PDA

Zobacz pełną wersję : Szumy a czas i dwie inne sprawy :-)

koles
29-12-2006, 12:19
Bawiąc się w Święta z nudów testami D70 i R1 "wymyśliłem" następujące problemy:
1. Zostałem zaskoczony skalą zależności szumów od czasu ekspozycji (D70). Między 1/8 a 1/25 sek jest AŻ TAKA różnica !
2. Kto wie, co to jest w exifie "X Resolution" i "Y Resolution". W D70 jest to 300, a w Sony R1 ustawionym na 7 MP jest to 72. Przy podobnych wymiarach matryc i MP nie powinno być różnicy 4x....
3. Dlaczego Sony R1 przy ISO1600 ma sporo większe szumy niż D70 przy ISO1600 (podobno też z matrycą sony) ? Sony dla siebie zrobiło gorzej ?
PS. Jak się nauczę wstawiać gdzieś fotki, to podam linki, a na razie mogę na priv. Jeżeli to kogokolwiek zainteresuje :-)
No i samych wspaniałych zdjęć w Nowym Roku !

spiritchaser
29-12-2006, 12:32
Bawiąc się w Święta z nudów testami D70 i R1 "wymyśliłem" następujące problemy:
1. Zostałem zaskoczony skalą zależności szumów od czasu ekspozycji (D70). Między 1/8 a 1/25 sek jest AŻ TAKA różnica !

Szumy bardzo zależą od czasu naświetlania matrycy, w skrócie chodzi o to, że im dłużej generowany jest ładunek na matrycy, tym więcej szumu "złapie". Poza czasem naświetlania i oczywiście wzmocnieniem sygnału (ISO), szumy zależą też silnie o temperatury.

2. Kto wie, co to jest w exifie "X Resolution" i "Y Resolution". W D70 jest to 300, a w Sony R1 ustawionym na 7 MP jest to 72. Przy podobnych wymiarach matryc i MP nie powinno być różnicy 4x....

To jest rozdzielczość pozioma i pionowa zdjęcia wyrażona w dpi (punktach na cal). Tak jest widocznie ustawiony zapis JPEGów w Twoim Sony, że wychodzi 72 dpi.

3. Dlaczego Sony R1 przy ISO1600 ma sporo większe szumy niż D70 przy ISO1600 (podobno też z matrycą sony) ? Sony dla siebie zrobiło gorzej ?

Nie ma na to prostej odpowiedzi, a przyczyn może być kilka:
- w D70 masz włączoną redukcję szumów a w R1 nie...
- to nie jest taka sama matryca - D70 ma matrycę o podobnych wymiarach, ale "tylko" 6 mln pikseli, zaś SONY na podobnej powierzchni ma upakowane 10 mln, więc jeden piksel w SONY jest mniejszy, może zatem potrzebować większego wzmocnienia niż ten z D70 przy takiej samej czułości.
- gdybyś przeczytał dane techniczne obu apartów zauważyłbyś, że matryce te sa różne również pod względem zastosowanej technologii - w Nikonie jest CCD a w R1 CMOS.