PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wyborem lampy.

Rudyniemiec
29-09-2010, 13:52
Witam wszystkich nikoniarzy!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż jest to mój pierwszy wpis na forum bo zazwyczaj starałem się uzyskać od Was wszystkich pomoc poprzez czytanie innych wątków. Już od kilku tygodni głowie się nad zakupem lampy błyskowej, zamierzam rozpocząć swoją przygodę ze strobingiem, na początku było sb-600 ale niestety nagły przypływ wydatków spowodował ze nie mogę sobie pozwolić na taką cene. Szukam więc tańszej alternatywy i zastanawiam się czy brać jakieś Yongnuo tumaxa itd z tll czy też jedna z manualnych sb np. sb25. I problem w tkwi w tym że ze strony sb (które maja już swoje lata na przykład wcześniej wymieniona sb 25 która ma juz ponad 15 lat!) nie grozi przepaleniem lampy? A chinszczyzna nie ma zoom'a. Więc sam nie wiem. Proszę o pomoc.

adolfik9501
29-09-2010, 14:46
1. YN560 ma zoom, ale za tę kwotę to jednak chyba 2 x YN460 II się kupi. Do strobingu jak znalazł, tym bardziej, że i tak przez parasol się świeci szeroko a i snoota można zrobić co by zawęzić strumień światła za parę złotych.
2. Żadnych Tumaxów.
3. Alternatywy tańszej do SB600/M48AF1 nie ma. Tańsze to zawsze jakoś okrojone lampy są.
4. Więc jak do strobingu to pchać się w YN, jak ma służyć także jako lampa na aparacie do zdjęć u cioci na imieninach to Di622 (ma iTTL), jak zaś ma to być wszystkomająca lampa to pełne systemówki od SB600/M48AF1 wzwyż.

EDIT: Oczywiście witamy na forum ;)

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.

Rudyniemiec
29-09-2010, 15:28
A co ze starymi sb? Chodzi mi o to czy często się przepalają, czy opłaca się w to inwestować? Mam możliwość kupna sb25 za 250zł to całkiem mało.
ps. Dzięki za przywitanie:)
A i jeszcze jedno z tymi nissin to jest pieprzenia z tym całym softem co ogranicza możliwość wyzwalania z chińczyków... no i nie ma ekranu lcd by ustawic zoom w przypadku slave...

adolfik9501
29-09-2010, 15:50
A co ze starymi sb? Chodzi mi o to czy często się przepalają, czy opłaca się w to inwestować? Mam możliwość kupna sb25 za 250zł to całkiem mało.

Stare SB25 są w stanie nieznanym tak jeśli chodzi o palnik jak i elektronikę. Jeśli palnik (i szybka) nie jest zabrązowiony to znaczy, że mocno palona nie była, ale na ile starczy tego nie wie nikt. Poza tym nic więcej się nie dowiesz. Jak wiesz od kogo kupujesz to 250 PLN nie jest złą ceną. Sprawdź czy się szybko ładuje na pełnej mocy (coś koło 4-5 sek.), czy zoom działa, czy błyska ;) i możesz brać.

A i jeszcze jedno z tymi nissin to jest pieprzenia z tym całym softem co ogranicza możliwość wyzwalania z chińczyków... no i nie ma ekranu lcd by ustawic zoom w przypadku slave...

Obecnie sprzedawane Di622 mają poprawiony soft, a stare można zaktualizować (info na stronie Migomexu). Jeśli lampa nie jest na aparacie to zawsze ustawia zoom bodaj na 35 mm.

para_wodna
30-09-2010, 16:02
Nissiny Di622 to świetne lampy. Sama chce taki sobie kupic w foto-tipie, ale dopiero jak uskładam sobie pieniążki :P
A jak soft jest poprawiony? Co w nim jest takiego nowego?
W jaki sposób jest lepszy?

adolfik9501
30-09-2010, 17:51
(...)
A jak soft jest poprawiony? Co w nim jest takiego nowego?
W jaki sposób jest lepszy?

Umożliwia wyzwolenie lampy ze środkowego styku. Dzięki temu możesz ją wyzwolić z radyjka, lub też na korpusie korzystając z obiektywu bez styków, co poprzednio nie było do zrealizowania.

para_wodna
04-10-2010, 11:05
Umożliwia wyzwolenie lampy ze środkowego styku. Dzięki temu możesz ją wyzwolić z radyjka, lub też na korpusie korzystając z obiektywu bez styków, co poprzednio nie było do zrealizowania.

Ok, brzmi enigmatycznie i wartościowo, ale co to daje w praktyce?
I czym są obiektywy bez styków?
Troche zagmatwana odpowiedź... Mi najbardziej zalezy na mocnym błysku i względnie szerokim jego zasięgu. Dobrze tez, żeby było synchro z lampamii studyjnymi...

adolfik9501
04-10-2010, 11:57
Ok, brzmi enigmatycznie i wartościowo, ale co to daje w praktyce?
I czym są obiektywy bez styków?
Troche zagmatwana odpowiedź... Mi najbardziej zalezy na mocnym błysku i względnie szerokim jego zasięgu. Dobrze tez, żeby było synchro z lampamii studyjnymi...

1. Obiektywy bez styków to które nie przekazują informacji do korpusu. Styki to te złote dzyndzle wystające w okolicach bagnetu. Przykładem obiektywów bez styków są stare manualne Nikkory, jak i Samyangi (poza tymi co owe styki posiadają, wersja bodaj UMC).
2. Zakładasz obiektyw bez styków i chcesz sobie doświetlić lampą i działa. Dawniej nie działało.
2a. Dawniej Di622 nie działało z radiem, obecnie działa. Obecnie wyzwala jak każdą normalną lampę -centralny styk, blaszka z boku, a nie kombinacją styków na stopce, mimo tego że lampa prosta i takich głupot nie potrzebuje.
3. Di622 za pomocą fotoceli nie zgrasz z lampami studyjnymi, bo posiada fotocelę działającą tylko w trybie pomijania przedbłysków a studyjne tradycyjną na pierwszy błysk.
4. Di622 jest dość mocna. Szerokość zasięgu sobie sprawdzisz sam porównując dane techniczne, choćby na stronach sklepów.

arecki
04-10-2010, 15:02
za cenę Di622 nic lepszego nie kupisz :] moja juz parę imprez rozświetliła i jestem z niej bardzo zadowolony ! Jeśłi nie będiesz się bawił w radiowe wyzwalanie to olej numer seryjny.
Chociaż juz większośc sprzedawców wie o tej felernej serii i jej nie sprzedają.
pozdro :!:

adolfik9501
04-10-2010, 15:06
(...) Chociaż juz większośc sprzedawców wie o tej felernej serii i jej nie sprzedają.
(...)

Felerną serię to miał D5000, a Di622 był tak a nie inaczej zrobiony o czym informował producent na stronie. Poza tym tzw. nowy firmware jest tylko dostępny do Nikona, więc np. wersje do Canona z radiem nie działają.