PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Drzewo

MarianS
30-09-2010, 18:45
Jak zwykle proszę o uwagi i porady.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/8677/acc68653.jpg)

jurek1906
30-09-2010, 19:08
Przyjemny kadr,światło tez niczego sobie:),tylko niebo coś mnie nie przekonuje.

darko
30-09-2010, 19:15
tylko niebo coś mnie nie przekonuje.
No właśnie coś nie tak, i dół może ciut jaśniej by się przydało zrobić

sabs2key
30-09-2010, 19:22
jak koledzy wyżej, kadr b. przyjemny dla oka.

Szuwar
30-09-2010, 19:24
Bardzo przyjemne kolory i piękne drzewo z cieniem.

Nie przyciemniałbym dołu - według mnie jest OK.

Co do nieba - moim zdaniem fajnie ta dziura zawisła nad drzewem. Odbieram to w ten sposób, jakby właśnie z niej światło padało na drzewo.

Może bym dał lekko w prawo i do góry, ale tak jak jest - jest w porządku.

PABLOOK
30-09-2010, 19:43
Kadr ciekawy, jednak ja przyczepię się trochę do kolorystyki.
Jest jakaś taka "brudna". No i to niebo lekko sztucznie wygląda ;).
Jeszce geometria do poprawki (drzewka kładą się na lewą stronę).
Trochę Ci tu nawytykałem, ale ogólnie trzeba przyznać, że odbiór zdjęcia przyjemny jest :).

anonymos
30-09-2010, 19:51
Trochę Ci tu nawytykałem, ale ogólnie trzeba przyznać, że odbiór zdjęcia przyjemny jest :).

Tez tak sądzę.

borregaard
30-09-2010, 20:02
Ta "brudność" ,mz,wynika z ,deko...ze zbyt dużego nasycenia...Sprawia,rownież, wrażenie pochylenia,ale pewnie tak tam było.Reszta OK..

markB
30-09-2010, 20:12
Też mi się wydaje, że kolory nieco przesycone, ziemia czerwono-brunatna, jakby z egzotycznego kraju, a nie szaro-bura jak w W-polsce. Ale kompozycyjnie odbieram zdjęcie całkiem przyjemnie.

Hoobie
30-09-2010, 20:16
Koledzy juz napisali wszystko odnosnie technikaliow.
Od siebie dodam, ze widac postep w Twoim kadrowaniu. Starasz sie, kombinujesz, raz z gorszym, raz z lepszy skutkiem, ale ... nie poddajesz sie.
I to sie chwali ;)
Takie moje przemyslenie :D

wypass
01-10-2010, 03:05
fajnie uchwycona gra światła i cienia...w dobrym kadrze jest dobrze :)

MarianS
01-10-2010, 09:14
Bardzo dziękuję Wszystkim za komentarze i cieszę się że jest zauważalny jakiś postęp w mich poczynaniach. Bardzo uważnie czytam Wasze uwagi niektóre sobie zapisuję i staram się je stosować z mniejszym lub większym skutkiem .Pozdrawiam

MrLiR
01-10-2010, 09:29
A ja mysle ze jak tematem jest drzewo to nic nie powinno tego zakłucac, a las po lewiej jakos mi psuje odbiur. nie wiem co by bylo po prawej jakby przesunac obiektyw, ale dałbym moze w pionie tak aby zawieralo sie w brazowym zaoranym pasie pola + dopołnienie z chmurami i bylo by chyba bardziej kozystnie. Ale to tylko takie moje dywagacje.

PABLOOK
01-10-2010, 09:34
A ja mysle ze jak tematem jest drzewo to nic nie powinno tego zakłucac, a las po lewiej jakos mi psuje odbiur. nie wiem co by bylo po prawej jakby przesunac obiektyw, ale dałbym moze w pionie tak aby zawieralo sie w brazowym zaoranym pasie pola + dopołnienie z chmurami i bylo by chyba bardziej kozystnie. Ale to tylko takie moje dywagacje.

A mi bardziej zakłócają odbiór Twoje mega byki :shock:.

MarianS
01-10-2010, 10:01

Wiem że te drzewa zakłócają czystość kadru , mam kadr z drzewem po lewej ale wówczas jest ucięty cień, wstawię ten kadr później bo teraz nie mam możliwości.Pozdrawiam

Bartekkw
01-10-2010, 10:03
Całkiem przyjemnie - kadr ok, ale tak jak pisał Paweł coś bym jeszcze z kolorem zrobił :)

harb
01-10-2010, 17:53

zgadzam się szczególnie zielenie są elektryczne, ale i ten "błękit" nieba też bardzo nienaturalny - natomiast na duzy plus jest sam kadr :)

Pablo 77
01-10-2010, 19:35
Kadrowo bardzo przyjemne,ale jeszcze obróbka Cie gryzie.
Wszystko z czasem przyjdzie:)

ostrytux
01-10-2010, 21:55
Moim zdaniem jest krok do przodu, tak trzymać :)

ART69
01-10-2010, 23:02
Moim zdaniem jest krok do przodu, tak trzymać :)

Z tym się zgodzę :-)