PDA

Zobacz pełną wersję : wydruk wielkoformatowy a wielkość

moshica
03-10-2010, 12:24
Chciałem zapytać szacowne grono ludzi zajmujących się tą tematyką, jaką maksymalną wielkość odbitki (wydruk z plotera rolkowego) uzyskam z matrycy 6Mpx, czyli zdjęcia o rozdzielczości 3000x2000 pixeli ? Potrzebuję zrobić odbitki aby były jak największe, bez znacznej utraty jakości. Dodam, że tej pory robiłem zdjęcia oprawiane w obraz do wielkości 80cm x 50cm i muszę przyznać że jakość jest bardzo dobra. W związku z tym czy graniczna wielkość to będzie, przykładowo 120x80cm czy więcej ? Zależy mi aby z odległości od ok. 1m nie było widać pikselozy. Mowa o odbitkach z D70...

moshica
03-10-2010, 22:59
czy źle sprecyzowałem pytanie czy temat jest za trudny ....?

donkiszot
04-10-2010, 19:27
czy źle sprecyzowałem pytanie czy temat jest za trudny ....?

Po pierwsze nie wybrałeś najwłaściwszego działu (w "Foto-technika" jest podkategoria "Reprodukcja zdjęć"). Po drugie temat był już kilkakrotnie omawiany -- przeszukaj starsze tematy, może znajdziesz odpowiedź dla siebie.

Po trzecie, jest sporo czynników wpływających na ostateczną odpowiedź. Dużo zależy od tematu zdjęcia, ilości szczegółów na nim, od Twojego progu akceptacji itd.

Po czwarte, jeśli nie znajdziesz odpowiedzi w archiwum, ani nikt tu nic mądrzejszego ode mnie nie napisze (bo specem w temacie nie jestem) możesz pokusić się o próbę. Powiększasz zdjęcie, wycinasz mniejszy fragment z tegoż powiększenia (wybierasz newralgiczną część kadru; np. A4, albo 10cm z szerokości roli plotera) i drukujesz. Dzięki temu, mniejszym kosztem przekonasz się czy jest wystarczająco dobrze.

moshica
05-10-2010, 10:28
Ok, dziękuję, będę w studio to pewnie wydrukują jakiś fragment zdjęcia. Chociaż się zastanawiam jaka jakość byłaby dla wielkości 0,9 m x 1,35 (crop 1,5) z matrycy 6Mpx. O tym się dowiem niebawem, ale pytam bo być może ktoś wykonywał takie wielkościowo wydruki ?

robin102
05-10-2010, 13:34
Z matrycy D70S czyli 6MPX robiłem rewelacyjne jakościowo wydruki rozmiaru 90x60 z dużą ilością szczegółów bez interpolacji. Dużo zależy pewnie od tego na jakiej to maszynie będzie robione, a pewnie jeszcze więcej kto to drukuje, czyli świadomy rzeczy człowiek jest potrzebny i maszyna Epson ;) jak u mnie to było

moshica
06-10-2010, 14:02
Tam gdzie wywołuję obrazy znają się na rzeczy, pocieszające jest to że bez interpolacji uzyskujemy taką jakość...

Gio
06-10-2010, 18:16
Możesz się skonsultować np z kolegą Czornyj.