Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor 35/1.8. Wątpliwości co do jego ostrzenia

Strony : [1] 2

dark__jedi
03-10-2010, 18:36
Witam,
niedawno zakupiłem stały obiektyw Nikkorowski 35/1.8.
W sklepie FJ podpiąłem go do mojego D90 i postrzelałem trochę fotek celem sprawdzenia czy jest OK. Nerwowa atmosfera zakupu pierwszej stałki + wysoka temperatura w sklepie nie pozwoliła mi stwierdzić czy obiektyw jest w 100% dobry.

W domu przestrzeliłem go na trochę bardziej spokojnie i dalej nie jestem pewien. Prze ten czas robiłem wiele zdjęć testowych ale mało która wychodzi mi ostra w miejscu którym bym chciał.
Zwaliłem to na bardzo małą GO i mikro poruszenia samej puszki przy robieniu zdjęć.
Dlatego dzisiaj porobiłem trochę z ręki trochę na statywie. Z grubsza badam przesłonę 1.8 bo ta sprawia mi największą frajdę.
Jednak robiąc zdjęcia z ręki nie mogę (nie potrafię, nie umiem - sam nie wiem co) zrobić ostrego zdjęcia w punkcie. Ostrością sieje mi bardziej losowo niż wynikało by to z mojej kreatywności.

Wiem, że robienie zdjęć drabinki ostrości jest zboczeniem, ale sam już nie wiem.

Zdjęcie ze statywu ostrzone na 3-cią fugę pionową na przysłonie 1.8
http://img834.imageshack.us/img834/8412/dsc1198j.jpg

To samo ujęcie na 2.2
http://img178.imageshack.us/img178/7569/dsc1199x.jpg

Zdjęcie ze statywu ostrzone na czubek przysłona 2.8
http://img59.imageshack.us/img59/1575/dsc1211z.jpg

Zdjęcie równolegle do ściany światło 1.8
http://img831.imageshack.us/img831/4636/dsc1222z.jpg

Zdjęcie ostrzone na kant pnia. 1.8 z ręki
http://img832.imageshack.us/img832/3207/dsc111611111.jpg

Wszystkie zdjęcia są zrobione bez poruszenia aparatem a czas migawki bardzo krótki.

Jeśli mi się coś ubzdurało to proszę o porady, jak wykorzystać światło 1.8 i oszczędzić sobie wywalania zdjęć z focusem w inne miejsce - zdaje sobie sprawę, że nikt nie jest w stanie robić zdjęć wszystkich w 100% dlatego chcę wiedzieć czy to wina sprzętu czy moja.

Pozdrawiam

Grand.
03-10-2010, 18:41
BF moim zdaniem, fotka z pniem dołująca.

pioter m
03-10-2010, 20:12
Nie wyglada to zle. Te nietrafione mozna jednak spisac na karb niepewnej reki. Sorki, ale przy zblizeniach jest piekielnie trudno nie poruszyc. Te foty sa wiec niemiarodajne.
Moim zdaniem jest jednak OK. Nie widac na tych fotach niczego, co nie pozwoliloby sie cieszyc z tego zakupu, bo reszta wyglada dobrze. Rob wiec foty. Moze one ci wyjda lepiej niz testy :)

dark__jedi
03-10-2010, 21:27
Sam nie wiem co o tym sądzić, zwłaszcza że wykonałem jeszcze inne zdjęcia nawet te z planszą i bateriami.. żeby jeszcze błąd był powtarzalny.

Zdjęcie planszy ze statywu:
http://img826.imageshack.us/img826/8030/dsc1241.jpg

baterie też ze statywu. Ostrzenie co najciekawsze na 3 baterię od aparatu a nie 2.
http://img844.imageshack.us/img844/632/dsc1252l.jpg

Zdaje sobie sprawę, że zdjęcia z ręki są niemiarodajne bo następuje mały ruch aparatu, jednak czemu w dwóch zdjęciach powyżej występuje ff i bf. Nawet wyzwolenie migawki nastawiłem opóźnione, żeby nie poruszyć punkty focusa.

Edit:
dodam jeszcze że silnik SWM dziwnie piszczy, nie jest cichy. To mój 4 obiektyw z SWM więc w miarę kojarzę dźwięk SWM - jest stosunkowo cichy. Z tego wydobywają się dźwięki typu skrzypienie - nie chcę dorabiać teorii spiskowej - na początku dźwięk zaakceptowałem myśląc, że ten typ tak ma, może jednak smarowanie jest nie takie jakie powinno w nim być?

Marcin Borkowski
03-10-2010, 21:34
raz ff a raz bf? dziwne

czarekk
03-10-2010, 22:08
no coś z nim jest nie tak . Przynajmniej ze zdjęciami coś jest nie tak.

Damiankck
03-10-2010, 22:14
rob zdjecia

mibartek
03-10-2010, 22:28
ten typ chyba tak ma. Niestety odzywa się chyba niska cena jaką trzeba było zapłacić za ten obiektyw. Sam też pisałem o moich problemach już w kilku wątkach.

dark__jedi
03-10-2010, 22:49
ten typ chyba tak ma. Niestety odzywa się chyba niska cena jaką trzeba było zapłacić za ten obiektyw. Sam też pisałem o moich problemach już w kilku wątkach.

Co dokładnie masz na myśli?
Rozumiem też, że szkło amatorskie ale jednak musi pracować stabilnie.

W tym obiektywie dobija mnie jego losowość w ostrości, której nie potrafię w żaden sposób wytłumaczyć.

mibartek
03-10-2010, 23:17
Co dokładnie masz na myśli?
Rozumiem też, że szkło amatorskie ale jednak musi pracować stabilnie.

W tym obiektywie dobija mnie jego losowość w ostrości, której nie potrafię w żaden sposób wytłumaczyć.

no ja też jeździłem do serwisu bo miałem często FF. Niby po kalibracji osobno a potem z body i dalej była lipa.
Jak dokładnie zacząłem analizować zdjęcie po zdjęciu ustalając gdzie jest ostrość to powiedzmy na 30 fot tak 19 ostrych, 8 z FF i 3 z BF. Więc to loteria a nie stała wada.
już profilaktycznie na ostatnim plenerze używałem F2.8 żeby nawet przy przesunięciu obiekt załapał się w głębię ostrości, ale guzik. Potrafi metr albo więcej przestrzelić. I to mogę w szczerym polu ostrzyć na osobę w środku kadru na środkowym punkcie AF i też lipa.
Niektóre zdjęcia są "lekko" nieostre, ale niektóre to kosz z miejsca bo ostrość jest w krzakach. Ja jeszcze trochę łudzę się, że jak zmienię body to będzie lepiej bo ostatnio naczytałem się o średnim AF z D200. Tylko, że wszystko inne trafia bez problemu.
no i co dziwne - jakieś 10 miesięcy obiektyw chodził jak złoto - nie odpinałem go od puszki. Nagle mu się odwidziało....
Zresztą Archibald też pisał o tym, że okresowo zmienia mu się wymagana wartość korekty dla tego szkła w D300 i też nie wie dlaczego.

burz
04-10-2010, 00:28
Jeżeli jest gwarancja, to oddaj do serwisu. Takie niestabilne działanie AF nie wróży nic dobrego.

Modron
04-10-2010, 03:44
cos z twoim obiektywem nie tak.
moj egzeplarz na 1.8 z D80 byl o niebo ostrzejszy niz 50 1.8 i nie mialem zadnych problemow ze zblizeniami z reki.
oddaj na gwarancje

Modron
04-10-2010, 05:11
chcialem pokazac ci 100% cropa na czasie 1/125s ale nie moge uploadowac obrazkow na tym forum :(

dark__jedi
04-10-2010, 07:14
W takim razie serwis, niech się wypowiedzą co do focusa i ostrości zdjęć a także co do silnika SWM.

Przeczytałem sporo na tym forum o FF i BF - wielu zarzuca się czepialstwo, że fucus wychodzi na 1mm do przodu lub tyłu. Jednak na moim wychodzą zdjęcia po prostu kiepskie. Miał być ostry od pełnej dziury a nie jest, focusem sieje losowo..

pioter m
04-10-2010, 08:07
Wielu sie wydaje, ze jak kupia lustrzanke, to aparat sam bedzie robil foty, a to nie jest prawda. Duzo latwiej kompaktem...
Jesli chodzi o te foty. Moze sa niektore nietrafione, ale sa ostre i aparat mial prawo nie trafic. Po drugie - przy zblizeniach ostrosc kontroluje sie i poprawia manualnie. Nie ma bata. Pole ostrosci to jedno, ale punkt pomiaru jest gdzies w tym polu, a gdzie dokladnie? Trzeba porawiac recznie, dlatego wazny jest dobry wizjer.
Moze jedi faktycznie ma skopany egzemplarz, ale po tym, co widze w sklepach, wiekszosc malkontentow to poprostu tacy, ktorym zbyt wiele sie wydaje...
No i dlaczego nikt nie wkleja fot, zeby pokazac, co jest zle? A jak? Slyszeliscie o wyszukiwarce? Podpowiem, ze mozna sie zaprzyjaznic z imageshack lub podobna strona.

dark__jedi
04-10-2010, 09:07
pioter m to moja druga lustrzanka więc jakieś tam doświadczenie posiadam.
Zdaję sobie sprawę, że lekkie przesunięcie aparatu czy to obiektu w kadrze psuje ostrość zdjęcia.

Te, jak i podobne zdjęcia robi się z ręki i wiem że może nie wyjść, jednak tu AF był ustawiony na przedni brzeg lewego skrzydła. Robione z odległości ok. 1m.
http://img826.imageshack.us/img826/1786/dsc1299r.jpg

pioter m
04-10-2010, 10:36
No tutaj nie spudlowal, bo ostrosc jest tam, gdzie byc powinna.

Toma
04-10-2010, 18:28
wypowiem się i ja

mam 35/1.8 - szkło kupiłem do D700 z premedytacją oczywiście, zachęcony dobrymi opiniami o jego zachowaniu na FX

następnie do d700 podpiąłem 20/1.8, a 35-tkę postanowiłem używać z D90 (body d90 kupiłem sobie jako zamiennik dla dotychczas używanej D70tki)

to była masakra... niestety, o ile celność tego szkła z D700 była zawsze idealna, z D90 zaczęły się dziwne rzeczy, też nie udało mi się zdiagnozować czy to FF czy BF, zachowanie było różne przy różnych odległościach i ostrzonych obiektach

co zrobiłem ? wróciłem do puszki d70, ostrzenie bez żadnych niespodzianek, d90 sprzedałem :)

dlatego uważam, że powodem takiej sytuacji jest rozrzut jakościowy D90-tek, mam wrażenie, że starsze korpusy robiono z większą powtarzalnością

mibartek
04-10-2010, 18:38
wypowiem się i ja

mam 35/1.8 - szkło kupiłem do D700 z premedytacją oczywiście, zachęcony dobrymi opiniami o jego zachowaniu na FX

następnie do d700 podpiąłem 20/1.8, a 35-tkę postanowiłem używać z D90 (body d90 kupiłem sobie jako zamiennik dla dotychczas używanej D70tki)

to była masakra... niestety, o ile celność tego szkła z D700 była zawsze idealna, z D90 zaczęły się dziwne rzeczy, też nie udało mi się zdiagnozować czy to FF czy BF, zachowanie było różne przy różnych odległościach i ostrzonych obiektach

co zrobiłem ? wróciłem do puszki d70, ostrzenie bez żadnych niespodzianek, d90 sprzedałem :)

dlatego uważam, że powodem takiej sytuacji jest rozrzut jakościowy D90-tek, mam wrażenie, że starsze korpusy robiono z większą powtarzalnością

więc to może jednak rzeczywiście kwestia AF z D200/D90 ?
tak przeanalizowałem na szybko kto skarży się ta nową 35tkę i z tych co znalazłem to wszyscy mają D90 albo D200.

Toma
04-10-2010, 18:44
tak, ale przecież są właściciele D200/D90, którzy w/w problemów nie mają, więc to nie modele korpusów są winne, tylko ich niektóre egzemplarze

pioter m
04-10-2010, 20:05
Ja mam 35/1.8g na d90 i nie moge narzekac. Jest OK.

dark__jedi
04-10-2010, 22:41
Dopiero pojutrze czyli w środę uda mi się podpiąć obiektyw pod inną puszkę d90, wtedy będę mógł znowu przetestować zestaw.

Co jeśli wyjdzie, że na innej puszcze d90 obiektyw będzie chodzić dobrze czyli korpus będzie wszystkiemu winny? Korpus do serwisu?

tomek67
05-10-2010, 09:36
Dopiero pojutrze czyli w środę uda mi się podpiąć obiektyw pod inną puszkę d90, wtedy będę mógł znowu przetestować zestaw.
Co jeśli wyjdzie, że na innej puszcze d90 obiektyw będzie chodzić dobrze czyli korpus będzie wszystkiemu winny? Korpus do serwisu?
To nie jest takie oczywiste.
Kiedyś czytałem opinie o obiektywach firmy B@H.
Wg nich z tych obiektywów co im klienci odsyłają jako złe znikoma ilość nie spełnia norm fabrycznych.
Tylko przyznali potem, że nawet obiektyw spełniający normy producenta może źle ostrzyć.
Po prostu zarówno korpus jak i obiektyw może mieć lekkie odchyłki w granicach dopuszczanych przez producenta.
Jeśli trafi się np. body z minimalną tendencją do front focusa i obiektyw ma podobną to te odchyłki się kumulują.
Moim zdaniem po prostu producenci dopuszczają zbyt duże odchyłki
i druga sprawa KAŻDE nawet najtańsze body powinno mieć możliwość korekty AF.
Tylko chyba Pentax w nowych modelach daje to standardowo.
U Nikona to dopiero od D7000, D300.

barto28
05-10-2010, 09:46
KAŻDE nawet najtańsze body powinno mieć możliwość korekty AF.
Tylko chyba Pentax w nowych modelach daje to standardowo.
U Nikona to dopiero od D7000, D300.

Popieram kolege , tak wlasnie powinno byc , wtedy nie bylo by problemu z BF/FF !

simonx
05-10-2010, 10:14
mam podobne problemy z d90 + 35mm 1.8
nie umiem zrobić ostrego portretu z ręki na 1.8
to jest drugi egzemplarz jaki mam, pierwszy dostałem z uszkodzonym opakowaniem w przesyłce - oddałem ale zanim odebrali, kazali przetestować - miał wyraźny BF
teraz mam drugi, testów na statywie jeszcze nie robiłem, z tego co z ręki pstrykałem mam wrażenie, że jest to samo, może ciut lepiej, ale też trzeba ręcznie poprawiać ostrość, co z wizjerem d90 łatwe nie jest :/
z reklamowaniem/serwisowaniem poczekam jeszcze - chcę porobić więcej zdjęć

Mariusz888
05-10-2010, 10:35
KAŻDE nawet najtańsze body powinno mieć możliwość korekty AF.
nie... po prostu

Moim zdaniem po prostu producenci dopuszczają zbyt duże odchyłki
Bo to jest sprzęt precyzyjny - ja rozumiem odchyłkę bo praktycznie nie da się produkować na taką skalę bez odchyłek ale nie jak ktoś ma front focusa na np 10cm... były już na forum przykłady gdzie 35/1.8DX nie trafiał w samochód - to sorry... jak auto ma jakieś średnio 4m długości... ;)

tomek67
05-10-2010, 11:19
nie... po prostu
Bo to jest sprzęt precyzyjny - ja rozumiem odchyłkę bo praktycznie nie da się produkować na taką skalę bez odchyłek ale nie jak ktoś ma front focusa na np 10cm... były już na forum przykłady gdzie 35/1.8DX nie trafiał w samochód - to sorry... jak auto ma jakieś średnio 4m długości... ;)
Wiesz te odchyłki są naturalne.
Nie byłyby problemem gdyby była korekcja w body lub serwis pracował jako tako.
W tym tygodniu chcę kupić D5000 lub D3100 i obiektyw 50mm 1.4G oraz 35mm 1.8.
Ciut się stresuję bo już w tym roku kupowałem jasny obiektyw do obecnego aparatu.
Miał duży ff i serwis nic nie poprawił przy dwu regulacjach, oddałem go do sklepu.
Teraz chcę dokładnie sprawdzić zestaw w sklepie.

dark__jedi
05-10-2010, 13:01
W takim razie co robić? Wysłać sam obiektyw czy łącznie z korpusem? Problem jest taki że puszka kupiona została w Warszawie a obiektyw w FF w Stargadzie Szcz.
W FF nie przyjmą mi korpusu do reklamacji bo nie jest "ich" Musiałbym wysłać cały zestaw bezpośrednio do serwisu.

tomek67
05-10-2010, 14:40
W takim razie co robić? Wysłać sam obiektyw czy łącznie z korpusem? Problem jest taki że puszka kupiona została w Warszawie a obiektyw w FF w Stargadzie Szcz.
W FF nie przyjmą mi korpusu do reklamacji bo nie jest "ich" Musiałbym wysłać cały zestaw bezpośrednio do serwisu.
Też miałem body i obiektyw kupione w różnych sklepach.
Ja słałem razem z korpusem do serwisu Nikon.
Gdy nic nie zrobili, e-fotojoker wymienił mi obiektyw na inny.
To też nie pomogło, zwrócili kasę.
Nie wiem czy inne sklepy też tak ładnie podchodzą do tematu.

dark__jedi
05-10-2010, 20:11
OK. Oddałem szkło do reklamacji do FJ. Babka wzięła także korpus (de facto kupiony w innym sklepie), i jutro wysyłają na Postępu. Pożyjemy, zobaczymy ;)

pioter m
06-10-2010, 08:09
Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiony do waszych utyskiwan, bo wiem, ze z ta celnoscia roznie bywa. Mojej malzonce tez sporo czasu zajelo, zanim zaczela trafiac. Teraz ma pewniejsza reke niz ja.
Kiedys bylem na zakupach w FJ i bylem swiadkiem, kiedy jakis starszy kolo przyszedl reklamowac nowiutki 7D i obiektyw, bo nie trafial. Baaaardzo mila i cierpliwa sprzedawczyni wydrukowala karte testowa do AF-a i pstryknela na roznych ogniskowych. Chociaz obiektyw to byla sigma, canon ZAWSZE trafial... Ja sobie tez pstrykanalem i tez trafial.
Przy foceniu na tak malej GO amatorski aparat moze nie trafic dokladnie w punkt, jesli jest to czubek nosa, czy koniuszek rzesy. Takie fotki trzeba samemu przymierzyc i pomoc maszynie. Dlatego tak wazny jest wizjer. Profesjonalny d300 z duzym zageszczeniem punktow AF-a pewnie dalby rade, ale nie d90 i tansze.
Dlatego Panowie - nie wierze wam i nie uwierze dopoki sam nie zobacze i nie sprawdze.

Mariusz888
06-10-2010, 08:32
Wprawa to jedno, ale wada to drugie - nie powiesz mi że do trafiania w zaparkowany samochód trzeba mieć wprawę i pewną rękę (bo GO nie było na żadnym miejscu samochodu mimo że na niego było ostrzone)... ;) tak samo jak ktoś robi fotki nawet testowe ze statywu... ;)

Profesjonalny d300 z duzym zageszczeniem punktow AF-a pewnie dalby rade, ale nie d90 i tansze.
Właśnie to jest kompletna bzdura... może ze śledzeniem 3d bo normalnie to będzie jeszcze gorzej niż z D90 bo punkty są mniejsze i niewprawny user będzie miał wg mnie jeszcze trudniej trafić tym małym punktem. Po za tym miałem ja jakoś nawet starszymi puszkami jak D90 trafiam w co i gdzie chcesz i w życiu by mi nie przyszło pomyśleć że focąc kartkę testową te 11 punktów było by dla mnie przeszkodą... (niezależnie czy to z ręki czy statywu)

sonicq
06-10-2010, 09:06
po prostu wszyscy na świecie produkują chałę i wciskają ją konsumentom. praktycznie we wszystkich dziedzinach co by się nie kupiło to człowiek nie może liczyć na żadną kontrolę jakości. Co najgorsze nawet gdy się kupuje produkty czołowych marek. Zamiast się cieszyć radością fotografowania, jesteśmy zmuszeni przeżywać kolejne frustracje, że wydaliśmy czasem ciężko uzbierane złotówki na bubel.

Z tego co czytałem wątek 35'tki to też zauważyłem że większość osób z problemami posiada d90; rzadziej inne korpusy. Początkowo napaliłem się na to szkło ale obecnie chłodno patrzę w jego stronę i wiem że jak już się zdecyduję to tylko gdy będę miał możliwość przetestowania, bardzo skrupulatnie, obiektywu (mam d90).

Dziwi mnie fakt że producent wiedząc ile jest błędów z AF nie wypuści jakiejś poprawki softu, chyba że to nie o sam soft chodzi.
Moim zdaniem również mikroregulacja af powinna być standardem skoro już taki bałagan mają w utrzymaniu standardu.

tomek67
06-10-2010, 09:49
Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiony do waszych utyskiwan, bo wiem, ze z ta celnoscia roznie bywa. Mojej malzonce tez sporo czasu zajelo, zanim zaczela trafiac. Teraz ma pewniejsza reke niz ja.
Kiedys bylem na zakupach w FJ i bylem swiadkiem, kiedy jakis starszy kolo przyszedl reklamowac nowiutki 7D i obiektyw, bo nie trafial. Baaaardzo mila i cierpliwa sprzedawczyni wydrukowala karte testowa do AF-a i pstryknela na roznych ogniskowych. Chociaz obiektyw to byla sigma, canon ZAWSZE trafial... Ja sobie tez pstrykanalem i tez trafial.
Przy foceniu na tak malej GO amatorski aparat moze nie trafic dokladnie w punkt, jesli jest to czubek nosa, czy koniuszek rzesy. Takie fotki trzeba samemu przymierzyc i pomoc maszynie. Dlatego tak wazny jest wizjer. Profesjonalny d300 z duzym zageszczeniem punktow AF-a pewnie dalby rade, ale nie d90 i tansze.
Dlatego Panowie - nie wierze wam i nie uwierze dopoki sam nie zobacze i nie sprawdze.
Mój Nikon D3000 z 50mm 1.4G przy trzech metrach miał błąd kilkunastu centymetrów.
To więcej niż GO.
Fotki robione ze statywu, obiekt nieruchomy, powtarzałem wiele razy.
Na fotkach rzeczywistych też to było widać.
Przy większych odległościach wzrastało to BAAARDZO.
I sorki nie da się tego wytłumaczyć moim brakiem doświadczenia.
Mam drugie Sony z identycznym obiektywem,
tamten gdy obiekt jest kontrastowy trafia bardzo dobrze.

tomek67
06-10-2010, 09:51
Dziwi mnie fakt że producent wiedząc ile jest błędów z AF nie wypuści jakiejś poprawki softu, chyba że to nie o sam soft chodzi.
Moim zdaniem również mikroregulacja af powinna być standardem skoro już taki bałagan mają w utrzymaniu standardu.
Pentax K-x fabrycznie nie ma tej regulacji.
Ale w necie jest prosta procedura, wystarczy wgrać odpowiedni plik na kartę SD i już jest opcja w menu.
Nie wymaga to więc jakichś drogich elementów w aparacie.
Po prostu producenci celowo obcinają tę funkcję w tańszych modelach.

pioter m
06-10-2010, 09:53
Wprawa to jedno, ale wada to drugie - nie powiesz mi że do trafiania w zaparkowany samochód trzeba mieć wprawę i pewną rękę (bo GO nie było na żadnym miejscu samochodu mimo że na niego było ostrzone)... ;) tak samo jak ktoś robi fotki nawet testowe ze statywu... ;)

Właśnie to jest kompletna bzdura... może ze śledzeniem 3d bo normalnie to będzie jeszcze gorzej niż z D90 bo punkty są mniejsze i niewprawny user będzie miał wg mnie jeszcze trudniej trafić tym małym punktem. Po za tym miałem ja jakoś nawet starszymi puszkami jak D90 trafiam w co i gdzie chcesz i w życiu by mi nie przyszło pomyśleć że focąc kartkę testową te 11 punktów było by dla mnie przeszkodą... (niezależnie czy to z ręki czy statywu)
Piszesz o wadzie oczywistej, a tu niektorzy narzekaja, ze nie trafia w niewielki przedmiot. Do tego potrzeba wprawy i pewnej reki.
Co do punktow d300 - ich duze zageszczenie ma swoje wady i zalety. Wady - jest ich duzo i zajmuje sporo czasu 'przeskakiwanie' z jednego na drugi i wymaga to sporej wprawy. Zalety - sa bardziej precyzyjne i mniejsze. W d90 masz calkiem spore pole AF, a sam punkt jest gdzies wewnatrz tego pola. I nie musi byc dokladnie posrodku, bo matowka mogla sie nieco przesunac. Dlatego trzeba pocwiczyc i oswoic sie z zabawkami. Miales wprawe to sobie sprawnie radziles, ale wez poprawke, ze tu zagladaja tez swierzy posiadacze lustrzanek.
Kolega, ktory zalozyl temat, ma ewidentnie tego typu problem. Pokazal sample i mozna bylo mu doradzic w przeciwienstwie do innych, ktorzy tylko wylewaja zale czesto nie wiedzac, ze poprostu moga sami byc problemem, a nie aparat.

Mariusz888
06-10-2010, 10:14
ze tu zagladaja tez swierzy posiadacze lustrzanek.
Każdy takim kiedyś był ;)

ze poprostu moga sami byc problemem, a nie aparat.
To dlatego się bierze statyw i jest jednoznaczna odpowiedź na pytanie czy to my się mylimy czy sprzęt ;)

cybermar
06-10-2010, 16:43
kurde chcialem jechac po tą stałke na dniach ale widze ze problemow z nia co nie miara. Wątków o ludziach którzy sie na tym obiektywie przejechali jest mnóstwo , to że AF "świszczy" to czytalem na kilku roznych forach / portalach , rowniez zagranicznych. WYchodzi na to ze kupno 35 1.8 to loteria - a szansa na wygranie w tej loterii to jak 5 w totka.... :( :( szkoda Żal że nikon wypuszcza takie buble, a do tego serwis ma jeden z najgorszych w tej branży.Powiem ze zaczyna mi sie odechciewac tej marki - moze czas na zmiany, moze K-5....

Lesiu83
06-10-2010, 18:40
cybermar nie ma to jak poczytac na forach internetowych i snuc wnioski , a może tak byś łaskawie sam podjechał do sklepu i sam się przekonał czy tak faktycznie jest ? To szkło za ta cenę jest rewelacyjne ...

tomek67
06-10-2010, 19:22
cybermar nie ma to jak poczytac na forach internetowych i snuc wnioski , a może tak byś łaskawie sam podjechał do sklepu i sam się przekonał czy tak faktycznie jest ? To szkło za ta cenę jest rewelacyjne ...
Masz 100% racji.
W tym roku kupiłem przez net 2 obiektywy 1.4, oba tragicznie działały z moim body.
Od dawna miałem stres przed ponownym zakupem.
Dziś pojechałem po nowy D5000 i 50mm 1.4G
Pierwsze egzemplarze z brzegu i na oko wszystko działa.
Sprawdzał mi sprzedawca no i ja zrobiłem kilka fotek.
Kurcze, żeby normalne zdjęcia też były ok.
Jutro postaram się trochę przetrenować ten sprzęt.
Mam ciut uraz po tych poprzednich kiepskich doświadczeniach z Nikonem i jego serwisem..

sonicq
06-10-2010, 19:51
dzisiaj miałem okazję odwiedzić FJ więc wziąłem korpus i przy okazji strzeliłem kilka zdjęć 35tką. ulżyło mi gdy zobaczyłem trafione zdjęcia w odległościach od 3 do 15m nawet. Przynajmniej tyle z oględzin na ekraniku aparatu. NEFy za chwilę dopiero przejrzę na kompie. Na wszelki wypadek numer seryjny obiektywu spisany jakbym się jednak zdecydował w pojedynku nikor 35 1.8 vs metz 50 AF-1 :D

tak z ciekawości, co sądzicie..
jeżeli przy sztucznym sklepowym oświetleniu trafiał to w świetle dziennym w plenerze tym bardziej nie powinno być problemu nie? tak mi się zdaje ale sumienie będzie spokojniejsze jak ktoś się ze mną zgodzi:)

ja tymczasem zabieram się za nefy:)

mathu
06-10-2010, 20:04
więc to może jednak rzeczywiście kwestia AF z D200/D90 ?
tak przeanalizowałem na szybko kto skarży się ta nową 35tkę i z tych co znalazłem to wszyscy mają D90 albo D200.
No ale co, gdzie tu ma byc wina D200? Ja mam de facto D200 i powiem tak - stary 35D NIE MA PRAWA źle trafić, po prostu nie ma takiej możliwości. Jak wciskam AF to robi "bzit" i jest ostrość w punkt. Zawsze. Nikkor 60D - to samo (oczywiście jak to makro, czasem przejedzie cały zakres i nie złapie w ogóle, ale to inna sprawa). Ustawienie ostrości przed lub za obiektem to jest coś, z czym się po prostu nie spotkałem. Potwierdza się moja decyzja o trzymaniu się z daleka od obiektywów G, bo to po prostu badziew. Minimalnie poprawili ostrość, a skopali wszystko inne.

bogdi64
06-10-2010, 20:17
w D200 nie zauważyłem błędów z żadnym z parunastu obiektywów które używałem, a jeśli pojawiał się już błąd, jest to niestety błąd fotografa - czyli mnie, przy odległości 1metra 35 przy f 1,8 - głębia wynosi 6cm, czyli przy odrobinie "szczęścia" przy ostrej końcówce nosa oko jest nieostre, poza Tym NIGDY nie używam skrajnych przysłon (najgorsze parametry optyki) - a ty w tym poście czytam "bubel, brak jakości, niedoróbka" itp, a może w dużym stopniu, brak precyzji, niedoczytana instrukcja itp, czyli jak mój bardzo doświadczony kolega powiedział "mój sprzęt co chwile mi udowadnia, że umie więcej niż ja i jeszcze wiele się muszę od niego nauczyć"

mibartek
06-10-2010, 21:42
no ta ja coś wkleję dla zobrazowania

sprawdziłem dla 100% pewności w NX2 gdzie jest ostrość - Focus Point jest na twarzy Panny Młodej. A ja widzę ostrość na marynarce :-P
F2.8 - więc nie jest to pełna dziura
1/350 - więc chyba nie poruszyłem też.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/6725/14357127.jpg)
i tak jest dość często - tu w sumie tragedii nie ma jeszcze, bo bywa sporo gorzej. Generalnie mało mam przykładów bo od kopa jak na LCD zobaczę to kasuje ;-)

edit: crop z marynarki bo na miniaturce słabo widać - jak dla mnie to ewidentnie tu jest ostrość

źródło (http://img9.imageshack.us/img9/6462/marynarkag.jpg)

mathu
06-10-2010, 23:01
Darmowy glamur :D

bogdi64
07-10-2010, 00:06
jak masz ustawiony af ?

mibartek
07-10-2010, 00:13
jak masz ustawiony af ?

nie wiem o co konkretnie pytasz, ale tak :
- AF-S
- punkt był centralny
- priorytet wyzwolenia migawki jest na ostrość
- focus area frame mam normal (11 pól)
- no i na wybieraku koło LCD mam jednopolowy AF
- AF Lock ON mam na OFF (i tutaj hmmm - może to wina tego - byłem przekonany, że OFF oznacza "nie przeostrzaj" a jak zaglądnąłem do manuala teraz to wychodzi, że jest dokładnie na odwrót ;-) )

edit: w ferworze odkrytej opcji pobiegłem sprawdzić - na razie na bateryjkach itp itd jest tak jak było - w weekend zobaczę jak to jest "w polu", ale to chyba nie wina tego ustawienia bo przecież Panna Młoda się nie przemieszczała ;-)

Mariusz888
07-10-2010, 08:39
Już po miniaturce widać że coś jest nie tak - a na cropie to tym bardziej... nikt mi nie powie że GO przesunięte o co najmniej pół metra mieści się w normie ;)

cybermar
07-10-2010, 12:19

a ile moge tych testow wykonac w sklepie co? Tymbardziej ze FJ tam gdzie mieszkam i maja aktualnie to szlo ma 3x2m i czesto nie ma sie jak ruszyc kiedy sa klienci. Zrobie pare testow - niby na LCD wyjdzie ze OK a w domu moze byc klops , i co pozostaje ? serwis ktory na 99,9% nic nie pomoże , albo użeranie sie ze sklepem celem wymiany ktora tez nie gwarantuje ze trafie na dobra sztuke. Nie moze byc tak ze kupno danego szkla to taka loteria. Bo jak AF bedzie trafial to znow problem z silnikiem ktory halasuje. Rece opadaja. I tak pojade do FJ zrobie pare fot i zobacze je w domu , moze cos uda sie ocenic. RElacje zdam tutaj,

luxmin
07-10-2010, 15:10
nie wiem o co konkretnie pytasz, ale tak :
- AF-S
- punkt był centralny
- priorytet wyzwolenia migawki jest na ostrość
- focus area frame mam normal (11 pól)
- no i na wybieraku koło LCD mam jednopolowy AF
- AF Lock ON mam na OFF (i tutaj hmmm - może to wina tego - byłem przekonany, że OFF oznacza "nie przeostrzaj" a jak zaglądnąłem do manuala teraz to wychodzi, że jest dokładnie na odwrót ;-) )

edit: w ferworze odkrytej opcji pobiegłem sprawdzić - na razie na bateryjkach itp itd jest tak jak było - w weekend zobaczę jak to jest "w polu", ale to chyba nie wina tego ustawienia bo przecież Panna Młoda się nie przemieszczała ;-)

AF-S. Ja mam co prawda D90 a więc nie umywa się do AF z D200 ale na AF-S mam sporo fotek nie trafionych tym obiektywem. Tzn. od biedy jest jakaś ostrość ale nie żyleta. Zmieniłem na AF-A (da się zrobić fotkę gdy aparat uzna że ustawił ostrość ) i mam żyletki na 1.8 .

Mariusz888
07-10-2010, 15:27
Ja mam co prawda D90 a więc nie umywa się do AF z D200
D90 i D200 mają ten sam układ AF tj. MultiCAM1000 - ale nie porównywałem jak działa bo w D80 mimo że też był wsadzony później niż w D200 i miał też nowszy soft to D200 wg mnie śledzi na np AF-C lepiej od D80 mimo że i starsze i soft starszy ;)

mibartek
07-10-2010, 17:26
AF-S. Ja mam co prawda D90 a więc nie umywa się do AF z D200 ale na AF-S mam sporo fotek nie trafionych tym obiektywem. Tzn. od biedy jest jakaś ostrość ale nie żyleta. Zmieniłem na AF-A (da się zrobić fotkę gdy aparat uzna że ustawił ostrość ) i mam żyletki na 1.8 .

no tylko, że D200 nie ma AF-A ;-)
próbowałem na AF-C robić,, ale wielkiej poprawy nie ma

luxmin
07-10-2010, 18:00
sorry pomyliło mi się chodziło mi o AF-C . Tu miałem problem. Teraz na AF-A czy AF-S mam już ok.
Po prostu zdaje się że obiektyw nie wyrabia się na AF-C

bogdi64
07-10-2010, 21:32
w tym przypadku winę bym zrzucił na AF "szeroki" parę razy się na tym zawiodłem, od dłuższego czasu używam w 95% tylko af środkowy punkt - zrób test używając tylko i wyłącznie środkowego punktu ostrości, oczywiście z funkcją priorytetu spustu, najlepiej jeszcze z aparatem na statywie, oczywiście kilka zdjęć przesuwając aparat na różne odległości, jeśli wtedy się potwierdzi brak ostrości w punkt pozostaje ci serwis, jeśli te będą ostre, no cóż wina fotografa

sonicq
07-10-2010, 21:40
sorry pomyliło mi się chodziło mi o AF-C . Tu miałem problem.
Jeżeli na AF-C jest źle, a na AF-S ok.. to w sumie jakby mnie to nie dziwi trochę.
Bo AF-C śledzi obiekt, czasem lekko odejdzie od obiektu żeby się upewnić że jest ok i znowu wraca na tyle na ile potrafi.. wystarczy że wciśniemy spust do końca jak akurat ostrość odjecie i przesunięta ostrość gotowa.

mibartek
07-10-2010, 21:46
w tym przypadku winę bym zrzucił na AF "szeroki" parę razy się na tym zawiodłem, od dłuższego czasu używam w 95% tylko af środkowy punkt - zrób test używając tylko i wyłącznie środkowego punktu ostrości, oczywiście z funkcją priorytetu spustu, najlepiej jeszcze z aparatem na statywie, oczywiście kilka zdjęć przesuwając aparat na różne odległości, jeśli wtedy się potwierdzi brak ostrości w punkt pozostaje ci serwis, jeśli te będą ostre, no cóż wina fotografa

ale to do mnie piszesz czy do kolegi luxmin?
ja na statywie też mam różnie - a serwis... szkoda gadać....

bogdi64
07-10-2010, 22:03
focus area frame - pisałeś, że używasz takiego ustawienia, spróbuj na AF punktowym, tzn tylko środkowy punkt AF, dziwna sprawa bo spotkałem się z obiektywem nikona który właśnie robił cuda z moim D200 idealnie działając z D80 ?? -ale to był jednostkowy przypadek

mibartek
07-10-2010, 22:17
focus area frame - pisałeś, że używasz takiego ustawienia, spróbuj na AF punktowym, tzn tylko środkowy punkt AF, dziwna sprawa bo spotkałem się z obiektywem nikona który właśnie robił cuda z moim D200 idealnie działając z D80 ?? -ale to był jednostkowy przypadek

focus area frame mam do wyboru albo wide albo normal. Na normal (tak jak mam ustawione) jest pojedynczy środkowy punkt.
na wide się z 11 pól robi 7 w tym niektóre "szerokie".
to ustawienie, które najczęściej stosuje i napisałem wcześniej jest chyba najbardziej prostym ustawieniem.

grzesiekd
08-10-2010, 10:52
No to ja dorzucę coś od siebie. Mam dwa korpusy D90 oraz dwie stałki Nikkor 35/1.8. Robię następujące doświadczenie statystyczne, tzn. przy słabym oświetleniu przy F 1.8 celuje w obiekt za pomocą pola ostrości innego niż centralne. W przypadku jednej stałki celność mam ok. 20 % a drugiej prawie 100% - bez względu na korpus D90. Tak więc wszystko wskazuje na to, że to na 99% wina obiektywu. Ten obiektyw był już raz w serwisie ze względu na BF. Wyżej opisana przypadłość była ciężka do wykrycia, ponieważ zawsze może to być błąd człowieka a zdarza się wyłącznie w słabym oświetleniu. Dopiero czasochłonne statystyczne doświadczenie wykazuje wadę. Dodam, że wspomaganie AF np. za pomocą SB-800 nie poprawia sytuacji. W przypadku ostrzenia centralnym punktem obydwa obiektywy mają celność prawie 100%. Proponuje aby ktoś popróbował także ostrzyć niecentralnie przy słabym oświetleniu i napisał jakie ma wyniki.

tomek67
08-10-2010, 11:09
Miałem D3000. Z kitami działał ok. Z jasnym 1.4 non stop duuuży front focus.
Teraz kupiłem zestaw D5000 plus 50mm 1.4G.
Uff, chyba AF działa w miarę dobrze i to nie tylko na punktach centralnych.
Normalne fotki to dopiero w weekend będę mógł porobić.
Jeszcze jedno mnie zdziwiło, na D3000 czasem dla zabawy próbowałem ostrzyć ręcznie bez pomocy kropki.
Nigdy mi się to nie udawało, podziwiałem tych co robią ostre fotki w ten sposób.
Teraz na D5000 zrobiłem kilka fotek w mieszkaniu i na oko są równie ostre jak z autofocusa.
Czyli oko mam w miarę dobre, a po prostu w D3000 był zarówno nieco rozjechany AF jak i niestarannie wyregulowany układ matówki.
AF jest identyczny w D3000 i D5000, wizjer też.
Czyli po prostu trzeba mieć fuksa przy zakupie.

Fotowentura
08-10-2010, 21:44
Tania stałka? Wychodzi na to, że wyjście jest jedno:
1. Kupić 50 1.8
2. Pokochać "dziwną" ogniskową
3. Pokochać "miękkość" na pełnej dziurze
4. Pokochać ręczne ostrzenie (dotyczy D5000 i spółki)

A tak serio, to sam się co rusz zasadzam na 35 1.8 i co rusz coś mnie do zakupu zniechęca. Tym razem, to ten wątek.

maciey75
08-10-2010, 22:57
A tak serio, to sam się co rusz zasadzam na 35 1.8 i co rusz coś mnie do zakupu zniechęca. Tym razem, to ten wątek.

Widze za masz D70s. U mnie z D70 35 chodzila rewelacyjnie. Byl nawet taki moment ze odpuscilem jej sprzedaz bo znowu spodobaly mi sie zdjecia jakie wypluwa w polaczeniu z 35. :)

tomkis
09-10-2010, 13:06
No moja świeżo zakupiona 35 musi pojechać do serwisu...

źródło (http://swiatruchu.strona.pl/FF.JPG)
autofocus ustawiony na centralne pole czyli na beteryjkę po lewej (f 1,8 ).

cervandes
09-10-2010, 14:35
tak żeście mnie nakręcili że akumulatorki wyciągnąłem z szuflady. Nie przebierałem ani w puszkach ani szkłach, zamówiłem, odebrałem, śpię spokojnie.

źródło (http://img146.imageshack.us/img146/9062/dsc3831.jpg)

źródło (http://img297.imageshack.us/img297/2265/dsc3829j.jpg)

źródło (http://img717.imageshack.us/img717/3897/dsc3830u.jpg)

tomek67
09-10-2010, 18:14
Wiecie co z tymi obiektywami naprawdę można zwariować ;)
Mam stare D3000, kupowałem do niego po kolei 2 różne obiektywy 50mm 1.4 w FJ.
Front focus był duuuży, nawet po przymknięciu do 2.2 z powiedzmy 5-10 metrów fotki ludzi były totalnie nieostre.
Serwis na Postępu totalna olewka.
Zwróciłem te obiektywy.
W czwartek kupiłem zestaw D5000 plus 50mm 1.4G.
Byłem zadowolony bo fotki były ostre od ok. 2.0
Przez ciekawość podłączyłem ten nowy obiektyw do D3000.
Fotki są wyraźnie ostrzejsze od D5000 w zakresie poniżej 2.0
Po prostu chyba z tym D3000 ten nowy obiektyw trafia w punkt, a z D5000 ma lekki BF.
Sam nie wiem co robić.
Poprzednio to ten FF był tragiczny,
teraz na nowym zestawie BF nie jest duży,
taki, że zakres 1.4-1.8 jest raczej mało użyteczny.
Ech wolałbym 1000x, żeby Nikon w D3100 zamiast filmów i innych głupot dał po prostu regulację AF.
Gdy AF dobrze trafia to naprawdę jakość jest wyraźnie lepsza.

Sprawdziłem dokładnie, to nowe body D5000 jednak ma BF :(
Po prostu moja 18-105mm i ta nowa 50mm 1.4G z nim mają BF,
a z D3000 trafiają idealnie.
W sklepie sprzedawca mi sprawdzał zestaw, ale robił fotki z ręki i z 1/2 metra.
Na przyszłość tylko i wyłącznie statyw i co najmniej metr.
Od razu to wychodzi.
Mam nadzieję, że mi to wymienią i trafię ok.
Nie mam chęci na kolejne wizyty na Postępu.
Przynajmniej jedna korzyść z tego,
myślałem, że 50mm 1.4G jest mniej ostry niż jest przy przesłonach do 2.2.

cervandes
09-10-2010, 19:57
tak sobie teraz myślę - na cholerę nam te obiektywy z f 1.8 czy 1.4 skoro zadowoleni jesteście dopiero gdy są przymknięte... ehhh, moim zdaniem jeśli kupujecie obiektyw, podpinacie do jakiegokolwiek body i AF nie trafia - piszcie pismo o niezgodności towaru z umową bo inaczej się z tą firmą chyba walczyć nie da. Jak wcześniej napisałem mam po prostu szczęście, ale z dyskusji wynika jasno (jak f 1.4), że problem jest na skalę masową.

Może jakieś pisemko do Nikona wypadałoby wystosować, petycję czy coś...

mathu
09-10-2010, 20:04
Nikon się obudzi z ręką w nocniku jak Sigma 85/1.4 wejdzie do sprzedaży.

Trzy lata temu było do wyboru kupno przeciętnego optycznie zamiennika, który miał gwarantowane problemy z AF, albo świetnego optycznie Nikkora, który ostrzył w punkt.

A teraz Nikkory mają takie same problemy z AF, Sigmy są od nich lepsze optycznie, tańsze i mają jedną zaletę nie do zlekceważenia - punkty serwisowe Sigmy kalibrują im AF za darmo i bez wykrętów, a Nikon tego nie robi.

Mam też spiskową teorię o chamskim zmuszaniu użytkowników do wymiany body na te z kalibracją.

p_swiro
09-10-2010, 20:42
kolego cervandes, nie chcecie może sprzedać tej trzydziestkipiątki??:mrgreen:

tomkis
09-10-2010, 23:43
Oddałem dzisiaj moją 35 do fotojokera. Myślałem że skoro obiektyw kupiłem w czwartek to zaproponują mi wymianę. A tymczasem obiektyw poszedł do kalibracji na Postępu. Przy odbiorze wezmę ze sobą statyw, laptopa i dokładnie sprawdzę szkło. Jak okaże się, że to nic nie dało to wezmę niezgodność towaru z umową i zażądam zwrotu pieniędzy.

mathu
10-10-2010, 00:10
Masz prawo od razu żądać wymiany.

"Art. 8.
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia
go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo
wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności,
a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego
inny sposób zaspokojenia."

cervandes
10-10-2010, 10:52
kolego cervandes, nie chcecie może sprzedać tej trzydziestkipiątki??:mrgreen:

a wiesz że jest szansa? W zależności od stanu finansów na koniec miesiąca przesiadam się i robię wielką wyprz, sprzedaję D90, kita i 35tkę jeśli się zdecyduję na D700. Bo jeśli będzie słabo z kasą to D300s się pojawi a do niego 35-tka jak znalazł...

Poza tym nie wiem czy to dobry pomysł tak się nastawiać, bo przecież obiektyw to połowa sukcesu, wina może być również body jeśli słabo ostrzy.

siwyozzman
10-10-2010, 22:42
Moje doświadczenie z nikkor 25/1.8Gjest takie, że na D70s trafiał powtarzalnie oraz był bardzo ostry na pełnej dziurze. Oczywiście sporadycznie miałem nieostre zdjęcia ale to normalne ...czasem zawiedzie fotograf a taki amatorski sprzęt też ma prawo do pomyłki. Żadnych zastrzeżeń - mogłem się cieszyć fotografowaniem. Dodam że miałem kilka obiektywów (wszystkie Nikkor) i żaden na D70s mnie nie zawodził. Po zakupie D90 ta sama 35tka przyprawia mnie o palpitacje serca. Nie jestem fanem testów bateryjkowych i kart testowych. Posiadając D70s ten temat był mi obcy...Zacząłem robić "normalne "zdjęcia D90 i porażka! Połowa zdjęć na dystansach 1m i większych koszmarnie przestrzelona za miejscem ostrzenia. Fotografie przedmiotów z bliska bez zastrzeżeń. Próby na LV są w porządku co raczej wskazuje na problem z d90. Spróbuję obiektyw na D700 kolegi ale nie mam wątpliwości że będzie ok. Zrobiłem 10 zdjęć na pożyczonym D300 i nie wykazują żadnych problemów....Z obiektywem N18-70 d90 działa bez zastrzeżeń. Próby z N85/1.8D dają nadzieję na prawidłowe działanie (nie ma takich koszmarnych pomyłek AF) chociaż rozbieżność ostrości jest spora. Na optycznych wyszło w teście że powtarzalność układu AF w d90 jest słaba i chyba tym razem napisali prawdę....Moim zdaniem "skośne" z Nikona za dużo kombinują,a by nie dać klientom półki amatorskiej zbyt pewnego narzędzia....To wg mnie celowe działanie tylko czasem powoduje konflikt taki jak D90 z 35/1.8. Jak mają działać razem to porażka. Bo Zarówno korpus jak i obiektyw są celowo tak zaprojektowane żeby użytkownik nie miał za dobrze...po co kupować droższe szkła skoro za 700 zł można by mieć ostre celne i szybkie szkło...Przecież ta mułowatość 35 i 50G jest celowa. Już N18-70 potrafił ustawiać ostrość błyskawicznie a teraz nie potrafią zrobić czegoś zbliżonego...To manipulacja i szwindel. D90 naprawdę robi na mnie dobre wrażenie ale AF to raczej porażka...

tomek67
13-10-2010, 18:29
Oddałem dzisiaj moją 35 do fotojokera. Myślałem że skoro obiektyw kupiłem w czwartek to zaproponują mi wymianę. A tymczasem obiektyw poszedł do kalibracji na Postępu. Przy odbiorze wezmę ze sobą statyw, laptopa i dokładnie sprawdzę szkło. Jak okaże się, że to nic nie dało to wezmę niezgodność towaru z umową i zażądam zwrotu pieniędzy.
Ja zmieniłem body w fotorimexie na inne i chyba jest ok.
Jakoś wymiana to lepsza sprawa bo serwisowi nie wierzę.
W ciągu kilku miesięcy bawiłem się 3 obiektywami 50mm 1.4G
plus dwa body D5000 i jedno D3000 oraz obiektyw 18-105.
Ogólnie to jednak różnie ostrzą zarówno body jak i obiektywy.
Różnice są całkiem wyraźne i mają wpływ na jakość obrazu przy przesłonach zbliżonych do maks.
Nawet ciemny zoom 18-105 z jednym body D5000 niezbyt dobrze ostrzył.
Zdziwiłem się, że jest to nagminne.
Trzeba po prostu dobrać sobie, albo mieć fuksa, albo pogodzić się z tym,
że trzeba przymykać o 1/2 aż do całej przesłony więcej niż dla optymalnej kombinacji obiektyw/aparat.

siwyozzman
13-10-2010, 18:53
Niestety całej sytuacji jest winne moje d90. N35/1.8G na D70s, D300, D700 spisuje się rewelacyjnie...Ostry od 1.8 a bokeh urywa jajka :). Ostrzy powoli a w ciemnościach czasem chybi ale generalnie nawet na 1.8 nie ma problemu...Teraz pozostaje wysłanie D90 do serwisu (jest na gwarancji). .. To naprawdę dołujące...wydajesz kupę kasy a tu takie dziadostwo wciskają...Ja rozumiem odchyłki od normy ale jak celuje w lewe oko osoby która jest nieco pod kątem do mnie a ostre mam prawe bo lewe w które celowałem już się nie mieści w głębi...to ja dziękuję... Nikon to nie jest już ta firma którą kiedyś była...Oni chcą zarabiać jak Sony a mają gdzieś klientów...Przynajmniej dawali by mikroregulację w każdym korpusie skoro sobie z tym nie radzą chociaż ja myślę że to celowe...Kup droższy będzie ok...W serwis nie bardzo wierzę...Dużo ludzi na tym forum wysyłało sprzęt i częściej wraca z tą samą wadą albo większą (jeżeli chodzi AF). Przestrzegam wszystkich przed D90 a szczególnie przed duetem z N35/1.8G. Sprawdzajcie dokładnie w sklepie i to nie na bateryjkach z bliska (bo to nawet wygląda nieźle) tylko na dystansach większych...Niektórzy w samochód nie mogą trafić...Teraz w to wierzę....

kosiu77
16-10-2010, 22:23
kidyś miałem d90 i z 50 1.8 średnio ostrzył. wolałem 18-105. po sprzedaniu 90 i zakupie d700 od nowa odkrywam 50. jestem więcej niż zadowolony. a co do jakości:
mam d700 od grudnia i jutro wysyłam do serwisu - wariuje z lampą (sb900). niepojęte!!!

źródło (http://kosiu77.jalbum.net/zosiek/slides/2.jpg)
fotka robiona 50 i d700

MariuszJ
16-10-2010, 23:26
Ostrość na końcu mikrofonu - celowo? ;)

tomek67
17-10-2010, 07:29
Przestrzegam wszystkich przed D90 a szczególnie przed duetem z N35/1.8G. Sprawdzajcie dokładnie w sklepie i to nie na bateryjkach z bliska (bo to nawet wygląda nieźle) tylko na dystansach większych...Niektórzy w samochód nie mogą trafić...Teraz w to wierzę....

Te testy z bardzo bliska są faktycznie mało wiarygodne.
Moim zdaniem trzeba sprawdzać najlepiej przynajmniej z około 2m.
Dobrym testem jest też fotka z około 5-10 metrów stojącej osoby.

arecki
17-10-2010, 13:42
kupiłem niedawno 35/1.8 do D5000

w sklepie było niby ok (FJ)

ale w praniu wyszło , że ma okropny BF...oddałem bezpośrednio do serwisu nikona...szkło wróciło skalibrowane ( było minimalne odchylenie) ale zdjęcia są jeszcze gorsze..

Sam nie wiem czy reklamowac teraz w FJ czy oddać body+szkło...bezpośrednio do nikona, na 18-105 jest wsio OK

poniżej zdjęcie, celowałem w twarz panny młodej...

źródło (http://img87.imageshack.us/i/dsc0096su.jpg/)

pozdro

arecki
17-10-2010, 19:04
ooo no i ZONK

założyłem dzisiaj 18-105, porobiłem testy...i wyszło na to, że puszkę mam do naprawy....fuck

kosiu77
17-10-2010, 19:59
Ostrość na końcu mikrofonu - celowo? ;)
ja widzę na czubku nosa:-)

error
18-10-2010, 21:30
Witam serdecznie.
Mam pytanie byłem dzisiaj z w Media i rozmawiałem z kolesiem na temat 35m 1.8f. Posiadam nikona D60 i zamierzam kupić ten obiektyw na dniach. Sprzedawca mi powiedział że bym sobie puszkę zmienił a nie kupował obiektywy i a co do ostrych zdjęć to jak jest dobre światło to nie ma znaczenia jakim obiektywem zdjęcie jest robione. Jasne obiektywy są tylko dobre jak ktoś robi w ciemnych miejscach. Czy ten koleś ma rację czy jest w błędzie mi się wydaję z tego co tu czytam że obiektywy 35m 1.8f są ostre. Już sam nie wiem jestem troszeczkę zmieszany.

Lesiu83
18-10-2010, 21:33
Witam serdecznie.
Mam pytanie byłem dzisiaj z w Media i rozmawiałem z kolesiem na temat 35m 1.8f. Posiadam nikona D60 i zamierzam kupić ten obiektyw na dniach. Sprzedawca mi powiedział że bym sobie puszkę zmienił a nie kupował obiektywy i a co do ostrych zdjęć to jak jest dobre światło to nie ma znaczenia jakim obiektywem zdjęcie jest robione. Jasne obiektywy są tylko dobre jak ktoś robi w ciemnych miejscach. Czy ten koleś ma rację czy jest w błędzie mi się wydaję z tego co tu czytam że obiektywy 35m 1.8f są ostre. Już sam nie wiem jestem troszeczkę zmieszany.

Masakra co ludzie opowiadają .. Kupuj szkło

raddeli
18-10-2010, 21:43
Witam serdecznie.

I to jest ta "fachowa" obsługa w sklepach. Kupuj szkło. Jak widzisz u mnie w stopce również mam D60 i m.in. 35 f1.8. Od momentu zakupu tego szkła jeszcze go nie ściągnąłem, taki jestem zadowolony z niego.

error
18-10-2010, 21:52
A mam pytanie szukam gripa ale taki model że jak nacisnę przycisk do połowy to łapie ostrość są takie gripy ten koles powiedział że nikon nie wypuścił takiego gripu i muszę zmieniać w aparacie klawisz ostrość jak chce podączyć byle jakiej firmy. Moim zdaniem jak ktoś ma dział z aparatami jeździ na jakieś szkolenia to powinien mieć jakaś wiedzę na ten temat. i mu człowiek wierzy.

siwyozzman
18-10-2010, 22:02
Bardzo "kompetentny" sprzedawca....Do Twojego zestawu jak najbardziej polecam ten obiektyw... "Szklarnia" jaką dysponujesz szału nie robi, a ten obiektyw naprawdę wart jest swojej ceny. Za te pieniądze daje wspaniałą jakość...Sprawdź sobie czy obiektyw ostrzy cicho (w sklepie będzie trudno:)). Zrób trochę zdjęć przy otwartej przysłonie (f 1.8)na odległość min 2-3m i zobacz najlepiej na laptopie efekty.. Jeżeli nic nie wzbudzi Twoich podejrzeń to bierz! Bez doświadczenia to nie ma co wydziwiać przy kupnie, bo i tak możesz źle ocenić...Może ktoś z forum z większym doświadczeniem Ci pomoże...Ja swój egzemplarz kupiłem w ciemno na allegro i byłem zachwycony efektami na D70s dopóki nie kupiłem D90...Na D300 i D700 tez jest ok. Ja bym nie panikował z testami w sklepie bo tak naprawdę wszystko wyjdzie później...Zawsze możesz kupić w sklepie internetowym i odesłać...Moje zdanie jest takie, że największe problemy z celnością mają puszki D200 D80 i D90 ...To ten sam moduł AF. Oczywiście posypią się gromy i odezwą się fani np.D200 że to bzdura...Mam doświadczenie z tymi body i zachowują się podobnie...zdarza się nie trafić w idealnych warunkach....Zawsze można powiedzieć że fotograf kiepski ale moje zdanie o D200 podziela np. znany na tym forum Michał Jędrak a to nie jest "cienias":)

RobertK
19-10-2010, 10:09
Jako że sam szukam szkła wczoraj przeszedłem się do FJ i przetestowałem 35mm f/1.8 G DX na D80.
Efekty sa dziwne.
Otóż szkło chwyta świetnie ostrość gdy obiekt jest na wprost obiektywu.
W momencie gdy kąt patrzenia malał(ok 20-30 stopni) to ostrość przesuwała się w moim kierunku. Obrazowo mówiąc - chce ostrzyć na 0,7m (tam mam ustawiony pkt AF) a ostrzy na 0,6. Założyłem sobie swoje kita - strzela tam gdzie pole AF.
Osobna kwestia to nad wyraz "leniwy" silnik - nie spotkałem się jak dotąd z tak powolną reakcją obiektywu na AF z aparatu.

I dla świętego spokoju chyba skreślę to szkło z listy zakupów.

MariuszJ
19-10-2010, 10:18
Ja nie wiem czy użytkownicy tego (zresztą i innych, tyle że te ciemne przez szeroką GO są bardziej tolerancyjne) szkła nie ufają za bardzo rozmiarowi sensora układu AF w serii amatorskiej. Sensor ten kryje znacznie większą część kadru, niż wynika to z oznaczenia na matówce. Stąd te problemy, jak przytoczony wyżej - na wprost, w dużą płaszczyznę równoległą jest wszystko ok, natomiast portret z linią oczu pod kątem 45st do matrycy, bliższe oko w centralny i ostrość jest na bliższym uchu :) Takich sampli widzę najwięcej... it's not bug, it's feature :)

RobertK
19-10-2010, 10:39
To ja dziękuję za takie "ficzer" ;D

A co z kwestia "leniwego" silnika - to tez kwestia działania sensora/typu puszki ?

MariuszJ
19-10-2010, 10:50
To ja dziękuję za takie "ficzer" ;D

A co z kwestia "leniwego" silnika - to tez kwestia działania sensora/typu puszki ?
Nie przesadzaj, ten "ficzer" masz i u Canona i to w serii xxD czyli pozycjonowanej niby nieco wyżej niż D90. Trzeba to okiełznać, poznać kiedy następuje "załapanie" brzegiem czujnika, jakie są optymalne krawędzie/kontrasty do wyostrzenia i jest ok. Po prostu - trzeba się przyłożyć.

D700 i konkurencyjne 5d mają bardzo precyzyjne, małe (w stosunku do kadru) sensory AF, trafienie "w oko" jest prostsze. Ale to nie oznacza, że jasne szkła i eksperymenty z wąską GO mają być zarezerwowane dla sprzętu semi-pro - po prostu - powtórzę - w serii amatorskiej trzeba nad tym popracować, a nie winić szkła, aparaty czy serwis na Postępu ;)

Leniwego silnika nie zmieni puszka, chociaż sposób nim sterowania np. algorytm domknięcia pętli sprzężenia może (trudno mi ocenić) być lepszy w wyższych puszkach.

siwyozzman
19-10-2010, 11:10
Cytat: "Nie przesadzaj, ten "ficzer" masz i u Canona i to w serii xxD czyli pozycjonowanej niby nieco wyżej niż D90. Trzeba to okiełznać, poznać kiedy następuje "załapanie" brzegiem czujnika, jakie są optymalne krawędzie/kontrasty do wyostrzenia i jest ok. Po prostu - trzeba się przyłożyć.

D700 i konkurencyjne 5d mają bardzo precyzyjne, małe (w stosunku do kadru) sensory AF, trafienie "w oko" jest prostsze..."

W D70s pola AF na matówce są ogrooomne a jakoś nigdy nie miałem problemu z trafieniem w oko N35/1.8G...
Moim egzemplarzem D90 jest to prawie niewykonalne...Ustawia ostrość za obiektem w sposób porażający :)
N85/1.8 dużo lepiej ale na 1/4 zdjęć w sytuacji celowania w bliższe oko osoby po kątem do mnie...mam to oko nieostre za to te dalsze brzytwa...

MariuszJ
19-10-2010, 11:28
W D70s pola AF na matówce są ogrooomne a jakoś nigdy nie miałem problemu z trafieniem w oko N35/1.8G...
Tak jak pisałem, co masz tam narysowane na matówce nie ma znaczenia. Matówka nie wspomaga AF w żaden sposób.

Moim egzemplarzem D90 jest to prawie niewykonalne...Ustawia ostrość za obiektem w sposób porażający :) N85/1.8 dużo lepiej ale na 1/4 zdjęć w sytuacji celowania w bliższe oko osoby po kątem do mnie...mam to oko nieostre za to te dalsze brzytwa...
Zrób więc uczciwe testy FF/BF. Oczywiście nie na focus charty, robiące z ludzi idiotów. Duży kontrastowy najlepiej niebłyszczący przedmiot, płaski i równoległy do matrycy (książka, karta, pudełko po proszku do prania), w odpowiednich dystansach obiekty-odnośniki (mogą być kultowe baterie :D), oświetlenie dzienne (żadne świetlówki ani żarówki), statyw albo samowyzwalacz. Odległości ostrzenia - robocze, nie żadne strzelanie z 0.5m, to nie macro. Wyznacznikiem powinna być 50x ogniskowa na pełnej dziurze, masz prawie symetryczny rozkład GO i sensowną zwykle odległość roboczą.

Jeżeli obiektyw taki test przejdzie, kończy się jego rola w psuciu Ci humoru - w pętli sprzężenia AF spełnia on rolę bierną. Reszta zależy od puszki.

RobertK
19-10-2010, 11:39
Nosz ...
MariuszJ - wyboru to Ty mi nie ułatwiłeś ...
To chyba zrobię pod to szkło jeszcze jedno podejście :D

RobertK
19-10-2010, 20:11
No i powiem, tak - kazałem sobie jedna 35 odłozyc w AB.
Tutaj o dziwo AF trafiał bez problemu, i ostrzył znacznie szybciej niż w modelu z FJ.
Trochę mnie denerwowało hałasowanie silnika, poprosiłem o drugi - AF OK, silnik cicho cyka - prosze o odłożenie na 48h.

Wniosek - te obiektywy są dość unikatowe jeśli chodzi o właściwości :D
Potwierdziła mi to zresztą sprzedawczyni - ponoć jeden z klientów przemacał łącznie 14 sztuk zanim trafił na taki który mu pasował :D
Potwierdziło sie tez że D90 ma z tym obiektywem problemy ze współpracą.

dark__jedi
20-10-2010, 13:24
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu. Ponoć dzisiaj go wysyłają. Dowiedziałem się tylko, że został wymieniony silnik AF + kalibracja. Zobaczymy jak będzie w rzeczywistości.

arecki
20-10-2010, 16:42
Wniosek - te obiektywy są dość unikatowe jeśli chodzi o właściwości :D

nie jest to unikalność, ponad 90% egzemplarzy po prostu wyszło źle bądź w ogólnie nie skalibrowanych od producenta.

ja miałem kalibrowany, był minimalny BF
oddałem pożniej puszkę do serwisu - tam by mega BF

teraz działa GIT

pozdro

RobertK
20-10-2010, 21:38
No cóż - na moim kit'owym mam napisane made in Thailand - i celny jak snajper.

35 ma made in china - co jednoznacznie wskazuje że można się spodziewać wszystkiego.

Ja mam już go w domu - ostrzy pieknie (jak narazie) silnik też chodzi szybko.

Zobacze jak za miesiac bedzie się sprawował

eristoff
21-10-2010, 00:02
I ja się napaliłem na 35 , ale teraz nie wiem czy brać, a moje pytanie: Jaka jest alternatywa dla 35-ki nikona ? Jakiś Tampon , Sigma ?

Moff
21-10-2010, 09:17
Witam

Niedawno stałem się posiadaczem tego obiektywu i muszę powiedzeić, że mam BF. Właściwie od nowości było nie tak. Zdjęcie zrobione ze statywu z odległości około 2.5 - 3 metrów, wycelowałem w napisy na książce i co? Myli się i ostrośc jest na obiekcie około 20 - 30 centymetrów dalej. Co o tym sądzicie? Serwis?

RobertK
21-10-2010, 09:22
Hmm - wysyłka do serwisu IMO.

siwyozzman
21-10-2010, 10:31
Witam

Niedawno stałem się posiadaczem tego obiektywu i muszę powiedzeić, że mam BF. Właściwie od nowości było nie tak. Zdjęcie zrobione ze statywu z odległości około 2.5 - 3 metrów, wycelowałem w napisy na książce i co? Myli się i ostrośc jest na obiekcie około 20 - 30 centymetrów dalej. Co o tym sądzicie? Serwis?

Sprawdź koniecznie na innym body. Wg mnie najlepiej na D300 D700 lub D3 (ten sam czujnik AF wysokiej klasy)...rozumiem że nie każdy ma dostęp, ale już lepiej na D50,D70,D100 niż np.d5000,d90,d80,d200. Ostatnie wymienione przeze mnie korpusy dużo częściej maja kłopoty z AF...
Może się okazać że kłopoty sprawia d5000 pomimo że np. na zoomie nic niepokojącego nie zauważyłeś...
Z serwisu ponoć rzadko wracają "uzdrowione"szkła, częściej jest tak samo lub gorzej...

Moff
21-10-2010, 11:20
Sprawdź koniecznie na innym body.(...)Z serwisu ponoć rzadko wracają "uzdrowione"szkła, częściej jest tak samo lub gorzej...

Hmm, nie mam nikogo, kto miałby wyższy model Nikona. Ale zakładając, że problem rzeczywiście tkwi w korpusie, to czy jestem skazany na manualne ostrzenie? Szczerze powidziawszy to w d**** mam taką robotę. :wink:

(...)Może się okazać że kłopoty sprawia d5000 pomimo że np. na zoomie nic niepokojącego nie zauważyłeś...(...)
No fakt, z innymi obiektywami nie mam problemu.

Może to być szczegół, który może przbliżyc lokalizację problemu. Na 35, jak ustawiam ostrość ręcznie na manualu, to gdy zapali się kontrolka ostrości (ta w lewym dolnym rogu) i cyknę to jest BF, a gdy pokręcę delikatnie pierścieniem tak, że jest na granicy świecenia kontroki ostrości (krecę w stronę FF) to wtedy wychodzi dobrze. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem o co mi chodzi. Czy uruchomienie kontrolki jest rolą puchy czy obiektywu?

MiQ27
21-10-2010, 11:38
Puszki.
Praktycznie wszystkie systemy AF w lustrzankach mają czujniki i elektronikę w korpusie, np. pod komorą lustra. Poza tym w bardzo wielu można przypiąć np. stare obiektywy - szkło i metal, zero elektroniki - a kontrolka też się zapali jak złapiesz ostrość :)

siwyozzman
21-10-2010, 12:05
Moja 35tka 1.8G dogadywała się z każdym korpusem tylko nie D90. Po prostu masakra. O ile na innych obiektywach błędów jest mniej a część z nich można pewno przerzucić na mnie to na szkle tytułowym z tego wątku nie ma wątpliwości że to jego wina. A na D70s, d300 i D700 jest "kosa śmierci" :)

Moff
21-10-2010, 12:28
To już nie wiem co robić...

cervandes
21-10-2010, 13:17
To już nie wiem co robić...

Jak to co? D700 i szklarnia za 20 tyś i cośtam można pstryknąć :mrgreen:

Bierz i nie marudź, a jak tak bardzo chcesz to ja Ci swoją oddam, oczywiście w cenie nówki ale gwarantuję że jest "perfect". A ja sobie dołożę do 1.4.

RobertK
21-10-2010, 14:37
Moja 35tka 1.8G dogadywała się z każdym korpusem tylko nie D90. Po prostu masakra. O ile na innych obiektywach błędów jest mniej a część z nich można pewno przerzucić na mnie to na szkle tytułowym z tego wątku nie ma wątpliwości że to jego wina. A na D70s, d300 i D700 jest "kosa śmierci" :)

U mnie pracuje z D80 - strzela idealne - ale uwaga jest 5 szkło z tego typu które macałem i wykazało się brakiem wad.

Z ciekawostek - dziś kumpel przypiął ją do D90 i .... działa idealnie!

Tak więc sam nie wiem co o tym szkle sądzić w sensie powtarzalności parametrów.
Mam podejrzenie że poszła w świat spora partia z jakąś wadą fabryczną, a ostatnie dostawy mogą być jej pozbawione.

Z praktyki powiem tak - iść do sklepu z body i przemacać kilka egzemplarzy.
innego wyjścia na bezstresowy zakup tego szkła nie widzę

dark__jedi
23-10-2010, 21:34
Witam ponownie,

odebrałem z FJ mój zestaw, powiedziałem babce że nie będę go testować przy niej bo to nie ma sensu.
Nie miałem okazji zrobić porządnego testu, ale pstryknąłem ich trochę z bliska i powiem wam, że chyba jest dobrze. Na małych odległościach trafia w zasadzie tam gdzie chce. Dodatkowo jak pisałem wcześniej wymieniony silnik SWM działa o wiele ciszej, więc najprawdopodobniej rzeczywiście był walnięty silnik jak mówiłem że skrzypi.

Co do ostrzenia i pola AF pozwolę sobie na cytat z mojego wątku:

(...) W d90 masz calkiem spore pole AF, a sam punkt jest gdzies wewnatrz tego pola. I nie musi byc dokladnie posrodku, bo matowka mogla sie nieco przesunac. Dlatego trzeba pocwiczyc i oswoic sie z zabawkami. Miales wprawe to sobie sprawnie radziles, ale wez poprawke, ze tu zagladaja tez swierzy posiadacze lustrzanek.

Zacząłem iść tym tropem i doszedłem metodą prób i błędów, że pole AF wcale nie jest pośrodku, a zdaje się być w dolnej, lewej jego części. Jak przyjąłem ten punkt jako pole AF-u to momentalnie poprawiła się celność. Położenie pola AF nie ma najmniejszego znaczenia jeśli fotografujemy idealnie wypoziomowanym aparatem np. w ścianę, jednak jeśli przedmiot fotografowany jest ułożony nie idealnie równolegle do optyki to ma to już znaczenie.
Jeśli przyjąć że AF jest u mnie w okolicy dolnego obrysu pola to przy robieniu zwykłych zdjęć nie równoległych może wykazywać pozorny FF, który jest po prostu spowodowany innym (prawdziwym) miejscem fokusowania.

Testy ostateczne zrobię później. Dodam, że ponoć serwis zrobił regulację AF-u w korpusie i obiektywie. Jeśli wszystko będzie grać to kończę temat serwisu i idę się cieszyć w końcu szkłem ;)

Moff
27-10-2010, 22:19
Proszę o opinię.

Zrobiłem dwa zdjęcia:

to z odległości około 4m.

źródło (http://img835.imageshack.us/img835/736/dsc3178cr.png)

a to z odległości około 0,75 - 1m.

źródło (http://img842.imageshack.us/img842/5638/dsc3180cr.png)

Ostrzyłem ręcznie i po prostu nie wiem czy poziom ostrości jaki uzyskałem jest zadowalający.

Za wszelkie opinie będę wdzięczny.

(Oczywiście zdjęcia zrobiłem 35/1.8 i jest to odniesienie do moich porzednich postów w tym wątku)

durom
28-10-2010, 12:28
Z takimi testami to raczej sobie daj spokój. Na nich nic nie widać.

Amadeusz
28-10-2010, 14:46
No i ja też kupiłem ten obiektyw by mieć pewność ostrego zdjęcia... no i niestety załamka. AF ostrzy tam gdzie chce. Raczej 90% to BF ale AF jest nieobliczalny i może łapać w różnych miejscach. Szkło poszło do wymiany ale widzę, że takich jak ja jest więcej. Mój korpus to D80. Kicha.

Zbyszek_Dęblin
23-12-2012, 16:05
Niestety również dokładam swoje "dwa grosze" do Nikkorka...prezent gwiazdkowy miał być(zakupiony 17.12.2012) no i poniekąd się udał, z tym że mam problemy z ostrością. Ustawiam na lewe oko mamy, mam na prawym, generalnie wygląda to na BF. Chciałbym abyście mi doradzili, czy lepiej obiektyw wymienić( nie będę miał możliwości przetestowania), czy oddać do serwisu ? Chciałbym także zapytać czy jeżeli oddam obiektyw do kalibracji do serwisu wystarczy że będę miał obiektyw na gwarancji, czy muszę mieć też body jeśli chciałbym aby moja usterka została naprawiona za darmo? Na koniec dodam że z obiektywem N 70-300 VR nie ma jakichkolwiek problemów z ostrością. Pozdrawiam Zbyszek.

zdj nr.1 ostrość ustawiona na nos miśka
http://zapodaj.net/8c923231936e1.jpg.html
zdj nr.2 ostrość ustawiona na przycisk MENU
http://zapodaj.net/31a0bdb8aff8e.jpg.html

Toma
23-12-2012, 16:31
Zbyszek, obstawiam, że obiektyw jest ok, tylko puszka z nim średnio współpracuje... D90 ? D3100 ? D5100 ? częsta sytuacja niestety

rychard2
23-12-2012, 16:33
Witam niestety nie pomogę Ci w tym temacie ale też jestem zainteresowany zakupem tego szkiełka po świetach i zasiałeś we mnie wątpliwości , pozwolisz ze bedę z Tobą obserwował ten temat bo moze ktoś ma już jakieś doświadczenie i coś napisze . Pozdrawiam

Zbyszek_Dęblin
23-12-2012, 16:34
Puszka to Nikon d7000. Ale czy to możliwe aby była to wina puszki kiedy nie mam żadnych problemów z 70-300 VR??

hostman22
23-12-2012, 16:54
Niestety również dokładam swoje "dwa grosze" do Nikkorka...prezent gwiazdkowy miał być(zakupiony 17.12.2012) no i poniekąd się udał, z tym że mam problemy z ostrością. Ustawiam na lewe oko mamy, mam na prawym, generalnie wygląda to na BF. Chciałbym abyście mi doradzili, czy lepiej obiektyw wymienić( nie będę miał możliwości przetestowania), czy oddać do serwisu ? Chciałbym także zapytać czy jeżeli oddam obiektyw do kalibracji do serwisu wystarczy że będę miał obiektyw na gwarancji, czy muszę mieć też body jeśli chciałbym aby moja usterka została naprawiona za darmo? Na koniec dodam że z obiektywem N 70-300 VR nie ma jakichkolwiek problemów z ostrością. Pozdrawiam Zbyszek.

zdj nr.1 ostrość ustawiona na nos miśka
http://zapodaj.net/8c923231936e1.jpg.html
zdj nr.2 ostrość ustawiona na przycisk MENU
http://zapodaj.net/31a0bdb8aff8e.jpg.html

na przysłonie f/4 masz tak rozjechaną celność (Oo), zainstaluj triala NX będziesz widział dokładnie który czujnik AF był aktywny, zrób korektę w body jak nic nie da, zwrot lub serwis (zależy jak tam z czasem jesteś ;) )

nowart
23-12-2012, 16:59
Tele to inne ogniskowe i inne światło. Przy takiej głębi ostrości możesz nie widzieć błędów AF. Jasne, szerokie stałki to co innego.
Regulacja AF w puszce nic nie daje?

matomi
23-12-2012, 17:04
Możliwe, że przy 70-300 nie dostrzegasz BF, bo tam nie masz f1.8. A przy takiej dziurce na tak małej odległości głębia ostrości może być mniejsza niż 1cm, więc bardzo łatwo niewielkim ruchem "wyjechać" poza GO. Jeżeli masz wątpliwości i nigdy nie udaje Ci się trafić, a mikroregulacja nie pomaga, ślij body z obiektywem do serwisu na kalibrację. Jeśli masz gwarancję, cała operacja będzie darmowa.

nowart
23-12-2012, 17:31
A jaki ma sens powtarzanie tego samego o czym napisał przedmówca?

Zbyszek_Dęblin
23-12-2012, 17:31
Dziękuję za szybkie i pomocne odpowiedzi, mikroregulacja odrobinkę pomogła teraz trochę więcej zdjęć jest trafionych, ale dalej są też te nietrafione. Jutro zrobię kilka testów, posiedzę przy tym dłużej i dam znać.

misio1399
23-12-2012, 18:23
dla mnie BF lekki :O

darjo1
24-12-2012, 09:37
Ja też zrobiłem sobie prezent pod choinkę i nabyłem to szkło w FJ.
Dzisiaj zrobiony test z bateryjkami, wszystko w punkt.
Obiektyw naprawdę miodzio. AF błyskawica, nawet w ciemnym pokoju.

morfeus
28-12-2012, 15:18
Zbyszek, obstawiam, że obiektyw jest ok, tylko puszka z nim średnio współpracuje... D90 ? D3100 ? D5100 ? częsta sytuacja niestety

gdy miałem d90 trafiało tak sobie, pożyczyłem drugie to samo -- trzeba było się mocno postarać i czasem wybrać z kliku pstryków -- z obecną puchą to samo szkło 100 na 100 rewelacja żadnych problemów.

Zbyszek_Dęblin
02-01-2013, 17:42
Mała aktualizacja. Mikro kalibracja d7000+N35mm f/1.8 jednak niewiele pomogła. Wybrałem się dzisiaj do serwisu, zostawiłem body i obiektyw, na początku przyszłego tygodnia mają do mnie dzwonić.

vetguy
06-01-2013, 02:19
mój też już w drodze do serwisu razem z body...nie ma co aparat mieć kilka dni i już serwis. A tak swoja drogą to dla mnie jest jakas kpina że lustrzanki nikona z serii pro działają bez zarzutu z tą stałką, a entry-level to już nie. Niech nikt nie pisze że "czego się spodziewałeś po lustrzance za 1600zł, która to nie jest profesjonalnym sprzętem "itp. bo mój panasonic fz28 za 1000zł (co prawda z obiektywem leici)zawsze ostrzył w punkt(na stosunkowo małej GO przy 486mm). Niestety Nikon(przynajmniej na poziomie amatorskim) podąża tą samą drogą co mercedes,VW,Toyota-jedna wielka komercja, mająca niewiele wspólnego z jakością.

Radek Radziszewski
06-01-2013, 16:32
Ja do Af w 35 1.8 nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń wręcz uważam że to jedno z najszybszych moich szkieł.

kariboj
06-01-2013, 17:08
Według mnie to szkło kiepsko pracuje na D90 oraz wszystkich puszkach z tym samym 11 polowym układem AF. Sam przerabiałem ten problem z d90, jednak po przejściu na d700 szkło do niego podpięte pracuje OK.

Rossi_PL
06-01-2013, 17:20
Po przesiadce z D90 na D300s, zauważyłem, że wszystkie "testy" D300s z 35 1.8g przechodzi wzorowo podłóg D90;)W "testach" D90 trafiał 7/10, natomiast w fotografii codziennej (AFC, głównie punty - 1cyk w lewo i prawo), szczególnie spacerek, dzieciaki z większej odległości także, nie widziałem miażdżącej przewagi D300s'ki nad D90 w połączeniu z 35 1.8g (natomiast w cenie tak i to x2;) ). Gdy dorwałem w swoje ręce N17-55 nie mogłem wyjść z podziwu nad niesamowicie szybki AF, ale to przecież 2.8 a nie 1.8. Tu gdzie D90 dawał ciała z 35 1.8g (ciemny pokój + AFC), zacząłem przymykać szkło (do f2.5 i f2.8 ) tak aby nie dać za dużej przewagi 17-55;)Odsetek trafionych zdjęć wzrósł na tyle, że sprzedałem 17-55 bo uznałem, że do amatorskiego klepania to za droga zabawka jest, skoro chińczyk za 750zł dobrze sobie radzi. Po dłuższych rozterkach, wzlotach i upadkach D300s także został sprzedany na rzecz starego jak świat, ciężkiego, poczciwego, naszego kochanego, cenionego i bezawaryjnego FX'a;)Tutaj także owa chińska zabaweczka za 750zł radzi sobie, powiem skromnie - dzielnie. To że szkło przelatuje swój zakres wolniej niż inne nie może go do końca skreślać przecież tak naprawdę mi przynajmniej rzadko się zdarza żebym leciał po całej skali śledząc np.dziecko w trybie AFC, stąd prawopodobnie dobre wyniki w celności.

vetguy
06-01-2013, 23:03
Ciekawe czy takie kwiatki wychodzą też w innych szkłąch, jak tak to nieźle umoczyłem z ogólnie zachwalanym d5100...

km79
06-01-2013, 23:29
Moja 35-ka z moim D3100 współpracuje wzorowo :-P

prz3mo
06-01-2013, 23:35
Ja do Af w 35 1.8 nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń wręcz uważam że to jedno z najszybszych moich szkieł.

Też jestem tego zdania.

Rossi_PL
07-01-2013, 00:56
Ciekawe czy takie kwiatki wychodzą też w innych szkłąch, jak tak to nieźle umoczyłem z ogólnie zachwalanym d5100...
Generalnie bądź dobrej myśli. Ja już tyle razy staram się pisać dobrego o połączeniu DX + N35 1.8g bo mój zestaw był kalibrowany (poszukaj moje zaległe posty) i to jest naprawdę bardzo, bardzo fajne szkiełko pod DX. Nie masz tutaj co moczyć;)D5100 ma fajną matrycę, skalibrują to ustrojstwo razem i będzie ok. Tylko taka prośba:)Postaraj się zaraz po odbiorze z serwisu wyjść na spacer i porobić trochę zdjęć, całej osoby z większej odległości, później od pasa w górę itd. Będziesz widział czy coś nie tak jest. Już Ci pisałem wyżej, że u mnie w testach bateryjkowo/karteczkowych nie było w 100% powtarzalnie, ale w codziennej fotografii nie powinno Ci to spędzać snu z powiek:)

Zbyszek_Dęblin
07-01-2013, 13:33
Jutro jadę po odbiór sprzętu, na maila dostałem "Zapraszam po odbiór sprzętu. Regulacja bez kosztów." co mnie troszkę zdziwiło ponieważ body nie było już na gwarancji, jedynie obiektyw, czyli możliwe że coś nie tak było z obiektywem. Jutro sprawdzę, przetestuję i napiszę, pozdrawiam !

vetguy
07-01-2013, 19:34
Rosii_PL dzięki za miłe słowa, obyś miał racje!
Zbyszek szybko załatwili sprawę, jest szansa że jak wysłałem w piątek to w tym tyg. byłby sprzęcik.
Pozdro.

Zbyszek_Dęblin
08-01-2013, 17:05
Wróciłem godzinkę temu z serwisu i na całe szczęście wszystko jest ok, zestaw póki co trafia w punkt, nie ma już problemów które występowały wcześniej, co jeszcze mnie pozytywnie zaskoczyło to kalibracja aparatu który już nie był na gwarancji wykonana za darmo. Sam czas naprawy też dość szybko, jutro mija tydzień kiedy zawiozłem sprzęt, dzisiaj odebrany.

cybermar
09-01-2013, 23:13
K******wa!!! Jestem załamany! Wczoraj w Poznańskim MM kupiłem 35 1.8 do mojego D90 - testy w sklepie nie wykazały niczego niepokojącego - ale robiłem głównie z malej odległości . Ale na dal... JEST MASAKRA! BF BF BF BF i jeszcze raz BF - zawsze BF. No jestem załamany! Czy ten cholerny NIKON nie może dopracować swoich produktów?!!! K***a tyle sie naczytałem o 35mm 1.8 i wiedziałem że są z nim problmy...ale miałem nadzieje... no tak nadzieja matką głupich.... I co teraz? mam szkło za 850zł które jest niepełnosprawne . Na live view jest żyleta ale przez wizjer masakryczny BF przy ostrzeniu na dalszą odległość. Zastanawiam się czy nie sprzedac calego tego cholerstwa d90+18-105+35 i przejść na inny system Ten Nikon juz mnie tak w****ia! wczesniej mialem problemy z 18-105 (prawa czesc kadru mydlo - lewa OK) .. Brak mi slow, pewno dostane zaraz BANA za ten post od moderara,ale mam na to w*****ne! Wybaczcie ale jestem załamany , nie żalmi by było dać z 200-300szt za to szklo ale niech kurde dziala OK ! Jak to jest że prawie kazdy z d90 ma problem z tym szklem!!!!!

irek6311
09-01-2013, 23:35
Kupiłem ten obiektyw bez testów w sklepie i pierwszy egzemplarz w punkt ostrość ustawia bez FF czy BF ,
zdarzają się wadliwe egzemplarze ale to raczej jednostki i w większości przypadków winne jest body/aparat ,
może mam bardzo dobre body D80 bo FF/BF na żadnym obiektywie nie uświadczyłem :D
cybermar rozumie twoje zdenerwowanie ale cóż można doradzić < Serwis na kalibrację > body + obiektyw .

manquer
09-01-2013, 23:51
Wczoraj w Poznańskim MM kupiłem 35 1.8 do mojego D90 ....
I co teraz? mam szkło za 850zł które jest niepełnosprawne

Jeśli możesz to spróbuj oddać w MM bo trochę z ceną przeginają chyba, ja parę dni temu kupiłem ten obiektyw w ABfoto
i zapłaciłem 749zł.

A swoją drogą muszę Wam powiedzieć że przed zakupem sporo poczytałem o tym szkle i fakt dużo pisane było że ma problem ze współpracą z D90, ja naszczęście podpinam do D300. Pierwszy egzemplarz z brzegu, kilka strzałów w sklepie kilka na galerii handlowej i proszę zapakować - żyletka od początku.

matomi
10-01-2013, 09:48
Cybermar nie załamuj się, tylko ślij body z obiektywem do serwisu Nikona. Ja też przeszedłem tę drogę i w tej chwili to jest mój ulubiony obiektyw, także warto. A jak masz gwarancję, to cała operacja będzie darmowa. W moim przypadku było tydzień czekania i po sprawie. Jedyne co sobie możesz zarzucić, to że co najmniej o 100 zł przepłaciłeś w tym MM.... :(

nagly
10-01-2013, 13:33
cybermar Ja mialem bardzo podobnie i wina byla po stronie body. Duzo osob ma tez tak ma i nawet o tym nie wie bo uzywaja ciemne kity. Po przesiadce na cos jasnego okazuje sie, ze jest problem. Nie mowie, ze jest tak u Ciebie, ale moze warto sprawdzic z innym jasnym obiektywem lub podpiac 35 pod inne (kolegi) body i zrobic nowy test. Moje body bo kalibracji smigalo z 35 az milo.

soniq2
10-01-2013, 14:07
Aż przykro słuchać, że taki babol się trafił, lecz niestety i tak się zdarza. Moja 35-tka z d300s od samego początku śmiga i buczy na wysokich obrotach. W sklepie krótki test na różnych przysłonach i odległości do kilku metrów i pozamiatane. Szkło przeostre, lecz sprawdziłbym jeszcze na innym body, tak z ciekawości, być może obiektyw jest dobry a puszka fiksuje. W jednym czy też drugim przypadku serwis raczej Cie nie ominie.... głowa do góry, jak wróci z serwisu odkujesz sobie stratę pięknymi fotkami.;):-)

vetguy
10-01-2013, 17:53
35 w poniedziałek w serwisie, ale przyjęcie produktu oficjalnie w środę,dzisiaj dzwoniłem-pani powiedziała że minimum tydzień potrzebują od przyjęcia-nieźle się zaczyna...

cybermar
10-01-2013, 21:53
Cybermar nie załamuj się, tylko ślij body z obiektywem do serwisu Nikona. Ja też przeszedłem tę drogę i w tej chwili to jest mój ulubiony obiektyw, także warto. A jak masz gwarancję, to cała operacja będzie darmowa. W moim przypadku było tydzień czekania i po sprawie. Jedyne co sobie możesz zarzucić, to że co najmniej o 100 zł przepłaciłeś w tym MM.... :(

dzięki za słowa otuchy... Jednak w dniu dzisiejszym zwróciłem obiektyw do MM . Jakoś nie chciałem ryzykować że szkło wróci z wstanie niezmienionym tak jak kiedys wrócił mój mydlący jedną stroną kadru 18-105 vr (oczywiście z adnotacją ze sprzed przeszedl dogłebne testy i nie wykazuje wady hehe) .

Musze tutaj pochwalić media markt - przyjeli zwrot bez problemu - szybko i miło. Wiem że np FOTOJOKERY zwrotow nie przyjmują.

Koledzy forumowicze, co radzicie, kupić kolejnego 35 mm 1.8 i liczyc na szczecie czy moze wziasc 50 1.8 (czy tutaj problemow z AF raczej nei powinno byc? )

Zbyszek_Dęblin
10-01-2013, 22:29
Koledzy forumowicze, co radzicie, kupić kolejnego 35 mm 1.8 i liczyc na szczecie czy moze wziasc 50 1.8 (czy tutaj problemow z AF raczej nei powinno byc? )

Ja tak szybko nie zrażał bym się do 35, to świetne szkło, spróbuj z kolejną sztuką. Kiedy u mnie pojawiły się problemy też myślałem nad zwrotem/wymianą, ale jednak zawiozłem do serwisu i naprawili, szybko i fachowo. Teraz pod d7000 żyleta i podejrzewam że wina była po stronie body a nie obiektywu :)

matomi
10-01-2013, 22:33
Ja też bym nie rezygnował. Myślę, że można śmiało zaryzykować tezę, że w tej cenie nie znajdziesz lepszej, nowej, jasnej stałki. Potwierdzam, świetne szkło, potrafi dać dużo radości z focenia, bez lampy :)

krzysiekkce
11-01-2013, 09:50
Dołączę się do wątku bo chciałem zapytać o nikkor 35/1,8G właśnie... Od niedawna jestem posiadaczem D90 i wszyscy zachwalali że olbrzymim atutem jest silnik w korpusie... Teraz chciałem zainwestować w nikkor 35/1,8G i na allegro wybór prawie rzaden - większość to AF-s który jest droższy a tak naprawdę to silnik w tym obiektywie jest zbędny dla D90... Gdzie kupujecie 35//1,8 dlaczego jest tak słabo dostępny...z 50/1.8 jest mniejszy problem...

matomi
11-01-2013, 10:00
Bo nie ma czegoś takiego jak 35mm 1.8 G bez silnika...

krzysiekkce
11-01-2013, 10:41
To wiele wyjaśnia...dzięki. Czyli cały wątek dotyczy stałki AF-S 35/1.8 natomiast mogę brać ew pod uwagę 50/1.8 g bez silnika...

thinusbaun
11-01-2013, 10:43
50 bez silnika to D a nie G.

Wysyłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk 2

matomi
11-01-2013, 10:45
Jeśli chodzi o 50mm 1.8 to jest f/1.8G AF-S (z silnikiem, droższy) oraz f/1.8D AF (bez silnika, tańszy).

krzysiekkce
11-01-2013, 11:17
Wg Was do zastosować portretowych lepiej wybrać droższe AF-S 35 czy tańsze 50mm bez silnika?

risto
11-01-2013, 11:24
Wg Was do zastosować portretowych lepiej wybrać droższe AF-S 35 czy tańsze 50mm bez silnika?

lepiej 50 na ciasnych kadrach będą mniejsze przerysowania.

zgera
11-01-2013, 11:26

Z mojego doświadczenia powiem tak: przymierzałem 4 sztuki 35-tki do korpusu D5000, na wszystkich był BF.
Problem tkwił w body, źle skalibrowane, wysłałem body do serwisu w celu kalibracji, po powrocie był FF.
Ponowna wysyłka body do serwisu w celu ponownej kalibracji niczego nie zmieniła, nadal FF, pomimo tego że poprosiłem o przesunięcie punktu ostrości w kierunku BF.
Wniosek jest taki, w przypadku powtarzalnego BF lub FF z tym szkłem problem leży po stronie body, kalibracja powinna rozwiązać problem pod warunkiem że zrobią to dobrze, ja z kalibracji nie byłem zadowolony.
Jeśli Twoje body nie jest dobrze skalibrowane to z każdym jasnym szkłem problem będzie występował.

irek6311
11-01-2013, 11:30
Wg Was do zastosować portretowych lepiej wybrać droższe AF-S 35 czy tańsze 50mm bez silnika?Obydwa średnio do portretu się nadają (Nikkor AF 85mm f/1,8D to portretowy obiektyw) ,
obydwa obiektywy warto mieć ale jako pierwszy brałbym AF-S 35mm f/1,8G bo bardziej uniwersalną ogniskową ma .

matomi
11-01-2013, 11:34
Do klasycznego portretu z tych dwóch, to lepiej 50mm, bo 35mm zrobi się trochę "beczka" z twarzy, duży nos, ogólne przerysowanie.
Kolega zgera słusznie prawi, na jasnych stałkach dobrze widać FF/BF (na ciemnym kit'cie można nawet o tym nie mieć pojęcia) i że najpewniej to wina AF w body. Ja ze swoją 35 też miałem BF, ale po kalibracji AF body w serwisie jestem zadowolony. Niestety D90 nie ma mikrokalibracji i trzeba się z tym pogodzić, że ewentualne korekty tego typu, to tylko serwis (na szczęście na gwarancji usługa całkowicie darmowa).

irek6311
11-01-2013, 12:37
matomi obiektyw 35mm czy 50mm przerysuje/zniekształci obraz jak z bliska zdjęcia się robi ...
ale kto portret z metra czy 2m robi ?
~ 4m od obiektu/osoby i powinno być bez zniekształceń ,
35mm na całą postać/obiekt a 50mm od pasa w górę .

vetguy
15-01-2013, 18:10
No wrócił z kalibracji, niby wszystko pięknie, a i tak część zdjęć to FF...

EDIT - wymoderowano

lenai
15-01-2013, 19:23
Z D90 miałam umiarkowanie ostro, z D300s przy korekcie -5 jest bardzo przyzwoicie.

15-01-2013, 19:29

widocznie dajesz mu wódkę, bo to szkło jest jak muł i bardzo się dziwie tego co tu napisałeś.
Przecież to szkło jest wolne nie znam wolniejszego szkła. dziwna ta opinia. Nie wspominam już o winiecie na FF (tylko nie piszcie ze trzeba uzywac szkła z głową bo na FF to szkło nie jest przeznaczona a winieta wyskakuje ciut nieprzewidywalnie)

MirtaX
15-01-2013, 20:45
Również jestem posiadaczem tego szkła, jak dla mnie ostrość genialna, trafia w punkt, ale po ustawieniu af w body (występował bf). Jego plus to jasność i uniwersalność, ale tak jak napisał Irek6311, jeśli portret to cała postać, przy samej twarzy to tylko obiektywy od 50mm w górę. Pozdrawiam.

Walcu
08-02-2013, 23:02
witajcie,
rok temu stałem sie posiadaczem d90 + kit 18-105, to moje pierwsze lustro i pierwszy kontakt z "zaawansowaną" optyką. Niedawno przyszedł na świat mój syn, zatem model jak znalazł. Niestety w ciemnych pomieszczeniach kitowy obiektyw często odmawiał posłuszeństwa i nie udawało się uwiecznić żądanej chwili. Moja cierpliwość się skończyła, zapadła decyzja o zakupie stałki. Z uwagi na preferencja i uniwersalność padło właśnie na 35 f1.8. Po zapoznaniu się z "doświadczeniami" forumowych kolegów z niniejszym obiektywem udałem się w miasto celem upolowania dobrej sztuki. Obskoczyłem 4 sklepy we Wrocławiu mające na stanie 35-tke, poddane zostały testowi z użyciem karty testowej (linijka) z odległości ok 50cm oraz strzały wewnątrz w okolicy salonów. W sumie przetestowałem ich sztuk 7 i wszystkie w testach z kartką wykazały BF oraz nie ostrzyły tego co chciałem w przypadku większych odległości (pomiar punktowy, F1.8). Dla porównania włożyłem do body 50 F1.8 i.... igla, w 3 przypadkach bez zastrzeżeń, zarówno z blisko jak i daleka. Te same warunki, obiekty, ustawienia, klasa obiektów (cana) podobna a różnice ostrzenia kolosalne. Przykłady 35-tek: rozmawia kobieta przez tele, za nią ok 0,5m filarek ze cegły, strzał na twarz/piersi :) z 5m finał: ostry filarek, przykład 2: siedzą dwie kobiety przy stoliku, zajadają ciasteczka i piją kawkę :) strzał na twarz pierwszej, finał: zmarszczki widać tej drugiej, pierwsza jak w okresie nasilonych zachorować-niewyraźna. W obu i wielu innych przypadkach powtarzam strzały i to samo.

Przez moment przeszła mi myśl: weź 50, działa jak ta lala z moim body ... ale ile możną wągry focić? :) Radzicie co poniektórym by się nie przejmować i dać zestaw na skalibrowanie do nikona, ale czy jest sens ryzykować i brać 35-tke z założeniem, że od razu poleci do korekty i zostanie usunięta wada? A jak nie? Może macie jakieś refleksje? Pomóżcie...

sokolnik
08-02-2013, 23:12
ja wybrałem 35 w jednym sklepie z dwóch sztuk. 7 to dla mnie masakra. Hehe stwierdziłem że trafia. Na laptopie sprawdzałem ostrość. Było ok i kupiłem:) faktycznie czasami nie trafia. Co jest denerwujące. Zawsze jest d300 zamiast d90 i problem rozwiązany. Z d90 tak się te szkło zachowuje. Ja nie dramatyzuje :)

Tecumseh
12-02-2013, 21:16
Witam wszystkich :-)
Dawno nie pisałem (jakoś w ogóle mało) :-P ale czytam, nawet bardziej niż często.
Do rzeczy... Kupiłem. To coś z tytułu wątku.
Body: D80. N35 1.8 zakupiony 2 tygodnie temu. Przyjechał, rozpakowuję, podpinam. I już na wyświetlaczu tego wiekowego sprzętu (po powiększeniu) kilkunastu zdjęć widzę potęgę back focusa :evil: No nic, przystąpiłem do testów, w międzyczasie zwykłe pstryki, w domu, na zewnątrz i tak dalej. Krótko mówiąc bez zmian.
Nie myśląc wiele wsiadłem w auto i na Łopuszańską. Obiektyw przyjęto, miło było. Za 3 dni oddzwoniono, że już wszystko gra. W opisie naprawy widnieje: "Regulacja autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta".
OK. Pędzę do domu, podpinam - jak się domyślacie bez zmian.
Trafił mnie szlag na miejscu. I teraz tak. Z 50 1.8 jest w punkt, podkreślam ZAWSZE w punkt (pomijając oczywiście błędy kierownika aparatu :razz:). 35 1.8 jest w punkt, a raczej w punkt za obiektem, podkreślam ZAWSZE w punkt za obiektem (pomijając oczywiście błędy kierownika aparatu :razz:). Zrobiłem teścik taki z prawdziwego zdarzenia: statyw, światło zastane, dopalanie lampką, pojedynczy centralny punkt AF itd, itp. Fotki za chwilkę wkleję.
Teraz tak... biorąc pod uwagę ze 50 1.8 nie jest obiektywem do kalibracji a trafia w punkt bezbłędnie (użytkuję od 4 lat dość intensywnie) to jak ma się do niej WYKALIBROWANE przez serwis szkło 35 1.8? Jeśli body ma BF to dlaczego 50 trafia? Czy 50 ma FF, body BF i 35 też BF. Raz mi się chce śmiać, raz płakać normalnie, paranoja. :? Przeczytałem wszystko co było do przeczytania na ten tamat, ale już sam zdurniałem dokumentnie.
Poradzcie coś proszę. Body z 50 i 35 do serwisu? samo body? Cholera już wie co z tym wszystkim.
Przepraszam za przydługi wywód,
pozdrawiam wszystkich serdecznie :wink:

35 f1.8

źródło (http://imageshack.us/a/img546/5079/35f18.jpg)

35 f2.8

źródło (http://imageshack.us/a/img818/3858/35f28karty.jpg)

50 f1.8

źródło (http://imageshack.us/a/img268/5687/50f18.jpg)

50 f2.8

źródło (http://imageshack.us/a/img202/1508/50f28karty.jpg)

Fotki to cropy, bez wyostrzania, AF ns środkowej baterii lub czarnym kontraście na środkowej karcie.
Mam więcej, ale po co, ehhhh.

zgera
14-02-2013, 22:34
Teraz tak... biorąc pod uwagę ze 50 1.8 nie jest obiektywem do kalibracji a trafia w punkt bezbłędnie (użytkuję od 4 lat dość intensywnie) to jak ma się do niej WYKALIBROWANE przez serwis szkło 35 1.8? Jeśli body ma BF to dlaczego 50 trafia? Czy 50 ma FF, body BF i 35 też BF. Raz mi się chce śmiać, raz płakać normalnie, paranoja. :? Przeczytałem wszystko co było do przeczytania na ten tamat, ale już sam zdurniałem dokumentnie.
Poradzcie coś proszę. Body z 50 i 35 do serwisu? samo body? Cholera już wie co z tym wszystkim.

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś, jeśli skalibrujesz body to 50 może nie trafiać, szkło chyba na śrubokręt skoro nie można kalibrować.
Zasada jest taka, najpierw kalibrujemy body do wzorca, a następnie obiektywy również do wzorca, problem w tym że producent przewidział odchyłki od wzorca, co oznacza że po kalibracji nie zawsze wszystkie szkła będą idealnie trafiać w punkt.

Andi74
15-02-2013, 23:29
witam

chcialem sie zapytac czy jak robicie te testy to przy ustawianiu punktu na bateryjke wybieracie wybierakiem punkt prawo lewo czy jedziecie objektywem na punkcie centralnym

hostman22
16-02-2013, 09:55
witam

chcialem sie zapytac czy jak robicie te testy to przy ustawianiu punktu na bateryjke wybieracie wybierakiem punkt prawo lewo czy jedziecie objektywem na punkcie centralnym

to chyba zależy jakie pkt. af chcesz sprawdzić... ;)

Tecumseh
16-02-2013, 21:59
W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś, jeśli skalibrujesz body to 50 może nie trafiać, szkło chyba na śrubokręt skoro nie można kalibrować.
Zasada jest taka, najpierw kalibrujemy body do wzorca, a następnie obiektywy również do wzorca, problem w tym że producent przewidział odchyłki od wzorca, co oznacza że po kalibracji nie zawsze wszystkie szkła będą idealnie trafiać w punkt.

No nic, zawiozę body do kalibracji, oddam też obydwa szkła, poproszę o wydruki testowe (niepoprawny optymista?:twisted:i będę bujał się ze sprawą dalej. Nie omieszkam napisać co z tego wynikło...
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych ;-)

Coof
16-02-2013, 22:49
Kurcze, w sumie używam 35 1.8G od hmm, około półtora roku i dopiero teraz czytam sobie o jego przypadłościach i osobiście bardzo się dziwię. Korzystając z obiektywu początkowo na D90 potem przez krótki czas D300s i teraz D700 jestem z jego pracy maksymalnie zadowolony w każdych warunkach. Używałem obiektywu i przy ruchliwym dziecku i na weselach i na studniówkach (przykładowe warunki (https://www.youtube.com/watch?v=2PE3KZ6J7MQ)) i muszę powiedzieć, że nigdy nawet nie obawiałem się czy zdjęcie będzie ostre, bo trafia w punkt w niemal wszystkich przypadkach.

Dlatego potencjali kupcy, nie bójcie się tego szkła, bo ja po takiej lekturze zacząłbym mieć wątpliwości. A obiektyw kupiłem tu u nas na giełdzie w ciemno w atrakcyjnej cenie.

Andi74
16-02-2013, 23:45
co do testu wlasnie zrobilem ten z bateryjkami

bateryjki ustawione tak

-----O
-- O
O

---^

za kazdym razem w punkt punkt wybierany wybierakiem
celowana bateryjka ostra a reszta rozmyta
a kupilem uzywke na ebay

chyba ze cos nie taki test zrobilem

Tecumseh
03-03-2013, 22:35
No nic, zawiozę body do kalibracji, oddam też obydwa szkła, poproszę o wydruki testowe (niepoprawny optymista?:twisted:i będę bujał się ze sprawą dalej. Nie omieszkam napisać co z tego wynikło...
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych ;-)

Wróciłem, piszę co i jak :-)
Body wraz ze szkłami zawiozłem osobiście. Pan przyjmujący zamówienie przejął sprzęt ode mnie, podreptał na zaplecze, wrócił i stwierdził ze wyraźny BF występuje :-o Ustaliliśmy, że szkło będzie raz jeszcze kalibrowane, body również i dadzą znać jak tylko się uporają z tematem. Poprosiłem jeszcze o czyszczenie matrycy.
Kolejny dzień... Uwaga! Odbieram sprzęt po kalibracji :shock: Miły pan zapewnił, że wszystko z N35 było ok, serwis kalibrował AF w body, poprosił o wyjście na zewnątrz w celu testów. Przetestowałem na szybko - miodzio. Zapiąłem 50/1.8 - też w punkt.
Reasumując. Sprzęt w serwisie 24 godziny, naprawa przeprowadzona skutecznie. Objęła: regulację AF body D80, czyszczenie matrycy, wymianę gumy pod kciuk + kalibracja N35 (na gwarancji). Koszt: 115 pln + gratis w postaci gumowej bransolety z logo NIKONa z wtopionym penem 8GB :-o
p.s. Fotek testowych w domu nie robiłem. Zwykłe fotki treningowe na członkach mojej rodziny wystarczyły, żeby stwierdzić, że póki co jest gitara :-)

gemini4all
09-03-2014, 21:15
Też mam problemy z D7000 + Nikkor 35mm 1.8 AFS DX. Kupiłem nówkę w Saturn i jak się okazało po testach w domu że łapie back focus. Sprawdziłem inny obiektyw 35 oraz 24 i 50 Nikkora w FJ też miałem lekki back focus na każdym z tych obiektywów. Więc już nie wymieniałem obiektywu bo pewnie też to by nic nie dało. Skorzystałem z opcji D7000 do korekcji AF i dałem -10, jest lepiej, korygowałem korzystając z kartki do AF http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart oraz http://photographylife.com/how-to-quickly-test-your-dslr-for-autofocus-issues Ale mam wrażenie, że czasami potrzeba ciut więcej niż -10 czasami mniej. Nie sądzę, żeby to było normalne i zastanawiam się nad oddaniem body wraz z obiektywami 18-200 oraz 35 do serwisu aby to ustawili tak jak powinno być... Lecz po wielu wypowiedziach tu na forum odnośnie serwisu Nikon mam obawy, że za przeproszeniem coś spierdzielą i będzie jeszcze gorzej, szkoda mi nerwów i czasu, ale chyba nie będę miał wyjścia... Co prawda przy korekcie -10 AF działa w teście na 3 baterie prawidłowo i już nie ma BB ani FF nawet na 10 zdjęć 10 jest OK. Czy w serwisie Nikona zrobią coś więcej niż w menu ustawią korekcję pod szkło? Ustawią puszkę? Z jakim czasem bez aparatu przeważnie trzeba się liczyć?

TOP67
09-03-2014, 21:19
Jeśli po korekcie w body trafia na każdej odległości, to raczej nie ma potrzeby wysyłać. Co innego, gdy brakuje zakresu lub korekta się mocno zmienia w zależności od odległości lub ogniskowej.

gemini4all
10-03-2014, 09:49
Obiektyw mam od czwartku wiec jeszcze niewiele zdjęć nim zrobiłem więc ciężko powiedzieć czy jest ostrość z każdej odległości. Z testów z bateryjkami i innymi przedmiotami ustawianymi w rzędzie, a także na kartkach do AF wygląda, że -10 powinno być ok. Ostrość jest raczej w porządku w różnej odległości na punkt centralny. Choć czasami mam wrażenie że AF lekko gdzieś uciekł ale na razie zwalam to na nieumiejętność radzenia sobie z pierwszym jasnym obiektywem ;-) Korektę robiłem przy użyciu statywu więc powinna być dokładna. Wszystko wyjdzie w praniu...

miszyzm
10-03-2014, 21:42
Hej, używam 35 z 1,8 i jeśli ostrzę w domowych warunkach na np. skali, to wszystko jest ok, kiedy wychodę w teren nie działa tak jakbym chciał.
Na 10 zdjęć wyostrzy 1 do 2. Mam go podpięty po D5100. Używam sprzętu jako zapasowego podczas sesji i ostrzenia samej twarzy. Czy możliwe, że obiektyw czy body się już "wyostrzyło"?
Czy do kalibracji/reklamacji warto wysłać obiektyw czy body? Czy to i to?
Na drugim ramieniu mam D600 z 24-70 f2,8 i tu już zdjęcia ostre wychodzą 9,5 na 10 wykonanych.

tomski
12-03-2014, 11:14
Szanowni,
Czy mogłby ktos mi ewentualnie wyjaśnić dlaczego mam inne efekty przy ostrzeniu tym obiektywem na D7000:
- przez wizjer, AF-S, jedno srodkowe pole - praktycznie ciągle duzy BF
- przez LV - duzo mniejsze błędy w ostrzeniu, praktycznie do zaakceptowania

Skad biorą sie te różnice. Domyslam sie ze w obu przypadkach puszka mierzy inaczej, ale nie wiem skąd az taka rozbieżnosc.

MstrG
12-03-2014, 11:17
W LV masz AF z detekcją kontrastu, przez wizjer fazowy.

satanica
13-03-2014, 19:45
moj Nikon 5100 z 1.8G 35mm dzis został wysłany z Nikon UK i jutro ma przyjsc, w sumie wysłałem go w poniedzialek, bylem pewny ze szkło ma BF co widoczne bylo na zdjeciach, dzis na majla dostalem potwierdzenie naprawy i co z niego wynika to chyba znalezni problem z AF w korpusie , nie jestem pewien co ze szklem bo napisali ze zostało skalibrowane jeśli to było konieczne
body:
Reported faults identified and repaired
All function checked
All equipment including accessories cleaned and returned
Check, test and clean equipment
Check/adjust body focus to Nikon standard
Repair/Adjust auto focus mechanism/circuit. Check and adjust AF accuracy.
Firmware upgrade to the latest version

Szkło:
Infinity focus, shift/ deviation and lens resolution checked
Lens communication and aperture function checked
AF/VR functionality and accuracy checked - recalibrated if necessary
Focus/zoom ring functionality checked and adjusted if necessary
Ele,ents cleaned and optical alignment checked

Potestuje w weekend to dam znac tylko dalej nie wiem czy szkło było kalibrowane bo jest tylko napisane "if necessary"

miszyzm
13-03-2014, 22:04
Satanica, ja właśnie podejrzewam BF u siebie. szkło mam na gwarancji, ale body już nie. Więc co tu da się na gwarancję podciągnąć? Czyja to wina? I ile wyniesie taka rekalibracja.

zgera
13-03-2014, 22:10
Satanica, ja właśnie podejrzewam BF u siebie. szkło mam na gwarancji, ale body już nie. Więc co tu da się na gwarancję podciągnąć? Czyja to wina? I ile wyniesie taka rekalibracja.

Sam sobie możesz skalibrować, zajrzyj do tego wątku:http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240636&page=3

satanica
13-03-2014, 22:20
gdzies tu czytalem na forum ze ktos zaplacil za kalibracje ok 100 zł wiec mozesz sobie zrobic wycene na stronie nikona i ci napiszą ile to kosztuje, mozesz tez wysłac samo szkło i sprawdzic czy jest lepiej po serwisie , a jak nie to wtedy zaplacic za sprawdzenie korpusu.
Ja dopiero w weekend ocenie czy cos sie poprawiło, bo z tego co wyslali w mailu to cos z body było nie tak, chociaz na moim kicie 18-55 zdjecia były jak zyleta

colins
14-03-2014, 11:48
Ponieważ serwis bardzo często nie staje na wysokości zadania, to ja tradycyjnie polecam samodzielną kalibrację - OPIS (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3291954&postcount=13). Zaoszczędzony czas, nerwy i pieniądze, a i satysfakcja gwarantowana.

TOP67
14-03-2014, 12:42
A co, jeśli ktoś ma więcej obiektywów? Kalibracja body nie pomoże.

colins
14-03-2014, 14:08
Jeśli ktoś ma jedną, tytułową stałkę 35/1.8 i do tego kitowy obiektyw (załóżmy N18-105 mm), to śmiało może kalibrować samodzielnie body pod tą stałkę, a w kicie i tak różnicy nie zauważy (a przynajmniej nie powinien). Problem może zrobić się jeśli ktoś ma klika różnych obiektywów, szczególnie stałek, które są czułe na każde przesunięcie punktu ostrzenia. Wtedy ustawienie body pod jeden konkretny obiektyw może rzeczywiście pogorszyć sprawę z innym. Z tym, że taka programowa ingerencja jest prosta do wykonania, bezpieczna dla aparatu i odwracalna. Dlaczego więc by nie spróbować?

satanica
14-03-2014, 21:01
dzis moj wrocil z serwisu, jutro testy, mała niespodzianka mnie czekała, chyba zapomnieli wyciagnac baterie wysyłałem bez, moze zwrócic , nie wiem jeszcze

zgera
14-03-2014, 21:48
dzis moj wrocil z serwisu, jutro testy, mała niespodzianka mnie czekała, chyba zapomnieli wyciagnac baterie wysyłałem bez, moze zwrócic , nie wiem jeszcze

Może zamiast czekoladek dodają baterię:)

satanica
14-03-2014, 23:28
teraz mam 3 baterie łącznie, 2 byly wystarczające,

Andrzej1974
15-03-2014, 00:10
Że też mi to się nie przytrafiło. Ani czekoladek ani baterii. Może następnym razem coś dodatkowego wrzucą...;-)

matomi
15-03-2014, 11:15
Tak, jakby wysłał z baterią a przysłali bez, to byłoby plucie na serwisantów, że złodzieje. Ale jak ktoś roztargniony/zarobiony/sierota zapomniał wyjąć baterię, to już przywłaszczyć sobie nadzwyczaj łatwo, chociaż wiadomo, że nie jego... Mam nadzieję jednak, że zdecydujesz się ją zwrócić.

satanica
15-03-2014, 11:56
napisałem do nich maila. powiedzieli zebym sobie zatrzymał bo nie warto placic za przesyłke jak bateria kosztuje ok 5f ( cena hurtowa dla nikona)

gregory63
17-03-2014, 23:22
Ja kupiłem 35mm 1.8 z nadzieją, że zdjęcia będą idealne (przecież to stałka!), jednak bardzo się zawiodłem, gdyż stwierdziłem, że mój 18-200 jest bardziej ostry i nie chodzi tu o BF czy FF, on po prostu jest nie ostry, -pieniądze wyrzucone w błoto.

nikoniarz
18-03-2014, 01:20
Przy jakim f/ brak Ci ostrości?

Andrzej1974
18-03-2014, 08:20
Ja kupiłem 35mm 1.8 z nadzieją, że zdjęcia będą idealne (przecież to stałka!), jednak bardzo się zawiodłem, gdyż stwierdziłem, że mój 18-200 jest bardziej ostry i nie chodzi tu o BF czy FF, on po prostu jest nie ostry, -pieniądze wyrzucone w błoto.

Jasne. Najlepiej winę zrzucić na body lub szkło. Fotograf nigdy nie jest winny... ;-)

GonzoG
18-03-2014, 10:46

Raczej podejrzewam, że to fotograf jest nie ostry.
Jeszcze nie spotkałem się z całkiem nieostrą 35-ką.

Daimon
20-03-2014, 20:27

Wrzuć przykładową fotkę, zobaczy się w czym problem

andre06210
20-03-2014, 20:45
satanica jak się prezentuje szkło po powrocie z serwisu UK?

satanica
21-03-2014, 01:39
jest duzo lepiej, ale kalibrowali mi body z tego co mi opisałi to na nim był back focus, zrobilem ponad 150 fot i moze jakies 10-15 nie bylo trafionych, ale to moze byc moja wina, jutro bede mial wiecej czasu to wrzuce te dobre i te gorsze do oceny

Andrzej1974
21-03-2014, 09:13
jest duzo lepiej, ale kalibrowali mi body z tego co mi opisałi to na nim był back focus, zrobilem ponad 150 fot i moze jakies 10-15 nie bylo trafionych, ale to moze byc moja wina, jutro bede mial wiecej czasu to wrzuce te dobre i te gorsze do oceny

W takim razie czekamy. Sam jestem b. ciekaw jak moja sztuka się prezentuje na tle twojej po powrocie z serwisu, gdzie ja profilaktycznie posłałem. ;-)

mamut54
21-03-2014, 10:17
Samo posiadanie stałki nie jest panaceum na ostre zdjęcia. Kalibracja body i obiektywu też nie. Zeby tak jeszcze fotografa dało się skalibrować do posiadanej puszki i obiektywu a do tego dostroić światło, przysłonę, migawkę i trzęsącymi rękoma umieścić to wszystko w statywie to zdjęcia ostre jak żyleta. Taki żarcik przy porannej kawce

Andrzej1974
21-03-2014, 10:29
[...] Zeby tak jeszcze fotografa dało się skalibrować do posiadanej puszki i obiektywu [...]

Nikt chyba nie wątpi, że to jest najważniejsze... ;-)

mamut54
21-03-2014, 10:31
Ale Andrzeju najłatwiej zrzucić winę na sprzęt, warunki panujące lub wqrzającą żonkę......

Andrzej1974
21-03-2014, 10:36
Ale Andrzeju najłatwiej zrzucić winę na sprzęt, warunki panujące lub wqrzającą żonkę......

Dla wielu (szczególnie początkujących pstrykaczy) b. często wszystko (body, obiektyw, pogoda, żarówka, słońce etc) i wszyscy (np. żona) są winni tylko nie oni. ;-)

gemini4all
24-03-2014, 23:44
Po kalibracji w serwisie D7000+N35 robi już ostre zdjęcia, znikł BF. Jednak robienie zdjęć na pełnej dziurze do łatwych nie należy zwłaszcza z bliska, głębia ostrości jest tak mała, że łatwo o pomyłkę, warto o tym pamiętać i nauczyć się używać tego obiektywu ;) Tyle ode mnie, miłego fotografowania.

gregory63
01-06-2014, 22:42
pomyliłem wątki

tomeczko
09-12-2014, 10:01
Witam, widzę nikt nic nowego nie pisze o 35'ątce. Więc najwyższy czas, eh. Stałem się posiadaczem 35mm 1.8g, w sklepie wydawało mi się, że jest w miarę okey, BF, FF raczej nie zauważalne, przetestowałem i wybrałem. W domu jednak po głębszej analizie stwierdziłem, że AF tego obiektywu jest strasznie mułowaty.

Sprawa ma się tak, że przy ustawianiu ostrości AF-S obiektyw z D7100 ostrzy wolno, trafiam w jakiś punkt i nie raz uda się, że jest to natychmiastowe wyostrzenie, a często trwa to nawet 2sekundy - mniej więcej do tylu dolicze.W końcowej fazie ostrzenia. Niby wyostrzyło obraz, a pokazuje się <, > i kółeczko. Obraz chyba ostry, miga > jakiś czas i nagle ostrość.(w 18-105 nie ma moy o czymś takim) Jak ustawię AF-C to zrobię szybciej fote, wiadomo priorytet migawki tutaj ustawiony. Ale w AF-C nawet nie ruszając aparatem, obiektyw praktycznie cały czas ostrzy. Ustawiam na jakimś punkcie robi to w miarę szybko, ale cały czas przeskakuje z <, na >, albo kółko. I naprawdę trzymając w miarę stabilnie aparat cały czas ostrzy, scena statyczna, to samo na statywie. Może nie zawsze, jednak daje się we znaki

Mam 18-105 no to z prędkością AF to niebo, a ziemia. 18-105 jest o wiele szybszy niż 35.
Czy to normalne zachowania tego obiektywu? Średnio mi to pasuje.
Może dziwnie opisane, ale mam nadzieje, że wiecie o co chodzi.

Pozdrawiam,

TOP67
09-12-2014, 10:07
To kup 50/1.4G ;)

tomeczko
09-12-2014, 10:24
To kup 50/1.4G ;)
Tak.. i dołóż drugie tyle.
Czy to normalne działanie 35'ątki?

TOP67
09-12-2014, 10:27
35/1.8 to rakieta w porównaniu do 50/1.4.

Umbra
09-12-2014, 11:11
Najlepiej przesiąść się na Canona. Co z tego, że Nikon ma fajną rozpiętość tonalną, kiedy zdjęcia są zwyczajnie nieostre.

Misher
09-12-2014, 11:27
Najlepiej przesiąść się na Canona. Co z tego, że Nikon ma fajną rozpiętość tonalną, kiedy zdjęcia są zwyczajnie nieostre.

O losie... Czegoś podobnego jeszcze nie słyszałem :D

Umbra
09-12-2014, 13:02
Obczaj na youtubie porównanie AF-u w D7100 i w 70D albo w D750 i 5D Mk III. Niestety, ale Nikon ma kiepski AF w porównaniu z Canonem.

https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs

https://www.youtube.com/watch?v=EsZtUZvoeO0&list=UUFIdYs7n4i8FKEb0aYhOucA

MstrG
09-12-2014, 13:32

7IMotx3ugJw

cz4rnuch
09-12-2014, 14:09
Obczaj na youtubie porównanie AF-u w D7100 i w 70D albo w D750 i 5D Mk III. Niestety, ale Nikon ma kiepski AF w porównaniu z Canonem.

https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs

https://www.youtube.com/watch?v=EsZtUZvoeO0&list=UUFIdYs7n4i8FKEb0aYhOucA Umbra, ja bym ostrożnie podchodził do tych wszystkich internetowych guru bo nie wiadomo kto im płaci. Możliwe też że mają sentyment do danej marki, przyzwyczajenia których trudno się pozbyć itd. Nie trzeba też długo grzebać w youtubie by znaleźć klipy w których wyciąga się dokładnie odwrotne wnioski np: <<klik>> (https://www.youtube.com/watch?v=VR7Kjeq2aH4) Wcale nie twierdzę, że Canon ma gorszy AF od Nikona albo że jest odwrotnie. Najważniejsze co Tobie bardziej odpowiada. Wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie opinii jednego "autorytetu" to moim zdaniem nienajlepszy pomysł. Pozdrawiam.

tomeczko
09-12-2014, 15:23
Chyba nie ma co rozgrzebywać, który system ma lepszy AF. Bo chyba cz4rnuch tutaj ma rację. A może ktoś wypowie się o moim problemie? Chyba, że to normalne działanie.

Witam, widzę nikt nic nowego nie pisze o 35'ątce. Więc najwyższy czas, eh. Stałem się posiadaczem 35mm 1.8g, w sklepie wydawało mi się, że jest w miarę okey, BF, FF raczej nie zauważalne, przetestowałem i wybrałem. W domu jednak po głębszej analizie stwierdziłem, że AF tego obiektywu jest strasznie mułowaty.

Sprawa ma się tak, że przy ustawianiu ostrości AF-S obiektyw z D7100 ostrzy wolno, trafiam w jakiś punkt i nie raz uda się, że jest to natychmiastowe wyostrzenie, a często trwa to nawet 2sekundy - mniej więcej do tylu dolicze.W końcowej fazie ostrzenia. Niby wyostrzyło obraz, a pokazuje się <, > i kółeczko. Obraz chyba ostry, miga > jakiś czas i nagle ostrość.(w 18-105 nie ma moy o czymś takim) Jak ustawię AF-C to zrobię szybciej fote, wiadomo priorytet migawki tutaj ustawiony. Ale w AF-C nawet nie ruszając aparatem, obiektyw praktycznie cały czas ostrzy. Ustawiam na jakimś punkcie robi to w miarę szybko, ale cały czas przeskakuje z <, na >, albo kółko. I naprawdę trzymając w miarę stabilnie aparat cały czas ostrzy, scena statyczna, to samo na statywie. Może nie zawsze, jednak daje się we znaki

Mam 18-105 no to z prędkością AF to niebo, a ziemia. 18-105 jest o wiele szybszy niż 35.
Czy to normalne zachowania tego obiektywu? Średnio mi to pasuje.
Może dziwnie opisane, ale mam nadzieje, że wiecie o co chodzi.

Pozdrawiam,

madebyzosiek
09-12-2014, 16:03
Trochę zawile to opisałeś, ale mam wrażenie, że to co opisujesz jest normalne. Może nie trafiasz w kontrastowy punkt i aparat ma jakiś problem z AFem, ale ja nie zauważyłem tego problemu w zestawie D7100 i 35, albo mi to nie przeszkadzało jakoś. Nie przejmowałbym się tym, ewentualnie podłącz 35 do innego aparatu i zobacz jak się zachowuje.

Co do Cannona to kolegę Umbra trochę poniosło... Oba systemy mają swoje wady i zalety i oba są dobre, ale nie powiedziałbym, że w którymś AF jest idealny... Każdy ma swoją charakterystykę po prostu. Najlepiej jest poużywać obu, to się ma porównanie, a nie filmy oglądać na internecie :D

Umbra
09-12-2014, 23:50
Umbra, ja bym ostrożnie podchodził do tych wszystkich internetowych guru bo nie wiadomo kto im płaci. Możliwe też że mają sentyment do danej marki, przyzwyczajenia których trudno się pozbyć itd. Nie trzeba też długo grzebać w youtubie by znaleźć klipy w których wyciąga się dokładnie odwrotne wnioski np: <<klik>> (https://www.youtube.com/watch?v=VR7Kjeq2aH4) Wcale nie twierdzę, że Canon ma gorszy AF od Nikona albo że jest odwrotnie. Najważniejsze co Tobie bardziej odpowiada. Wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie opinii jednego "autorytetu" to moim zdaniem nienajlepszy pomysł. Pozdrawiam.

Na topowe puchy mnie nie stać. Myślę, że max dla mnie to okolice D7100/70D, a i to nieprędko. Na dodatek w Nikonie ciągle słychać o jakichś problemach. A to matryca chlapie olejem, a to kurz, a to niedziałające uszczelnienia, a to problemy z AF-em, to znowu hotpiksele... Tragedia. Kupujesz sprzęt za kilka tysięcy złotych, a dostajesz jakieś prototypy.

Assire
10-12-2014, 00:58
@Up: o problemach z nikonem słyszysz i czytasz może dlatego że jesteś na nikonowym forum? Idź na Canon board, to też się dowiesz że Canony nie są idealne.

adrianek32
10-12-2014, 03:17
"wszędzie dobrze gdzie nas nie ma"

d90
10-12-2014, 08:07
Wymień tą 35mm.
Miałem taką długo. 50 1,4G mam do dzis..
Żaden z nich nie miał i nie ma problemow z szybkością. I na dx i na ff.
Uwalona Ci sie trafiła mz.
Powinno byc normalnie czyli szybko i sprawnie.

tomeczko
10-12-2014, 14:56
Teraz to juz sam nie wiem, podłączyłem wczoraj szkło pod d3100 i szybciej łapie af niż mój d7100. Ale szkło kitowe 18-105 działa perfekt z moim aparatem. O co chodzi? Najgorszy ten trub af-s, chcę w miarę szybko zdjęcie zrobić to w tym czasie nie złapie. Z d7100 nie było wcześniej problemów.

Ned Stark
10-12-2014, 15:19
To co piszesz jest totalnie pokręcone. Nie wiem co tam masz poustawiane, ale ostrzyć powinno normalnie. Tryb af-s jest do scen statycznych - pozowany portret, krajobraz itp. Co to znaczy szybko robić zdjęcie? Cholera może to szkło jest dla ciebie za jasne ?

tomeczko
10-12-2014, 16:36
Może i za jasne..co nie zmienia faktu, że bardzo mi się podoba, jednak moim zdaniem AF wrażenia nie robi. Nawet w porównaniu z kitowym obiektywem 18-105. I wydaje mi się, że na D3100 szybciej pracuje. Widzę w stopce, masz D7100 i to szkło, nagrałem filmik telefonem działanie AF, zobacz o co chodzi Ned Stark

https://www.youtube.com/watch?v=h2gMuaiRxx8&feature=youtu.be

AF-S ustawiony, potem zmieniam na AF-C, może zobaczysz o co mi chodzi, kontrast na przedmiotach na których ostrze, może nie jest za ciekawy, ale i przy lepszym świetle dzieje się to samo. Chyba, że tak ma być ;)

Ned Stark
10-12-2014, 16:42
Ciemno jak diabli. Nie trafiasz w kontrastowe punkty. Masz włączone wspomaganie af? Spróbuj wyjść z nim na dwór eeeee :P na pole :D i sprawdzić w dziennym świetle.

cz4rnuch
10-12-2014, 23:44
Na topowe puchy mnie nie stać. Myślę, że max dla mnie to okolice D7100/70D, a i to nieprędko. Na dodatek w Nikonie ciągle słychać o jakichś problemach. A to matryca chlapie olejem, a to kurz, a to niedziałające uszczelnienia, a to problemy z AF-em, to znowu hotpiksele... Tragedia. Kupujesz sprzęt za kilka tysięcy złotych, a dostajesz jakieś prototypy. Byłem prawie 4 tygodnie na wyjeździe ze znajomym, który robi zdjęcia 70D i też ciągle na niego narzekał. Sam AF działał. Nie zauważyłem żeby był lepszy albo gorszy od mojego. Dla mnie plus 70D to dotykowy gibaniec. Dla niego już nie bo jakość zdjęć "mu się przestawiła" i 1/3 wyjazdu robił ichnim Basic'iem.

tomeczko
15-12-2014, 00:04
Ciemno jak diabli. Nie trafiasz w kontrastowe punkty. Masz włączone wspomaganie af? Spróbuj wyjść z nim na dwór eeeee :P na pole :D i sprawdzić w dziennym świetle.

Dzięki za pomoc, postrzelałem na zewnątrz, ciut lepiej. Przy okazji odwiedzin (trzeszczące D7100, w innym temacie) sklepów ze sprzętem foto, panowie ze stoisk próbowali poostrzyć 35'tką i mówią, że w miarę jest ok - więc niech tak będzie. Widocznie za wiele wymagałem od body i obiektywu nikona, dzięki

Umbra
23-12-2014, 22:48
Wasz 35mm też tak dziwnie skrzypi przy ostrzeniu na odległość mniejszą niż minimalna?

TOP67
23-12-2014, 22:58
a to się tak da?

Umbra
24-12-2014, 11:19
Obiektyw nie wyostrzy, ale będzie ostrzył. Przynajmniej u mnie tak jest.

TOP67
24-12-2014, 11:43
Po dojściu do minimum, silnik powinien się wyłączyć.

!AGresT
24-12-2014, 12:05
Po dojściu do minimum, silnik powinien się wyostrzyć.

?
Wyłączyć może?

TOP67
24-12-2014, 12:17
Jasne. Niezastąpione słowniki w tabletach.

vetguy
06-01-2015, 18:27
Wracając do af-u w 35...Miałem d5100 i wymieniłem na d300 ze względu na to szkło i dalej była lipa. W dziennym świetle f/1.8 większość pudła, na f2.8 ok 50% trafionych fotek.A była to moja druga 35 i co najlepsze nie wiem czy nie będzie 3 podejścia, bo jak trafi w punkt to jest bajka.

nikoniarz
06-01-2015, 18:34
Moja "trzydziestkapiątka" trafia celnie na D300 i D3100.

vetguy
06-01-2015, 20:46
Zazdroszczę i pewnie będzie kolejne podejście do 35

nikoniarz
06-01-2015, 20:48
Zazdroszczę i pewnie będzie kolejne podejście do 35

Dla sprecyzowania- na D300 wymagał korekty AF. Przy testach jak działa na D3 też musiałem użyć korekty. Ale po tych zabiegach zupełnie celne szkło. Niestety na D90 to samo szkło dawało zauważalny BF.

Assire
07-01-2015, 11:09
A moja 35 na D300 szaleje. Niezaleznie od korekty różne wyniki. Chociaż mam podejrzenia że ja kijowo sprawdzam bo w słabym świetle. Dziewczynie ją pożyczyłem to na d3k działała ładnie.

Kanek1
07-01-2015, 12:37
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem tego szkiełka. Przy próbach w sklepie z moim D60, pierwszy miał spory BF ale drugi ostrzy idealnie.
Jednak warto pofatygować się do sklepu, bo oszczędza się czas i pieniądze na odsyłaniu nieostrych modeli.

vetguy
07-01-2015, 14:25
A moja 35 na D300 szaleje. Niezaleznie od korekty różne wyniki. Chociaż mam podejrzenia że ja kijowo sprawdzam bo w słabym świetle. Dziewczynie ją pożyczyłem to na d3k działała ładnie.

Wydaje mi sie ze trafiles na trefna sztuke tak jak moja. Ale musza byc tez dobre sztuki w koncu tylu forumowiczow jest zadowolonych.

ppablo12345
07-01-2015, 14:38
Na moim D90 bardzo kapryśne szkło - przy pierwszych ostrzyło idealnie, potem mialo okres, że ledwie co któreś zdjęcie było trafione, teraz znowu jakby ok. Dziwna sprawa.
Nadmienię, że piszę o zdjęciach na f 1.8.

Assire
07-01-2015, 16:29
@vetguy: Możliwe, ale nie miałem jak sprawdzić bo kupowane z allegro. Ale generalnie objawy takie jak u innych, kapryśne szkło. Raz trafia, innym razem kosmiczny FF albo BF. Całe szczęście więcej trafia niż pudłuje.

Sebi75
08-01-2015, 00:47
Na topowe puchy mnie nie stać. Myślę, że max dla mnie to okolice D7100/70D, a i to nieprędko. Na dodatek w Nikonie ciągle słychać o jakichś problemach. A to matryca chlapie olejem, a to kurz, a to niedziałające uszczelnienia, a to problemy z AF-em, to znowu hotpiksele... Tragedia. Kupujesz sprzęt za kilka tysięcy złotych, a dostajesz jakieś prototypy.

Proponuję wejść na najpopularniejsze forum kolegów z systemu C. Jako że nie jestem fanatykiem "jednej, jedynej, słusznej marki" sam tam chętnie zaglądam co jakiś czas. Zajrzyj, a zobaczysz, że problemów i psioczenia na różne usterki, niedoróbki jest tyle samo co u nas - hot pixele na matrycach, hot pixele na wyświetlaczach, plamy albo artefakty na matrycach etc. A tematów o problemach z AF w systemie C naczytałem się tam wystarczająco dużo żeby upewnić się, że nie jest to czymś wyjątkowym (niestety). 5D MII nawet w testach u Optycznych miał koszmarną skuteczność AF. 5D MIII trochę lepiej ale i tak słabiutko. Na forach ten problem też był częstym tematem. Ludzie się wkurzali bo to przecież puszki za kupę kasy. Ale każdemu takie wpadki się niestety zdarzają.
Nie bronie N bo sam się z tym problemem spotkałem przy okazji użytkowania D5200 i D5300 z jasnymi szkłami. Niestety, dopiero w D7100 mam taki AF jaki chciałem mieć - z przyjemnością robi się zdjęcia bez zastanawiania się ile będzie trafionych. Pamiętam też jak kilka lat temu jeszcze większe przeboje niż z D5200/D5300 miałem przy okazji C 550D i 50mm 1.8 - tam to była dopiero loteria z AF...
Pogodziłem się z tym, że lepsze moduły AF montowane są w wyższych modelach (uogólniając bo o tym i tak pewnie w dużej mierze decydują spece od marketingu, a nie od optyki). Cóż, takie życie :-(

Sebi75
08-01-2015, 01:19
PS.
A co do sedna teamtu - N 35/1.8 w kwestii AF sprawdził mi się przeciętnie na body z serii D5xxx, za to na D7100 działa świetnie i bardzo często go używam. Za te pieniądze to genialne szkło.

vetguy
08-01-2015, 07:56
PS.
A co do sedna teamtu - N 35/1.8 w kwestii AF sprawdził mi się przeciętnie na body z serii D5xxx, za to na D7100 działa świetnie i bardzo często go używam. Za te pieniądze to genialne szkło.

Tylko że u Ciebie działa na d7100 to nie znaczy że nie ma problemów z af w tym szkle; mam d300 (ten sam modul AF) i na f2.8 połowa zdjęć niecelnych.

Assire
08-01-2015, 13:55
Jak sie okazało, mój jednak jest ok. Kwestia regulacji. Z tym że poszukałem innych metod i znalazłem. Fatman na lenspro opisał metodę której on używa, tj model z kartką z kontrastowym wzorem w sporej odległości i najpierw ostrzenie matrycowe z LV, a potem takie ustawianie korekty żeby ostrość była taka jak z LV. Nie miałem modela ani modelki, ale słup z cenami na stacji benzynowej wystarczył. Teraz tylko potestować w boju.

Sebi75
08-01-2015, 15:39
Tylko że u Ciebie działa na d7100 to nie znaczy że nie ma problemów z af w tym szkle; mam d300 (ten sam modul AF) i na f2.8 połowa zdjęć niecelnych.

Daleki jestem od tego żeby twierdzić, że u wszystkich powinno działać tak dobrze jak u mnie na D7100. Stwierdziłem tylko fakt, czyli to jakie doświadczenia mam ja z tym szkłem. Nic więcej

VitaVm13
22-05-2015, 08:07
Witam. Jestem tu nowym amatorem robienia zdjęć. Niestety niedawno kupiłem opisywany tu obiektyw. Ogniskowa bardzo mi pasuje, uważam że jest idealna do robienia zdjęć w mieszkaniu. Ostatnio po urodzinach synka w czasie przeglądania zdjęć okazało się że 95% jest nie ostra. Zadzwoniłem do serwisu nikona i zrobiłem zdjęcia zgodnie z procedurą testową, oto one: https://www.dropbox.com/s/xf26rkjpnwoms8t/DSC_2873.NEF?dl=0 ; https://www.dropbox.com/s/nnj4s72gddb8dt1/DSC_2877.NEF?dl=0 ; https://www.dropbox.com/s/dhtfh3tsu232goh/DSC_2876.NEF?dl=0 . Dostałem odpowiedz o konieczności wysłania obiektywu wraz korpusem (d3200) Dodatkowo za tylną soczewką jet paproch (0,5mm x 1,0mm) który się pojawił 2 tygodnie po zakupie, aparat czasami zawiesza się po wyjściu z trybu przeglądania zdjęć możliwe że przez ten obiektyw. Co o tym myślicie, czy to normalne czy miałem poprostu pecha?

nikoniarz
22-05-2015, 08:55
Normalny to jest sprawny i czysty. Miałeś pecha.

VitaVm13
22-05-2015, 14:32
Albo miałem pecha albo firma zaczyna wypuszczać buble. Po wcześniejszych wpisać można wywnioskować że dobrze działający AF jest dopiero od D7xxx. Mój zestaw ma około 2 miesiące, czyli pewnie od początku był felerny tylko jako amator nie zauważyłem tego. Jeśli jest osobny wątek do umieszczania przebiegu z naprawy serwisowej proszę o podanie, podzielę się wrażeniami, jeśli nie to tutaj będę zamieszczał wpisy.

Ps.
jak w stopce dodać sprzęt jaki posiadam?

MstrG
22-05-2015, 14:35
jak w stopce dodać sprzęt jaki posiadam?

http://forum.nikoniarze.pl/profile.php?do=editsignature

nikoniarz
22-05-2015, 14:39
Na moim D3100 35/1.8G działał bez zarzutów. Oczywiście nie miał 100% celności, ale jak trafił to było okej. Nie wiem jaki procent trafień miał- nie prowadzę statystyk. Wszystko zależy od tego ile wymagamy od tego szkła- jeśli ktoś chce używać do szybkiej reporterki, w dodatku w trudnych warunkach to musi się liczyć z tym, że złych zdjęć będzie dużo więcej. Oczywiście też wierzę, że ktoś może mieć 100% celności. Tak jak mówię- wszystko zależy od sposobu użytkowania. Mowa o sztukach sprawnych.

VitaVm13
22-05-2015, 15:04
Wiem że można przesadzić z jakością zdjęć jednak zawieszanie się aparatu, paproch na nowym obiektywie i zdjęcia ze statywu jakie załączyłem w poprzednim poście strasznie (jedno wyszło całkowicie rozmazane, skasowałem je) mnie irytują. Dlaczego kupując nowy sprzęt znanej i polecanej firmy jest fatalnej jakości. Jestem bardzo ciekaw ile jest takich przypadków jak mój, może wyszła jakaś felerna partia. Dobra już nie roztrząsam ważne aby sprzęt wrócił porządnie naprawiony i cieszył.

Umbra
23-05-2015, 08:24
Mój jest powolny, nie zawsze trafia, ale jak trafia, to jest bardzo ostro. Jestem w miarę zadowolony. W dobrych warunkach oświetleniowych nie sprawia problemów (na D5000).