Zobacz pełną wersję : d300s vs d7000
Witam,
od tygodnia się zastanawiam co kupić...
przeczytałem mnóstwo tematów i testów i sam przeanalizowałem zdjęcia i wiem, że canoniarze teraz zazdroszczą że d7000 jest lepszy od ich 60d ale... co wybrać u nikona?
cena d7000 jest dokładnie taka sama jak d300s czyli 4750 za body.
w przeciągu najbliższych 2 miesięcy chciałbym zakupić ten aparat jednak wolałbym już teraz wiedzieć który...
zastosowanie?
reportaż artystyczny + reportaż medialny (którego z obu buforek szybciej się zapełnia?) + reportaż video.
za tydzien też zaczynam studium fotograficzne więc przez 2 lata do studia też będzie służył.
jakie macie za i przeciw do w/w wymagań?
pozdrawiam i dziękuję za porównania i opinie.
/// btw: liczę sie z tym ze napiszecie "to już było" ale... konkretnego tematu na forum nie było - był jeden z 3 tygodnie temu ale potraktowany był jako żart roku więc mam nadzieję, że tym razem podejdziecie do tego tematu na poważnie.
pozdrawiam!
/// co do szkieł to z góry mówię, że oprócz tego co w stopce to przymierzam się do 70-200 VR 1 + którejś rybki pod video.
miales jednego i drugiego w reku?
ktos mial produkcyjny egzemplarz d7000 zeby Ci odpowiedziec ktory buforek sie jak zapycha ?
albo porownanie fotek w takich samych warunkach miedzy oboma body ktos robil? to co porownywales ?
nosiles kiedys dluzej szklo wagowo podobne do 70-200vr ze swoja d80? jak bylo ?
w ktoryms sklepie mozna kupic d7000 dzis za ta kwote ?
milego zastanawiania dalej.
Desperados
02-10-2010, 12:42
Masz jeszcze dwa miesiace jak napisałes a D7000 jeszcze nikt nie posiada wiec po co taki temat ?
D300s jest baardzo dobry wiec kupuj D300s ;) ale temat i tak beznadziejny :D
Antonioo
02-10-2010, 13:23
kup d7000, najlepiej od razu ;) .... a tak na serio to bez wahania brałbym teraz d300s
D7000 na razie niedostępny, więc na razie gadanie o nim, to lipa... d300s jest, więc idź do sklepu, "pomacaj", zrób kilka fotek i ... kup, rób duuuzo zdjęć i ciesz się świetną puszką!
p.s.
jakie szkła zamierzasz podpinać do kupionej puszki?
opina moja jest taka ze nie ma się nad czym zastanawiać ... a pytanie Twoje jest z natury "głupich" ...
jak ci ktoś już powyżej napisał ... jak mamy ci na nie odpowiedzieć skoro nikt d7000 w reku nie miał ?
killertowa
02-10-2010, 16:51
A ja tobie radzę - zaczekaj.
Masz 2 miesiące. W tym czasie dobrze przyjrzyj się d300s. Pomacaj go. Może masz znajomego, który mógłby ci go na kilka dni pożyczyć?
Jeżeli przed upływem tych 2 miesięcy pojawi się w sprzedaży d7000 - pomacaj i jego. Pojawią się jego recenzje i informacje od pierwszych użytkowników.
Wtedy zdecydujesz.
Jacek Wrzesińsk
02-10-2010, 18:21
A ja tobie radzę - zaczekaj.
Masz 2 miesiące. W tym czasie dobrze przyjrzyj się d300s. Pomacaj go. Może masz znajomego, który mógłby ci go na kilka dni pożyczyć?
Jeżeli przed upływem tych 2 miesięcy pojawi się w sprzedaży d7000 - pomacaj i jego. Pojawią się jego recenzje i informacje od pierwszych użytkowników.
Wtedy zdecydujesz. A i tak nic pewnego nie stwierdzisz , bo wszystkie wady (d7000) wyjdą w "praniu" za jakieś kilka miesięcy;-)
co to znaczy reportaż artystyczny i reportaż medialny ???
do znudzenia powiem, że jeśli chcesz się tym zajmowac komercyjnie to powinieneś wiedzieć czego oczekujesz od sprzętu.
a żeby nie było OT to zdecydowanie ja bym wziął d300 ale bez "s" bo to za długa nazwa, a nic fajnego nie ma.
Jak to nic fajnego nie ma,a filmiki i jeszcze parę innych rzeczy fajnych dodano,bierz D300s i sie nie zastanawiaj,lepszej puchy DX nie ma a radości da tobie wiele.
Kristoff81
02-10-2010, 21:28
ja bym wziął d300 ale bez "s" bo to za długa nazwa, a nic fajnego nie ma.
w d300s:
- Filmy
- dwa sloty na karty (SD i CF)
- poprawiony AF
- kolor czerwony na zdjęciach jest bardziej naturalniejszy.
cervandes
02-10-2010, 21:58
nie zapominajcie, że D300 już się nigdzie nie kupi nowego a D300s owszem. I to powinien być podstawowy argument za D300s - bo to że posiada filmy nie powoduje że robi gorsze zdjęcia niż poprzednik. Wiem że nagrywanie wideo lustrzanką jest wielce bulwersujące ale przesadzacie już z tym naśmiewaniem się i przekonywaniem całego świata, że aparat z HD jest pasee. Jest to niech se jest, nikt Wam nie każe aparatem nagrywać filmów. Komórki pewnie macie bez aparatów bo też nie wypada będąc tak wytrawnym fotografem posiadającym body Nikona? :)
Dla mnie najważniejsza zaleta D300s to dwa sloty, aparat sam robi backup. Na wypadek gdyby się jedna karta wysypała (co mi ani w kręgu moich znajomych się nigdy nie zdarzyło) zawsze zdjęcia pozostają na drugiej.
Ja stoję pod podobnym wyborem, jeszcze do stawki dodałem D700. Jednak ja chcę kupić sprzęt jeszcze w tym miesiącu.
Z racji tego że nie zarabiam na zdjęciach chyba zdecyduję się na D300s i mocne zasilenie szklarni + lamp. Bo w FXie stać by mnie było na tylko D700 i 24-70, natomiast D300s mogę kupić z 17-55, 85/1.8, Sb-900. A do DXa mam już 35/1.8 i S10-20 oraz SB-600. Oczywiście sprzedam oba kity które posiadam już od jakiegoś czasu.
D7000 niby fajny bo nowy, ale AF z D300s mnie super zaskoczył po zabawie tym body, na dodatek ergonomia D7000 względem D90 nie zmienia się wcale a to właśnie o wygodę użytkowania najbardziej mi chodzi. Myślę, że D7000 poza matrycą nie ma żadnej przewagi względem D300s.
Reasumując: kupuj D300s bo to po prostu inna półka sprzętu. No i jest pozbawiony chorób wieku dziecięcego. Bo wiadomo to co się pojawi po tygodniu czy miesiącu użytkowania? D300s jest sprawdzony i rewelacyjny w swojej klasie.
Ja stałem przed podobnym wyborem: D300s czy D700?
W chwili kiedy sprzedałem swój D80 tego samego dnia pojawił się jeszcze D7000.
Na papierze wygląda(ł) rewelacyjnie, ale stwierdziłem że jednak rozmiar dla mnie ma znaczenie i to że coś już istnieje (na dodatek II wersja rewelacyjnej puszki).
Nie zastanawiając się dłużej kupiłem D300s i nie żałuję. Ten sprzęt jest kosmiczny i świetnie leży w łapie :)
D7000 może i wygląda fajnie, ale mnie nie kręci kręcenie filmów oraz więcej mega px na tej samej wielkości matrycy.
Osobiście wystarczało mi 6 mpx w moim pierwszym body C 300D, w D80 10 mpx to był szczyt szczytów, teraz mam 12 mpx ale znacznie większa dynamikę tonalną.
Pytanie jak 18 mpx z D7000 odbija się na tym polu? To dopiero pokażą testy.
kaugustyn
02-10-2010, 23:02
Generalnie im dłużej będziesz się zastanawiał, do tym dziwniejszych wniosków będziesz dochodził. Jeżeli potrzebujesz nowej, lepszej puszki od D80 ze względu na autofocus i inne przydatne dla Ciebie sprawy, to się nie zastanawiaj tylko bierz D300s - będziesz zadowolony. Sam jestem po takiej zmianie i naprawdę jestem bardzo zadowolony.
August
w d300s:
- Filmy
- dwa sloty na karty (SD i CF)
- poprawiony AF
- kolor czerwony na zdjęciach jest bardziej naturalniejszy.
filmy - wow, ale to ma być aparat do pracy, a nie wszystko mające coś
2 sloty - po co?
poprawiony af - forumowe gadanie
kolor czerwony - ;)
imo d300s nie ma sensu, tak samo jak nie ma sensu kupowanie nowego sprzętu.
2 sloty - po co?
kolor czerwony - ;)
Za takie wpisy powinno się dostawać bana.
Lento Violento
03-10-2010, 13:33
2 sloty - po co?
kolor czerwony - ;)
A tak w ogóle to po co komu lustrzanka ? - przecież to tylko takie forumowe gadanie. Dobry kompakt w zupełności wystarczy :D
Wrrrr...
tgollob_jamessuchar
03-10-2010, 14:19
2 sloty - po co?
kolor czerwony - ;)
tekstem o slotach to żeś się Pan pogrążył.... o_O
AF - widzę, że nie sprawdzałeś...
tak samo jak działania matrycy w poprawionej wersji ;)
filmy... no rzeczywiście, zupełnie niepotrzebny bajer bo to rozdzielczość VGA z prędkością 5fps...
aha, no i przede wszystkim wpływa to na pracę aparatu -> podczas robienia zdjęć, co eliminuje go do pracy :)
heh...
tak samo jak nie ma sensu kupowanie nowego sprzętu.
yyyy.. no nie do końca bym się zgodził, używki fakt są tańsze ale zawsze mozesz trafić na jakąś "ukrytą" wadę i co? bez gwarancji i trza bulić za serwis.... Jak kogoś stać to niech kupuje nowe, proste.
Za takie wpisy powinno się dostawać bana.
ta? a za co? za opinię? chyba że kogoś uraziła... ewentualnie inżynierów nikona...
af sprawdzałem, różnice dla mnie pomijalne.
jak ktoś ma pracować jako reporter to nie potrzebuje filmów. to że coś takiego ma lustrzanka to fajnie, ale po co.
osoba która zarabia na fotografii (profesjonalista) kupuje aparat do pracy, a nie po to żeby miał fajne kręcenie filmików.
chyba że zajmuje się filmem, to wtedy kupuje nową piątkę i nie bawi się w nikona.
a znaczek "imo" sugeruje że mogę powiedzieć każdą głupotę bo jest to moje zdanie, a zdanie jest subiektywne.
ludzie, więcej praktyki w tych forumowych dywagacjach ;)
cervandes
03-10-2010, 19:14
ludzie, więcej praktyki w tych forumowych dywagacjach ;)
Już raz napisałem jakie ma przewagi D300s względem poprzednika więc odpuszczę sobie dalszą dyskusję z tobą, widać że jesteś jednym z tych co filmy w aparacie uważają za pasee. Jaki masz telefon komórkowy?
|OT| te koszmarne błędy ortograficzne na Twojej stronie po prostu szokują :shock: |/OT|
I tradycyjnie już dyskusja zjechała na przytyki osobiste.
Zadowoleni?
cervandes, tylko odpowiem na pytania i już nie będe gadał nie na temat. telefon to jakaś nokia muzyczna, filmy w aparacie są bardzo fajne, wiele ujęć nie da się zrobić kamerą, a aparatem się da.
jednakowoż jestem zwolennikiem kupowania sprzętu takiego jak się potrzebuje i po mojemu założyciel tego wątku nie potrzebuje filmów, a za oszczędzoną kase można kupić lepsze szkło.
nie chcę się kłócić
za błędy przepraszam, jestem debilem w tym temacie. skoro są to trzeba je poprawić. dzięki serdeczne za zwrócenie uwagi :)
po mojemu założyciel tego wątku nie potrzebuje filmów
Założyciel wątku napisał:
"zastosowanie?
reportaż artystyczny + reportaż medialny (którego z obu buforek szybciej się zapełnia?) + reportaż video."
Po mojemu, to potrzebuje.
cervandes
03-10-2010, 21:35
w sumie racja.
W takim razie D300s absolutnie się nie nadaje do kręcenia filmów. Brak AF w filmach, do tego podczas ręcznego operowania ostrością w obiektywie słychać dźwięk bo przenosi się z obiektywu na korpus i do mikrofonu... Niestety na temat kręcenia filmów w D7000 wiemy póki co tyle co nic.
Jeśli chodzi o filmy - zdecydowanie doradzam osobną kamerę bądź drastycznie rzecz ujmując zmianę systemu.
Kristoff81
03-10-2010, 21:35
2 sloty - po co?
kolor czerwony - ;)
prowokator!
Kristoff81
03-10-2010, 21:39
w sumie racja.
W takim razie D300s absolutnie się nie nadaje do kręcenia filmów. Brak AF w filmach, do tego podczas ręcznego operowania ostrością w obiektywie słychać dźwięk bo przenosi się z obiektywu na korpus i do mikrofonu
dlatego trzeba kupić zewnętrzny mikrofon.
http://technet.idnes.cz/cim-budete-brzy-fotit-nove-i-znovuzrozene-kategorie-fotoaparatu-phh-/foto.asp?foto1=PKA2d9b4c_foto_ifa_2009_kasik_36_.J PG
Azazel85
04-10-2010, 14:10
2 sloty - po co?
Już koledzy napisali, i dla mnie np dwa sloty to bardzo wygodne i przydatne rozwiązanie.
Wiele osób na to zwracało uwagę, Ty być może akurat tego nie zauważyłeś.
Mi AF w D300s bardzo pasuje, czy od AF'u w D300 jest lepszy, bo tym drugim nie bawiłem się dłużej na tyle by móc to stwierdzić.
tak samo jak nie ma sensu kupowanie nowego sprzętu.
Dla mnie ma duży - na używany sprzęt prawie nigdy nie dostanę faktury. Czy kilkuletniej gwarancji co przy sprzęcie o tej wartości jest dla mnie znaczące.
nokinnikon
04-10-2010, 16:36
Ciekawe skąd się będą brały używki jak nie będą kupowane nowe?
A swoją drogą ciekaw jestem ilu z zabierających głos w temacie AF D300s wcześniej używało D300.
tgollob_jamessuchar
04-10-2010, 16:57
Ciekawe skąd się będą brały używki jak nie będą kupowane nowe?
A swoją drogą ciekaw jestem ilu z zabierających głos w temacie AF D300s wcześniej używało D300.
nie jestem teoretykiem jak co niektórzy... ;p
różnica nie jest kolosalna, jak w przypadku D90 vs D700, ale nie jest pomijalna...
miron1970
04-10-2010, 17:45
Popieram wypowiedź kolegi tgollob_jamessuchar - miałem wcześniej D300 a teraz posiadam D300s.