PDA

Zobacz pełną wersję : Capture ONE pro -pomożcie staremu

robin102
29-12-2006, 19:06
Używam tego otwieracza do RAWów z D80 bo podobno tylko tym można na dziś je wyciagać. Niczego innego nie probowałem. No niby program dość prosty w obsłudze ALE !!! właśnie. Przy wywoływaniu RAWU gdzie ja mogę w nim ustawić kontrast , nasycenie. Nie widzę tych przycisków , ani jakiś zakładek z tymi opcjami. W narzędziach też nie mogę dodać . Czyżby tak miało być, a może mam jakąś kulawą wersje ??? Przyzwyczajony jestem do Olympus Studio to taki prosty otwieracz z mnóstwem ustawień, a w Capture jakoś lichutko jest. Brak mi też balansu kolorów. Czym jescze można RAWY z D80 wyciagać ?? Tylko coś prostego i o małych wymaganiach sprzętowych polećcie bo robię tylko RAWY i nie chciałbym spać ciagle przy kompie.

BugsBunny
29-12-2006, 19:13
Silkypix
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/download/

BugsBunny
29-12-2006, 19:23
W C1 w menu Exposure są 3 suwaki - exposure compensation ( EC ), contrast compensation ( CC ) i color saturation ( CS )
tak jest w LE i o ile pamiętam, w Pro jest tak samo; na pierwszy rzut oka oba są bardzo podobne. Tabelka z różnicami obu wersji jest na stronie producenta

robin102
29-12-2006, 19:29
Dzięki !!! Ale czyżby nikt nie używal tego Capture ONE pro. Kurde ja szukam prostego programu i działajacego na muzealnym, kiepskim kompie (celeron 1,7 MHz 512 RAM). C1 chyba ma większe wymagania ???

BugsBunny
29-12-2006, 19:33
Jak zobaczysz cenę C1 Pro to zrozumiesz ;-)
LE jest dużo bardziej przystępny cenowo, najlepiej z SanDiskiem
Ale oba są chyba swietnie napisane, bo chodziły nawt na P3 450 256MB!

jm
29-12-2006, 20:20
Ja mam wersję C1 LE - i jest tam wszystko a nawet więcej niż potrzeba w zakładce exposure - trzy odrębne suwaki a pod tym histogram/levels/curves a jakby mało tego wszytskiego to jeszcze wybór "filmu"
balans kolorów tez oczywiście jest...w innej zakładce:)

Silkypix też bardzo dobry jest ale do obróbki zautomatyzowanej - czyli ustawienie parametrów dla całej serii fotek - ja bardziej wolę C1 - chyba szybciej i jakos tak...lepiej

Antonina
29-12-2006, 20:59
(celeron 1,7 MHz 512 RAM)
;)

Jacek_Z
29-12-2006, 21:04
Dzięki !!! Ale czyżby nikt nie używal tego Capture ONE pro. Kurde ja szukam prostego programu i działajacego na muzealnym, kiepskim kompie (celeron 1,7 MHz 512 RAM). C1 chyba ma większe wymagania ???
to nie jest proste narzędzie, tylko bardzo drogi program. Stig ma go opanowanego i pytaj o detale jego.
pewnie masz trial.
kup karte Sandisk III i będziesz miał C1 LE oficjalnego. do raw wystarczy.

Jacek Wrzesińsk
29-12-2006, 21:05
Ja używam RawShooter ale z d70s,prosty i bardzo fajny,jest na suwakach i dosyć szybki.

robin102
29-12-2006, 21:22
kup karte Sandisk III i będziesz miał C1 LE oficjalnego. do raw wystarczy.

Wszystkie te Sndiski III są sprzedawane z tym programem ??
Kurde kart ci u mnie dostatek. Gdzie ten programik można "pożyczyć" z witaminką ???
Może ktoś kartę od mnie odkupić chce ??

jm
29-12-2006, 21:32
Nie. Nie wszystkie sandiski III są sprzedawane z tym programem... (i tak nawiasem mówiąc to nie wiem czy nie stanowi to klucza do podziału na oryginały i podróbki... ale to tylko moje przypuszczenie)

Zanim kupisz sandiska III z tym C1 LE to sobie go ściągnij jako trial - zawsze to coś;)

Jacek_Z
29-12-2006, 21:55
może to zależy też od dystrybucji. Stare zapasy kart mogą być bez dodatku w postaci nr licencji.
ale spytaj w sklepie - na pewno wiedzą co sprzedają, a jak nie wiedzą - nie kupuj od takiego.

jm
29-12-2006, 22:00
może to zależy też od dystrybucji. Stare zapasy kart mogą być bez dodatku w postaci nr licencji.
ale spytaj w sklepie - na pewno wiedzą co sprzedają, a jak nie wiedzą - nie kupuj od takiego.

No ale chyba sandisk ultra III generalnie należą do nowszych kart - w sensie - od kiedy są w sprzedaży...?

Ja kupiłam z C1 LE jakiś czas temu ale faktem jest, że musiałam troszkę poszukac - bo wszędzie były tylko bez nr licencji.

jak karta jest z licencją na C1 LE to sprzedawcy oczywiście o tym informują - bo traktują ten fakt jako swego rodzaju wabik....

Czornyj
29-12-2006, 22:34
Jest z tym mały problem. Całkiem niedawno kupiłem Sandiska III jeszcze bez licencji. Teraz kupiłem kolejnego, specjalnie po to, aby mieć licencję na C1. Nigdzie na pudełku nie było informacji o licencji C1 - po prostu w środku była zakichana karteczka z info i wydrukowanym numerem licencyjnym. Sprzedawca w sklepie nie miał pojęcia czy licencja jest czy jej nie ma - miałem to szczęście, że jego kolega chciał klientowi włożyć kartę do D80 i otworzył pudełko z... Compact Flashem, dzięki czemu mogłem sprawdzić czy karteczka jest w środku i uzyskać rabat z uwagi na rozerwane pudełko :lol:

Co do rozpoznania - nie wiem czy to faktycznie ma znaczenie, ale pudełko od starszego Sandiska nieco się różni od tego nowszego (tego, w którym była licencjia) - w nowszym element z falką i napisem Compact Flash na górze jest wydrukowany farbą offsetową szarą, w starszym srebrną metalizowaną. Z tyłu opakowania na nowszym jest rysunek kamery video. Nie mam jednak pewności czy w rzeczywistości ma to jakiekolwiek znaczenie.

Gawronnek
29-12-2006, 22:40
hmm, tam gdzie ja kupowałem, na stronie sprzedawcy była wielka reklama że to wersja z C1 LE

robin102
29-12-2006, 22:42
Wiecie zakręciłem się trochę w tym wątku . Czy C1 o którym mówicie to nie jest Capture ONE który mam właśnie w postaci trialowej ??? Bo nigdy z programem w nazwie C1 się nie spotkałem. Nazwa na to wskazuje ???

Czornyj
29-12-2006, 22:44
Wiecie zakręciłem się trochę w tym wątku . Czy C1 o którym mówicie to nie jest Capture ONE który mam właśnie w postaci trialowej ??? Bo nigdy z programem w nazwie C1 się nie spotkałem. Nazwa na to wskazuje ???
C1 to skrót od pełnej nazwy "Capture One"

hmm, tam gdzie ja kupowałem, na stronie sprzedawcy była wielka reklama że to wersja z C1 LE
Ja kupowałem w dużym krakowskim sklepie fotograficznym, gdzie pojawiam się regularnie ponieważ mam ze sprzedawcą umowę, że jak dowiozą DK-17M to mi odłoży jedną sztukę :lol: Ale o licencji C1 nie mieli pojęcia...

robin102
29-12-2006, 22:48
C1 to skrót od pełnej nazwy "Capture One"

Ale jestem genialny . Wpadłem na to właśnie . Wszyscy sie zakręciliśmy. To kufffa jak jest z tym moim Captur One pro zainstalowanym na moim celeronku-baleronku. Ja tam nie mogę znaleźć suwaków do kontrastu i balansu kolorami żeby jakąś dominatę zdjać. Nie chodzi mi o regulacje temperatury bo to mogę robić. HELP !!!!

jm
29-12-2006, 22:50

O to to! To był ten sam sklep!;)

bombel
29-12-2006, 22:51
Co do rozpoznania - nie wiem czy to faktycznie ma znaczenie, ale pudełko od starszego Sandiska [...]

Tutaj (http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi) są opisane różnice pomiędzy oryginałami a podróbkami kart Sandiska. U dołu strony linki do faków innych formatów (m.in. kart SD).

jm
29-12-2006, 22:52
Ale jestem genialny . Wpadłem na to właśnie . Wszyscy sie zakręciliśmy. To kufffa jak jest z tym moim Captur One pro zainstalowanym na moim celeronku-baleronku. Ja tam nie mogę znaleźć suwaków do kontrastu i balansu kolorami żeby jakąś dominatę zdjać. Nie chodzi mi o regulacje temperatury bo to mogę robić. HELP !!!!

Tyle, że my tutaj wszyscy mówimy o wersji Capture One LE a Ty zainstalowałeś sobie pro.... - to jak Ci pomóc te suwaki znaleźc...?!

Jacek_Z
29-12-2006, 22:56
która jest prostsza i 5x tańsza.
więc pełna wersja PRO powinna miec nawet więcej funkcji.
kod z kartą sandisk III jest do C1 LE, a nie do C1 Pro
co do funkcji C1 pro pisz PM do użytkownika stig

Czornyj
29-12-2006, 22:58
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/capture.jpg)

Pro praktycznie niewiele się nie różni od LE. Zakładka Exposure, pierwszy suwak korekta ekspozycji, drugi - kontrastu, trzeci - saturacji.

Tutaj (http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi) są opisane różnice pomiędzy oryginałami a podróbkami kart Sandiska. U dołu strony linki do faków innych formatów (m.in. kart SD).
Spoko, spoko - karta jest orginalna ;)

Mamrot
29-12-2006, 23:26
kod z kartą sandisk III jest do C1 LE, a nie do C1 Pro

Małe sprostowanie.
Kod z kartą daje również 15% upustu na upgrades do wersji Pro.

Wersja LE jest wersją bundle, z możliwością aktywacji na dwu komputerach i jeden darmowy update.

wampirek
29-12-2006, 23:28
Kupilem karte SanDisk Extreme III 2GB w gdanskiej firmie RAM.net http://www.ram.net.pl (http://www.ram.net.pl/account_history_info.php?order_id=9158) za kwote 282pln razem z kosztem wysylki kurierem. Zadnych najmniejszych problemow i mimo, ze okres swiateczny zakup zrealizowany blyskawicznie.
W srodku opakowania jest karteczka, a na niej kod, ktory nalezy wklepac na www.phaseone.com/sandisk (http://www.phaseone.com/sandisk) przed pobraniem wersji 3.7.6 C1 LE . Nie sciagalem jeszcze - na razie dziala mi trial, a kod jest wazny do 31 marca 2007.
Jak na razie to C1 jest najszybszy z instalowanych na moim komputerze wywolywaczy, smiga w porownaniu z PP, NX czy nawet SilkyPix 3.0 a pisalem juz wczesniej na forum, ze to tylko PII 400 ze 128 RAMu.
W C1 LE brakuje mi opcji prostowania krzywo skadrowanych zdjec. Taka glupotka, a cieszylaby, chyba, ze jeszcze gdzies siedzi ukryta i znajde ja. W trialu NC jest takie cacko.
pozdrawiam
irek

Mamrot
29-12-2006, 23:40
Różnice PRO i LE dla leniwych.
Śpiszcie się, koniec marca już blisko, a programik zacny :!:

źródło (http://www.phaseone.com/upload/feature-grid-compare-1.04n.jpg)

robin102
30-12-2006, 01:10
Niech Wam Bozia w dzieciach wynagrodzi !!! DIZEKI za pomoc.

eclipse
30-12-2006, 13:23
dzis kupilem ExtremeIII 2GB w FJ, oczywiscie pani sprzedajaca byla zdziwiona o co ja pytam (C1), ale grzecznie rozpakowala pudelko, a w nim byla karteczka z numerkiem... generalnie oni nic nie wiedza, ale pani powiedziala, ze wszystkie te karty w calej sieci maja wlasnie z tej serii, wiec jesli kogos nie przeraza cena 333,- brutto to smialo mozna kupowac :)

Jacek_Z
30-12-2006, 16:12
Tu na forum delikatnie mówiąc nie popieramy piractwa. Nie pytaj o to ponownie.

robin102
30-12-2006, 17:59
Rozumiem. SORKA

Jolania
02-01-2007, 21:29
Gdzie można kupić tanio tego C1 LE

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=793

MzMarcin
23-02-2007, 23:45
Dzisiaj chyba definitywnie uzależniłem się od tego cacka… ja pierdziele co za szybkość… Program nad którym ktoś posiedział…
Ponad 260 nefów w dosłownie kwadrans… i wygląda to mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Cudo programik…
Pojedyńcze nefy tylko NX, ale nie wyobrażam sobie teraz pracy nad seryjnym nefem bez tego programiku... Kilka ruchów suwakami i możesz to spokojnie walić na papier... Super!

Czornyj
23-02-2007, 23:49
MzMarcin - zapewne wiesz, ale na wszelki wypadek pozwolę sobie zwrócić uwagę, może komuś przyda się ten hint.

W C1 Menu: Workflow > Color Management Settings > Camera: tu należy zmienić "D200 Generic" na "D200 Portrait"... Rezultatny są... nieeeezłe :D

MzMarcin
23-02-2007, 23:57
MzMarcin - zapewne wiesz, ale na wszelki wypadek pozwolę sobie zwrócić uwagę, może komuś przyda się ten hint.

W C1 Menu: Workflow > Color Management Settings > Camera: tu należy zmienić "D200 Generic" na "D200 Portrait"... Rezultatny są... nieeeezłe :D
Nosz kuźwaaaaaaaaaa toż zmieniłem, ale na generic spiecjalnie...

rotor
04-03-2007, 20:41

o co w tym chodzi? czym to sie je? :)

Czornyj
04-03-2007, 20:53
o co w tym chodzi? czym to sie je? :)
No chyba już prościej nie można! Zmień to sobie, zobaczysz różnicę w wyglądzie zdjęć i zrozumiesz ;)

Vadim
04-03-2007, 23:53
Ten C1 LE działa na OSX?

Pozdrawiam

rotor
05-03-2007, 22:09
No chyba już prościej nie można! Zmień to sobie, zobaczysz różnicę w wyglądzie zdjęć i zrozumiesz ;)

zmienia się, raz lepiej, raz gorzej-chodziło mi bardziej o wyjaśnienie, do czego to ustawienie służy, jak ma byc poprawnie i takie tam

userpablito
05-03-2007, 22:39
Za Vadimem...

Czy na plycie z Capture One dolaczonej do pamieci jest wersja instalacyjna na Mac OS X'a?

Pozdrawiam,

rotor
05-03-2007, 23:11
Za Vadimem...

Czy na plycie z Capture One dolaczonej do pamieci jest wersja instalacyjna na Mac OS X'a?

Pozdrawiam,

z pamięcią nie masz CD z programem, tylko kod aktywacyjny-program musisz sobie z netu zassac

Vadim
12-03-2007, 21:05
Przytłoczony milczeniem owiec na moje pytanie i userpablito, oświadczam z całą odpowiedzialnością, że bez łaski.
userpablito, Capture One jak najbardziej występuje w wersji dla Mac OSX. Nawet darmowy trial i LE.
Link do strony:
http://www.phaseone.com/Content/PressInfo/RAW%20NEWS.aspx

Pozdrawiam

sinner
12-03-2007, 21:31
no przecież łatwiej tu zadawać takie pytania zamiast wejść na stronę producenta i sprawdzić :wink:

Grey
15-03-2007, 19:11
mam wersje pro. w stosunku do NC program gorzej ostrzy, ma tez problemy z kolorami, sa przebarwienia np galezie na tle nieba (zafarb) w NC tych problemow nie ma. Duzym atutem jest szybkosc pracy z wieksza iloscia zdjec, no i bardzo latwa obsluga.

stig
15-03-2007, 19:20
w stosunku do NC program gorzej ostrzy Znaczy jak, slabiej?

ma tez problemy z kolorami, sa przebarwienia np galezie na tle nieba (zafarb) Chyba chodzi Ci o aberracje chromatyczna -- faktycznie C1 nie ma mozliwosci ich usuwania.

Grey
15-03-2007, 19:47
zapisac oba Cropy na dysku, porownac przy duzym zblizeniu... nc sharpening normal, znosne zeby na drewnie,trawie, wiecej detali... c1 wieksze zeby, zadnych detali, a ilosc ostrzenia wylaczona, mimo to dalej jest kaszka:(
Najlepiej wylaczyc ostrosc w NC i zrobic to w PS wtedy efet jest jeszcze lepszy, ustawiasz wedlug potrzeby...
W C1 bardziej wylaczyc sie nie da...
poprobuj sam, a zobaczysz roznice w szczegolach

NC

źródło (http://img105.imageshack.us/img105/3870/ncuc9.jpg)

C1

źródło (http://img171.imageshack.us/img171/5462/c1gd8.jpg)

stig
15-03-2007, 20:00
nc sharpening normal, znosne zeby na drewnie,trawie, wiecej detali... c1 wieksze zeby, zadnych detali, a ilosc ostrzenia wylaczona, mimo to dalej jest kaszka:( Probowales obydwu metod wyostrzania dostepnych w C1?

W C1 bardziej wylaczyc sie nie da... A probowales w ogole wylaczyc ostrzenie? Tzn. w preferencjach zaznaczyc "disable sharpening on output"?

poprobuj sam, a zobaczysz roznice w szczegolach No niestety nie sprawdze, bo nie uzywam NC.

Poza tym dwie uwagi:
1. Widzisz roznice w jasnosci (kontrascie) tych dwu cropow. To z NC jest jasniejsze. Wbrew pozorom ma to wplyw na wyglad pikseli po ostrzeniu.
2. Nawet jesli pominac punkt 1, roznice sa tak minimalne ze trzeba by sie temu przygladac na odbitkach 60x40 cm z odleglosci, z jakiej takich odbitek sie nie oglada. :)

PS. Ja mam wylaczone ostrzenie w C1. Obrobke finalna (wraz z wyostrzaniem) robie i tak w Shopie. A C1 cenie za to, ze w najszybszym czasie ze wszystkich dostepnych aplikacji dostaje TIFFy z moich NEFow. :)

Grey
15-03-2007, 20:22
Probowales obydwu metod wyostrzania dostepnych w C1?

A probowales w ogole wylaczyc ostrzenie? Tzn. w preferencjach zaznaczyc "disable sharpening on output"?

No niestety nie sprawdze, bo nie uzywam NC.

Poza tym dwie uwagi:
1. Widzisz roznice w jasnosci (kontrascie) tych dwu cropow. To z NC jest jasniejsze. Wbrew pozorom ma to wplyw na wyglad pikseli po ostrzeniu.
2. Nawet jesli pominac punkt 1, roznice sa tak minimalne ze trzeba by sie temu przygladac na odbitkach 60x40 cm z odleglosci, z jakiej takich odbitek sie nie oglada. :)

PS. Ja mam wylaczone ostrzenie w C1. Obrobke finalna (wraz z wyostrzaniem) robie i tak w Shopie. A C1 cenie za to, ze w najszybszym czasie ze wszystkich dostepnych aplikacji dostaje TIFFy z moich NEFow. :)

Nie da sie ustawic identycznie parametrow w tych programach.
Mowisz ze to z NC jest jasniejsze, a ja musialem zmniejszyc exp o -0,40 zmienilem kontrast z low na normal i jest git, caly retusz... w C1 dodac +0,10 a zdjecie dalej jest ewidentnie ciemniejsze (sam to zreszta przyznales) czyli mamy kolejny minus programu C1 (zaniza ISO?)
Pewnie, mozna bawiac sie krzywymi i t d, ale po co? mialo byc latwiej.. hmm..

dam moze jeszcze przyklad cropa z NC, zapisany w TIF bez ostrzenia, dostrzylem w psie

NC(none)PS

źródło (http://img411.imageshack.us/img411/6472/ncnonepsch7.jpg)

W c1 mam wylaczone ostrzenie, u m nie nazywa sie to: Deaktivovat zaostreni na vystupu:) czeski rulez:D

no i widac tez kolory o ktorych mowilem wczesniej:)

Czyli NC jest jednak bardziej dopracowany, wkoncu zrobiony pod nasze puszki, C1 juz niekoniecznie...

mini21
15-03-2007, 22:08
A ja chciałem zadać jedno (pewnie lamerskie) pytanie.
Gdy otwieram program i wybieram katalog z rawami, w tym właśnie katalogu tworzy się mnóstwo plików nieznanego mi pochodzenia.
Dodam, że mają zakończenie *.C1p.

Czy ktoś wie co to za pliki?
Za każdym razem się pojawiają i za każdym razem muszę usunąć je ręcznie.

stig
15-03-2007, 22:13
Gdy otwieram program i wybieram katalog z rawami, w tym właśnie katalogu tworzy się mnóstwo plików nieznanego mi pochodzenia.

:D To nie usuwaj, bo i tak beda sie pojawiac. To pliki "prevek" -- czyli miniaturek, ktore C1 generuje odczytujac katalog z nowymi RAWami. Jesli drazni Cie ich obecnosc w katalogu ze zdjeciami, zmien to w preferencjach; zakladka "Preview Cache" i przyciskiem przy "Change the location of preview cache" ustaw katlog "previews" np. ten, ktory jest w katalogu w ktorym zainstalowany jest C1. Dzieki temu katalogi ze zdjeciami bedziesz mial bez smieci, ale zawsze kiedy wrocisz do niego -- C1 blyskawicznie odczyta prevki z uwzglednieniem usatwien, jakie nadales zdjeciom.

Grey
15-03-2007, 22:19

mnie sie te pliki tworza w miejscu gdzie mam zainstalowanego c1 w katalogu previews, usuniecie ich powoduje ze tracisz dane o zmianach zdjec jakich dokonales...

mini21
15-03-2007, 22:23
Wielkie dzięki!

stig
15-03-2007, 22:23
Nie da sie ustawic identycznie parametrow w tych programach.
Mowisz ze to z NC jest jasniejsze, a ja musialem zmniejszyc exp o -0,40 zmienilem kontrast z low na normal i jest git, caly retusz... w C1 dodac +0,10 a zdjecie dalej jest ewidentnie ciemniejsze (sam to zreszta przyznales) czyli mamy kolejny minus programu C1 (zaniza ISO?) Zaraz, zaraz... Troche nieobiektywny jestes... Skoro sam napisales, ze w NC musiales zmniejszyc ekspozycje o 0,4 EV, a w C1 dodac 0,1, to znaczy, ze C1 jest "be"? A moze to wlasnie NC cos chrzani...?

Pewnie, mozna bawiac sie krzywymi i t d, ale po co? mialo byc latwiej.. hmm.. Eeee... o jakis ekstremach piszesz... Zabawa krzywymi to juz ostatecznosc -- dla naprawde zdupionego zdjecia. Nie pamietam juz kiedy ostatni raz edytowalem krzywe.

Czyli NC jest jednak bardziej dopracowany, wkoncu zrobiony pod nasze puszki, C1 juz niekoniecznie... Wiesz... ja widze (widzialem, bo juz tego gowna nie uzywam) inne zasadnicze wady, ale dla odmiany wlasnie w NC. Debilny interface, i koszmarnie wolna praca. Szczegoly ktorych sie dopatrzyles, sa w stosunku do tego kompletnie nieistotne, bo i tak ich nie widac. Nikt nie oglada zdjec w komputerze w powiekszeniu 300%. :) Za to wady NC skutecznie odstreczaja wiekszosc ludzi, ktorzy maja do obrobienia wiecej niz 10 zdjec dziennie... Ja ich obrabiam czasami 500, wiec sam chyba rozumiesz... :D

userpablito
15-03-2007, 22:41
Przytłoczony milczeniem owiec na moje pytanie i userpablito, oświadczam z całą odpowiedzialnością, że bez łaski.
userpablito, Capture One jak najbardziej występuje w wersji dla Mac OSX. Nawet darmowy trial i LE.
Link do strony:
http://www.phaseone.com/Content/PressInfo/RAW%20NEWS.aspx

Dzieki Vadim... w zasadzie, w tej branzy kazdy liczacy sie produkt jest na OS X. Sadzilem, ze soft jest dokladany na plycie CD do pamieci - a z promocjami to roznie bywa.

Czy ktos kto uzywa Photoshopa CS do obrabiania RAW znajdzie w Capture One jakies funkcje/wlasciwosci, ktore sprawiaja, ze warto sie zainteresowac tym programem (poza faktem, ze jest znacznie szybszy)?

stig
15-03-2007, 22:56
Czy ktos kto uzywa Photoshopa CS do obrabiania RAW znajdzie w Capture One jakies funkcje/wlasciwosci, ktore sprawiaja, ze warto sie zainteresowac tym programem (poza faktem, ze jest znacznie szybszy)?Porownujac C1 do Shopa CS2 (z najnowszym CameraRAW i mozliwosciami Bridge'a), to na pewno ten drugi jest bardziej funkcjonalny. Jednak sila C1 tkwi wlasnie w prostocie i fenomenalnej predkosci. Nie tylko generowania plikow, ale przede wszystkim szybkosci pracy jeszcze przed wcisnieciem przycisku "Process" (reakcji programu i pojawiajacych sie zmian na zdjeciu). Dzieki Bridgeowi i nowym wersjom ACR mozna w zasadzie pracowac w prawie identyczny sposob jak w C1, ale nawet na mojej szybkiej maszynie -- w tej kwestii Shopa nie dorownuje predkoscia i wygoda C1.

Grey
15-03-2007, 23:11
Zaraz, zaraz... Troche nieobiektywny jestes... Skoro sam napisales, ze w NC musiales zmniejszyc ekspozycje o 0,4 EV, a w C1 dodac 0,1, to znaczy, ze C1 jest "be"? A moze to wlasnie NC cos chrzani...?

Eeee... o jakis ekstremach piszesz... Zabawa krzywymi to juz ostatecznosc -- dla naprawde zdupionego zdjecia. Nie pamietam juz kiedy ostatni raz edytowalem krzywe.

Wiesz... ja widze (widzialem, bo juz tego gowna nie uzywam) inne zasadnicze wady, ale dla odmiany wlasnie w NC. Debilny interface, i koszmarnie wolna praca. Szczegoly ktorych sie dopatrzyles, sa w stosunku do tego kompletnie nieistotne, bo i tak ich nie widac. Nikt nie oglada zdjec w komputerze w powiekszeniu 300%. :) Za to wady NC skutecznie odstreczaja wiekszosc ludzi, ktorzy maja do obrobienia wiecej niz 10 zdjec dziennie... Ja ich obrabiam czasami 500, wiec sam chyba rozumiesz... :D

moze i NC cos chrzani, nie wiem, nie wnikam. Wiem 1, ze ta roznice 0,5EV+/- widzialem od lat paru, a czyj program pokazuje dokladniejsza exp tego nie weim ... tak sobie gdybam:)

Wqurza mnie tylko ten zafarb i brak detali:((

Zdjecia sie oglada nie tylko na monitorze przy 300% powiekszeniu:) czasem i na papierze, a tam przy odpowiedniej odleglosci okaze sie ze decha nima struktory, bo ja nawet pies nie widzi:)) :P

http://d01.megashares.com/?d01=c1105f3 cale foto wolane w C1, ostrzone w ps

http://d01.megashares.com/?d01=5d8cb25 cale foto wolane w NC, ostrzone w ps

Oba programy sa ok i z obu kozystam, czasem wolam nawet w CS2

pozdro

userpablito
15-03-2007, 23:39
Porownujac C1 do Shopa CS2 (z najnowszym CameraRAW i mozliwosciami Bridge'a), to na pewno ten drugi jest bardziej funkcjonalny. Jednak sila C1 tkwi wlasnie w prostocie i fenomenalnej predkosci.

Czyli przewaga wyraznie rysuje sie jesli ktos obrabia wiele zdjec na raz. Jesli ktos obrabia amatorsko, przewaznie kilkanascie fotek przy jednej sesji, to funkcjonalnosc ma wieksze znaczenie. Dzieki Stig, nie dokupuje zatem pamieci w promocji.

vuki
16-03-2007, 11:12
a czego mi brakuje w C1 aby otworzyc nefy z D200?
same jpg widzi:(

stig
16-03-2007, 11:14
a czego mi brakuje w C1 aby otworzyc nefy z D200?
same jpg widzi:(
Pewnie masz jakas stara wersje, ktora po prostu nie obsluguje NEFow z D200.

vuki
16-03-2007, 11:18
v.3.7 ... trzba cos doinstalowac? moze cos ustawic w menu?

stig
16-03-2007, 11:35
v.3.7 ... trzba cos doinstalowac? moze cos ustawic w menu?
Jesli juz to zrobic upgrade. Nie jestem pewny od ktorej wersji weszla obsluga NEFow z D200. Ja mam 3.7.3 i te NEFy widzi. Przy C1 nic nie trzeba kombinowac. Jesli masz wersje, ktora obsluguje dany aparat, to te RAWy musza byc widoczne i koniec.

vuki
16-03-2007, 12:33
sciagniecie z http://www.phaseone.com/home/content/downloads v. 3.7.6 pomoglo
nie rozumiem jednak metody zapisu obrobionego zdjecia.
jest tylko SAVE i SAVE ALL a gdzie SAVE AS? no i gdzie on to zapisuje?
utworzylem tymczasowy katalog, jest tam pelno plikow z rozrzerzeniem "jpg2373632632832"
co to? jak zrobic zwyklego TIFFa?

stig
16-03-2007, 12:43
sciagniecie z http://www.phaseone.com/home/content/downloads v. 3.7.6 pomoglo
nie rozumiem jednak metody zapisu obrobionego zdjecia.
jest tylko SAVE i SAVE ALL a gdzie SAVE AS? no i gdzie on to zapisuje?
utworzylem tymczasowy katalog, jest tam pelno plikow z rozrzerzeniem "jpg2373632632832"
co to? jak zrobic zwyklego TIFFa?

SAVE i SAVE ALL zapisuje tylko prevki informacje o zmianach w paramterach. Pliki generuje sie w zakladce "Process". :D Tylko ustaw sobie odpowiedni katalog, do ktorego generuje pliki. Standardowo jest tam chyba jakis katalog w struktorze katalogowej zainstalowanego programu. Druga ikonka od prawej (w tej zakladce) i tam ptaszkujesz “Always process images to associated image folder”. Wtedy, po zakonczeniu generowanie, znajdziesz gotowe pliki w podkatalogu Develops w katalogu ze swoimi zdjeciami.

MzMarcin
16-03-2007, 13:56
Jeśli chodzi konkretnie o Nef z D70 to nikon capture jest po prostu bezkonkurencyjny. To co wyrzuca C1 w przypadku tego aparatu jest po prostu dużooooooooooo słabsze(szczególnie na wyższych iso). Jeśli natomiast chodzi o D200 to zupełnie, doszczętnie inna bajkencia...

Ostatnio miałem kilka ujęć z których chciałem wyciągnąć po prostu max ile się da… Siedziałem, kombinowałem, zęby gryzłem w tym ślamazarnymmmmmmmmmm grrrr Nx-e… Wywołałem, dałem do Ps do końcowego zapisu itd… Mając pliki wynikowe(i będąc gwoli wcześniejszych doświadczeń, świecie przekonany że w C1 będzie po prostu gorzej…[bo musi być gorzej…]) wrzuciłem nefy do *C1…Kolorki „D200 portait”, klik w białą kartkę na zdjęciu WB… „R E A L”, klik krótka seria już ma idealny Wb… reszta czyli krzywa tworzona przez C1 jest niemal doskonała, ostrości w C1 nie dotykam(bo na 0 i tak jest w sam raz do dalszej zabawy…). Cyk lecą Tify równocześnie z ipg resample do 10x15… Kilka minut zabawy vs. ponad godzina na Nx/PS2.

C1 ma mnóstwo małych, głupich błędów…(czy jest tam cholerna funkcja „cofnij????”) Ale to wspaniały program dla „ludzi”. Od kiedy mam C1 nie dam rady fizyczno- psychicznie dotykać Nikon capture/Nx.
Kolor skóry poza tym wszystkim jest po prostu jak dla mnie bez konkurencyjny w C1…

*Rewelka po prostu! Z c1 bez kombinowania rezultaty są mmmmmm malina :)

stig
16-03-2007, 14:12
C1 ma mnóstwo małych, głupich błędów…(czy jest tam cholerna funkcja „cofnij????”) A co bys chcial cofac? Przesuniecie suwaka ekspozycji, kontrastu, nasycenia czy WB? To przesun go tak jak miales poprzednio. :) IMO -- C1 to chyba jedyny program, ktory UNDO nie potrzebuje. Ot -- po prostu nie widze zastosowania. W PhotoShopie w oknie Color Balance, czy Hue/Saturation -- tez przeciez nie masz UNDO. :)

MzMarcin
16-03-2007, 18:57
A co bys chcial cofac? Przesuniecie suwaka ekspozycji, kontrastu, nasycenia czy WB? To przesun go tak jak miales poprzednio. IMO -- C1 to chyba jedyny program, ktory UNDO nie potrzebuje. Ot -- po prostu nie widze zastosowania. W PhotoShopie w oknie Color Balance, czy Hue/Saturation -- tez przecież nie masz UNDO.
No jak nie masz jak masz... w photoshopie cudne jest "history"- zawsze wiesz co się dzieje...
W C1 jak kopiuję ustawienia z jednego zdjęcia do serii(curves itd.) to czasami zahaczę przez przypadek jakąś przygotowaną już fotkę... i wtedy jest problem... To samo że „resety” nie działają zawsze tak jak bym się po nich spodziewał… Dla mnie reset to reset powrót do ustawień wejściowych, C1 jednak jakoś tego nie potrafi i muszę robić „reset” globalnie tam z menu przy zdjęciu…

Co nie zmienia jednak faktu że C1 uzależnia... To cholernie dobry, dobrze przygotowany pod D200 program… i co piękne nie potrzebuje jakiegoś kombajnu by śmigać…

stig
16-03-2007, 19:08
No jak nie masz jak masz... w photoshopie cudne jest "history"- zawsze wiesz co się dzieje...
Ile i jakiego typu operacje wykonuje sie podczas pracy w PhotoShopie, a ile w C1?! :) Osobiscie nigdy mi nie przyszlo do glowy (nie mialem takiej potrzeby), zeby szukac Undo w C1.

MzMarcin
16-03-2007, 19:34
Ile i jakiego typu operacje wykonuje sie podczas pracy w PhotoShopie, a ile w C1?! :) Osobiscie nigdy mi nie przyszlo do glowy (nie mialem takiej potrzeby), zeby szukac Undo w C1.
Hehe dlatego mówi się o różnych potrzebach poszczególnych użytkowników... Czasami po prostu coś naciśniemy, skopiujemy ustawienia tam gdzie nie trzeba i wtedy przydałby się przycisk cofnij...

manfred
01-11-2011, 15:32
Odświeżę wątek. Mam zdjęcie w C1 i wciskam enter. Pojawia się pomarańczowa obwódka i wskakuje drugie zdjęcie. Co to za funkcja i jak to wyłączyć?

stig
01-11-2011, 17:53
Odświeżę wątek. Mam zdjęcie w C1 i wciskam enter. Pojawia się pomarańczowa obwódka i wskakuje drugie zdjęcie. Co to za funkcja i jak to wyłączyć?Wpisz w google "Capture One enter orange outline" i masz 3 wynik (http://www.phaseone.com/en/search/article.aspx?articleid=1200&languageid=1). Jest tam tez info jak to wylaczyc. ;)

manfred
01-11-2011, 18:14
Jest tam tez info jak to wylaczyc. ;)

Wiem że to porównywarka ;-) ale jak to wyłączyć to chyba jakaś zaćma mi padła na mózg. " When you are done, hit command+enter to remove the compare variant."