Zobacz pełną wersję : Nikkor 85/1.4D ostrzysz czy kpisz ?
Właściwie to od momentu kupna nówki takie sytuacji mi się z nim zdarzały - mianowicie - warunki oświetleniowe idealne, obiekt statyczny, ostrzenie na środkowy punkt , tryb AF-S i kupa... nie trafia, ostrość jest sporo przed. Zdjęcie do kosza, postprocess nic tu nie wyciągnie. Zdarza mu się to średnio 2-3 / 10 strzałów, ale najbardziej mnie boli to, że zdarza się to w doskonałych warunkach oświetleniowych. Czy ten typ tak ma ? Czy wizyta w serwisie przyniosłaby poprawę ? Czy w ogóle ktoś kiedyś podobnego u siebie stwierdził ?
Mam dla porównania 35/1.8G 50/1.4G - obie bez zarzutu trafiają, czy to po prostu kwestia braku silnika ? Jakoś wierzyć mi się nie chce, nie będę leciał przecież od razu po 85/1.4G... Zasugerujcie coś...
Mam podobnie. Ja jednak upatruję winy w sobie, obiekt statyczny ale nie można wykluczyć lekkiego poruszenia aparatem w trakcie robienia zdjęcia. Na f1.4 głębia jest tak mała, że nie trudno nie trafić. Myślę, że zdarza mi się to też 2-3 / 10 razy. Moje szkiełko jest po serwisie w Berlinie gdzie przeszło gruntowny przegląd więc chyba jest ok. Dodam, że jak już trafi to na 1.4 jest cholernie ostro :)
wykluczam poruszenie, ta nieostrość ma zupełnie inny charakter - ostrzy przed... po prostu AF myli się... potwierdzam, na f1.4 (jak trafi) jest ostro, bez zarzutu
Toma nie jesteś sam u mnie też ostrośc jest przed obiektem , nie mówiąc o dalszych odległościach , tylko ja mam d90 i nie mam mikro regulacji Ty możesz ze swoim body powalczyc ... Również potwierdzam , że jak trafi to jest ooostro :]
Toma nie jesteś sam u mnie też ostrośc jest przed obiektem , nie mówiąc o dalszych odległościach , tylko ja mam d90 i nie mam mikro regulacji Ty możesz ze swoim body powalczyc ... Również potwierdzam , że jak trafi to jest ooostro :]
taaaa, tylko że wtedy permanentnie rozreguluję - będę mieć proporcje 7/10 nietrafionych :)
problem chyba leży w czymś innym...
kupujcie dalej drogie szkła..... ;)
Ja jednak wychodzę z założenia, że szkło jest wymagające a ja nie tak bardzo doświadczony więc błędu własnego nie wykluczam. Może wypowiedzą się jeszcze osoby które mają dłużej to szkiełko i pracują na nim od lat.
mibartek
29-09-2010, 22:58
wykluczam poruszenie, ta nieostrość ma zupełnie inny charakter - ostrzy przed... po prostu AF myli się... potwierdzam, na f1.4 (jak trafi) jest ostro, bez zarzutu
koledze chyba nie chodziło o "poruszone" zdjęcie tylko o taką sytuację :
- ustawiasz ostrość i załóżmy jest to odległość 2metrów
- na pełnej klatce odpowiada to głębi równej 4cm (2cm przed i 2cm za obiektem)
- jako że nie jesteś z kamienia to w ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki możliwe, że lekko przechyliłeś się o 3cm do tyłu (to naprawdę minimalny ruch)
- ostrość w tym momencie jest 3cm przed fotografowanym obiektem a głębia 2cm w jedną i drugą stronę nie łapie już tego miejsca które "naprawdę" miało być ostre.
mibartek, wiem o co chodzi, ale musiałbym w takim razie bujać się o 10cm, żeby taki efekt (taka duża nieostrość) wystąpił, poza tym, jak kilka razy prefocusuję to czasem łapie normalnie, a czasem nie... kur*ca mnie strzela...
właśnie to miałem na myśli ;)
mibartek
29-09-2010, 23:02
mibartek, wiem o co chodzi, ale musiałbym w takim razie bujać się o 10cm, żeby taki efekt (taka duża nieostrość) wystąpił, poza tym, jak kilka razy prefocusuję to czasem łapie normalnie, a czasem nie... kur*ca mnie strzela...
no ja mam tak z 35/1.8 i już nauczyłem się z tym żyć. 2 wizyty w serwisie na postępu i dalej to samo.
coś legendarny AF z Nikona okazuje się nie być taki wspaniały ;-)
Ja również nie wykluczam swoich błędów tylko dziwne , że ostrośc jest często przed obiektem , a nie za ?
Ten typ tak ma. To samo mam z 28/1.4, troche mniej przeszkadza, bo GO wieksza, ale tez wystepuje.
Pomaga czesto zmiana ostrosci na inny plan, na przyklad jakies drzewa w oddali i z powrotem na obiekt. Taka technika zmniejszyla mi ilosc nietrafionych do ~1/10, ale nie wyeliminowala zupelnie.
Ciekaw jestem czy w nowym 85/1.4G jest tak samo.
bialogardzianin
30-09-2010, 08:59
...Moje szkiełko jest po serwisie w Berlinie gdzie przeszło gruntowny przegląd więc chyba jest ok...
Wygląda na to, że też tak mi się zdarza, ale statystyki nie prowadziłem, praktycznie nie robię zdjęć na 1,4, a jak już to portret samej twarzy no i powtarzam dla pewności 3-4 razy ujęcie z przeostrzeniem. Mam pytania do niemieckiego serwisu:
1) szkiełko przeszło przegląd i coś z nim zrobili czy nic bo stwierdzili, że wszystko OK?
2) wysyłałeś czy stawiłeś się osobiście, przegląd na poczekaniu?
Bardzo proszę o opis procedury serwisowej, choćby na PW
Próbowałeś robić na AF-C, mam 85/1.8 i nauczyłem się go trochę by przy zmianie kadru nie łapać ostrości kilka razy. Niestety te obiektywy w przeciwieństwie do AF-S nie doostrzają tych minimalnych ruchów przy przekadrowaniu.
pzdr
w sumie statycznych na AF-C nie robiłem... dziwnie trochę, ale kto wie, może to jest rozwiązanie, potestuję
celnosc sigm bardzo sie poprawia na af-c, moze i Twojej 85tce pomoze ;)
Mam pytania do niemieckiego serwisu:
1) szkiełko przeszło przegląd i coś z nim zrobili czy nic bo stwierdzili, że wszystko OK?
2) wysyłałeś czy stawiłeś się osobiście, przegląd na poczekaniu?
Stawiłem się osobiście. Procedura jest taka, że oddając szkło płacisz za wycenę ewentualnej naprawy 15EUR, czekasz 1-2 dni na kosztorys który dostajesz mailem. Potwierdzasz chęć naprawy i czekasz. W moim przypadku parę dni. 15EUR wliczają w koszt naprawy. Ja oddałem obiektyw bo drażniły mnie lekkie luzy które skutecznie w serwisie zredukowano prawie do zera, jednocześnie przeczyścili i wyjustowali szkło. Ogólnie jestem mega zadowolony. Serwis na poziomie, miła obsługa.
mam wrazenie ze ten typ tak ma
jesli chcesz mozesz wpasc i porownac do mojego 85/1.4
też czasem mam nieostro, ale w moim przypadku najczęściej jest to wina ruchu całego ciała w przód/tył
Jak ostrosc jest przed obiektem, to tylko korekta AF w korpusie - do tego to sluzy.
dzięki, ale przeczytaj dokładnie wątek :)
faktycznie, porobiłem testy z AF-C - jest lepiej, ale i tak trzeba go traktować z pewną dozą ostrożności, np. podczas mocno dynamicznego reportażu nie zakładam go w ogóle, chyba że mam czas na powtórzenie i powtórzenie...
"taaaa, tylko że wtedy permanentnie rozreguluję" - do tego Twojego stwierdzenia odnosil sie moj post.To troche tak, jak zostawiac ustawienia fabryczne w puszce bo mozna cos "rozregulowac".Jesli piszesz, ze ostrzy przed, to jedynym "domowym" sposobem jest uzycie korekty AF.
"taaaa, tylko że wtedy permanentnie rozreguluję" - do tego Twojego stwierdzenia odnosil sie moj post.To troche tak, jak zostawiac ustawienia fabryczne w puszce bo mozna cos "rozregulowac".Jesli piszesz, ze ostrzy przed, to jedynym "domowym" sposobem jest uzycie korekty AF.
Właśnie dlatego napisałem , że kolega może powalczyc u siebie w body z korektą , ale taaak to zaakcentował , że nie chciałem się mądrzyc bo takiej opcji nie mam i do końca nie wiem jak to działa .. Ja przez ten FF jak najszybciej dążę do zmiany na FX bo szkło jest dla mnie świetne ..
mibartek
04-10-2010, 21:03
no ale jak kolega w pierwszym poście pisze, że ma FF na 2-3/10 strzałów to jak zrobi korektę w body to będzie miał dobre 2-3/10 strzałów, a reszta BF :mrgreen:
Fakt , czytanie ze zrozumieniem się kłania :] u mnie na dalekich odległościach praktycznie 9/10 to jest FF
No przyznac musze ze skrucha, ze ten "drobny" aspekcik umknal mojej uwadze.Pokornie prosze o wybaczenie.
Michał Fąfrowicz
10-10-2010, 08:30
Kupiłem parę dni temu 85 1.4 i powiem Wam, że zakochałem się.. :)
Nie mam ani FF ani BF, a na 1.4 jest tak ostre, że idzie popuścić z radości.
Co do trafności - przy świetle 1.4 trzeba się liczyć ze spektakularnie małą głębią ostrości, gdzie centymetr w przód lub tył niszczy całą zabawę. Trzeba się nauczyć szybko naciskać spust migawki zaraz po złapaniu ostrości i tyle ;)
Szakall1
10-10-2010, 19:53
Trzeba się nauczyć szybko naciskać spust migawki zaraz po złapaniu ostrości i tyle ;)
Potwierdzam, gdy za długo się czeka po złapaniu ostrości, wtedy jest poruszone... Ale gdy tylko łapiesz ostrość i wciskać spust do końca jest ostre jak brzytwa.
Po testach BF/FF wychodziło mi ze mam FF, a gdy robię zdjęcia w plenerze nie mam, czego się czepić.
Panowie, z całym szacunkiem, gdy obiekt jest oddalony o te 4m, wcale ruch o 1-2-3cm nie musi oznaczać utraty ostrości (głębia przy f1.4 min. 18cm), więc wasza sugestia na temat nadmiernej ruchliwości fotografującego tu się nie sprawdza :) To jest po prostu przypadłość tego modelu...
bialogardzianin
11-10-2010, 10:32
Panowie, z całym szacunkiem, gdy obiekt jest oddalony o te 4m, wcale ruch o 1-2-3cm nie musi oznaczać utraty ostrości (głębia przy f1.4 min. 18cm), więc wasza sugestia na temat nadmiernej ruchliwości fotografującego tu się nie sprawdza :) To jest po prostu przypadłość tego modelu...
Z całym szacunkiem, a robi się zdjęcia z 4 m na f/1,4? ;)
A nie?
Michał Fąfrowicz
11-10-2010, 10:46
To oczywiste. Moja wypowiedź tyczyła się poruszania się przód-tył w przypadku zdjęć portretowych.
Myślałem, że wszyscy to wiedzą ;)
Jeśli to żart to Ci się udał :) Nabrałeś wszystkich hehe :>
bialogardzianin
11-10-2010, 10:52
Bardzo proszę o wklejkę portretu wykonanego osiemdziesiątką piątką z odległości ok. 4 m na f/1,4. Toma, wybacz za OT. ;)
Michał Fąfrowicz
11-10-2010, 11:05
A kto mówił o portrecie?
Ja widzę takie zastosowanie - duży kościół, średnio jasny - zdjęcie czwórki rodziców siedzących w pierwszym rzędzie - f/1.4, odległość 4m, a może więcej..
Można? Można ;)
bialogardzianin
11-10-2010, 11:16
A kto mówił o portrecie?
Ja widzę takie zastosowanie - duży kościół, średnio jasny - zdjęcie czwórki rodziców siedzących w pierwszym rzędzie - f/1.4, odległość 4m, a może więcej..
Można? Można ;)
No można, można, choć ja nie robię na tej przesłonie takich zdjęć, co najwyżej portrety popiersia. Z chęcią Michale założyłbym Twój nowo kupiony obiektyw (D), żeby porównać.
Michał Fąfrowicz
11-10-2010, 11:30
Wcześniej pracowałem na 85 1.8 i widzę przepaść między 1.8 a 1.4. Może mam dobry egzemplarz 85tki, może nie - nie wiem :)
W tą sobotę będę miał wesele to na pewno postrzelam na 1.4 z daleka, więc zobaczymy jak wyjdą statystyki - ostre/nie ostre :)
Michał, w czym widzisz tą różnicę?
Sprzedałem właśnie 85 1.8...
Michał Fąfrowicz
11-10-2010, 12:12
Ho.. plastyka, bokeh, ostrość... Dla mnie ostrość przede wszystkim.
Moja 85/1.4 na f/1.4 jest ostrzejsza niż poprzednia 85/1.8 na f/2.2 - SERIO.
Po pracy wrzucę jakieś sample na cropie 100%.
Na DX, czemu nie :D
pozdr
Na DX, czemu nie :D
pozdr
Na FX już nie? Dlaczego?
Eetam nie - można i na 35mm jak ktoś lubi, kwestia gustu jaki wąski/szeroki portret preferujemy.
pozdr
andrzej_suse10
11-10-2010, 22:15
a ja im dalej tym bardziej otwieram w przypadku portretu. Z bliska przymykam, bo nie lubię jednego oka ostrego a drugiego już nie. Z daleka, przy całej postaci, praktycznie tylko f/1.4 .
Dzisiaj sprawdziłem swoją 85tke na innym body "D80" i już wiem gdzie leży problem w nieostrych zdjęciach, problemem jest moje body . Na D80 na 10 zdjęc 9 trafionych , na moim body dzisiaj na 63 zdjęcia 4 trafione :/ trochę jestem podłamany , czy serwis coś z tym zrobi ? Jeśli nie to mam nadzieje , że namówię drugą połówkę na D700
Bardzo proszę o wklejkę portretu wykonanego osiemdziesiątką piątką z odległości ok. 4 m na f/1,4. Toma, wybacz za OT. ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/14432/1jpgmale2.jpg)
Coś pomiędzy 3-4m. Szukać więcej?
Też nie rozumiem co jest dziwnego w robieniu z dalszej odległości na 1.4 :roll:
Ja niestety mam podobny problem z moja 85tka. Nie sadze zeby to byla wina szkla - w koncu ostrzy w czesci przypadkow dobrze. Lesiu moze miec racje ze to moze byc kwestia tego jak korpus interpretuje to co wchodzi przez szklo.
czaszi ja jestem na 100% pewny , że to wina korpusu . Szkło sprawdzone na innym body i tam jest pięknie ...
wątek upadł, ja sprzedałem 85/1.4D, kupiłem 85/1.8D i jestem przeszczęśliwy :D
mogłeś kupić inną sztukę 1,4
nawet nie zakładałem takiej możliwości... do moich zastosowań - nie warto przepłacać
no ale jak kolega w pierwszym poście pisze, że ma FF na 2-3/10 strzałów to jak zrobi korektę w body to będzie miał dobre 2-3/10 strzałów, a reszta BF :mrgreen:
Sorki ale się z tym nie zgadzam...
Miałem podobny problem z 35 1.8 i D90
o dziwo testy na bateryjkach wychodziły w miarę, ale robiąc zdjęcia tragedia, ostrość w tło leciała...
przy okazji serwisu wysłałem 35 i body -> sam chciałem żeby sprawdzili AF i tu i tu... jednak myślałem że się dowiem gdzie jest problem, bo z innymi obiektywami to nie występowało. Powiedzieli mi że grzebali i tu i tu...
I o dziwo cała szklarnia sprawuje się super...
Więc jeśli masz FF to może się okazać że minimalna zmiana ustawień sprawi że jednak będzie te 99/100 dobrze z ostrością...
korekty nic nie dały, ten typ tak ma