PDA

Zobacz pełną wersję : [ Foto-żart ] Z pozdrowieniami dla Gdynian :)

Borbet
02-10-2010, 13:48
Wiem, że to nieoryginalne foto, bo użyłem stempelka ale aż się prosiło :)
Proszę równocześnie o wyrozumiałość Gdynian i przepraszam jeśli uraziłem:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img836.imageshack.us/my.php?image=dsc3117.jpg)

jeremi1234
02-10-2010, 20:53
Dobre :)

ZaaaaK
05-10-2010, 17:55
nie czuję się urażony... wręcz przeciwnie:p

tylko że ja nie z Gdyni:twisted::twisted::twisted:

stig
05-10-2010, 18:05
Wiem, że to nieoryginalne foto, bo użyłem stempelkaNalezaloby jeszcze poprawic kerning miedzy "F" a "u". ;)

telly
09-10-2010, 21:54
Nalezaloby jeszcze poprawic kerning miedzy "F" a "u". ;)
Nie byłoby śmieszniejsze. To szczegół.

Spostrzeżenie fajne.

ps. (między "F" i "u" nie ma kerningu, jest zwykły odstęp między znakami).

puchbeary
09-10-2010, 23:19
Dobre: )

tap.. tap.. tapatalk

darko
09-10-2010, 23:58
Twoje IP jest już namierzone a odpowiednie służby ......... ten dzwonek do drzwi to włąśnie oni

stig
10-10-2010, 08:18
Nie byłoby śmieszniejsze. To szczegół.Znaczenie emotek znasz?

ps. (między "F" i "u" nie ma kerningu, jest zwykły odstęp między znakami).No to sprawdz jeszcze co znaczy kerning.

nem
13-10-2010, 12:05
tap.. tap.. tapatalk

Nie rozumiem?

stig
13-10-2010, 12:29
Nie rozumiem?Tu nie ma nic do rozumienia. :) Tapatalk to aplikacja na urzadzenia mobilne, dajaca mozliwosc korzystania z forum, w nieco uproszczonej formie niz przez przegladarke www.

clusca
13-10-2010, 12:39
Takie Fucki-Pucki widziałem co najmniej dwa razy (w Redzie i w Rumi na pasie startowym, na trasie na Puck oczywiście), ale takiej kombinacji jeszcze nie. Ciekawe kiedy ktoś naprawdę popędzi w to miejsce z pędzlem i zieloną farbą ;)

Nie rozumiem?

GCS/MU a- C++ L+++ P+++ W+++ E--- M+(+) PS+ t+ R- !tv b++ e* h* r%

Ja też nie ;)

nem
13-10-2010, 14:32
Oki tapatalka rozumiem, jak ja chcę wysłać emaila z fona to też upierdliwiec dopisuje Sent from my HTC :) Na szczęście da się to wyrzucić. A co do tych udziwnień w mojej sygnaturce to taka staaara jak świat rozrywka informatyków :) http://www.ebb.org/ungeek/
sorry za ot

telly
14-10-2010, 19:45
No to sprawdz jeszcze co znaczy kerning.

np. za wikipedią: Kerning – regulowanie odległości pomiędzy konkretnymi parami znaków w danym kroju pisma i jego odmianie.

Między konkretnymi parami znaków. Nie między wszystkimi znakami. Tylko niektóre pary znaków wyglądają tak, jakby odstęp między nimi był większy. I wtedy mówimy o kerningu.

stig
14-10-2010, 19:48
np. za wikipedią: Kerning – regulowanie odległości pomiędzy konkretnymi parami znaków w danym kroju pisma i jego odmianie.

Między konkretnymi parami znaków. Nie między wszystkimi znakami. Tylko niektóre pary znaków wyglądają tak, jakby odstęp między nimi był większy. I wtedy mówimy o kerningu.I nawet to cytujac, nadal uwazasz, ze odstep miedzy "F" a "u" jest wlasciwy? :)

spiritwood
14-10-2010, 19:53
No to sprawdz jeszcze co znaczy kerning.

Przyznam, że i ja nie wiedziałem, co to kerning. Dawniej (w czasach przedunijnych ;)) to było po prostu rozświetlenie...

stig
14-10-2010, 19:59
Przyznam, że i ja nie wiedziałem, co to kerning. Dawniej (w czasach przedunijnych ;)) to było po prostu rozświetlenie...To, to raczej radosna tworczosc tlumaczy angielskich wersji programow. ;) Co prawda odstep miedzyznakowy przyjelo sie rowniez nazywac "swiatlem", ale "rozswietlenie", raczej mimo wszystko nie przejdzie (i chwala bogu). ;)

spiritwood
14-10-2010, 20:02
No, rozświetlenie to była czynność ;) Światło - rzeczownik, czyli jak napisałeś nazwa odstępu.

stig
14-10-2010, 20:06
No, rozświetlenie to była czynność ;) Światło - rzeczownik, czyli jak napisałeś nazwa odstępu.No, ale przeciez ja tego nie neguje. Chodzi mi wlasnie o to, ze "rozswietlenie" nie ma szans przyjac sie jako nazwa czynnosci (mimo, ze swiatlo (jako okreslenie odstepu, sie przyjelo). :)

telly
14-10-2010, 21:38
I nawet to cytujac, nadal uwazasz, ze odstep miedzy "F" a "u" jest wlasciwy? :)

Oczywiście, że nie. Tylko w tym wypadku słowo kerning jest niewłaściwe.
Dla każdej tablicy fontów są tworzone odpowiednie pary znaków, które - mimo że odstęp pomiędzy nimi jest taki sam, jak pomiędzy innymi znakami - gdy znajdują się obok siebie, wyglądają, jakby były od siebie bardziej oddalone (lub mniej). Słowo kerning odnosi się do tych właśnie "niepasujących" szerokościowo par. A nie do każdego odstępu pomiędzy dowolnymi literami. Nie każda zmiana odległości między dwoma znakami jest kerningiem, choć w języku potocznym niektórzy tak to określają.
W przypadku napisu na tym zdjęciu nieprawidłowy odstęp nie jest wynikiem kształtu fontów i wynikającego z tego niedopasowania odległościowego.

segl
14-10-2010, 21:48
Dla każdej tablicy fontów są tworzone odpowiednie pary znaków, które - mimo że odstęp pomiędzy nimi jest taki sam, jak pomiędzy innymi znakami - gdy znajdują się obok siebie, wyglądają, jakby były od siebie bardziej oddalone (lub mniej). Słowo kerning odnosi się do tych właśnie "niepasujących" szerokościowo par. A nie do każdego odstępu pomiędzy dowolnymi literami. Nie każda zmiana odległości między dwoma znakami jest kerningiem, choć w języku potocznym niektórzy tak to określają.
W przypadku napisu na tym zdjęciu nieprawidłowy odstęp nie jest wynikiem kształtu fontów i wynikającego z tego niedopasowania odległościowego.

skracając Twoje przemyślenia, napiszę tylko że stig ma rację i nie ma co nad tym gdybać.

fota fajna ale jak już ktoś wspomniał - pomysł stary

wolnyslimak
14-10-2010, 21:54
Borbet, czy to zdjęcie zrobione jest w mieście Hel? Na rondzie? Coś tak mi sie kojarzy...

Borbet
14-10-2010, 22:07
Tak to na Helu ale nie ma tam ronda tylko skrzyżowanie.

stig
14-10-2010, 23:19
Dla każdej tablicy fontów są tworzone odpowiednie pary znaków, które - mimo że odstęp pomiędzy nimi jest taki sam, jak pomiędzy innymi znakami - gdy znajdują się obok siebie, wyglądają, jakby były od siebie bardziej oddalone (lub mniej). Słowo kerning odnosi się do tych właśnie "niepasujących" szerokościowo par. A nie do każdego odstępu pomiędzy dowolnymi literami. Nie każda zmiana odległości między dwoma znakami jest kerningiem, choć w języku potocznym niektórzy tak to określają.Tylko po co to wszystko piszesz, skoro jest to oczywiste i zgodne dokladnie z tym co napisalem na samym poczatku? Siedze w tym juz troche lat, i miedzy "F" powstalym ze zmodyfikowania "P", a "u", jest ewidentnie nieprawidlowy (z punktu widzenia optyki a nawet metryki znakow) -- odstep. Slowa kerning uzylem wlasnie dokladnie w tym celu -- wykazania niekonsekwencji retuszu. Zeby wszystko bylo cacy, nalezaloby poprawic (zmniejszyc) swiatlo miedzy "F" a "u". :)

W przypadku napisu na tym zdjęciu nieprawidłowy odstęp nie jest wynikiem kształtu fontów i wynikającego z tego niedopasowania odległościowego.Ty naprawde myslisz, ze tego nie wiem? Przeciez wlasnie o to mi chodzi, ze nieprawidlowy odstep powstal przez wymazanie czesci "P" podczas tworzenia "F". :)
A jesli juz mamy byc precyzyjni to nie "ksztaltu fontów", tylko "kroju pisma". :) Fonty to masz w komputerze, a nie na drogowskazie. :)