Zobacz pełną wersję : Warto czekać na Nissina Di622 MARK II ?
Witam,
zdjęcia robię od niedawna amatorsko Nikonem D5000 i zamierzam dokupić lampę błyskowa do niego..
w budżecie mam 400/500zł (nie więcej na dzień dzisiejszy).
Po przeczytaniu wielu wypowiedzi już miałem zakupić lampę Nissin Di622, kiedy przeczytałem o premierze nowej wersji Di 622 MARK II?
Zna ktoś datę kiedy ona będzie w sprzedaży i czy warto na nią czekać? Dostałem mejla od jednego sklepu, że może kosztować ok. 100zł drożej (starsza wersja 430zł z przesyłką).
co radzicie?
pozdrawiam!
adolfik9501
29-09-2010, 16:46
Z przeliczenia na złotówki wyszło, że będzie kosztować na początku coś koło 700 PLN (230$). Więc lepiej dołożyć stówę i kupić M48AF1. Jaka będzie faktyczna cena nowości dopiero się okaże.
Di622 coś koło 450 PLN więc decyzja należy do Ciebie.
Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
dzieki za info o MARK II. jednak to nie mój budżet, tak samo jak ten Metz 48
tak jak wcześniej pisałem mogę wydać max. 500 zł.
adolfik9501
29-09-2010, 17:00
dzieki za info o MARK II. jednak to nie mój budżet, tak samo jak ten Metz 48
tak jak wcześniej pisałem mogę wydać max. 500 zł.
Więc z lamp iTTL pozostaje w tej cenie Di622 lub Sunpak PZ42X. Nissin jest ciut tańszy, a do tego ma wbudowaną fotocelę która się może czasem przydać, zaś Sunpak ładny LCD. Obie oferują właściwie to samo.
Ciekawy ten Sunpak, orientujesz się jaki model tej firmy posiada fotocele oraz lcd i jest w niskiej cenie? (zdaje sobie sprawę, że będzie droższy od wyżej wymienionych)
adolfik9501
29-09-2010, 17:14
Ciekawy ten Sunpak, orientujesz się jaki model tej firmy posiada fotocele oraz lcd i jest w niskiej cenie? (zdaje sobie sprawę, że będzie droższy od wyżej wymienionych)
Żaden nie oferuje fotoceli, lecz zawsze można taką dokupić za jakieś 40-50 PLN choćby na Alle, choć do poważniejszych spraw radyjko mimo wszystko lepsze i bardziej niezawodne.
Ok, rozumiem. W takim razie jakie radyjko polecił byś do tego Sunpaka PZ42X ? oczywiście w "przystępnej cenie" ;)
adolfik9501
29-09-2010, 17:49
Generalnie to polecić można RF 602 z jednym odbiornikiem (wyzwalaczem) w kraju coś koło 160 PLN, na eBayu z dwoma odbiornikami. Z tym, że jeśli póki co nie planujesz używać lampy zdalnie tylko na aparacie to nie zawracaj sobie tym głowy.
ok, wielkie dzięki za poradę. Zestaw Sunpak + radyjko byłby ok, ale nie na mój budżet (ok. 490+180). Pewnie na wiosnę lub lato zakupię coś lepszego, a na razie będę korzystał z Nissina, którego właśnie zamówiłem ;)
przespol
25-10-2010, 16:08
Nissin 622 mark II juz dostępny w sklepach. Ktoś już ma i może się podzielić wrażeniami?
No właśnie ... warto dopłacać te 100PLN ?
przem426
05-01-2011, 15:07
tak.
nie.
odpowiedź masz równie precyzyjną co pytanie.
masz jakieś oczekiwania co do lampy czy po prostu chcesz stówkę zaoszczędzić ?
adolfik9501
05-01-2011, 17:06
No właśnie ... warto dopłacać te 100PLN ?
Masz D80 więc będziesz mógł się pobawić z CLS/AWL. Warto :)
@przem426
Hmm ... głównie będę jej używał na body ale chciałbym też móc ja zdalnie odpalać. I jeden i drugi model można ... szkoda mi kasy na lampę Nikona i dlatego zainteresowałem się tą ... za tą kasę i jak na moje potrzeby to nic lepszego nie dostanę. Pytanie tylko czy mam jeszcze tą 100 zaoszczędzić ... ot co :)
@adolfik9501
Thx ... :D
ppablo12345
05-01-2011, 18:45
Witam,
zdjęcia robię od niedawna amatorsko Nikonem D5000 i zamierzam dokupić lampę błyskowa do niego..
w budżecie mam 400/500zł (nie więcej na dzień dzisiejszy).
Po przeczytaniu wielu wypowiedzi już miałem zakupić lampę Nissin Di622, kiedy przeczytałem o premierze nowej wersji Di 622 MARK II?
Zna ktoś datę kiedy ona będzie w sprzedaży i czy warto na nią czekać? Dostałem mejla od jednego sklepu, że może kosztować ok. 100zł drożej (starsza wersja 430zł z przesyłką).
co radzicie?
pozdrawiam!
Nissin Di622 Mark II już jest w Polsce i dostępny na Allegro za kwotę 500 zł. Jestem jego szczęśliwym posiadaczem od tygodnia. Lampa jest godna polecenia, świetnie współpracuje z iTLL, wyeliminowano błędy z poprzedniej wersji - źle mierzący autofocus.
marcinez
05-01-2011, 18:55
(...)chciałbym też móc ja zdalnie odpalać. I jeden i drugi model można ... (...) Pytanie tylko czy mam jeszcze tą 100 zaoszczędzić ... ot co :)
Jeśli nie chcesz AWL to oszczędzaj.
dominicus
14-01-2011, 23:28
ppablo12345 napisz proszę jak lampa sprawdza się w CLS. Chcę kupić kolejna lampę (może nawet dwie), najlepiej w cenie do 500 zeta.
Także jestem zainteresowany odpowiedzia jaka lampke do cls dokupic - tak zeby współgrała z sb900
CLS to super sprawa, nawet jak nie planuje się tego używać, to po zobaczeniu efektów człowiek zmienia zdanie. :) To daje naprawdę spore możliwości modelowania światłem, nawet mając tylko jedną lampkę. To wciąga :)
adolfik9501
15-01-2011, 17:00
Także jestem zainteresowany odpowiedzia jaka lampke do cls dokupic - tak zeby współgrała z sb900
W skrócie wygląda to tak:
W pełni współpracujące:
SB600/700/800/900/R200
M48AF1/M50AF1/M58AF1/2
Prawie w pełni współpracujące: brak zdalnego AutoFP:
Sigmy 5x0 Super/6x0 Super (chyba że w 6x0 poprawili).
Di866Pro.
Ograniczona współpraca:
Di622 II - 1 kanał, 1 grupa, brak AutoFP
M44AF1 Digital - 4 kanały, 1 grupa, brak AutoFP
Przy wyzwalaniu z czasem dłuższym lub równym czasowi synchronizacji migawki z lampą błyskową (zależnie od modelu aparatu 1/200, 1/250) wszystkie lampy będą działać ok (nie potrzeba AutoFP). Pozostaje tylko kwestia grup i kanałów, przy Di622 II i M44AF1D jesteśmy skazania na korzystanie z oryginalnie przypisanych przez producenta. Na co dzień nie jest to żadne utrudnienie.
Bardzo dziekuje za tą informację , w pierwszej kolejnosci zakupie jako drugą lampkę nissina 622 i zaczynam działac.
adolfik9501
15-01-2011, 22:11
Bardzo dziekuje za tą informację , w pierwszej kolejnosci zakupie jako drugą lampkę nissina 622 i zaczynam działac.
W związku z tym (przy założeniu, że Masterem jest lampa w korpusie):
najkrótszy czas otwarcia migawki: 1/200 lub 1/250 (zależnie od korpusu)
Di622 II w Grupie A i na kanale 1
SB900 - grupa A lub B i również na kanale 1 (siłą rzeczy). Jak dasz kanał B to każdą lampę będziesz miał sterowaną osobno.
Miłej zabawy ;)
EDIT: To co napisałem wyżej to ograniczenia w związku z zastosowaniem Di622 II. W razie focenia na raz (każdy ma swój aparat i lampy Di622 II) wspólnie z kolegą/koleżanką będziecie sobie nawzajem wyzwalać Di622 II jako, że nie można zmienić kanału na inny niż 1. I tu pojawia się przewaga M44AF1 Digital.
EDIT2: Przeszperałem instrukcję do M44AF1D a tam informacja, że grupa A i kanały 1-4 są na stałe! Wobec tego nic to nie da, gdyż dwie osoby - każda na swoim kanale - będą wyzwalały lampę... Nici z przewagi ;)
Kupiłem jednak po namysle uzywke SB 800 teraz zabieram sie do czytania ci i jak poustawiac i do dzieła.
Nie wiem czy wystarczy mi sił żeby przeczytac wszystkie watki ,ale nie poddaję sie na starcie.
adolfik9501
16-01-2011, 00:15
Kupiłem jednak po namysle uzywke SB 800 teraz zabieram sie do czytania ci i jak poustawiac i do dzieła.
Nie wiem czy wystarczy mi sił żeby przeczytac wszystkie watki ,ale nie poddaję sie na starcie.
Podstawy do uruchomienia masz tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=QRFNbZ8P3LY&feature=related). Zgrać kanał i grupę i już. Menu aparatu może być trochę inne (rozmieszczenie) ale te dotczące ustawienia lampy jako sterownik będzie takie samo.
dominicus
16-01-2011, 10:55
Wobec powyższego, jeśli ktoś che pracować z CLS, to w pewnym sensie zmuszony jest kupić droższe lampy. Tak czy inaczej muszę wstrzymać się z zakupem kolejnej zabawki. Zastanawiałem się też nad M 44 AF-1, ale adolfik9501 mnie trochę ostudził.
EDIT:
Jest jeszcze jedna opcja. Działać w manualu i jak człowiek nabierze wprawy kupić wyzwalacze radiowe i jakieś tanie lampy.
adolfik9501 dzięki za linka- super :)
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=10031)
adolfik9501
16-01-2011, 17:38
Wobec powyższego, jeśli ktoś che pracować z CLS, to w pewnym sensie zmuszony jest kupić droższe lampy. Tak czy inaczej muszę wstrzymać się z zakupem kolejnej zabawki. Zastanawiałem się też nad M 44 AF-1, ale adolfik9501 mnie trochę ostudził.
EDIT:
Przy tzw. samotnej pracy na danym terenie (bez konkurentów do lampy) to ograniczenie do jednego kanału nie jest przeszkodą. Schody zaczynają się gdy chce się mieć więcej lamp - wówczas trzeba lampy które można przypisać do różnych grup - jak i również gdy będzie się pracowało na dwie osoby i każda z nich będzie miała w swoim arsenale Di622 II/M44AF1D - wówczas będą sobie nawzajem wyzwalać lampy (ten nieszczęsny jeden kanał).
Jest jeszcze jedna opcja. Działać w manualu i jak człowiek nabierze wprawy kupić wyzwalacze radiowe i jakieś tanie lampy.
W CLS/AWL nie ma znaczenia czy działasz w M czy iTTL i tak trza ustawić kanał i grupę. Praca po fotoceli na kilka aparatów również wyzwala lampy za każdym razem jak coś błyśnie.
Na początek, czy do świadomej pracy/zabaw gdy się wie jakie są ograniczenia te dwie lampki są całkiem fajne. Oczywiście zawsze można dołożyć do w pełni dedykowanej lampy (SB600/M48 w górę). W cenie której jeszcze kilka miesięcy temu polecaliśmy Di622 dostajemy Di622 II - poprawiona, z dodatkowymi ficzerami, ot taka promocja ;)
Skoro Di622 MK2 obsługuje jeden kanał, a SB600 obsługuje cztery, to jeśli mamy te dwie lampy, możemy je uruchomić w dwóch różnych grupach (Di622mk2 - pierwsza grupa, SB600 - np.druga grupa)? Jak by to działało w sytuacji, kiedy masterem byłby wbudowany flash aparatu, a jak gdybyśmy masterem zrobili Di622 MK2?
W moim przypadku chodzi o to, by pomiędzy dwoma albo trzema lampami oświetlającymi obiekt (aparat - D90) móc ustawić różną moc błysku - powiedzmy różnica dwa stopnie EV. Chyba że w nikonowskim CLS'ie - przy tanich lampach - można to wykonać w inny sposób.
Skoro Di622 MK2 obsługuje jeden kanał, a SB600 obsługuje cztery, to jeśli mamy te dwie lampy, możemy je uruchomić w dwóch różnych grupach (Di622mk2 - pierwsza grupa, SB600 - np.druga grupa)? Jak by to działało w sytuacji, kiedy masterem byłby wbudowany flash aparatu, a jak gdybyśmy masterem zrobili Di622 MK2?
Podejrzewam, że Di622mk2 nie może być masterem (również Metz/Nikona mają takie ograniczenie w niższych modelach).
Mocą sterować można jeśli rozdasz do innych grup. W manualu jako ułamek mocy wyjściowej, w iTTL jako proporcja do mocy wyjściowej dająca sumaryczne naświetlenie jakie uzna automatyka. Więc z wbudowanej masz 2 grupy do sterowania (niezależnie ile lamp BY BYŁO w grupie - sterowane są wspólnie)
Kurcze, nie wiem dlaczego sobie ubzdurałem, że mk2 może być masterem. Teraz sprawdziłem i faktycznie nigdzie nie znalazłem potwierdzenia na to, że może nim być.
W manualu sprawa rozdziału mocy jest oczywista. W iTTL rozumiem, że wbudowana może "zarządzać" dwoma grupami rozdzielając obliczoną moc pomiędzy te grupy. Wszystkie lampy w danej grupie świecą bez rozdziału na poszczególne sztuki, ponieważ iTTL nie rozróżnia już poszczególnych lamp w jednej grupie. Dobrze rozumiem? Jeżeli tak, to jaki sposób możemy zastosować, by lampy w jednej grupie świeciły z różną mocą? Moje pierwsze teoretyczne pomysły:
- zastosować lampy o różnej mocy (to jeśli iTTL wysyła info do lamp w rodzaju: "świeć z 3/4 maksymalnej mocy")
- odsunąć poszczególne lampy na różną odległość od obiektu ( to w przypadku, gdy iTTL wysyła info w stylu: "świeć z mocą 26 stopni EV)
- zasłonić palniki lamp - np. zastosować dyfuzory; lub zmienić kąt rozsyłania światła - zoom lamp (to w sytuacji jak w oba przypadki powyżej)
- zastosować korektę na poszczególnych lampach (to jeżeli lampy posiadają taką funkcję i jednocześnie iTTL jakoś automatycznie nie zniweluje tej korekty)
Jeżeli moje teoretyzowania są błędne, to nawróćcie mnie na poprawny tok myślenia ;-P
próbowałem się dowiedzieć jakiś czas temu jaka jest zasada podziału mocy lamp pomiędzy grupami w CLS, przy TTL. Niestety nie uzyskałem odpowiedzi. Wydaje mi się, że skoro komunikacja jest jednokierunkowa (master daje przedbłyski, slave odbiera - jak wyłączymy slave, to i tak master będzie "sądził", że mamy lampę aktywną, jeśli zdefiniowana pozostaje na sterowniku), to podział mocy przy oby ustawieniach na "0" będzie równy. Po to są korekty na sterowniku in minus i in plus, aby balansować udziałem w oświetleniu sceny. Tak na mój chłopski rozum.
Natomiast nie spotkałem się z możliwością korygowania mocy w opcji Slave/TTL (ani SB, ani Metz). Jedynie możemy zoom ustawić (poza Nissinem).
Mocą można balansować odległością ustawienia lampy i stosując modyfikatory, ale to niestety nie zawsze się da.
Ja osobiście na razie zniechęciłem się do TTLa przy błyskaniu w CLSie, bo jest mało przewidywalny (albo ja go za mało rozumiem). Wolę poświęcić trochę więcej czasu na ustawienie lampek manualnie, a później skoncentrować się na fotografowaniu.
adolfik9501
23-01-2011, 15:13
1. Di622 II nie może być Masterem.
2. Każdą grupą steruje się hurtowo.
3. By rozdzielić lampy w danej grupie aby świeciły z różną mocą można zastosować żelowe filtry ND na lampę.
4. W większości (99,9%?) przypadków max. 3 grupy (po jednej lampie) wystarczają - poszukajcie setupów w sieci. Nie zawsze ilość idzie w jakość. Choć by te 3 grupy były trza zewnętrzny sterownik (lampa lub SU800).
5. W związku z punktem 4 dywagacje na temat niemożności podziału mocy lamp w jednej grupie uważam za czysto akademickie.
ad4 i 5. Mi wystarczą dwa poziomy mocy, czyli np. dwie grupy. Chciałem kupić dwie lampy z CLS iTTL zamykając się w kwocie 1000pln, jednak w tej kwocie zmieszczą się dwie lampy obsługujące tylko grupę 1 :-( W związku z tym kombinuję, jak najprościej zróżnicować poziom mocy ich światła. W sumie filtry są w stanie zaspokoić moje potrzeby, ewentualnie pozostanie manualne zmienianie mocy, tylko wtedy może lepiej kupić tańsze lampy...
ad4 i 5. Mi wystarczą dwa poziomy mocy, czyli np. dwie grupy. Chciałem kupić dwie lampy z CLS iTTL zamykając się w kwocie 1000pln,
Na marginesie, wyczytane, nie testowane, w rodzinie Metza (z jego systemem remote) slave to mogą być lampki postrzegane jako uzupełnienia do compactów 28cs-2 i 34cs-2. Master do tego kosztuje 300-400zł
Nie testowane, nie kupiły mi się, przekroczyły limit 100zł ;) Czysta na razie teoria.
adolfik9501
25-01-2011, 18:38
ad4 i 5. Mi wystarczą dwa poziomy mocy, czyli np. dwie grupy. Chciałem kupić dwie lampy z CLS iTTL zamykając się w kwocie 1000pln, jednak w tej kwocie zmieszczą się dwie lampy obsługujące tylko grupę 1 :-( W związku z tym kombinuję, jak najprościej zróżnicować poziom mocy ich światła. W sumie filtry są w stanie zaspokoić moje potrzeby, ewentualnie pozostanie manualne zmienianie mocy, tylko wtedy może lepiej kupić tańsze lampy...
W CLS/AWL nie można zmieniać mocy bezpośrednio na lampkach, tylko w sterowniku. Dlatego grupy są przydatne przy wielu lampach.
JarekCz, ciekawe to co piszesz, tym bardziej że jednym z głównych zastosowań ma być makro. Jednak ze względu na większą uniwersalność chyba pozostanę przy systemie Nikona. No chyba, że zostanę zmuszony do cięć budżetowych ;-P
Adolfik, tak to jest, jak się rozmawia z teoretykami ;-) Dzięki za pomoc.
Właśnie dzisiaj zamówiłem Nissina di622 Mark II.
Długo się wahałem pomiędzy stara wersją 120 zł różnicy. Ale szybka zmiana kompensacji błysku na lampie daje dużo gdy się ma D60 i żeby coś takiego zmienić to trzeba wchodzić do menu i tracić czas.
A żłącze synchro też się przyda. A w przyszłości to może i CLS jak coś dojdzie nowego do plecaka.
wybaczcie Panowie ale ja nowy w wątku jestem. Czyli po dokonaniu zakupu nissina 622 mark II i w momencie posiadania sb900 Nissin bedzie działal jako typowa lampa z fotocelą? Czy posiadając metza 40MZ-2 z fotocelą na stopce jest sens kupować w/w nissina?
adolfik9501
06-02-2011, 12:13
wybaczcie Panowie ale ja nowy w wątku jestem. Czyli po dokonaniu zakupu nissina 622 mark II i w momencie posiadania sb900 Nissin bedzie działal jako typowa lampa z fotocelą? Czy posiadając metza 40MZ-2 z fotocelą na stopce jest sens kupować w/w nissina?
1. Di622 II może działać w CLS/AWL jako Slave, może być również wyzwalany na pierwszy błysk, jak i po "minięciu" przedbłysków (fotocela o 2 trybach pracy).
2. Czy jest sens zakupu sam sobie odpowiedz.
Wie ktoś może, czy pozbyli się błędy niedoświetlania przy palniku ustawionym na wprost? Mam Di 866 i chcę mieć drugą do wyzwalanie bezprzewodowego
Kupiłem tą lampę i mam problem z trybem manualnym. Mam D60, podłączam obiektyw bez procesora - wyświetla się komunikat że lampa pracuje w trybie TTL, zmień na manualny. Ustawiam na lampie tryb manualny a komunikat cały czas ten sam. Problem z lampą czy aparatem?
Kupiłem tą lampę i mam problem z trybem manualnym. Mam D60, podłączam obiektyw bez procesora - wyświetla się komunikat że lampa pracuje w trybie TTL, zmień na manualny. Ustawiam na lampie tryb manualny a komunikat cały czas ten sam. Problem z lampą czy aparatem?
Miałem podobnie jak podpiąłem Heliosa.
Przestawiamy w puszce tryb lampy z iTTL na manual, zaklejamy styki lampy zostawiając środkowy, lampa na M i działa.
Siłę błysku ustawiamy na lampie. Pozdrawiam.
Miałem podobnie jak podpiąłem Heliosa.
Przestawiamy w puszce tryb lampy z iTTL na manual, zaklejamy styki lampy zostawiając środkowy, lampa na M i działa.
Siłę błysku ustawiamy na lampie. Pozdrawiam.
W kwestii formalnej:
a) ustawianie body w flash-manual dotyczy wszystkich lamp (na niższych nie mierzących z manualymi szkłami korpusach).
b) zaklejanie styków wynika z błędów w Nissinie pierwszej wersji oprogramowania, po aktualizacji słyszałem nie jest konieczne.
W kwestii formalnej:
a) ustawianie body w flash-manual dotyczy wszystkich lamp (na niższych nie mierzących z manualymi szkłami korpusach).
b) zaklejanie styków wynika z błędów w Nissinie pierwszej wersji oprogramowania, po aktualizacji słyszałem nie jest konieczne.
ad b) zaklejenie styków jest konieczne w II przy obiektywach manualnych, z obiektywem z procesorem tryb M lampy działa poprawnie bez zaklejania.
ad b) zaklejenie styków jest konieczne w II przy obiektywach manualnych, z obiektywem z procesorem tryb M lampy działa poprawnie bez zaklejania.
To jest pokrewne temu, że nissiny nie działały z wyzwalaczami i podobnymi, które tylko przez centralny styk.
To jest pokrewne temu, że nissiny nie działały z wyzwalaczami i podobnymi, które tylko przez centralny styk.
Tak to wygląda. Nie sprawdzałem swojej Di622 II z radiowymi wyzwalaczami ale z testów wynika, że działa bez problemów. Problem z manualnym obiektywem to widocznie inny problem. Rozwiązanie, które podałem wyżej dotyczyło mojego przypadku tj. D5000+Helios+Di622 II i z pewnąścią sprawdzi się również z d60+obiektyw bez procesora+Di622 II.
Właśnie dzisiaj odebrałem swoją lampę Di622 Mark II. Wielkie draństwo, ciężkie i wiem co następne kupię do D60, czyli GRIP. Inaczej ciężko o stabilność.
Z radiowym wyzwalaczem PT-04 moja działa bez problemu.
To moja pierwsza zewnętrzna lampa ale teraz to mogę coś wreszcie normalnie doświetlić :)
Problem z manualnym obiektywem to widocznie inny problem.
Dokładnie. Na niższych body, z obiektywem bez chipu. Obojętne Metz, SB, inne iTTL - po prostu body odmawia.
Co więcej, da się pracować z zdalnym CLS, ale M.
Właśnie dzisiaj odebrałem swoją lampę Di622 Mark II. Wielkie draństwo, ciężkie i wiem co następne kupię do D60, czyli GRIP. Inaczej ciężko o stabilność.
A mi z kolei wydała się bardzo lekka.
To co piszecie o manualach i zaklejaniu styków to jakaś katastrofa, przy zmianie obiektywów manual/af to wygląda słabo.
Dokładnie. Na niższych body, z obiektywem bez chipu. Obojętne Metz, SB, inne iTTL - po prostu body odmawia.
A jak to wygląda na wyższych body? I od którego są to te wyższe.
A jak to wygląda na wyższych body? I od którego są to te wyższe.
ja w Metzu żadnych styków nie zaklejam do starego obiektywu, to wynika z błedów softwaru lampy
Wyższe modele? Ciągle te same.
Dla spadających z choinki podaję: d200, d300(s) i w profesjonalne.
dominicus
14-02-2011, 20:42
Jesteś pewien :?:
Jesteś pewien :?:
W zupełności, sprawdzone (z Metzem, z sabinami też podobno - nie testowane na Nissinach).
Body w M (bo obiektyw tak chce), CLS w menu w M, w głowie to przeliczyć i ustawić.
Nie działa CLS-TTL, co jest łatwe do przewidzenia.
Po zaklejeniu styków działa ok. Czy ten problem zaklejania styków dotyczy wszystkich lamp w połączeniu z tanimi puszkami i obiektywami bez procesora?
Po zaklejeniu styków działa ok. Czy ten problem zaklejania styków dotyczy wszystkich lamp w połączeniu z tanimi puszkami i obiektywami bez procesora?
Powiedz mi, mama nauczyła Cię czytać?
Powiedz mi, mama nauczyła Cię czytać?
Ah, dziwnym sposobem przeoczyłem twój ostatni post.
Czyli zrobiłem nietrafiony zakup :/
dominicus
15-02-2011, 00:41
W zupełności, sprawdzone (z Metzem, z sabinami też podobno - nie testowane na Nissinach).
Body w M (bo obiektyw tak chce), CLS w menu w M, w głowie to przeliczyć i ustawić.
Nie działa CLS-TTL, co jest łatwe do przewidzenia.
Ups. Przez chwilę się zgubiłem i nie zwróciłem uwagi że piszecie o obiektywach bez procka :razz:
adolfik9501
15-02-2011, 17:10
Hmm, D80+SB800 (TTL FP)+Jupiter 37A (a więc bez styków), wbudowana ustawiona na TTL, choć zamknięta i wszystka działa OK.
Nie wiem czy problem nie dotyczy korpusów mogących sterować z body lampami (np. SB400) - D80 tej opcji nie ma.
Hmm, D80+SB800 (TTL FP)+Jupiter 37A (a więc bez styków), wbudowana ustawiona na TTL, choć zamknięta i wszystka działa OK.
Nie wiem czy problem nie dotyczy korpusów mogących sterować z body lampami (np. SB400) - D80 tej opcji nie ma.
Prawdopodobnie ustawienie TTL dla wbudowanej lampy jest po prostu ignorowane. D80 nie ma jak zmierzyć przez obiektyw z braku indeksu przysłony. Być może konfiguracja ci działa, ale jakoś inaczej, w role komandera wchodzi sb800 itd ORAZ siła błysku jest wypracowywana w inny sposób.
Nie mam, nie sprawdzę, ale w twoim stwierdzeniu mi to nie pasuje. Nie wierzę, że inżynierownie z Nikona po raz drugi nieskutecznie zablokowali pomiar (jak im księgowi kazali). [ Po raz drugi nieskutecznie, mam na myśli chyba d60 który w pewnych warunkach aktywuje drabinkę]
[ Po raz drugi nieskutecznie, mam na myśli chyba d60 który w pewnych warunkach aktywuje drabinkę]
A jakie są te warunki?
A jakie są te warunki?
Graficzny obrazek w trybie A pokazuje właściwy czas.
adolfik9501
15-02-2011, 22:49
Prawdopodobnie ustawienie TTL dla wbudowanej lampy jest po prostu ignorowane. D80 nie ma jak zmierzyć przez obiektyw z braku indeksu przysłony. Być może konfiguracja ci działa, ale jakoś inaczej, w role komandera wchodzi sb800 itd ORAZ siła błysku jest wypracowywana w inny sposób.
Nie mam, nie sprawdzę, ale w twoim stwierdzeniu mi to nie pasuje. Nie wierzę, że inżynierownie z Nikona po raz drugi nieskutecznie zablokowali pomiar (jak im księgowi kazali). [ Po raz drugi nieskutecznie, mam na myśli chyba d60 który w pewnych warunkach aktywuje drabinkę]
Ja także nie wierzę, że taka dupa ze mnie i zamiast M FP naskrobałem TTL FP ;)