Zobacz pełną wersję : Lightroom - problem z ustawieniem go jako program domyślny otwierający .NEF
Leszekel
02-10-2010, 11:57
Być moze ktoś miał taki problem.korzystam z lightroom , otwierałem nim pliki .NEF . Jednak po zmianie programu na nowszą wersję i odinstalowaniu starego, ten typ plików nie jest juz domysłnie otwierany przez Ligtroom. Kiedy klikam na "otwórz za pomocą" , wyszukuje ligtroom i otwieram go to nie pojawia sie na liście dostępnych programów.Z menu start "lista domyślnych programów" też sie nie da - na liście nie ma rozszerzenia .NEF.
Uzywam windows 7, być moze przyczyna jest w tym ze zainstalowałem program firewall comodo?
W bardzo dziwny sposob korzystasz z LR. Zdjecia do LR sie importuje a nie sie je otwiera. Przy probie owarcia zdjecia a LR wlacza sie okno importu i z tego co pamietam to tak bylo od poczatku.
FW nie ma z tymnic wspolnego.
Dokładnie. LR pracuje niejako na całym katalogu/zbiorze a nie na pojedynczych plikach (JPG, NEF czy inne)... Można zmusić Win, żeby np. po włożeniu karty do czytnika odpalił LR, ale z funkcją "import" a nie "open".
Leszekel
02-10-2010, 18:36
zazwyczaj własnie potrzebuje poprawiać jedno konkretne zdjecie, a nei importować całe zbiory , dlatego wolę wejśc w folder z rawami i klikajac na wybrany odpalić ligtrooma , kliknąć raz ok i mam zdjecie otwarte. a tak musze wchodzić w import potem otwierać po koleji drzwa folderów , potem czekac na załadowanie miniaturek, odznaczac wszystkie itd itd.
DonArturo
02-10-2010, 19:24
więc importuj tylko jedno zdjęcie
zazwyczaj własnie potrzebuje poprawiać jedno konkretne zdjecie, a nei importować całe zbiory , dlatego wolę wejśc w folder z rawami i klikajac na wybrany odpalić ligtrooma , kliknąć raz ok i mam zdjecie otwarte. a tak musze wchodzić w import potem otwierać po koleji drzwa folderów , potem czekac na załadowanie miniaturek, odznaczac wszystkie itd itd.
A co robisz z reszta Raw-ow?
To LR nie jest dla Ciebie. Naprawdę.
Leszekel
03-10-2010, 10:59
ok przepraszam, wiec rezygnuje z używania LR , przerzucam sie na jpeg . dzięki za radę B.K. tego oczekiwałem.
ok przepraszam, wiec rezygnuje z używania LR , przerzucam sie na jpeg . dzięki za radę B.K. tego oczekiwałem.
Ale B.K. ma po części rację. Jeśli z całego zbioru edytujesz zazwyczaj 1 plik to faktycznie rozwiązanie jakie daje LR nie do końca spełni Twoje wymagania. LR stworzony jest do zarządzania zbiorami. Importujesz całe katalogi, edytujesz i dopiero potem zapisujesz. Chyba lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie np CNX czy ACR. Otwierasz tam zdjęcia na "normalnej" zasadzie.
Otóż to, siłą LR nie jest sam RAWer, ale: kolekcje, możliwość synchronizacji ustawień zdjęć, keywording, aplikowanie presetów do zestawów zdjęć, masowy publishing itp. To jest zupełnie inna koncepcja niż w programach do obróbki plików graficznych. Chociaż nawet i one mają coś na kształt biblioteki plików.
Leszekel
03-10-2010, 12:22
chodzi o to , ze nie zawsze potrzebuję wywoływac duża liczbe rawów , czasem z 500 zdjeć musze zrobić jedno lub dwa.. może i faktycznie wtedy mozna otworzyć w PS i użyć ACR... ale przyzwyczaiłem sie do LR. :)
marszull
03-10-2010, 12:51
ale do ACR nie musisz wcale odpalac PSa
W przypadku 500 plików "normalne" użycie LR jest następujące:
- import 500,
- oznaczenie 2 wybranych jako "picked'flagged" (lub oznaczenie 498 jako "rejected"),
- wyfiltrowanie na stałe tych 2 i
- ich obrabianie skolko ugodno....
LR jest do całego workflow.