Zobacz pełną wersję : Nikkor 60/2,8D vs 85mm/1,8
mibartek
28-09-2010, 21:10
Witam
wszelkie wątki na ten temat przeczytałem, więc opinie i sprawy techniczne ogólnie znam ;-)
natomiast wydaje mi się, że widziałem w sieci gdzieś te same kadry robione tymi szkłami do bezpośredniego porównania. zna ktoś może tego linka ?
ewentualnie może ktoś ma wymienione szkła (Zbigniew ? ;-) ) i mógłby mi zrobić jakieś poglądowe zdjęcia? byłbym bardzo wdzięczny. 85tka na 1,8; 2,2; 2,8 i 4,0 i 60tka na 2,8 i 4,0.
generalnie sprawa jest taka, że mam 60tkę i myślę nad zmianą na 85mm.
kurczę, ja kocham 60-tkę bezgranicznie. Dla mnie genialne szkło do ciasnych portretów.
Więcej nie napiszę, bo nie mam już ani 60, a i 85 mam inną wersję;)
PS: ja bym nie zamieniał- te szkła się fajnie uzupełniają.
mibartek
28-09-2010, 21:22
na obydwa mnie nie stać ;-)
no właśnie wiem że 60tka rewelacja, ale nie mam już makro zajawki i mnie to nie cieszy. A do samych portretów teoretycznie lepsze 85.
sprzedaj m42, poczekaj trochę i uzbierasz na 85:)
mibartek
28-09-2010, 21:39
z takimi mykami to mnie kusi :
sprzedać 60, sprzedać 70-210, sprzedać jupitera i kupić 85/1.4D jak trochę spadnie cena po premierze Sigmy w sklepach :-P
ale brakowało by mi czegoś powyżej 135mm (do 85 pewnie bym TC zapinał)
ja do 85/1.4 dokupiłem 70-210/4 a i tak nie używam-leży w razie czego;)
Jak nie robisz macro już, to po co trzymac 60? 85 się fajnie (wręcz świetnie) sprawuje w portrecie ;) czy to ciasny, czy cała sylwetka...
mibartek
28-09-2010, 21:48
Jak nie robisz macro już, to po co trzymac 60?
no tak samo właśnie myślę i stąd temat. tylko nie chcę potem żałować zamiany :-P a niestety jestem z tych osób które przed podjęciem takiej decyzji muszą 10 tysięcy razy to przemyśleć i przekalkulować...
Jak nie robisz macro już, to po co trzymac 60?
macro to tylko jedna działka foto w której można wykorzystać to szkło. Jeśli dobrze pamiętam to Sailor ostro katował 60/2.8 D w portrecie, a może jeszcze katuje...:)
Jak chcesz to możemy się jakoś spiknąć w kraku i sobie podepniesz ;)
mibartek
28-09-2010, 21:57
no i Andy_O z pozytywna.pl mówi że 90% fot to 60tka właśnie.
Jak chcesz to możemy się jakoś spiknąć w kraku i sobie podepniesz ;)
hmmm
kusząca propozycja - odezwę się na 100%
pytanie dodatkowe - jak oceniasz swoją 85tkę w porównaniu do innych sztuk (jeżeli miałeś styczność z innymi) ?
bo z tego co zaobserwowałem to jest trochę rozrzut.
chociaż o co ja pytam - widziałem Twoje zdjęcia z 85/1.8 - jest tak jak trzeba ;-)
mibartek
28-09-2010, 21:59
podwójny post - do usunięcia
no i Andy_O z pozytywna.pl mówi że 90% fot to 60tka właśnie.
hmmm
kusząca propozycja - odezwę się na 100%
pytanie dodatkowe - jak oceniasz swoją 85tkę w porównaniu do innych sztuk (jeżeli miałeś styczność z innymi) ?
bo z tego co zaobserwowałem to jest trochę rozrzut.
chociaż o co ja pytam - widziałem Twoje zdjęcia z 85/1.8 - jest tak jak trzeba ;-)
Tylko czy Andy i Sailor nie używali tego głównie do studyjnych? Nie no, ogólnie co kto lubi lub potrzebuje - ja w plenerze uwielbiam pracować z jak najmniejszą głębia więc ani ta ogniskowa ani światło nie znalazłyby u mnie zastosowania.
A co do porównania do innych - niestety nie miałem innych sztuk - tą kupiłem w ciemno przez neta (dosłownie za grosze) no i... działa :D chwalę sobie nawet, na 1.8 lekko miękko jest (ale nie mydło), od f2 rzeźnik.
mibartek
28-09-2010, 22:13
no ja kiedyś byłem na kupnie z allegro i szczęśliwie była to sztuka z Krakowa. Poszedłem przymierzyć i na 2,8 dopiero było akceptowalnie. Czasem się zastanawiam czy nie miała jakiegoś BF/FF z moim body.
no rzeczywiście Twój argument ze studiem trafny.
no ja kiedyś byłem na kupnie z allegro i szczęśliwie była to sztuka z Krakowa. Poszedłem przymierzyć i na 2,8 dopiero było akceptowalnie. Czasem się zastanawiam czy nie miała jakiegoś BF/FF z moim body.
no rzeczywiście Twój argument ze studiem trafny.
Teraz jest na Giełdzie 85 1.8 za 1150 i prawie roczną gwarancją.