Zobacz pełną wersję : Okazja z Saturna EIZO S2243WH-BK
Koledzy warto brać ten sprzęt za 2199zł? Cena podyktowana tym że jest to monitor z Saturna z wystawy, stoi na półce od 6 września, wyświecone według licznika 57h. do tego daja raty 0%. Dziś muszę podjąć decyzję czy brać ino nie brać?
Pewnie, że warto - ponad 3 stówy taniej, a 57h to praktycznie funkiel-nówka nie śmigana.
cupcakee
01-10-2010, 13:10
Tu http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B214226/cid/8224/Eizo_S2243W_BK/ masz nówkę nieśmiganą,
...i oczujesz jak pachnie świeżość ;)
Towary ekspozycyjne na zachodzie przeceniane są o 30% ;)
no tak plus koszt dostawy 35 zł. i wychodzi drożej 85zł a do tego nie mam pewności co mi dostarczą, nie chodzi mi tutaj o cenę. ale bardziej o pewność danego podświetlania, trefnych pixeli itd; tutaj w Saturnie widze co biore i jest ok tylko ten niesmaczek że to jednak egzemplarz z wystawy... no i w satrunie są raty 0% wiec po co mam wyskakiwac z gotowki jak ktos daje kredyt za darmo (oczywiście nie ubezpieczam kredytu)
...i oczujesz jak pachnie świeżość ;)
I przy okazji jak pachnie olanie przez serwis w razie problemu, bo to sprzęt z niepełnowartościową gwarancją.
niepełnowartościowa gwarancja? dotyczy saturna czy powyższego linku redcoon? czyli niektóry kanały dystrybucji w Polsce mają pełnowartościową gwarancję a inne nie?
niepełnowartościowa gwarancja? dotyczy saturna czy powyższego linku redcoon?
Uwaga dotyczyła Redcoon. Monitor sprowadzane przez ten sklep mają gwarancję sprzedawcy zgodną z ograniczoną gwarancją światową EIZO. Gwarancja ograniczona jest rodzajem "minimum socjalnego" w sytuacji kiedy monitor ma dziwną przeszłość i nie można ustalić kto tak naprawdę ma pokryć koszty naprawy. Chodzi jak zwykle o pieniądze. W przypadku wielu producentów, jeśli monitor jest reklamowany poza obszarem działania dystrybutora i serwisu który go sprowadził i ma umowę na zapłatę za serwisowanie, można spotkać się z odmową naprawy gwarancyjnej. EIZO daje gwarancję na cały świat, ale w ograniczonym zakresie a gwarancje pełne mogą być ustalane na obszarze działania konkretnych importerów. Tak się składa, że gwarancja na EIZO ustalona przez polskiego importera jest najlepsza w Europie, ale dotyczy tylko "swoich". Inne mogą być w serwisowane w polskim serwisie EIZO ale nie w takim zakresie jak w przypadku gwarancji polskiej.
czyli niektóry kanały dystrybucji w Polsce mają pełnowartościową gwarancję a inne nie?
Kanał dystrybucji w Polsce jest jeden i lista partnerów jest opublikowana na stronach eizo.pl. Alstor włożył wiele lat pracy i pieniędzy w pozycję EIZO na naszym rynku. Bo produkt to nie wszystko, ważny jest cały system działania. Obecnie EIZO w Polsce jest liderem jeśli chodzi o udział rynkowy monitorów lepszych klas i jest to najlepszy wynik w Europie pomimo, że są one u nas najdroższe. Z uwagi na to że EIZO w Polsce kojarzy się od kilku lat z dobrym sprzętem, handlarze wyniuchali interes i ściągają "ekonomiczne" monitory importowane na potrzeby wielkich sieci detalicznych, okrojone z czego tylko można. Jest to o tyle nieuczciwe, że po pierwsze jest żerowaniem na korzyściach wypracowanych przez kogoś innego, oraz po drugie często w ofertach nie ma żadnych wzmianek o różnicach prawnych i technicznych. Co gorsza niektóre sklepy jawnie kłamią, że monitor jest objęty pełną polską gwarancją i niczym się nie różnią od tych z Alstora.
PS. Aby nie był niejasności co do powyższej wypowiedzi, tym którzy mnie nie znają wyjaśniam, że firma którą reprezentuję ma od lat status Professional EIZO Partner i należy do ścisłej czołówki firm zaangażowanych w polski rynek monitorów EIZO.
No i właśnie tu mam zonka. przejrzałem strone eizo.pl i alstor, wśród wymienionych partnerów programu Rozszerzona Gwarancja Eizo Exclusive Service znalazłem tylko jeden sklep sieci saturn, ale za to kilka sklepów media markt (w skali całej polski), czy zatem oznacza to iż niektóre tylko wybrane i pojedyncze saturny w programie są a inne już nie, czy też satrun lub media markt są uznawane tutaj za partnera jako cała sieć sklepów? (pokusiłem się nawet o maila do alstora, ciekaw jestem co odpiszą). Oczywiscie w ofercie handlowej w każdym wydaniu, na stronie, na kartach z cenami w sklepie, gazetkach, napisane jest, iż produkt objęty jest 60 miesięczną gwarancją, tak samo zapewniają osoby które tam pracują, co w przypadku gwarancji "ograniczonej" jest tylko półprawdą czyli g... prawdą. Pozostaje nadzieja iż nie jest to świadome wprowadzanie klienta w błąd przez takie podmioty jak saturn. Mam też nadzieję, że saturn jest partnerem ialstora a co za tym idzie produkty eizo zakupione u nich objęte są gwarancją w wersji rozszerzonej.
znalazłem tylko jeden sklep sieci saturn
To działa raczej w ten sposób, że jeśli jest wymieniony jeden sklep sieci to znaczy, że firma jest partnerem EIZO. Natomiast jakby jeden sklep sieci "podpadł" to cała sieć straciłaby autoryzację. W przypadku tego przecenionego monitora proponowałbym po prostu zapytać czy dostanie Pan druk gwarancji EIZO wystawiony przez Alstora. Druk jest z hologramem, raczej nie do podrobienia prostymi metodami. Ewentualnie wziąć nr seryjny i zadzwonić do Alstora.
napisane jest, iż produkt objęty jest 60 miesięczną gwarancją
Tak, ale nie ma napisane co w tym czasie gwarancji podlega i jakie są wykluczenia.
wspomoge sie tutaj alstorem, mam jednak nadzieje że bedzie ok i że okaże się iż z gwarancją jest pełna (chociaż mam nadzieje że i tak nie będzie nigdy przydatna).
używanie półprawd to dość krótkowzroczny sposób na pozyskiwanie klientów, no trudno.
dziękuje za pomoc, dam znac jak spawa się rozwinęła.
ok, wizyta w saturnie załatwiona, mają druk z Alstora ale nie ma holograma. jeszcze w poniedziałek dam znać po telefonie do Alstora.
ok, wizyta w saturnie załatwiona, mają druk z Alstora ale nie ma holograma. jeszcze w poniedziałek dam znać po telefonie do Alstora.
Może to być stary druk gwarancji. Jeśli tak to monitor ma co najmniej pół roku. Proponuję sprawdzić datę produkcji z tyłu na naklejce.
ok, wszystko już gra, rozmawiałem z Alstorem, Saturn jak i Media Markt są ich partnerami. Warunkiem gwarancji jest ich karta gwarancyjna, hologram jak twierdzą nie ma wielkiego znaczenia, ważne jest aby wszyskie dane były wypełnione, ze szczególnym naciskiem na datę sprzedaży i pieczątkę sklepu, czyli wszystko gra, a póki co przyzwyczajam się do monitora.