Zobacz pełną wersję : Domowe studio
Witam. Fotografia interesowałem się od zawsze, jednak dopiero od niedawna mogłem sobie pozwolić na lustrzankę. Ostatnio zainteresowała mnie fotografia studyjna. Mam do dyspozycji pokoj o wymiarach szer. 2.5m i dl. około 3.5m. I tu moje pytanie, czy wogole w pokoju o takich rozmiarach jest szanse ustawienia oswietlenia i tla?? I drugie, czy tło o szerokości 1.6m wystarczy, czy lepiej poszukac dopasowanego do szerokosci pokoju? Aha i jeszcze jedno, czy kolor scian bocznych bedzie mial bardzo duze znaczenie?
1,6m szerokości tła to mało. Ostatnio miałem okazję się o tym przekonać. Co do wymiarów pomieszczenia. Wyobraź sobie rozstawione tło, postaw tam kogoś i zobacz czy wszystko jest ok (czy złapiesz modela wybraną ogniskową, czy kadr wychodzi poza obszar tła, etc.
Czyli np. takie tło: http://allegro.pl/tlo-fotograficzne-pp-2-7-x-5m-16-kolorow-tuleja-i1245841706.html jakbym przyciął do 2.3m to juz powinno być dobrze? I czy wogóle takie tła z włókniny polipropylenowej są dobre?
Do kupienia są tła o szerokości 230 cm.
Macienty
08-10-2010, 18:37
polipropylen naprawdę daje rade.. bardzo polecam.
polipropylen naprawdę daje rade.. bardzo polecam.
Ja też. Kupiłem takie czarne do zasłaniania okien - rewelacja :mrgreen:
xssnake
Trochę mały ten Twój pokoik. Ja mam 4*4m i nie powiem by było za wiele luzu.
jedna lampa z parasolką to już z metr zabierze, a studyjna lampa + softbox jeszcze więcej, a model przecież nie może być przyklejony do źródła światła. Do jakichś domowych artyzmów z oświetleniem z lampki nocnej trochę na siłę może sobie poradzisz, ale jak chcesz jakoś więcej studyjnie poszaleć to minimum z 5-6m szerokości
Macienty
10-10-2010, 10:09
dlatego ja rozglądam się za mieszkaniem w kamienicy teraz :) przestrzeni nigdy dość
przem426
11-10-2010, 15:15
a pokoik do studia troche za mały... mz..
sensualna
12-10-2010, 17:31
Ano, pokoik masz trochę mały, ale ze wszystkiego da się zrobić, nawet z ciasnej łazienki ;)
Co bym na twoim miejscu kupiła? Na poczatek jakąś niezbyt mocną lampę np. taką http://www.foto-tip.pl/sklep/lampa_studyjna_quantuum_pt_200-p-1415.html
Nie za mocna nie za słaba, do małego pomieszczenia w sam raz ;)