Zobacz pełną wersję : D3000, format zdjęć
Witam , mam pytanie, ostatnio moim D3000 postanowiłem porobić trochę fotek w RAW'ie, i póżniej spróbować sił z obróbka ich... ALe zaznaczyłem w aparacie format RAW+JPEG(basic), tak na wszelki wypadek , żeby mieć też JPEG'a.. Zrobiłem kilka testowych fotek, zgrywam na kompa a tu obie są w formacie jpg... Co sie stało dlaczego tak jest? Prosiłbym kogoś o odpowiedź...
Martinu5
03-10-2010, 19:04
Spróbuj otworzyć wszystkie, jpg i te które powinny być raw-ami np. w paintcie, żeby zobaczyć które otworzy, a które nie.
Jak ja robiłem na D3000 JPG+ RAW to w folderze miałem najpierw wszystkie jpg a na końcu RAW'y
No odtworzyłem, i wszystkie działają w paincie.. ale nawet jak uzywam IrfanViev do odtwarzania itp.. to on nie odtwarza RAW bo kiedyś próbowałem.. a teraz odtwarza oba zdjęcia..
Jaka jest wielkość plików?
darkmajin
03-10-2010, 20:41
jak zgrywasz :> podłącz kartę i poszukaj w katalogu
nic nie działa.. darkmajin co mam szukać w katalogu.. mam 2 JPEG'i..
Rafał_Sz
04-10-2010, 20:37
Otwórz folder programem ViewNX. NEFy muszą być w nim widoczne. >klik!< (http://nikonimglib.com/nvnx/index_en_eur.html#os-windows)
rsz... ściągnołem ten program ViewNX i tez odczytuje obie foty jaki jpg'i....
Jaka jest wielkość plików?
jaka jest wielkość plików?
Prawdopodobnie ten duży to raw źle odczytany przez program kopiujący na komputer
Po zmianie rozszerzenia powinno być ok
Sendilkelm
05-10-2010, 08:39
Użyj NikonTransfer i po kłopocie
Rafał_Sz
05-10-2010, 10:30
To może inaczej. Po czym wnioskujesz, że to co widzisz to JPG a nie podgląd NEF?
marciing
05-10-2010, 10:44
heh zgrywałeś zapewne przez kabel??? Jak tak to zgraj przez czytnik kart i będziesz miał Rawy ;)
WIELKIE DZIĘKI CHŁOPAKI,
NA WAS ZAWSZE MOŻNA POLEGAĆ :)
zgrałem przez kabel i mam JPEG'i, i RAW'y
ciekawostka przy tym jest, że jeśli wybieram opcję RAW+JPG to widzę dwa JPGi. Ale gdy wybiorę opcję: tylko RAW to widzę w aparacie i po transferze na dysku rzeczywiście RAWa. Nie bardzo rozumiem sens takiego rozwiązania, być może to wypadek przy pracy.
velaskez
12-10-2010, 09:43
Ja tam nigdy nie widziałem dwóch jpegów. Bez względu na to przez co zgrywałem.
Jakie masz body i jak zgrywasz pliki z aparatu?
Przejrzałem skrupulatnie instrukcję oraz menu bo podejrzewałem, że coś kryje się w ustawieniach ale nic nie znalazłem więc sprawa jest trochę niezrozumiała.
Cały czas mówię o D5000 i zgrywaniu przez kabelek za pomocą narzędzi windowsowych.
Sendilkelm
12-10-2010, 10:21
Nie martw się w d90 mam tak samo. Jak zgrywam przez kabelek metodą CTRL+A, CTRL+C, CTRL+V to też mam 2 jpegi. Dlatego też używam programów do kopiowania.
velaskez
12-10-2010, 10:25
Jakie masz body i jak zgrywasz pliki z aparatu?
Przejrzałem skrupulatnie instrukcję oraz menu bo podejrzewałem, że coś kryje się w ustawieniach ale nic nie znalazłem więc sprawa jest trochę niezrozumiała.
Cały czas mówię o D5000 i zgrywaniu przez kabelek za pomocą narzędzi windowsowych.
D80 i D5000. Zgrywam różnie, częściej czytnikiem, ale z kablem też nie było problemów.
Jeszcze raz sprawdziłem przed chwilą. Sądzę, że to Windows ( XP) wtrąca swoje trzy grosze. Na karcie odczytanej czytnikiem jest RAW a przy odczycie kabelkiem i Windowsem są dwa JPG. Nikon Transfer też widzi RAWa