Zobacz pełną wersję : Kodak elite chrome slajd - czy prześwietlilem ?
kerry123
28-09-2010, 15:13
Witam,
mam pytanie, dzisiaj wyjmowałem klisze, slajd z zenita i zepsul mi sie mechanizm zwijania przez co musialem otworzyc korpus i praktycznie recznie rozwijac klisze z bolca przesuwania a nastepnie nawijac ja do pudelka. Robilem to w praktycznie calkiem ciemnej lazience, delikatne swiatlo jakies sie dostawalo, stad moje pytanie. Czy moglem przeswietlic cala klisze nawijajac tak film ?
klisza to kodak elite chrome color slide - iso 100
pozdrawiam
sejmajnejm
28-09-2010, 16:04
nie spodziewalbym sie cudow po tym filmie po takim potraktowaniu :-)
Jezeli nie masz rekawa ciemniowego, to po zaciemnieniu lazienki siedzisz w niej przynajmniej 5 minut zeby zobaczyc czy swiatlo sie nie dostaje do srodka. Masz widziec tylko ciemnosc. Inaczej kaplica.
A.
kerry123
28-09-2010, 16:12
no to moze byc troche lipa... z 5 minut siedzialem tam i jakies swiatlo na pewno sie dostawalo, moze uda sie ze bedzie troche przeswietlona tylko..
a w razie czego lab da rade wyratowac cos z tego ?
sejmajnejm
28-09-2010, 16:17
zebysmy sie zrozumieli - 5 minut dajesz na sprawdzenie zaciemnienia zanim zaczniem gmerac z filmem.
Czy lab da rade ... najpierw wywolaj slajd i zobacz czy w ogole bedzie co ratowac...
pzdr.
A.
kerry123
28-09-2010, 18:32
dzieki za szybką odpowiedź,oddalem do wywolania teraz sie tylko modlić ze je lekko doswietlilem.
pozdrawiam
a gdzie dales do wolania?
dzieki za szybką odpowiedź,oddalem do wywolania teraz sie tylko modlić ze je lekko doswietlilem.
pozdrawiam
Jeśli rzeczywiście jakieś światło się dostało, to będziesz miał raczej efekty smug, miejscowych prześwietleń. Nie licz na to, że jednorodnie "doświetliłeś" całą powierzchnie :)
Względnie całkowicie prześwietliłeś całość emulsji, całą powierzchnię filmu. W co jednak nie wierzę... mimo wszystko światła musiałoby być sporo do takiego prześwietlenia.
kerry123
20-10-2010, 20:18
gdyby kogoś to interesowało jeszcze to przepaliłem prawie połowe kliszy, ale na szczęście lepsza część się zachowała i to z fajnymi efektami muszę powiedzieć :)
pozdr !
gdyby kogoś to interesowało jeszcze to przepaliłem prawie połowe kliszy, ale na szczęście lepsza część się zachowała i to z fajnymi efektami muszę powiedzieć :)
pozdr !
jeżeli masz jakieś skany pokaż coś !
Marco665
21-10-2010, 21:06
Takie krótkie pytanko - co będzie lepsze do portretu sensia czy elite chrome?
Takie krótkie pytanko - co będzie lepsze do portretu sensia czy elite chrome? z fuji to polecam provie
Marco665
22-10-2010, 17:53
Ok, a porównanie sensii i elite'a? Provia jest fajna, ale chyba bardziej wymagająca, tak mi się przynajmniej wydaje.