Zobacz pełną wersję : Port USB szybkość kopiowania
Witam serdecznie mam pytanie jak podłącze do portu USB przenośny dysk kopiowanie odbywa się z dużą szybkością. natomiast mam dwa gniazda poprzez które kopiowanie odbywa się powiedzmy strasznie ślamazarnie. Jest jakiś sposób na to?
Moze to nie sa USB 2, tylko stare USB1?
W sumie laptop HP na troche ponad jeden rok. Nie sądzę aby było 1.1.
Ten sam dysk w dwóch różnych gniazdach ma inną prędkość kopiowania?
sorry że dopiero teraz odpowiadam. Tak z jednego gniazda kopiuje jak szalony a z dwóch ślamazarnie.
ja bym sprobowal odinstalowac z Menedzera urzadzen wszystko co jest w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej, restart kompa i zobaczyc jak sie wszystko od nowa zaladuje. ew sciagnac nowe sterowniki do plyty glownej i zainstalowac.
Najlepsze nawet sterowniki nie pomogą, gdy część gniazd, zwykle 2, jest w standardzie USB/1.1.
Przede wszystkim więc, należy sprawdzić, jak jest w istocie i zajrzeć do specyfikacji komputera, albo skorzystać z jednego z wielu programów diagnostycznych.
Nie spodziewałbym się, że na jednej płycie głównej jest USB 1.1 i USB 2.0. Najprędzej to coś w systemie.
Zrób taki test: ściągnij dbana, wypal na płytce, podłącz dysk zewnętrzny do jednego USB i zapuść czyszczenie dysku. Potem podepnij pod inne USB i zrób to samo. W Dbanie będziesz miał informację o prędkości zapisu. Z resztą jest wiele programów uruchamianych spod DOSu, które sprawdzą Ci prędkość dysku podłączonego pod USB.
Najlepsze nawet sterowniki nie pomogą, gdy część gniazd, zwykle 2, jest w standardzie USB/1.1.
nie chce mi sie wierzyc ze w rocznym laptopie czesc portow jest usb 1.1 a czesc 2.0. nie widze sensu jesli mostek obsluguje. jest zazwyczaj mozliwosc przelaczenia usb w tryb 1.1 - kwestia niezgodnosci sprzetowych czasami sie pojawia jednak, ale zeby dalo sie to zrobic z poziomu biosu rozdzielnie na rozne porty to chyba jeszcze nie widzialem. zatem poza awaria sprzetowa raczej obstawialbym programowa.
sprawdzilbym jeszcze kabel. podpiac jakis inny, ale porzadny, jesli to dysk 2.5 cala i zobaczyc jak walka ze sterami nie pomoze
Co jest podpiete pod inne USB podczas pracy dysku zew.?
USB 2.0 4szt.
nadal zaczalbym od wywalenia wszystkiego od usb z menedzera urzadzen.
Mam tylko trzy wejścia.Co to znaczy od wywalenia?
-> Start -> Panel Sterowania -> System (przy klasycznym widoku jest od razu wsrod ikonek, jak nie to jakas Konserwacja i System) -> zakładka Sprzet (dla 2k/xp) -> Menedzer Urzadzen
pojawi sie lista na ktorej znajdowac sie bedzie cos takiego jak Kontroler Uniwersalnej Magistrali Szeregowej, plusik - rozwija sie lista i kasujemy wszystko co tam sie znajduje. nastepnie uruchamiamy ponownie windowsa i po jakiejs chwili system powinien sobie odnalezc wszytskie te elementy od nowa i mozna sprawdzic czy sie cos poprawilo. tak czy siak zawczasu mozna wejsc na strone producenta, support/pomoc tech, znalezc model laptopa i pobrac ostatnie sterowniki dla chipsetu. jak sie nie poprawi to zainstalowac. jak sie poprawi tez w sumie zainstalowac.
USB 2.0 4szt. (...)
Skąd masz te dane, z witryn sklepowych, czy ze strony producenta?
Tylko konkretnie i z linkami poproszę.
Skąd masz te dane, z witryn sklepowych, czy ze strony producenta?
Tylko konkretnie i z linkami poproszę.
nie wiem .. wyssalem z palca albo cos w ten desen. nie mam co robic tylko pamietac.
a co to zmienia ?