Zobacz pełną wersję : jaki monitor za 10 tysiecy ?
postanowilem zmienic tego zloma hp dreamcolor, takze dlatego ze monitor po kilku miesiacach uzytkowania stal sie bardzo glosny. wiatrak zamontowany gdszies z tylu w obudowie jest tak glosny ze po godzinie pracy, az czlowieka korci zeby ten zlom monitor wyrzucic przez okno. jak by teog bylo malo, mialem ustawiona jasnosc na 40cd, pokusilem sie na updejtowanie firmaware i firma HP wprowdzila takie "ulepszenia" ze teraz jasnosc da sie ustawic ale od 50cd.
a tak zachwalali ten monitor, cuda nie widy. a wyszlo wielkie zlomowisko.
w zwiazku z tym, mam takie pytanie. ktory monitor warto kupic, eizo cg czy nec spectra view reference ?
gdzies czytalem ze nec w wersji reference ma gwarancje na 0 pixeli czy nawet 0 pol pixela. wiec to jest fajne.
ale drugi problem, to w ktorym sklepie kupic ?
wiadomo , wszystkie masowki w centrach handlowych odpadaja. moze znacie jakis renomowany sklep internetowy, ktory nie wcisnie bubbla, mimo iz to by byl eizo cg czy reference.
ja mam eizo cg i nie narzekam. oczywiscie zadnych bad pikseli nie ma. jesli chcesz kupowac w sklepie internetowym to kup w UK. zaplacisz duuuzo mniej niz w Polsce. ja tak zrobilem i monitor kosztujacy w Polsce 6900zl w najtanszym sklepie kupilem za granica za 4000zl.
Weź NEC-a PA, nie ma obecnie nic lepszego. W razie czego mam dobre układy w krakowskich sklepach i mogę sprawdzić panelik przed wysyłką, przekalibrować, certyfikować U-DACT i przesłać wyniki mailem (w przypadku Reference'a wraz z certyfikatem fabrycznym). Wersje Reference faktycznie mają 6 miesięcy, jest to informacja bezpośrednio od managera serii Spectraview Reference.
HYPER, w ktorym sklepie kupiles ten eizo cg (jaki model) bo roznica 3 tysiace pomiedzy cena w polsce a w UK jest bardzo korzystna. tylko tutaj musi byc jakis kruczek, albo monitor uzywak a sprzedany jako nowy.
czornyj, ale tych PA to sa chyba 3 rodzaje, zwykle PA, PA sectraview i high endowy PA spectra view reference.
Są NEC PA i PA Spectraview Reference, tertium non datur.
Seria Spectraview Reference różni się od zwykłej PA tym, że jest sprawdzana, ma odblokowaną możliwość sprzętowej kalibracji za pomocą oprogramowania Spectraview Display załączonego do monitora (zwykłe PA da się sprzętowo skalibrować amerykańskim Spectraview II), naklejone naklejki, dołożony kaptur, zestaw czyszczący, certyfikat równomierności, rzeczona licencja na oprogramowanie Spectraview Display, oraz efektowne pudełko. Acha - no i gwarancja pół roku na badpixele.
L0st polecam ten sklep w UK http://nativedigital.co.uk/shop/ ceny dużo tańsze i żadne tam używane monitory wszystko nówka ...
nie ma zadnego kruczka. monitor nowka, pelna gwarancja 5 lat. kupilem w sklepie calumetphoto.co.uk
wlasnie spojrzalem na fakture i na zlotowki zaplacilem za CG241W razem z wysylka 3919zł. pokaz mi sklep w Polsce, ktory sprzeda ten monitor chocby 5 tys zl... nie znajdziesz. niestety to polskie realia. teraz przymierzam sie do zakupu Epsona 3880 i najtaniej w Polsce jest za 5300zl a w stanach kosztuje 820$, czyli 2500zł !!! ten sam produkt, ta sama jakosc. jednym slowem jak najdalej od polskich sklepow.
raptor88
29-09-2010, 23:33
:D
Zaraz wpadnie Tom01 i Wam puści zj....kę że tu tak grzeszycie. ;)
Za 10k zł to możesz pokusić się nawet o 30", pewnie Nec 301PA będzie do takiej ceny do kupienia.
Zaraz wpadnie Tom01 i Wam puści zj....kę że tu tak grzeszycie. ;)
:)
Do 10 tys zł jest do wyboru:
NEC SV PA271W
NEC SV 3090
EIZO CG245W (z wbudowanym kalibratorem)
EIZO CG243W
Wszystkie to półka high-end. Co do pikseli na żadnym nie ma prawa się uchować, choć serwis EIZO w przypadku pojawienia się wymienia na pewno, w przypadku NEC tylko słyszałem deklaracje. Problem z NEC'ami jest wciąż taki, że dystrybucja się ich boi jak ognia a NEC mało robi żeby przekonać ludzi do produktu. Z małej ilości towaru na rynku wypływają wszelkie ograniczenia jakie mogą dotyczyć rzadkiego towaru. Nie wiem czy w ostatnim roku sprzedaż NEC SV w całej Polsce przekroczyła 100 szt. Chyba nie. EIZO CG natomiast tyle goni pojedynczy partner a jest liczących się w kraju około 20. W magazynach Alstora nawet najdroższe modele są na półce, więc w razie problemu wszystko jest od reki. To są argumenty nie do przecenienia.
Inne argumenty:
- CG obsługuje tani spektrofotometr ColorMunki, SV nie.
- CG jest Made in Japan, SV China.
- CG ma 5 lat gwarancji, SV 3 lub 4 zależnie od rynku i modelu.
- EIZO robi TYLKO monitory więc na lipę pozwolić sobie nie może. NEC to potężna firma na której niewypał w jakiejś linii modelowej nie robi wrażenia, rentowność podciągnie częściami do satelitów wojskowych.
- EIZO ma pełny serwis w Polsce, NEC część w Polsce ale trudne przypadki muszą jechać do Niemiec.
Nie chcę broń Boże odstręczać od NEC'a, ale też nie powinno się stawiać NEC'om pomników za życia.
PS1. Słowo odnośnie cen. W PL są najdroższe EIZO i NEC'e w UE, ale za to z najlepszymi warunkami gwarancji i znacznie lepszą powtarzalnością. Śledzę od lat ten rynek i wysyp nierównych i z wadami zaczął się jak kilku handlarzy wyniuchało interes i zaczęło głównie EIZO ściągać z wielkich sieci detalicznych w Niemczech lub UK.
PS2. Co do cen w USA, proszę dołożyć transport, cło i podatki. Cena zrobi się razy dwa. Nie dystrybucja ponosi w tym winę ale nasze państwo które doi nas ile wlezie.
nie ma zadnego kruczka. monitor nowka, pelna gwarancja 5 lat. kupilem w sklepie calumetphoto.co.uk wlasnie spojrzalem na fakture i na zlotowki zaplacilem za CG241W razem z wysylka 3919zł. .
Proszę nie naciągać rzeczywistości. W podanym sklepie CG241W - 1,028.13GBP co daje 4750 zł plus dla normalnych śmiertelników VAT co daje 5795 zł. Bez transportu. Ponadto, oby się Pan nie musiał przekonywać co do różnic w jakości i gwarancji. Pisałem jakiś czas temu o przypadku który można przytaczać jako przestrogę. Mój klient, z racji tego że nie mogłem zaoferować mu konkurencyjnej ceny nabył EIZO za bagatela wówczas 18 tys zł w UK. Po półtorej roku padła matryca a serwis stwierdził upłynięcie gwarancji z powodu intensywnego użytkowania. Dwa tygodnie przepychania się i tyle tego. Polski serwis EIZO pomimo że nie musiał, zadeklarował, że mógłby wymienić to gwarancyjnie, ale monitor nie miał wykupionej odpowiedniej gwarancji u producenta. Summa summarum dostarczyłem użytkownikowi taki sam, tylko "polski" z pełną gwarancją a poprzedni może robić za dekorację. Inny przypadek to CG który przy kalibracji wpisywał sobie bzdury w LUT. Interwencja i okazało się co prawda trochę lepiej, ale serwis w Czechach stwierdził że zabierze monitor na miesiąc może dłużej. Domyślam się żeby wysłać do Japonii. Do dziś użytkownik pracuje na niepełnosprawnym bo nie może pozbawić się narzędzia pracy a zastępczego oczywiście nie dostanie. Takich "kwiatków" mam w zanadrzu dużo.
- CG obsługuje tani spektrofotometr ColorMunki, SV nie.
Obsługuje, obsługuje. Nowy Spectraview Profiler/basICColor Display ma już wsparcie dla CM.
W przygotowaniu są też nowe wersje z możliwością kalibracji gamutu z pełnym wykorzystaniem potencjału 3D LUT - mimo pełnego zaangażowania, nie zawracaniu sobie głowy sputnikami, japońskiej siły roboczej i kluczowości biznesu wyświetlaczy - w EIZO dlaczegoś jeszcze na to nie wpadli.
Obsługuje, obsługuje. Nowy Spectraview Profiler/basICColor Display ma już wsparcie dla CM.
A to nie wiedziałem.
W przygotowaniu są też nowe wersje z możliwością kalibracji gamutu z pełnym wykorzystaniem potencjału 3D LUT - (...) - w EIZO dlaczegoś jeszcze na to nie wpadli.
Wpadli, wpadli i to jakiś czas temu, choć ja to widzę już bardziej jako marketing a nie rzeczywistą korzyść. Symulacją zajmuje się aplikacja graficzna, która ma o niebo lepszą elastyczność. Symulacja w monitorze zdejmuje tylko ograniczenie interfejsu video, ale po pierwsze 10-bitowe są już na horyzoncie a po drugie różnica zaczyna trącić voodoo. ;)
@Tom01, tak tez myslalem ze niektore polskie sklepy moga robic taki interes ze sprowadzaja sobie te "tansze" Eizo czy Nec z UK a w Polsce sprzedaja juz po "polskiej" cenie. wiec moglbys podac linki do sklepow ktore tak nie oszukuja, czy moze dac sobie spokoj z tym i kupic monitor bezposrednio u alstor'a ?
wiadomo ze teraz kazdy chce zarobic, a ogolnie w biznesie jest tak ze sie kupuje taniej a sprzedaje drozej, co w skrocie oznacza oszukiwanie klientow i tyle. moge dodatkowo powiedziec, ze tego zloma hp dreamcolor kupilem tez w takim jednym sklepie, i w zasadzie to moglem do od razu zwrocic za niezgodnosc towaru z umowa, brakowalo kabla zasilajacego. jednak tego nie zrobilem. minal okres 10 dni, i jakos wtedy zadzwonilem do tego sklepu z zapytaniem czy by mogli dolsac mi ten oryginalny kabel zasilajacy od hp (dzwonilem tylko sie zapytac o ten kabel zasilajacy a nie ze chce zwracac monitor). jednak od razu zostalem potraktowany jako oszust. heh tak w polsce w dobie internetu tak sie dba o klienta.
moglem po tym fakcie odpowiednio zareklamowac ten skep na wykopie, ale ze wtedy jeszcze kupilem w innym sklepie dysk ssd za 2 tysiace, ktory padl po 20 dniach a razem z nim cala miesiaczna praca, wiec akurat wtedy to sie cieszylem ze ten monitor tez nie padl.
dlatego,powinnismy tutaj na profesjonalnym forum zrobic liste polecanych sklepow.
a co do Nec vs Eizo. to ktos tutaj napisal ze na jakiejs prezentacji Eizo, dla porownania mieli tam tez monitory Nec i te Nec'i byly lepsze. chyba to byly Nec spectra view i eizo cg. ale jako ze to byla prezentacja pod patronatem eizo to nec'i zostaly wylaczone, zeby za bardzo nie macic w glowach potencjalnym klientom
osobiscie to bym wolal zeby eizo czy tez nec w koncu wypuscili monitory oled.
osobiscie to bym wolal zeby eizo czy tez nec w koncu wypuscili monitory oled.Najpierw, to niech zrobia w koncu prawdziwie geste matryce. ;)
Najpierw, to niech zrobia w koncu prawdziwie geste matryce. ;)
Twój FD Trinitron 19,8" ma plamsko 0,22mm, tymczasem PA271W - 0,225mm. Więc różnica jakby do pominięcia ;)
Najpierw, to niech zrobia w koncu prawdziwie geste matryce. ;)Najpierw to niech EIZO w serii S przywróci to co było tak z ~6 lat temu ... czyli 14 bitowe przetwarzanie wewn. jak w modelu EIZO L887.
Twój FD Trinitron 19,8" ma plamsko 0,22mm, tymczasem PA271W - 0,225mm. Więc różnica jakby do pominięcia ;)Ale wiesz, ze ja nie pracuje w natywnej rozdzielczosci... ;)
Gdyby jakis LCDek dal mi taka gestosc jak Trinitron przy 1792x1344 i nie kosztowal jak nowy samochod, to bym bral od reki.
Twój FD Trinitron 19,8" ma plamsko 0,22mm, tymczasem PA271W - 0,225mm. Więc różnica jakby do pominięcia ;)To jeden z powodów dla których mam ochotę zmienić monitor ... 0,282 w moim przypadku to trochę za dużo. Ale wolałbym jakieś 22" z 1920x1200 i takimi możliwościami jak np. NEC PA241W . 27" już jest dosyć drogie ... choć piksel 0,225 fajna rzecz.
Ale wiesz, ze ja nie pracuje w natywnej rozdzielczosci... ;)
:shock:
Najpierw to niech EIZO w serii S przywróci to co było tak z ~6 lat temu ... czyli 14 bitowe przetwarzanie wewn. jak w modelu EIZO L887.
Nie róbmy sobie jaj - L887 to był koszmarnie drogi monitor na obłędnej matrycy Sharp ASV - jak pierwszy raz zobaczyłem tego skubańca, to trochę zsharpał mi nerwy - siedziałem i pół godziny zachodziłem w głowę: "co to qva jest - ni to VA, ni to IPS"...
Nie róbmy sobie jaj - L887 to był koszmarnie drogi monitor na obłędnej matrycy Sharp ASV - jak pierwszy raz zobaczyłem tego skubańca, to trochę zsharpał mi nerwy - siedziałem i pół godziny zachodziłem w głowę: "co to qva jest - ni to VA, ni to IPS"...Czy ja wiem czy taki koszmarnie drogi. Mąż kuzynki kupił za ~900€ z tego co pamiętam. ... a mamy w końcu jakiś postęp więc po tych dajmy na to 5 latach te 14 bit powinno w "S" już być.
Ale wiesz, ze ja nie pracuje w natywnej rozdzielczosci... ;)
Gdyby jakis LCDek dal mi taka gestosc jak Trinitron przy 1792x1344 i nie kosztowal jak nowy samochod, to bym bral od reki.
To jest mniej-więcej faktyczna, natywna rozdzielczość twojego kinola - FD Trinitron ma plamkę 0,22 i aktywny obszar roboczy ok. 403,8x302,2mm co daje rozdziałkę ok. 1831x1373px.
Tymczasem PA271W ma powierzchnię roboczą 597x336mm przy rozdzielczość 2560x1440px, czyli pod względem rozdzielczości powinien być łudząco podobny do twoich CRT-ków.
Czy ja wiem czy taki koszmarnie drogi. Mąż kuzynki kupił za ~900€ z tego co pamiętam. ... a mamy w końcu jakiś postęp więc po tych dajmy na to 5 latach te 14 bit powinno w "S" już być.
W PL w czasach swej świetności kosztował ok. 10 patoli.
W US można było ostatnio kupić 2180WG za 1300$, co nie zmienia faktu, że początkowo kosztował 5x tyle, a i tak pewnie dokładali do jego produkcji.
To jest mniej-więcej faktyczna, natywna rozdzielczość twojego kinola - FD Trinitron ma plamkę 0,22 i aktywny obszar roboczy ok. 403,8x302,2mm co to daje rozdziałkę ok. 1831x1373px.A gdzie tam... Natywna jest 1280x1024.
A gdzie tam... Natywna jest 1280x1024.
Rekomendowana, nie natywna (o ile wogóle można mówić o natywnej rozdzielczości w przypadku kinoli).
A gdzie tam... Natywna jest 1280x1024.
Szerokość kineskopu : szerokość "triody" luminoforu ?
ps. Pewnie lubisz duże elementy. Ja tam też lubię duże literki i skalowanie u mnie się dobrze sprawdza ... tak więc radzę natywną + powiększenie przy cyfrowym połączeniu i włączonym cleartype.
Rekomendowana, nie natywnaOkreslenia "natywna" i "rekomendowana" -- sa zamiennie (albo i rownowaznie) uzywane w materialach producenta.
Okreslenia "natywna" i "rekomendowana" -- sa zamiennie (albo i rownowaznie) uzywane w materialach producenta.
Oni rekomendowali takie rozdzielczości, przy których najmniej mrygał i wolniej się zużywał.
Proszę nie naciągać rzeczywistości. W podanym sklepie CG241W - 1,028.13GBP co daje 4750 zł plus dla normalnych śmiertelników VAT co daje 5795 zł.
napisalem, ze taka kwote mam na fakturze. monitor kupowalem w grudniu, czyli 9 miesiecy temu. moze teraz jest inny kurs funta, ale ja wlasnie zaplacilem taka kwote. nie widze tez powodow dla ktorych mialbym miec jakies obawy odnoscie gwarancji. kupilem w renomowanym sklepie a nie w hipermarkecie i o serwis sie nie boje.
nawet w tej chwili cena na stronie to jest 4700zl i jest to juz cena z VAT !
W UK EIZO są tańsze, NEC są w tej samej, lub nawet wyższej cenie. Jak ktoś się boi badpikseli, to opcji importu nie polecam - szansa jest minimalna, ale widziałem już CG222W z przepięknym hotem bezecnie świecącym na samym środku ekranu, więc zdarza się w najlepszej rodzinie.
raptor88
30-09-2010, 10:48
W związku z takim zachwalaniem kwestii gwarancyjnych Eizo mam pytanie dlaczego tak mozolnie idzie rozstrzygnięcie tej sprawy (http://mva.pl/viewtopic.php?f=33&t=52)?
Jak na to, że polska gwarancja Eizo jest taka "superowa", to słabiutko idzie uzyskanie konkretnych informacji, a o samą ewentualną realizację gwarancji to zaczynam się bać. I mowa tutaj jest o najwyższym modelu Eizo, CG.
@Tom01, tak tez myslalem ze niektore polskie sklepy moga robic taki interes ze sprowadzaja sobie te "tansze" Eizo czy Nec z UK a w Polsce sprzedaja juz po "polskiej" cenie. wiec moglbys podac linki do sklepow ktore tak nie oszukuja, czy moze dac sobie spokoj z tym i kupic monitor bezposrednio u alstor'a ?
Alstor publikuje listy autoryzowanych partnerów. Podzielone jest to na "Eizo Partner" czyli sklepy które nawet sprzedają jeden monitor na jakiś czas i "EIZO Professional Partner" czyli firmy które są mocno związane z Alstorem i nie opłaca się im robić interesów na boku. Jest jednak jeszcze jeden prosty sposób na odróżnienie z jaiej dystrybucji pochodzi monitor. Jeśli cena różni się lekko 20 kilka procent od publikowanych przez Alstora to jest niemal pewne że nie ma pełnych polskich świadczeń i może się różnić technicznie. Ewentualnie może to być egzemplarz wystawowy, z wadą lub w inny sposób niepełnowartościowy. Na nowych, pełnowartościowych monitorach nie ma narzutów pozwalających na 20% upust, jest to prosta arytmetyka.
(dzwonilem tylko sie zapytac o ten kabel zasilajacy a nie ze chce zwracac monitor). jednak od razu zostalem potraktowany jako oszust. heh tak w polsce w dobie internetu tak sie dba o klienta.
Dostałem niedawno sygnał od jednego z nabywców, że kupił u podobnego kombinatora jak Pan monitor ale zamiast oryginalnych kabli miał włożone chińskie. Normalnie EIZO daje kable Molex lub Mitsubishi które mają większą wartość. Niestety nie dostał właściwych.
a co do Nec vs Eizo. to ktos tutaj napisal ze na jakiejs prezentacji Eizo, dla porownania mieli tam tez monitory Nec i te Nec'i byly lepsze. chyba to byly Nec spectra view i eizo cg. ale jako ze to byla prezentacja pod patronatem eizo to nec'i zostaly wylaczone, zeby za bardzo nie macic w glowach potencjalnym klientom
Jeśli impreza była "eizowa" to NEC'ów na pewno nie było. I vice versa. A jeśli ktoś nawet taki numer zrobił to było to zwyczajnie nieuczciwe posunięcie.
osobiscie to bym wolal zeby eizo czy tez nec w koncu wypuscili monitory oled.
Nie czarujmy się, że firmy które włożyły miliony w produkcję LCD ochoczo włożą następne w nową technologię. Raczej będzie się eksploatować posiadaną do granic możliwości.
PS. Co to znaczy "też"? Monitorów OLED póki co nie ma praktycznie wcale, poza jakimś podglądowym do video produkcji SONY za koszmarne pieniądze.
W związku z takim zachwalaniem kwestii gwarancyjnych Eizo mam pytanie dlaczego tak mozolnie idzie rozstrzygnięcie tej sprawy (http://mva.pl/viewtopic.php?f=33&t=52)?
Sprawa już została dawno wyjaśniona między serwisem a użytkownikiem.
DonAlberto
30-09-2010, 20:24
A ja mam inny problem, mam już monitor tak się składa że to Eizo CG243 i kompletnie nie potrafię go opanować, przede wszystkim nie wiem jak poustawiać aby było dobrze, oczywiście kalibracja sprzętowa Color navigator poszło bez problemu ale tak schody zaczynają się bo ostatnie wszystkie moje zdjęcia są do bani, teraz wszystko widzę i jestem przerażony. No i nie wiem jak ustawić sobie profile bo sięna tym nie znam. W przeglądarcze ACD See mam strasznie czerwone zdjęcia - taka purpura - w Photoshopie zielonkawe. Nie wiem co ustawić z zarządzaniu barwą - zakładam że w windowsie tylko ten profil CH Color Nawigator.
W photoshopie czy ustawić uniwersalne ustawienia koloru czy coś innego i któe opcje będę inne
Przestrzeń robocza to ma być - SRGBI61966-2 czy profil monitora - jak ustawię profil monitora to obraz jest różowy jak w ACDSee
nie używałem do tej pory ADOBE RGB bo wywołuje zdjęcia tylko w minilabach albo na ekran do internetu.
Czy zmieniam jakieś inne opcje - pomóżcie proszę bo lipa całkiem z tymi kolorami/
Najkrótsza instrukcja zarządzania barwą w PS na potrzeby internetu/minilabu:
1. Przestrzeń robocza sRGB.
2. Obróbka wg uznania.
3. Edycja->Konwertuj do profilu [sRGB].
4. Zapisz jako [zaznaczyć osadzony profil sRGB].
5. Używać przeglądarek z modułem CMM (takich które wyswietlają jak PS).
Nie róbmy sobie jaj - L887 to był koszmarnie drogi monitor na obłędnej matrycy Sharp ASV - jak pierwszy raz zobaczyłem tego skubańca, to trochę zsharpał mi nerwy - siedziałem i pół godziny zachodziłem w głowę: "co to qva jest - ni to VA, ni to IPS"...
Sory że nie w temacie, ale na czym polegał obłęd tej matrycy, jeśli można wiedziec? :smile:
Sory że nie w temacie, ale na czym polegał obłęd tej matrycy, jeśli można wiedziec? :smile:
Była bardzo dobra, stanowiła optymalne wypośrodkowanie najlepszych cech PVA i IPS.
Ma dyfuzor ćwierćfalowy, dzięki czemu wykręca wysoki współczynnik kontrastu i uzyskuje niezłą czerń, a przy tym jej charakterystyce kątowej bliżej do IPS niż do xVA. Charakterystyka kątowa nie jest wprawdzie tak dobra jak w IPS, a czerń nie jest tak dobra jak w PVA, ale ogólnie wygląda to zupełnie przyzwoicie, szczególnie jak na taką ramotę.
Była bardzo dobra, stanowiła optymalne wypośrodkowanie najlepszych cech PVA i IPS.
O-to-to!
Dzięki, chciałem potwierdzić swoje własne obserwacje. Co prawda monitor młodość ma już za sobą ale nadal trzyma poziom.
DonAlberto
01-10-2010, 19:36
nadal walczę - powiedzmy że zrobiłem jak sugerował tom1
kolor w photoshopie, View NX i ACR taki sam - czyli okropnie brzydki
Color w Fast Stone - ACDSee PRO 3 - takei bardziej różowo czerwony większy kontrast itp
probuje w ACDsee zmieniać zarządzanie barwami na rożne sposoby i zawsze jest inny niż w PSie - nawet jak wybiore SGRB - tylko tam jest jakiesinny standard.
Ach kurcze ale sobie narobiłem kłopotów - przedtem miałem wszystko dobrze - a ten nowy CG mnie zabija.
Jeśli ACDSee ma opcje zarządzania barwą, proszę wskazać mu profil monitora. Jeśli nie ma, trzeba zmienić na nowszą wersję, podobno któraś ma.
Co do "brzydkiego" koloru, nie wiemy czy monitor jest ustawiony poprawnie a jeśli jest, nie jest on od "ładnego" pokazywania, tylko od tego jak zdjęcie wygląda naprawdę. Nie da się stwierdzić zdalnie czy monitor jest prawidłowo ustawiony. Można próbować cokolwiek wysnuć jeśli pisze Pan czym, jak i w jakich warunkach robił Pan kalibrację.
DonAlberto
04-10-2010, 00:13
Hm, monitor w pokoju o jasnych (bezowych ścianach), kalibrowany poprzez Color Navigator z podłączonym Colorymetrem (Eye One Display 2 - mam 2 sztuki jedna to wersja dostarczana parę lat temu z Ezio do monitora CG) druga to taki sam kolorymetr tylko kupiony oddzielnie. Porównując oryginalnym oprogramowaniem Eye One Match po podłączeniu tych dwóch urządzeń wychodzi na to że wersja dostarczona z Eizo kalibruje inaczej kolor czerwony i niebieski - są to niższe wartości, ale trudno to określić który kolorymetr jest dokładniejszy. Na razie nie mam spektrofotometru. I tak skalibrowany monitor w oświetleniu dziennym, wyświetlany obraz w windowsie jest zbyt zielony - ok już wiem wszystkie szerokogamutowe mogą mieć takie cuda. W PS-ie już poustawiałem co trzeba - obraz wydaje mi się ok. W oprogramowaniu Nikon View Nx też obraz jest identyczny jak w PS-ie, tam jest opcja ustawienia profilu i to jest profil srgb - ale dokładnie też co photoshopie. Natomiast żadna przeglądarka graficzna - nawet ACDsee pro 3 i darmowy Ifran View z modułem CMM nie jest w stanie wyświetlić identycznie obrazu - podpinam profil srgb - to jest trochę inny profil, on nie ma identycznej nazwy co ten w PSie - to chyba jest ten standardowy windowsa i obraz jest przejaskrawiony.
Zakładam, że albo moduły CMM nie działają w tych przeglądarkach albo profil SRBG mam do dupy - jeśli tak to skąd wziąć ten profil srgb co w PSie
kalibrowany (...) Eye One Display 2
No to mamy po temacie. Proszę zastosować przynajmniej ColorMunki Photo i będzie po sprawie.
Proponuję spróbować tego:
http://www.fastpictureviewer.com/
Po zainstalowaniu wejść w menu>opcje>Wyświetlanie, itd.
tutaj zaznaczyć [v]"Włącz wsparcie dla zarządzania kolorami/ profili ICC", [v]"Własny profil monitora" - i wskazać profil utworzony przez ColorNavigatora.
Różnice w kalibracjach wynikają z dwóch przyczyn:
- oprogramowanie ColorNavigator ma zaimplementowane tablice korekcyjne dla widma świetlówek szerokogamutowych monitorów EIZO serii CG, dlatego zawsze będzie kalibrowało trochę inaczej, niż i1match strojony wyłącznie na monitory CRT i LCD podświetlonych zwykłymi świetlówkami normalnogamutowymi
- kolorymetr i1display ce****e się kiepską powtarzalnością, stąd kalibracje wykonane dwoma różnymi sensorami mogą się różnić.