PDA

Zobacz pełną wersję : Tło wraz ze statywami na początek

bazej
30-09-2010, 20:05
tak jak w temacie przymierzam się do zakupu tła wraz ze statywami. Myślałem na poczatek o białym tle, ale nie wiem czy lepsze płucienne czy kartonowe. Studia tzn pomieszczenia nie mam to bedzie rozkładane na szybko. Co do statywów i całego systemu mocowania teł chciałbym cos konkretniejszego ale oczywiście w miarę rozsądku. Powiedzmy ze max ile moge przeznaczyć to 400zł

marszull
30-09-2010, 20:15
karton w rolce i do tego nogi z poprzeczka
w 400zl sie wyrobisz raczej
ewentualnie dwa autopola i tlo kartonowe w rolce (tu moze byc ciezej w 400zl)

bazej
30-09-2010, 20:27
a są jakieś mocniejsze czy słabsze statywy itd? Jaką szerokość rolki proponujecie i jaką długośc jak to się w ogóle kupuje w jakich formatach sprzedają

marszull
30-09-2010, 21:07
rolki 1,3o , 2,70 i 3,60 postac to raczej tylko na 2,70 i 3,60

bazej
30-09-2010, 21:43
może jakieś linki gdzie mogę to wszystko dostać

marszull
30-09-2010, 22:58
tla to savage, colorama, fomei (poszukaj w google bardzo duzo sklepow to sprzedaje)
mocowanie szukaj np. na allegro czegos takiego (http://allegro.pl/statyw-do-zawieszania-tla-280cm-szer-260cm-wys-i1249637810.html) pierwszy z brzegu link
albo w google czegos takiego (http://allegro.pl/autopole-poprzeczka-rozporowa-180-280-cm-freepers-i1250106104.html) tez pierwszy z brzegu link
tylko sie zastanow co lepiej sie w Twoim przypadku sprawdzi (jesli bez przenoszenia i w jednym miejscu to zdecydowanie lepiej autopole, jelsi ma byc mobilne to statywy)

blindman
01-10-2010, 10:18
tla to savage, colorama, fomei (poszukaj w google bardzo duzo sklepow to sprzedaje)
mocowanie szukaj np. na allegro czegos takiego (http://allegro.pl/statyw-do-zawieszania-tla-280cm-szer-260cm-wys-i1249637810.html) pierwszy z brzegu link
albo w google czegos takiego (http://allegro.pl/autopole-poprzeczka-rozporowa-180-280-cm-freepers-i1250106104.html) tez pierwszy z brzegu link
tylko sie zastanow co lepiej sie w Twoim przypadku sprawdzi (jesli bez przenoszenia i w jednym miejscu to zdecydowanie lepiej autopole, jelsi ma byc mobilne to statywy)

W901, który marszull poleca jako zestaw mobilny to całkiem fajny zestawik – bardzo lekki, spakowany w praktyczną torbę. Nie jest to szczyt stabilności jak zawiesisz na tym wysoko rolkę kartonu (jeszcze z aluminiową rurą) ale to nie służy do opierania się, więc spokojnie daje radę. Nie polecam tylko sprzedawcy z linka - po kilku ostatnich zakupach u nich nie kupiłbym tam absolutnie niczego. Np. wspomniany zestaw – skoro już o tym mowa - przyszedł do mnie ze statywami tak piszczącymi (sprężyny amortyzujące wewnątrz rurek statywów), że masakra. Jeden się jakoś wyrobił, dugi czeka aż będę miał chwilę czasu, żeby go przesmarować czymś od środka, bo nie sposób wręcz słuchać tego pisku przy rozkładaniu. Identyczne statywy, tylko z końcówkami do mocowania lamp (model W806) zakupione u innego sprzedawcy chodzą jak po masełku…

bazej
01-10-2010, 10:40
fajnie temacik się rozwija. A co potem z kolejnymi tłami? Mam na myśli kolorowe też są tych samych rozmiarów co białe? Raz korzystałem z wypożyczonego studia tzn wynajętego i kolorowe były bardzo krótkie nie nadawały sie na całą postać. to mnie bardzo irytowało

tomek murański
01-10-2010, 10:53
blindman - na podstawie zakupu statywów produkowanych przez inna firme oceniasz sprzedajacego? Kupowalem troche rzeczy u ferrpersa i ja mam jak najlepsze zdanie o nim, jako o sprzedawcy. A kupujac chinszczyzne (bo tym w duzej mierze handluje) godzisz sie na jakosc. Kupowalem w funsporcie kiedys i tu moge powiedziec, ze choc jakosc sprzetu byla w miare, to obsluga w tym sklepie fatalna. (Zeby nie bylo niedomowien, mam do dzis cala korespondencje mailowa z nimi) i za to mozna oceniac sklep, czy sprzedawce, a nie za asortyment.

Polecam wymienione 806ki, do tego mozesz dokupic zestaw do zawieszania tla (2xsuper clamp, dwa haki, dwa rozpory z lancuszkiem), to nie bedziesz musial motowac ani poprzeczki, ani alumiowej tuby i mozesz pozniej wykorzystac taki zestaw do roznej szerokosci tel. Tla kartonowe. marszull juz wymienial. Do tego zaopatrzylbym sie w takie przeszyte worki z piaskiem do zawieszania na spodzie statywow, zeby zwiekszyc ich stabilnosc. Mozna je zrobic samemu, albo kupic.

marszull
01-10-2010, 11:39
Co do piszczacych statywow to polecam wd40 ;)
a kolorowe tla sa tych samych firm co niekolorowe ;)
aha worki obciazniki wymienione przez Tomka to bardzo dobry pomysl

blindman
01-10-2010, 14:15
blindman - na podstawie zakupu statywów produkowanych przez inna firme oceniasz sprzedajacego? Kupowalem troche rzeczy u ferrpersa i ja mam jak najlepsze zdanie o nim, jako o sprzedawcy. A kupujac chinszczyzne (bo tym w duzej mierze handluje) godzisz sie na jakosc. Kupowalem w funsporcie kiedys i tu moge powiedziec, ze choc jakosc sprzetu byla w miare, to obsluga w tym sklepie fatalna. (Zeby nie bylo niedomowien, mam do dzis cala korespondencje mailowa z nimi) i za to mozna oceniac sklep, czy sprzedawce, a nie za asortyment. (...)

Tomku, zauważ, że ja pisałem właśnie o Funsports (link do W901 jest do ich oferty) i od nich kupowałem (choć Freepers wiem, że też ma wpadki). A co do Funsports - wierz mi, statywy to był dopiero początek przygód z tym sprzedawcą, mniejsza o szczegóły. Teoretycznie najlepsza metoda to pofatygować się samemu i pomacać co się kupuje przed wydaniem pieniędzy ;)

YANOSZ
02-10-2010, 00:33
Polecam zestaw z poprzeczka i statywami o symbolach W-806 Statywy sa wysokie i solidne (w swojej klasie)
Dokupujac dodatkowa koncówkę- czpień (ok 10zł) moga byc wykorzystane jako oswietleniowe :)
Zestwa: 2 statywy + poprzeczka szeroka, regulowana + pokrowiec ok 240zl

tomek murański
03-10-2010, 16:37
blindman - sorry, nieporozumienie. sprawdzilem drugi link, stad odnosilem sie do fripersa, a Tobie chodzilo o 'pierwszy link z brzegu', czyli funsports. Zwykle niedomowienie. :)

blindman
03-10-2010, 21:12
blindman - sorry, nieporozumienie. sprawdzilem drugi link, stad odnosilem sie do fripersa, a Tobie chodzilo o 'pierwszy link z brzegu', czyli funsports. Zwykle niedomowienie. :)

;)