PDA

Zobacz pełną wersję : active d-lighting

shpadel
29-09-2010, 17:00
jak uzwacie tej funkcji. robie zdjecia w nef wiec i tak kontrast ustwiam recznie w komputerze. czy wylaczajac ta opcje gubie szczegoly w cieniach bezpowrotnie ? sa nie do odzyskania przy rozjasnianiu w PS ?

jak wy macie ustawiona ta opcje OFF, AUTO czy umiarkowany ?

velaskez
29-09-2010, 17:42
Off

Kundzior
29-09-2010, 17:44
Wyłączona, po co to w nefie?? Nic nie gubisz, nef to nef. ADL jest postprocesem wykonywanym na NEFie lub JPGu.

Ba na nefach tylko Nikonowskie oprogramowanie widzi ten ADL. Już ACR widzi tylko surówkę, bajecznych funkcji nie odczytuje z NEFa.

mister
29-09-2010, 17:47
jak uzwacie tej funkcji. robie zdjecia w nef wiec i tak kontrast ustwiam recznie w komputerze. czy wylaczajac ta opcje gubie szczegoly w cieniach bezpowrotnie ? sa nie do odzyskania przy rozjasnianiu w PS ?

jak wy macie ustawiona ta opcje OFF, AUTO czy umiarkowany ?

Był już obszerny wątek o ADL - poszukaj i poczytaj.
ADL ma wpływ na ekspozycję, zapobiega przepałom.
Ja osobiście mam ustawiony na umiarkowany, podczas obróbki albo go wyłączam albo nie.
Przy zdjęciach z lampą w pomieszczeniach mam na OFF.

mister
29-09-2010, 17:49
Wyłączona, po co to w nefie?? Nic nie gubisz, nef to nef. ADL jest postprocesem wykonywanym na NEFie lub JPGu.

Ba na nefach tylko Nikonowskie oprogramowanie widzi ten ADL. Już ACR widzi tylko surówkę, bajecznych funkcji nie odczytuje z NEFa.

Pozwolę się nie zgodzić - ADL ma wpływ na ekspozycję (sprawdzone empirycznie) więc działa już w momencie robienia fotki.
Postprocesem jest DL.

Kundzior
29-09-2010, 17:58
no OK na eMce też mi sam zmieni ekspozycję?? PASM nic w w czasach otwarcia migawki i przysłony nie zmienia ADL. W innych trybach może coś tam optymalizować pod ADL. Tyle że inne tryby mnie nie dotyczą.

ADL jest postprocesem. Wykonuje go soft aparatu, NEF po zapuszczeniu w ACR, nie ma ani śladu ADLa.

mister
29-09-2010, 18:44
no OK na eMce też mi sam zmieni ekspozycję?? PASM nic w w czasach otwarcia migawki i przysłony nie zmienia ADL. W innych trybach może coś tam optymalizować pod ADL. Tyle że inne tryby mnie nie dotyczą.

ADL jest postprocesem. Wykonuje go soft aparatu, NEF po zapuszczeniu w ACR, nie ma ani śladu ADLa.

Cytat z instrukcji D90 strona 120:

"Opcja Aktywna funkcja D-Lighting w menu fotografowania powoduje korygowanie ekspozycji przed wykonaniem zdjęcia w celu optymalizacji jego zakresu dynamicznego, podczas gdy opcja D-Lighting w menu retuszu optymalizuje zakres dynamiczny fotografii po ich zarejestrowaniu"

Czyli jest wpływ na ekspozycję co ja jak i co niektórzy użytkownicy zauważyłem.
Wiadomo, że w trybie M to nie zadziała (choć nie próbowalem)
W dużym uproszczeniu ADL powoduje lekkie niedoświetlenie zdjęcia, a później koryguje cienie i światła.

Kundzior
29-09-2010, 18:51
Skoro robi to przed wykonaniem zdjęcia dlaczego efektów działania ADLa nie ma w nefie?? W trybach PAS ekspozycja z włączonym ADLem a wyłączonym jest dokładnie ta sama. Opis przeczy faktom. JPGi są zapisywane z korektą, NEFy to NEFy.\\

Wpływ na ekspozycję właśnie sprawdziłem na sklepowym egzemplarzu. Ten sam kadr z włączoną opcją ADL 1/125, f3.5, z wyłączona to samo. A działanie na nefach widać tylko w NIKONonowskim oprogramowaniu, to świadczy o działaniu po a nie w trakcie czy przed zrobieniem zdjęcia.

Wnioskuję że albo w instrukcji jest babol (błędne przetłumaczenie np.), albo Nkon celowo w balona robi ludzi.

mister
29-09-2010, 19:00
Kolega Jacek jakiś czas temu robił doświadczenia z ADL:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=72096

Bardzo możliwe, że w warunkach w kótrych robiłeś próbę działanie ADL nie będzie miało odbicia w ekspozycji.
Robiłem kiedyś doświadczenia na zewnątrz, fotografując kontrastowe obiekty - z włączonym ADL ekspozycja była średnio -1/3EV

Kundzior
29-09-2010, 19:19
Więc jeśli wpływa na parametry ekspozycji to aparat tego nie pokazuje?? Tak czy siak jest rozjaśnianie czerni/przyciemnienie bieli jest w postprocesie. Zrób sobie RAW+JPG i sam zobaczysz jak otworzysz w innym nie Nikonowskim programie, jpg będziesz ze szczegółami w cieniach na NEFie sam do tych szczegółów się dobić będziesz musiał. Jacka Test pokazuje tylko efekty działania ADLa. ADL operuje bardziej na krzywych niż na parametrach ekspozycji.

Jedyne co mnie zastanawia to możliwość ustawień ADLa w NX tylko przy włączonym ADL w puszce. Hmm... będę miał chwilkę to pokombinuje z tym ADLem, bo w sumie dość ciekawy temat. Z tych takich Know How.