Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trudny związek SB900 i D90

dinx6
03-10-2010, 20:21
D90 nie wyzwala błysku z SB900 w TTL. Co może być przyczyną? Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Kiedyś słyszałem też, że SB900 cierpi na problem szybkiego przegrzewania się w trybie FP, sygnalizowanego czujnikiem. No i ostatnio przekonałem się o tym na własnej skórze. Czy to stała przypadłość tego modelu lampy, czy można temu jakoś zaradzić? Podobno spalenie lampy przy wyłączonym czujniku jest traktowane przez serwis jako uszkodzenie nie objęte gwarancją. Prawda?

Z góry dzięki za pomoc.

ozi1024
03-10-2010, 20:37
Nagle przestał wyzwalać, czy może masz problem z ustawieniem tego pierwszy raz?

bright_orange
03-10-2010, 22:56
ja nie mam żadnych problemów d90 - sb900
Nie działa mi jedynie kiedy mam podpięty manualny obiektyw wtedy się leci na M.
Działało normalnie i teraz nie działa czy od początku?

dinx6
04-10-2010, 08:35
Nagle przestał wyzwalać, czy może masz problem z ustawieniem tego pierwszy raz?

Problem polega na tym, że po przestawieniu lampy w TTL aparat jej nie wyzwala. Pozostałe tryby bez problemu, natomiast przy TTL brak reakcji. Mogłem coś poknocić?

bright_orange
04-10-2010, 15:35
ale lampa po przestawieniu na ttl jest dalej na pozycji remote, tak?
z jakim obiektywem to testujesz?

dinx6
04-10-2010, 17:21
ale lampa po przestawieniu na ttl jest dalej na pozycji remote, tak?
z jakim obiektywem to testujesz?

Lampa jest w pozycji ON, nie REMOTE, natomiast problem występuje z różnymi szkłami więc to nie to.

bright_orange
04-10-2010, 17:47
znaczy się zamotałem, czyli nie mówimy o CLSie?

dinx6
04-10-2010, 17:58
znaczy się zamotałem, czyli nie mówimy o CLSie?

Nie, lampa normalnie na sankach w aparacie :)

dinx6
07-10-2010, 12:39
Czyli co, nikt nie wie co może być przyczyną takiego zachowania? Dodam jeszcze, że lampa zapięta na sanki D90 czasem nie chce wyjść z trybu sleep (potrzeba restartu), podczas gdy na innym body ta sama lampa robi to natychmiast po wciśnięciu do połowy spustu migawki.

Tommii
07-10-2010, 13:06
Czyli co, nikt nie wie co może być przyczyną takiego zachowania? Dodam jeszcze, że lampa zapięta na sanki D90 czasem nie chce wyjść z trybu sleep (potrzeba restartu), podczas gdy na innym body ta sama lampa robi to natychmiast po wciśnięciu do połowy spustu migawki.

Wynika z tego że to problem body, a nie lampy. Spróbuj przeczyścić styki w sankach bo to wygląda na zły kontakt styków. Sprawdź inną lampę z tym body czy zachowuje się tak samo.
Czy w CLS-ie działa poprawnie tryb TTL?
Czy na lampie (prawy dolny róg wyświetlacza) pokazuje się symbol komunikacji z aparatem zgodnym z CLS?

To tyle co mi się nasuwa.

HoRsHiN
12-10-2010, 22:17
Mam taki sam zestaw i nie potrafie zrobić tak, żeby lampa nie błysnęła. Ewidentnie problem sprzętowy i z tego co piszesz, raczej body.

dinx6
14-10-2010, 08:21
Też stawiam na body, ponieważ ta sama lampa na innym body nie sprawia żadnych z powyższej listy problemów.

tadeusz60
14-10-2010, 13:21
Też mam taki zestaw i błyska bez żadnych problemów. Również myślę, że to kwestia body.

marqu79
14-10-2010, 23:13
EEEEeeee to jak uszkodzony sprzęt to ja odkupie za pare % ceny rynkowej a co tam przyda się backup - a tak powaznie wydaje mi się że nic z tego twoj sprzet jest cały zdrowy i ma się w najlepsze - rozwiązanie problemu to 3*M, Manual, Manual, User's Manual - ponieważ D90 nie ma czujnika światła i korzysta z tych wbudowanych w obiektywy - TTL będzie działał tylko z obiektywami wyposażonymi w pomiar światła. Jeśli tego nie ma pozastaje pełny manual - czyli literka M na pokrętełku aparatu - mode sabinki na M - naciskasz spuścik i ładnie świeci - w razie "W" user's manual przyda się by wiedzieć WHY? :D - więc jak sprzedajesz te body z lampą za pare stówek :D bo nadal jestem chętny :)

dinx6
14-10-2010, 23:38
EEEEeeee to jak uszkodzony sprzęt to ja odkupie za pare % ceny rynkowej a co tam przyda się backup - a tak powaznie wydaje mi się że nic z tego twoj sprzet jest cały zdrowy i ma się w najlepsze - rozwiązanie problemu to 3*M, Manual, Manual, User's Manual - ponieważ D90 nie ma czujnika światła i korzysta z tych wbudowanych w obiektywy - TTL będzie działał tylko z obiektywami wyposażonymi w pomiar światła. Jeśli tego nie ma pozastaje pełny manual - czyli literka M na pokrętełku aparatu - mode sabinki na M - naciskasz spuścik i ładnie świeci - w razie "W" user's manual przyda się by wiedzieć WHY? :D - więc jak sprzedajesz te body z lampą za pare stówek :D bo nadal jestem chętny :)

no pewnie że sprzedaję. podać ci numer konta?

a tak serio, większych bzdur niż powyższe nie czytałem już dawno. mam nadzieję, że żartowałeś.

marqu79
15-10-2010, 10:14
Nie wiem gdzie widzisz bzdury - jedyny znany mi sposób na opisaną sytuacje jest taki że poprostu jeśli założysz manualny obiektyw bez pomiaru światła - a na sankach masz sabine - to wtedy niewyzwoli ci się sabin w żadnym trybie poza M- chyba że masz puszke i sabine ustawioną na M (mogłem się zasugerowąć czyjąś wypowiedzią że masz manualny obiektyw bo faktycznie nic nie piszesz o tym)- gorzej jeśli masz normalny obiektywik z pinami - i ci nie świeci w TTLu - ale wtedy bym przejrzał w menu co masz w sterowniku błysku - w menu e2 z tego co pamiętam - ewentualnie spróbował zresetwać sabine - body - bo zakładam że sabina odbala błysk na przycisk po nałądowaniu - i palnik jest sprawny. Jeszcze możesz zobaczyć czy z CLSa ci świeci.

Tommii
15-10-2010, 11:09

Bzdury jadna za drugą:

D90 nie ma czujnika pomiaru światła - aleś wymyślił. D90 ma czujnik światła 420 segmentowy czujnik RGB

Od kiedy światłomierz jest wbudowany w obiektyw. Nie ma takich obiektywów wyposarzonych w pomiar światła. W obiektywach jest wbudowany procesr i ewentualnie silnik AF i kilka innych rzeczy, ale nie czujnik światła.
To, że z obiektywami manualnymi nie działa pomiar światła nie jest spowodowane że nie ma w obiektywie czujnika światła bo w żadnym go nie ma. Pomiar światła nie działa bo aparat potrzebuje informacje z obiektywu, których nie jest w stanie przesłać obiektyw bez procesora, a które są potrzebne do wykonania pomiaru Matrycowego 3D Color Matrix II, w który wyposażony jest D90. Jeśli nie ma tych informacji to nie uruchamia się światłomierz w APARACIE. Ot taka blokada sprzętowa D90, której nie ma jak mi się wydaje w D300s.

Rascal
15-10-2010, 12:18
Potwierdzam :)

bright_orange
15-10-2010, 12:57
Wracajac do tematu.. u mnie stało się coś podobnego.. lampka na sankach w ttlu błyska raz na 4-7 razy, na M b łyska powiedzmy 6 razy, zawiesza się i za 9 razem zaś pstryka.. na ttlu znacznie rzadziej, Test miga przez 3-4 sekundy.. i np pokazuje mi -3ev.. ale lampa prawie w ogóle nie wystrzela, ostatnio stało mi się tak, przeinstalowałem firmware pomogło.. po tygodniu problem powrócił. zaś wgrałem firmware i już nie pomogło.. body jest dobre, 800 na nim działa bez problemu, a 900 na d700 stroi dalej fochy.. :(
może miał tak ktoś? ew, jeżeli ktoś tak miał zna może mniej więcej koszt serwisu?:( Chociaż wolałbym się obyć bez niego..

Pozdrawiam..

marqu79
15-10-2010, 19:56
Hmmm - w takim razie byłem w błędzie