PDA

Zobacz pełną wersję : przesyłka

Badol
04-10-2010, 10:21
Witam,
nie wiedziałem gdzie wrzucić taki temat więc ląduje tutaj.

W dużym skrócie - sprzedałem ostatnio obiektyw. (na naszej giełdzie)
Oczywiście w pełni sprawny, w idealnym stanie, gwarancja jeszcze na 6mieś itd. itp.
Zapakowałem i wysłałem zgodnie z życzeniem nabywcy za pobraniem, z ubezpieczeniem, kurierem, którego wybrał.
Po kilku dniach odbiorca odezwał się, że niby szkło nie działa (nie łapie AF i takie tam). Ma sprawdzić czy aby nie jest to jakaś jazda z jego puszką. Jeśli tak no to sprawa dość prosta.

Ale zaczynam się zastanawiać co w przypadku gdy okaże się, że rzeczywiście ze szkłem jest coś nie tak?!
Co wtedy? Paczka była spakowana porządnie, podobno nie nosiła jakiś oznak uszkodzenia.
Szkło było sprawne przy wysyłce więc jeśli nie zadziała z inną puszką to raczej oznacza, że została uszkodzona podczas transportu..... Znając życie przewoźnik umyje ręce bo przecież przesyłka została odebrana.

I co wtedy?
Z góry dziękuję za waszą opinię/porady.

DonChristopherus
04-10-2010, 13:02
Jeśli przesyłka nie została uszkodzona w czasie transportu, co skutkowało by spisaniem protokołu przez kuriera i adresata przesyłki, świadczącego o złym traktowaniu przesyłki i mogącym wpłynąć na stan towaru, to może być ciężko. Ale ja się na tym nie znam. Proponuję skontaktować się z UOKiKiem. Oni powinni Ci wyjaśnić i podpowiedzieć, co w takiej sytuacji zrobić.

Pozdrawiam!