PDA

Zobacz pełną wersję : przedłużenie Wi-FI - jaki Access Point

krzysztof jot
04-10-2010, 11:19
Witam.
Padł mi router Linksysa - serwis zachował sie ekstra, mimo ze po dwuletniej gwarancji (4 mies.) to ze sprzet był wyzszej klasy zrobiono zwrot kasy. W międzyczasie kupiłem nowego Linksysa, ale siła tych wbudowanych anten jest gorsza niż w tamtym starym "sterczacych" :) antenek bo były dwie - tam gdzie było 95% mam teraz 80.

Chcę kupić coś co "przedłuży" zasięg tylo Wi-Fi aby postawić gdzieś dalej w kamienicy. Myślałem , że każdy Access Point to ma :), ale okazuje się, że niekoniecznie to takie proste. jakies doświadczenia w tym temacie ? zaznaczam, iż w Linksysie anteny nie da rady podłączyć silniejszej - więc co ewentualnie aby łatwo się konfigurowało (bo sie nie znam) i kosztowało rozsądnie :)

ewentualnie pyt 2 - czy na jednej linii neostrady można dac dwa routery wi-fi ? to może zrobie dalej drugie gniazdo i drugi rani router - ale czy tak to sie da, jak to wtedy z łączeniem/wybieraniem punktu dostępu? jak z IP ? są spece aby to wytłumaczyć ewentualnie ?

Z góry dzięki za rady i sugestie - tylko już nie doradzajcie zmiany operatora czy pierwszego routera :) Samsung Wave "przedłuża" sygnał, ale troche za drogi na acces point :)

dominikpl72
04-10-2010, 12:26
Odpowiedzi na temat "przedłużania sieci WiFi" poszukaj pod hasłem "universal repeater".
ja używam takiego modelu: OVISLINK AirLive WL-5470AP

dzejms
04-10-2010, 13:34
Nie da sie na jeden linii wpiacdwoh routerow.

Najlepszym "repeaterem" bedzie AP (najlepiej taki z zewnetrznymi antenami) na kablu podlaczony do routera.

Z praktyki niepolecam bezprzewodowych "repeaterow".

Dominiq
04-10-2010, 14:08
ten Ovsik zadziała, weź sobie model 5460, najprostszy sposób - ustaw go w bridgu, ale będziesz miał inne ssid jeśli Ci to nie przeszkadza.

ps: dzejms : wszystko działa, problemy są po stronie nieumiejętnego skonfigurowaniu sprzętu/rozwiązania, kupowania niewłaściwego sprzętu (nawet b. dobrego) do niewłaściwej funkcji

dzejms
04-10-2010, 14:38
Nie do konca sie zgodze. Pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc.

Zestaw Router-kabel-AP-wifi-komp bedzie zawsze szybszy/pewniejszy niz Router-Wifi-Repeater-wifi-komp lub router-wifi-bridge-wifi-ap-wifi-komp.

krzysztof jot
04-10-2010, 14:57
czyli cos takiego to tak czy nie ? http://allegro.pl/router-wrt54gl-linksys-wifi-dd-wrt-tomato-linux-i1244570867.html

wacki4
04-10-2010, 17:50
ewentualnie WDS daje nie raz dość dobre osiągi i łatwo dopiąć do tego dodatkowe urządzenia które jeszcze powiększą zasięg. ale nie mam pewności czy standardowy soft linksysa ma go wbudowanego.

**luk**
27-11-2010, 15:55
witam
podepnę się pod temat
chcę zrobić tak samo jak krzysztof , u mnie WAG54GS daje WIFI i chcialbym go wydłużyć poprzez WRT54GL i WDS tomato.
Problem w tym że nie wiem jak to wszystko ustawic by poszło.

onia
27-11-2010, 16:05
Problem w tym że nie wiem jak to wszystko ustawic by poszło.

najprościej chyba tak jak pisze w instrukcji :)

**luk**
27-11-2010, 17:40
najprościej chyba tak jak pisze w instrukcji :)
tobie podziekuje za odpowiedzi , jesteś wolna papa!

pic1985
28-11-2010, 13:34
Jeżeli ktoś nie boi się komputerów to polecam kupić router na Linuksie (np Linksys WRT54G) i wgrać alternatywny sowf dd-wrt (www.dd-wrt.com) na stronie jest masa tutoriali i baza routerów jakie obsługują. Dzięki temu softowi można na jednym routerze postawić WiFI drugim go przedłużyć a jednocześnie mieć np wyjścia kablowe, robić drugie WiFi itp. Sam mam i używałem nawet w komercyjnych zastosowaniach - działa tylko trzeba poszperać i wybrać odpowiednią wersjęsoftu do zastosowań

walus4
30-11-2010, 20:29
kup sobie mocniejsze antenki lub antenkę starczy bedzie pokrywać wiekszy obszar zasięgiem. Powiem tak co kabel to kabel.

krzysztof jot
02-12-2010, 17:29
kup sobie mocniejsze antenki lub antenkę starczy bedzie pokrywać wiekszy obszar zasięgiem. Powiem tak co kabel to kabel.

Linksys'y nie maja wymiennych antenek.
Naszym rozwiązaniem może chyba byc coś takiego - http://www.dlink.pl/cs/Satellite?c=Product_C&childpagename=DLinkEurope-PL%2FDLProductCarouselMultiple&cid=1197319181182&p=1197318931602&packedargs=locale%3D1195806723073&pagename=DLinkEurope-PL%2FDLWrapper