PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z gwarancją sigmy

lucas160
29-09-2010, 11:37
Witam, jakiś czas temu kupiłem obiektyw sigmy 18-125 OS HSM, nastąpiła jego awaria i wysłałem go do serwisu sigmy wraz ze wszystkimi papierkami jakie dostałem od sprzedawcy. Niestety za jakiś czas dostałem telefon z serwisu, że w dostarczonych dokumentach nie ma krajowej karty gwarancyjnej (karty K-Konsult), jest tylko międzynarodowa karta gwarancyjna i nie mogą mi naprawić obiektywu. Interweniowałem u sprzedawcy, który wymógł na serwisie naprawę warunkową, jednak za jakiś czas dostałem kolejny telefon z serwisu, że muszą przesłać obiektyw na mój koszt ponieważ sprzedawca nie dostarczył im krajowej karty gwarancyjnej. Po kilku rozmowach ze sprzedawcą zadeklarował, że rozwiąże ten problem jednak na moje pytania czy przyślą mi tą kartę K-Konsult otrzymywałem wymijające odpowiedzi.

Teraz mam pytanie do furumowiczów podejrzewam, że sprzedawca kupił obiektyw za granicą dlatego nie dostarczył krajowej gwarancji czy mogę oczekiwać od niego dostarczenia mi tej karty gwarancyjnej a jeżeli nie to czy mogę żądać zwrotu pieniędzy za obiektyw na podstawie rękojmi? W końcu jest to jakaś niezgodność towaru z umową.

prz3mo
29-09-2010, 13:40
Witam, jakiś czas temu kupiłem obiektyw sigmy 18-125 OS HSM, nastąpiła jego awaria i wysłałem go do serwisu sigmy wraz ze wszystkimi papierkami jakie dostałem od sprzedawcy. Niestety za jakiś czas dostałem telefon z serwisu, że w dostarczonych dokumentach nie ma krajowej karty gwarancyjnej (karty K-Konsult), jest tylko międzynarodowa karta gwarancyjna i nie mogą mi naprawić obiektywu. Interweniowałem u sprzedawcy, który wymógł na serwisie naprawę warunkową, jednak za jakiś czas dostałem kolejny telefon z serwisu, że muszą przesłać obiektyw na mój koszt ponieważ sprzedawca nie dostarczył im krajowej karty gwarancyjnej. Po kilku rozmowach ze sprzedawcą zadeklarował, że rozwiąże ten problem jednak na moje pytania czy przyślą mi tą kartę K-Konsult otrzymywałem wymijające odpowiedzi.

Teraz mam pytanie do furumowiczów podejrzewam, że sprzedawca kupił obiektyw za granicą dlatego nie dostarczył krajowej gwarancji czy mogę oczekiwać od niego dostarczenia mi tej karty gwarancyjnej a jeżeli nie to czy mogę żądać zwrotu pieniędzy za obiektyw na podstawie rękojmi? W końcu jest to jakaś niezgodność towaru z umową.

Nie ma zakazu handlem sprzętem z innej niż polska dystrybucja. Przy kupnie szkła widziałeś jakie papiery dają do obiektywu. No chyba, że skłamali, że szklo jest z polskiej dystrybucji, a nie jest...
Jeśli nie było wcale karty gwarancyjnej dystrybutora to sprzedawca jest gwarantem. Nie możesz jednak teraz wymagać, żeby była to karta gwar. polskiego dystrybutora.

Obstawiam też, że sprzedawca kłamie, że wymusił na serwisie w Polsce naprawę szkła. Raczej on sam zapłacił im za naprawę jeśli oddał rzeczywiście do Gdyni, a nie wysłał tam gdzie to szkło zostalo naprawdę kupione (może Hong-Kong?).
Co to za sklep tak z ciekawości?

zdyboo
29-09-2010, 14:53
Jeśli nie było wcale karty gwarancyjnej dystrybutora to sprzedawca jest gwarantem. Nie możesz jednak teraz wymagać, żeby była to karta gwar. polskiego dystrybutora.

Nie mieszaj. Jeśli nie było dołączonej do obiektywu karty gwarancyjnej to należy zakładać, że na szkło nie została udzielona gwarancja. Gwarancja nie jest świadczeniem obowiązkowym.
Sprzedawca obligatoryjnie odpowiada tylko z tytułu niezgodności towaru z umową. Przez dwa lata, w przypadku sprzedaży osobie fizycznej i przez rok jeśli firmie, ale wtedy zamiast niezgodności towaru z umową mamy do czynienia z rękojmią.

lucas160
29-09-2010, 22:32
Kartę gwarancyjną dostałem tylko, że międzynarodową była podstęplowana, podpisana jak należy a jako, że to był mój pierwszy obiektyw sigmy nie widziałem zastrzeżeń. Obiektyw kupiłem na allegro.

zdyboo
30-09-2010, 08:36
Kartę gwarancyjną dostałem tylko, że międzynarodową była podstęplowana, podpisana jak należy a jako, że to był mój pierwszy obiektyw sigmy nie widziałem zastrzeżeń. Obiektyw kupiłem na allegro.

No to na tej karcie powinno być napisane, kto jest gwarantem i do niego należy kierować roszczenia gwarancyjne.

cybermar
30-09-2010, 11:55

Polski serwis sigmy MA OBOWIAZEK SERWISOWAC SPRZET KOTRY POSIADA TYLKO KARTE GWAR MIEDZYNARODOWA. Jedyny haczyk jest tak ze musi to zrobic sklep (wyslac do serwisu) okazujac SWÓJ dowod zakupu. CZyli jak sklep kupi np. sigme we francji to musi okazac serwisowi w polsce dowod zakupu od francuzow i sigma naprawi taki obiektyw. Te wszystkie regulacje sa opisane na stronie serwisu sigmy w polsce.

Swoja droga bardzo dobrze ze na rynku sa tez szkla z innych dystrybucji, polski dystrybutor moze narzucac ceny swoim sklepom partnerskim i przez to tez mamy drozyzne na rynku. Im wiecej bedzie importowanych szkiel to sytuacja wymusi zmiany cen na naszym rynku./
!