PDA

Zobacz pełną wersję : Wgrywanie profili barwnych do LR

01-10-2010, 20:50
Witam
Dostałem od labu profil barwny ICC chciałbym obrabiac zdjecia przy uzyciu tego profilu zeby przy drukowaniu w tym labie nie było problemów z kolorami.
Prosze moze mi ktos powie jak wrzucic do LR profil który mnie interesuje i żeby po otwarciu LR był on juz ustawiony domyslnie.
Szukałem i znaleśc tego nie moge jak to zrobić.

02-10-2010, 22:38
nikt nie wie? a tyle tu fotografów

manfred
03-10-2010, 21:16
Obrabiasz w LR i na tym kończysz? Pytam bo chyba zazwyczaj profil przypina się w PS.

B.K.
03-10-2010, 21:39
Możesz podczas eksportu przy użyciu plugina Mogrify skonwertować przestrzeń koloru przy użyciu dowolnego profilu w formacie *.icm.
Ale nie wiem, czy skończy się to pozytywnym efektem...

Natywny, używany przy obróbce, profil kolorów dla LR jest jeden: ProPhoto. Nie ma (jeszcze?) softproofingu.

14-10-2010, 22:14
Czyli z tego co piszecie to nie ma możliwości podglądu w LR profilu z którym będziemy drukować fotę. Po ludzku mówiąc nie wiem jak wyjdzie mi zdjęcie w labie z danym profilem xx obrabiając je w LR-obrabiamy na czuja zdjęcia w LR bez możliwości podglądu z wybranym w labie profilem ICC.(oczywiście puki nie sprawdzę go z danym profilem w PS-ale to czasochłonne zwłaszcza jak się ma setki zdjęć). Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję.