się z jego usługi.
Tak to działa od tysięcy lat.

manfred
21-05-2012, 22:14
ja taki sobie zakupilem i chcialem ci takiej rady udzielic. Ale widze ze jestes gburowaty dlatego ciesze sie ze Czornyj jak to sam napisales ma cie w d...pie

Greg77
22-05-2012, 01:34
Ale widze ze jestes gburowaty dlatego ciesze sie ze Czornyj jak to sam napisales ma cie w d...pie

No ja nie widze gburowatosci w wypowiedzi kolegi......sam bym wyszedl z butow jak by mnie ktos tak w konia robil.

Johanan
22-05-2012, 02:39
Nie chcę specjalnie brać Marcina w obronę, ale musiał chłop mieć ważny powód, że się nie odezwał. ;)

I nie ma co pochopnie kopać, boć to nie uchodzi.

nigel
22-05-2012, 09:37
No nie wiem, nie wiem...

Napisałem i odpowiedź dostałem.
Cena wprawdzie niamała, ale nie chodzi o to, żeby było tanio, tylko żeby było dobrze. OK.

Zadzwoniłem i się umówiłem.
Po umówionej godzinie i braku odzewu zadzwoniłem i... umówiłem się na inną godzinę.

O umówionej godzinie - cisza.
Po godzinie - cisza.
Po 2 godzinach - cisza...
Ani me, ani be, ani pocałuj mnie w dupe...
Może rzeczywiście nie potrafi zadzwonić albo napisać sms?

Jeśli zatem kalibracja wygląda tak jak umawianie się, punktualność, szacunek do klienta i jego czasu, to lepiej żeby trzymał się z daleka od monitora - przynajmniej mojego...

Niestety potwierdzam. Umawialem sie z panem Marcinem jeszcze przed swietami. Jak dzownilem, to przepraszal, ze swieta itp. W koncu po jakims miesiacu zwodzenia zrezygnowalem i poszukalem uslugi u kogos innego. Moze nie jest to jakosc jaka oferuje pan Marcin (tege nie neguje), ale przynajmniej mam skalibrowany sprzet.

pezet
22-05-2012, 23:41
No ja nie widze gburowatosci w wypowiedzi kolegi......sam bym wyszedl z butow jak by mnie ktos tak w konia robil.

Ja też nie widzę, jak też nie czytam tego, co nie zostało napisane.
Ale każdy patrzy przez własny "pryzmat i optykę" :)

Tym bardziej, ze nie oceniam człowieka (bo go jeszcze* nie znam), tylko sytuację.
Sam z tego powodu musiałem dwukrotnie przełożyć własne spotkanie, a w końcu go odwołać, jak się okazało - niepotrzebnie.

* jeszcze - bo mimo wszystko nie wykluczam spotkania z kolegą Marcinem ;)

Tom01
23-05-2012, 10:18
A ja swoje doświadczenia z P. Marcinem mam pozytywne. Czasem mam klientów w jego rejonie, gdzie ani zleceniodawcy ani mnie się po prostu nie opłaca jechać przez cały kraj. Przekazałem parę zleceń Marcinowi i było wykonane tip-top. Terminowo, klient zadowolony.

pezet
26-05-2012, 17:21
EPILOG:

Spotkałem się z Kolegą Marcinem.

Sprawę załatwił po dzentelmeńsku i z klasą, pozostaje mi uznać wcześniejszą sytuację jedynie jako "wypadek przy pracy".

Kalibracja nie była łatwa, bo moja Iyama CRT ma już swoje lata, ale wyszła bardzo dobrze.

pozdrawiam
piotr

eagis
30-05-2012, 11:30
Jak się Marcin nie podejmie to ja jak coś mam kalibrator.

michalek80
10-08-2012, 10:05
Jak się Marcin nie podejmie to ja jak coś mam kalibrator.

A podejmiesz się kalibracji mojego laptopa Sony VAIO i napisz na PW za jaką kwotę.

PiKa
20-07-2015, 08:45
Odświeżam wątek.

Napisałem do kolegi czornyj'a, ale gdyby nie mógł albo były jakieś historie jak na poprzedniej stronie, to gdzie jeszcze można?

Czy np. RCS2 koło Pilotów jest OK?

PiKa
29-10-2016, 21:52
Ponownie odświeżam ;)

Jakie mam opcje w Krakowie?

kardamon
31-10-2016, 12:58
Również zapytam gdzie w Krakowie można liczyć na kalibracje monitora Eizo , po wcześniejszych wpisach na forum wolałbym zrobić to u kogoś innego jak u polecanej osoby wcześniej. Poszukuje osobę którą traktuje poważnie klienta nie tak jak w opisanych wcześniej przygodach.

Tom01
31-10-2016, 21:01
Jakby nikt bliżej się nie objawił, wyjścia są następujące:
http:/monitory.mastiff.pl/calendar
http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us/kalibracja-monitora-1923.html
http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us/kalibracja-monitora-2052.html
http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us/kalibrator-eye-one-i1-display-2-wypozyczenie.html

PiKa
13-03-2019, 09:48
Pytanie powraca ;) Gdzie kalibrować? A może nie kalibrować? ;)

- - - - kolejny post - - - - - -
Tom01 dobrze widzę, że jesteś w sobotę w Krakowie?

Tom01
13-03-2019, 10:12
Miałem być, ale nie będę. Grupa nie może się zgrać.

morzon
13-03-2019, 10:40
Pytanie powraca ;) Gdzie kalibrować? A może nie kalibrować? ;)

Oczywiście, że Czornyj :)

PiKa
13-03-2019, 10:47
A poza nim?

morzon
13-03-2019, 10:52
Ale czemu szukać kogoś poza nim? Mega spec z ultra doświadczeniem, który zęby zjadł w tych tematach. Mi obecnie ciężko by było zaufać w tej kwestii komuś innego, wiedząc że może nie posiadać aż tak dużej wiedzy w całym tym temacie, że potrafi cokolwiek więcej niż podpiąć kalibrator i poklikać.

esperal
13-03-2019, 11:08
Adam Jędrysik

PiKa
13-03-2019, 14:15
Ale czemu szukać kogoś poza nim? Mega spec z ultra doświadczeniem, który zęby zjadł w tych tematach. Mi obecnie ciężko by było zaufać w tej kwestii komuś innego, wiedząc że może nie posiadać aż tak dużej wiedzy w całym tym temacie, że potrafi cokolwiek więcej niż podpiąć kalibrator i poklikać.Robiłem kiedyś kalibrację u niego, nie byłem zadowolony.

Adam JędrysikDzięki, zapytam.

manfred
13-03-2019, 15:15
A nie lepiej kupić kalibrator? Przecież kalibrację co jakiś czas trzeba powtarzać.

ksh
13-03-2019, 15:33
Też szukałem w Krakowie kogoś do kalibracji ale albo nie odpisywał albo nie miał czasu albo trzeba było jednak wysyłać, więc kupiłem kalibrator na forum i potem też go odsprzedałem na forum.