PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana lamp studyjnych na..

kruszyna
01-10-2010, 15:16
Witam
Chciałbym wymienić lampy quantuum R300, R600 i S450 na coś takiego (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1053_Lampa-studyjna-EX-600LR-LCD-zdalne-sterowanie.html).
Pytanie brzmi: Jakie są różnice w pracy przy tych lampach. Chodzi mi o jakość wykonania, obsługi, jakość błysku (czy trzyma moc i barwę itp. Pomijam sterowanie z pilota bo tylko po to chcę je wymienić. Ogólnie rzecz biorąc to nie czy warto tylko czy będą działały tak jak moje stare o ile można je tak nazwać:D Miło jak by ktoś się odezwał pracujący na nich i na quantuum-ach:) lub ktoś kto się bawił dwoma markami. Aha i ciekawi mnie jak jest rozwiązane sterowanie. Przypisuje się numerek lampie gdzieś w menu?

mishieck
01-10-2010, 18:52
To jest chyba to samo co Powerlux z funsports. Bawiłem się VC800 z pilotem i obsługa jest bardzo przyjemna. Co do jakości lamp to już inna kwestia. Wydaję mi się że Quantuum jest od nich o pół półki wyżej.

YANOSZ
02-10-2010, 00:22
Przyglądałem sie im na targach w Łodzi. Obmacałem dokładnie :]
"Organoleptycznie" nie odstaja wiele od tych jakie posiadasz, magą nawet wydawac sie ciut bardziej plastikowe. Jak sie spisuja w praniu, nie mam pojecia.

kruszyna
02-10-2010, 13:53
No właśnie o wygodę mi chodzi. Ostatnio robię bardzo podobny plan tylko wartości na lampach są różne zależnie od ustawienia przedmiotu. Trochę się rozmarzyłem (czytaj rozleniwiłem) bo już zupełnie nie wstaje ze stołka. Pockety sprzężone z sekonikiem. Lampy na pilota brakuje jeszcze kogoś do wciskania spustu:D Ew czasem do przyniesienia kawy w długie wieczory..
A jakości tych lamp troszkę się obawiam właśnie bo już na zdjęciach tym plastykiem zajeżdża hmm..
Sterowanie bardzo by mi się przydało bo czasem zabieranie ze sobą studyjnej drabinki aby się wdrapać na booma to trochę irytujące:D I dalej się pytam o te przypisanie tych lamp do pilota. Na jakiej zasadzie to działa?

Kurcze ktoś wie czemu odpowiedniki w funsports są droższe?

mcl
03-10-2010, 09:36
I dalej się pytam o te przypisanie tych lamp do pilota.
http://www.fotoellite.pl/index.php?pasek=show&page=8

Jacek_Z
10-10-2010, 23:57
.. quantuum .. S450 kup do niej zdalny pulpit i po sprawie. O ile męczy cię sterowanie tylko tej jednej lampy na boomie.

kruszyna
11-10-2010, 17:27
No niestety nie tylko. Już to rozważałem. Póki co znalazłem inne rozwiązanie. Zamówiłem uchwyty do SB-900 aby pasowało pod złącze bowensowe. Mam 4xSB-900 i w tym co robię może się sprawdzić. Co prawda ograniczony w grupach jestem (SU) i trochę mniej mocy ale się zobaczy. A te uchwyty i tak były w planie. Zresztą póki co to nikt ich nie ma na stanie. Ktoś dał ciała, i albo za mało zamówił importer albo rozkupili ludziska jak szalone. A jak zostanę przy tych to pilota dokupię bo opuszczanie booma gdzieś u klienta na miejscu to jak włażenie za każdym razem po jedno jabłko.

Małe OT. Jacku te pockety myślałem że lepiej wykonane. Szczególnie włącznik z boku i mocowanie jakieś takie plastyk fantastyk. Że za taką kasę taki pstryczek made in się zobaczy w praniu:D Ale działa 100 na 100 a o to chodziło że o wygodzie z 758DR to już wspominać nie będę. A baterie oryginalne 4 dni siedziały i pockety włączone i dalej działa. Poprzednie radia miałem sprzężone z lampami na 230 i teraz te zapominam wyłączyć. Ogólnie dzięki za pomoc.

Akz
21-02-2011, 01:35
i jak? zdecydowaleś się na te Powerluxy z pilotem? jak to działa w praktyce?