PDA

Zobacz pełną wersję : Porównanie SX2262W do S2243W

nomen
02-10-2010, 15:44
Ponieważ jest to mój pierwszy post to na wstępie witam wszystkich.

Mam pytanie do użytkowników którzy posiadają te modele lub osób które miały dylemat przy wyborze monitora z pomiędzy tych modeli.

1. Czy duża różnica jest w obrazie przy edycji fotografii na monitorze z systemem DUE (SX2262W) a monitorem
bez tego systemu (S2243W).

2. Czy widoczna jest różnica w obrazie przetwarzanym w 10 bit a 16bit bo jak rozumiem S2243W przetwarza obraz
tylko w 10bit

3. Czy zauważalne jest wyswietlanie 16.77 million kolorów z palety 1.06 billion model (S2243W DVI) a 1.07 billion z
palety 68 billion kolorów (SX2262W po podłączeniu przez DisplayPort bo rozumiem że takie podłączenie jest
najbardziej optymalne ). Jednak z opisu producenta nie rozumiem czemu przy pierwszym modelu nie jest
napisane wyświetlanie większej ilości kolorów bo przecież obydwa monitory posiadają złącze DisplayPort.

4. Dlaczego obydwa modele posiadają różne kontrasty i jasność świecenia skoro posiadają tą samą matryce

5. Czy warto dopłacić 1000zł i wziąć (SX2262W) czy te różnice nie są warte tej kwoty.

Monitor zamierzam wykorzystywać do obróbki fotografii (fotografie będą drukował na drukarce domowej oraz
niektóre materiały będę wysyłał do fotolabów) oraz montażu video. Istotnym elementem będzie wykożystywanie
profilów ICC. Obecnie model S2243W kosztuje ok 2500 i jeśli na niego padnie wybór to zostanie kupiony razem
z kolorymetrem EasyPIX natomiast model SX2262W ok 3500 niestety bez kolorymetru ale z usługo
profilowania.

Z góry dziękuje za sensowne i uzasadnione opinie i wypowiedzi.

Tom01
03-10-2010, 12:19
Witam

Proszę poczytać:
1. http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=33
2. http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=30

1. Czy duża różnica jest w obrazie przy edycji fotografii na monitorze z systemem DUE (SX2262W) a monitorem bez tego systemu (S2243W).

Różnica jest widoczna gołym okiem przez laika.

Czy widoczna jest różnica w obrazie przetwarzanym w 10 bit a 16bit bo jak rozumiem S2243W przetwarza obraz tylko w 10bit

Tak, szarości są doskonalsze.

Czy zauważalne jest wyswietlanie 16.77 million kolorów z palety 1.06 billion model (S2243W DVI) a 1.07 billion z palety 68 billion kolorów (SX2262W po podłączeniu przez DisplayPort bo rozumiem że takie podłączenie jest najbardziej optymalne ). Jednak z opisu producenta nie rozumiem czemu przy pierwszym modelu nie jest napisane wyświetlanie większej ilości kolorów bo przecież obydwa monitory posiadają złącze DisplayPort.

Modele serii S nie obsługują 10-bitowego koloru na interfejsie video. Złącze DP tego nie determinuje. Ponadto nie ma na razie oprogramowania które jest w stanie wysłać 10-bitową informację o kolorze, więc ciężko mówić o zauważaniu różnic.

4. Dlaczego obydwa modele posiadają różne kontrasty i jasność świecenia skoro posiadają tą samą matryce

SX jest doskonalej zlinearyzowany, ma ustawiany w fabryce punkt czerni obrazu, który przestaje być w ty momencie punktem czerni wyświetlacza.

5. Czy warto dopłacić 1000zł i wziąć (SX2262W) czy te różnice nie są warte tej kwoty.

Sam pan musi cobie na to pytanie odpowiedzieć. Lepsze jest wrogiem dobrego.

zostanie kupiony razem z kolorymetrem EasyPIX

Monitorów szerokogamutowych nie można ustawić optymalnie kolorymetrem. EasyPIX to rozwiązanie skrajnie amatorskie, a Pan reprezentuje jak czytam wyższy poziom wymagań.

nomen
03-10-2010, 22:28
Monitorów szerokogamutowych nie można ustawić optymalnie kolorymetrem. EasyPIX to rozwiązanie skrajnie amatorskie, a Pan reprezentuje jak czytam wyższy poziom wymagań.

Nie wiem czy mój poziom wymagań jest wyższy, głównie chodzi mi o to żeby przy podglądzie fotografii na monitorze za pomocą odpowiedniego profilu ICC i wydruku wydrukowanego z drukarki lub fotolabu wyglądało to "prawie" tak samo, nie było przekłamań kolorów.

Zastanawia mnie jeszcze stwierdzenie żę "EasyPIX to rozwiązanie skrajnie amatorskie", jest to przecież system do kalibrowania monitorów. Jest to podstawa w pracy z fotografią. Czyżby nie pozwalał on zadowalająco z kalibrować monitora. Czy EasyPIX to zabawka czy kalibrowanie monitorów kolorymetrem bo takim on chyba jest nie ma sensu.

Tom01
03-10-2010, 22:52
Zastanawia mnie jeszcze stwierdzenie żę "EasyPIX to rozwiązanie skrajnie amatorskie", jest to przecież system do kalibrowania monitorów. Jest to podstawa w pracy z fotografią. Czyżby nie pozwalał on zadowalająco z kalibrować monitora. Czy EasyPIX to zabawka czy kalibrowanie monitorów kolorymetrem bo takim on chyba jest nie ma sensu.

EasyPIX to jest zabawka. Równie dobrze może Pan ustawiać monitor na oko.