Zobacz pełną wersję : Okularki do pływania?
Na pewno sporo z Was pływa. Do tej pory pływałem bez okularków (na ślepca) ale nadeszła pora by coś kupić. Chciałem Speedo ale okazało się, że mają dużo różnych modeli i nie wiem co wybrać. Nie jestem zawodowcem, pływam rekreacyjnie. Robiłem podejścia do marketowych okularków ale albo wyciągały mi oczy na zewnątrz albo przeciekały koło nosa. Możecie jakiś model doradzić?
Model jak model, jednemu pasuje Speedo innemu Arena itp. Ważne żeby przymierzyć przed zakupem. Okulary mają się przyssać i trzymać bez założonej gumki z tyłu. Ważne też, żeby podczas "testu" wyregulować dobrze łączenie przy nosie bo przy nałożeniu tylnej gumki, może się trochę naciągnąć (to łącznie) i okulary będą przeciekać.
Mam jakieś szwedki z Decathlonu i na sucho da się je przyssać ale w wodzie puszczają, więc jestem sceptycznie nastawiony do prób na sucho.
Może właśnie masz je źle wyregulowane. Szwedki są o tyle "trudne" do regulacji, że sam dobierasz rozstaw noska. Przynajmniej tak było w Speedo. "Nosek" robiło się ze zwykłej nitki.
W innych okularkach albo masz nosek nieregulowany, albo masz regulowany skokowo. Miałem szwedki Speedo i byłem z nich zadowolony, ale trochę się namęczyłem zanim wszystko ustawiłem jak trzeba, a i tak czasem potrafiły się zsunąć. Generalnie szukałbym okularów spośród Speedo, Arena, Marconi
Jest jeszcze pytanie kiedy Ci te okulary spadają. Bo jak przy skoku na główkę to może problem tkwi w sposobie skakania, ale to już inna bajka.
Co do metod na sucho, to tak właśnie się zakłada okulary. Najpierw przyklejasz na oczy, potem zakładasz gumkę.
Oj, kiedyś pływało się w klubie ;)
Z tamtych czasów Arena nr 1. Obecnie mam coś co mi jednocześnie koryguje wadę wzroku.
Szwdki i tylko szwedki. Tanie jak barszcz, najlepsza możliość regulacji (wszystkiego), i najlepiej trzymają. I wcale oczy nie bolą, choć są bez gumek.
Oj, kiedyś pływało się w klubie ;)
Z tamtych czasów Arena nr 1..
8 lat wyczynowo w Śląsku Wrocław :).
Stary patent na okularki : wylizać od środka, żeby nie parowały a gumki , żeby się nie odklejały :) Działało :)
Dobrym sposobem na trzymanie się okularek przy skokach jest używanie czepka - gumka z tyłu głowy się nie zeslizguje.
Ale przede wszystkim technika skoku.
Dla mnie liczy się tylko Speedo i Arena.
A co myślicie o aqua sphere kaiman? Używał ktoś?
Polecam Arena "Vulcan". Posiadam około 12 lat (!) i są naprawdę rewelacyjne.
Nie wiem , czy obecnie produkowane są równie dobre , jak "stare". Moje są produkcji kanadyjskiej , współcześnie pewnie China. Nie pływam wyczynowo.
Powodzenia w wyborze.
MadOnion
29-09-2010, 20:44
Szwedki ze weględu na nieograniczone możliwości regulacji. Poprawinie wyregulowane nie maja prawa przeciekać.
Stary patent na okularki : wylizać od środka, żeby nie parowały a gumki , żeby się nie odklejały :) Działało :)
Dokładnie, potwierdzam :D
Dobrym sposobem na trzymanie się okularek przy skokach jest używanie czepka - gumka z tyłu głowy się nie zeslizguje.
Ale przede wszystkim technika skoku.
Chyba tylko technika. Nie używałem gumowych czepków a okularki mi nie spadały. Poprawnie główkę ułożyć i sprawie. :)