PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc w wyborze MacaPro

Duca
04-10-2010, 10:13
Witam i proszę o szybką pomoc, potrzebuje kupić lapka który będzie moim podstawowym narzędziem pracy przy obróbce zdjęć, wybór padł na maca pro i monitor zewnętrzny. Mieszkam w uk mogę śmiało kupić maca w apple store za mniej niż w naszej polskiej dystrybucji. Myślę o 13 calach, jednakże wolałbym 15 ale z kolei cena już znacznie idzie w górę i tu znalazłem coś co mnie zainteresowało, używany mac tu link (http://allegro.pl/macbook-pro-15-2-4ghz-c2d-4gb-320gb-igla-i1239753656.html) ale nie wiem jak w takiej konfiguracji poradzi sobie z PS 5, czy nie będzie mulił? do tej pory pracowałęm na 17 calowym lapku hp z dwu rdzeniowym procesorem 1.73 intela i 1gb ramu, pomijam matrycę, ale przy takim sprzęcie, zaawansowana obróbka więcej niż 20 zdjęć była ogromną stratą czasu i nerwów.
jeśli chodzi o sprzęt komputerowy to jestem trochę zielony :mrgreen: I tu do Was pytanie:
Czy ten laptop w podanym przeze mnie linku jest godny uwagi? czy lepiej zapłacić 2 razy tyle za nowego z 13 calową matrycą? np takiego: link (http://store.apple.com/uk/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro?mco=MTM3NTI1MzA)

z góry dziękuję za odpowiedzi podrawiam

grudzinsky
04-10-2010, 11:00
jesli masz ochote to bierz te uzywana 15stke. ja na takiej pracuje od 3 lat i jestem zadowolony. 4GB ram'u w zupelnosci wystarczy, niestety wiecej pamieci nie dolozysz, ale mi PS 4 smiga az milo. nawet operacje w NX sa bardzo szybkie. jesli sie nie myle to w tym lapku masz matowa matryce...
mi moj Mac sklada w PSie panoramke z 10 kadrow w 30s do 1min :)

Duca
04-10-2010, 11:19
Dzięki grudzinsky za odpowiedź, już widziałem Twoje wypowiedzi w innych komputerowych wątkach i wiem że pracujesz na macu. Napisz proszę czy podczas obróbki większej ilości zdjęć masz uczucie że potrafiłbyś zrobić pracę szybciej gdyby Twój komputer reagował szybciej? tzn czy czujesz że w jakimkolwiek stopniu ogranicza Cię komputer?
mam tu jeszcze jeden godny zainteresowania komputer: link (http://allegro.pl/show_item.php?item=1245833407&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.)

grudzinsky
04-10-2010, 11:55
jak pracowalem na windowsie i odpalalem np 1200 fot w ACRze to smialo moglem isc do sklepu po piwko, schlodzic je i dopiero zaczac obrabianie zdjec. jak przesiadlem sie na Mac'a zaladowanie 1200 fot zajmuje mniej czasu niz zagotowanie wody w czajniku elektrycznym.
napewno ilosc RAMu jest ograniczeniem, bo to tylko 4GB, ale jak na moje potrzeby jest w zupelnosci wystarczajaco. zazwyczaj obrabiam jakies 20-30 fot z pleneru za jednym razem. pliki maja po 120GB i wszystko plynie sie odbywa. windows potrafil mi sie wykrzaczyc podczas obrabiania zdjec...
jesli tylko bede mial miejsce zeby postawic stacjonarnego kompa napewno bedzie to Mac Pro lub iMac 27" :mrgreen:

Matey3000
04-10-2010, 14:20
Duca pamietaj o wkalkulowaniu monitora zew. bo na 13 stracisz wzrok.
Polecam apple display Bo jest wygodny i tani. wiem ze Eizo sa lepsze, ale 2x drozsze.

Tom01
26-01-2011, 14:54
Czy ten laptop w podanym przeze mnie linku jest godny uwagi? czy lepiej zapłacić 2 razy tyle za nowego z 13 calową matrycą?

Używany notebook to może być dobre wyjście o ile legalny i nie zniszczony. MBP to trwałe sprzęty, więc jeśli w dobrym stanie to jeszcze posłuży. Szczególnie polecam poprzednie dwurdzeniowce, zamiast i5 i i7. Różnica prędkości nie jest powalająca i widoczna w zasadzie przy kodowaniu filmów. A co do rozmiaru:
- 13" to akurat do noszenia
- 17" raczej do pracy stacjonarnej
- 15" to tak pośrodku. :)

Aha, i nie o MacPro tu rozmawiamy a o MacBook Pro.