Zobacz pełną wersję : Konkretny statyw + głowica
Witam!
Noszę się z zamiarem kupna statywu w związku z czym proszę radę.
Zamierzam kupić statyw, który będzie mógł mi służyć przez ładnych parę lat. Kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć to około 1500 zł.
Oczękuję by był możliwie lekki i wysoki na 160-170 cm.
Ważne jest żeby kolumna pionowa miała opcję do złożenia w poziom i tu jest problem bo naprawdę trudno mi znaleźć statyw z taką opcją...
Głowica - zbliżam się ku kulowej, choć może jestem w błędzie.
Póki co, wybrane kryteria spełniają dwa zestawy na tę chwilę preferowane przeze mnie
Manfrotto 055CX PRO 3/4 + głowica 488RC4/498RC4
Próbowałem szukać może tańszych opcji u Velbona i Benro ale niestety znalazłem bardzo mało informacji szczególnie na temat kolumny pionowej.
Pomóższta...
pozdrawiam
kladzenie kolumny do poziomu to jest gadzet marketingowy, z ktorego nic nie wynika.
albo moze to ja nie mam zwyczaju wydawac 1500 PLN i wyrzucac cala stabilnosc zestawu
w bloto...
dobry zestaw za 1500 PLN: nogi Sherpa CF 630 + kulka Benro B2. lekko, solidnie, stabilnie.
moga byc tez jakies nogi Benro, ale nie znam szczegolowo modeli...
kladzenie kolumny do poziomu to jest gadzet marketingowy, z ktorego nic nie wynika.
albo moze to ja nie mam zwyczaju wydawac 1500 PLN i wyrzucac cala stabilnosc zestawu
w bloto...
a czy próbowałeś kiedyś zrobić zdjęcie z góry przedmiotowi położonemu na stole/ziemi? i dlaczego ten gadżet wpływa Twoim zdaniem na stabilność?
a czy próbowałeś kiedyś zrobić zdjęcie z góry przedmiotowi położonemu na stole/ziemi? i dlaczego ten gadżet wpływa Twoim zdaniem na stabilność?
tak, uzywalem wtedy lampy blyskowej.
a jesli musialem bez lampy, to ze statywu, po prostu przekrecajac aparat na glowicy kulkowej
obiektywem w dol.
jak 1,5-2 kg masy, zawieszone dobre kilka centymetrow od osi statywu, wplywa na przesuniecie
srodka ciezkosci - no to chyba nie trzeba tlumaczyc. przewrocic to takie cos sie moze i nie przewroci,
ale ta rurka kolumny bedzie pracowac pod obciazeniem i nie bedzie dostatecznie sztywna, a na pewno
bardzo podatna na wibracje (chocby od wiatru, albo tupania butami)...
za 1500 PLN mozna kupic naprawde bardzo stabilny statyw. taki, ktorym zrobi sie zdjecia sprzetem
wazacym 2,5-3 kg i przy ogniskowych rzedu 500 mm. szkoda tyle pieniedzy wydac na cos, co sie
zwyczajnie giba.
Mariusz888
28-09-2010, 13:58
Ja też jestem przy szukaniu statywu i wg mnie 055XPROB a 055 CS PRO3/4 to głównie to że jeden jest alu a drugi carbon - i to daje nam 0,75kg lżej - ale cena to 450vs1300zł więc nie wiem czy jest sens się tak bardzo spinać na tego carbona skoro to jest właściwie jedyna różnica taka bardziej istotna ;) (ew jeszcze 1kg większej nośności carbona ale to jest różnica 7vs8 więc raczej nikt tyle nie wiesza na tym a jeden i drugi stabilny będzie ;) )
ale obracając w dół na głowicy to chyba i tak ciężko zrobić fote pod kątem prostym do fotografowanego obiektu.
Wysuwając kolumnę masz do dyspozycji wiele kombinacji rozstawu nóg statywu w związku z czym podejrzewam, że da rade ustawić aparat wystarczająco stabilnie pomimo zawieszenia na nim 2-3kg.
Moje uparte dość stanowisko tłumaczę pracą na modelu 055X PRO B, który zdaje się różnić tylko tym że nie jest z karbonu a jest bardzo stabilny a pozioma kolumna jest jego dodatkowym atutem...
ale obracając w dół na głowicy to chyba i tak ciężko zrobić fote pod kątem prostym do fotografowanego obiektu.
no u mnie sie da...
Wysuwając kolumnę masz do dyspozycji wiele kombinacji rozstawu nóg statywu w związku z czym podejrzewam, że da rade ustawić aparat wystarczająco stabilnie pomimo zawieszenia na nim 2-3kg.
zeby sie nie przewrocil - tak, da sie. zeby byl stabilny przy 2-3kg... nie ma bata.
Moje uparte dość stanowisko tłumaczę pracą na modelu 055X PRO B, który zdaje się różnić tylko tym że nie jest z karbonu a jest bardzo stabilny a pozioma kolumna jest jego dodatkowym atutem...
no OK. ja mam karbonowe nogi i nie wyobrazam sobie je* sie z takim grzmotem jak 055x,
ktory na dodatek nie jest nawet wysoki ani wygodny w obsludze. no ale na niektorych napis
Manfrotto widac dziala... ;)
krótkie pytania i na krótkie liczę odpowiedzi
zeby sie nie przewrocil - tak, da sie. zeby byl stabilny przy 2-3kg... nie ma bata.
próbowałes? [powtarzam - wystarczająco]
no u mnie sie da...
jak?
no OK. ja mam karbonowe nogi i nie wyobrazam sobie je* sie z takim grzmotem jak 055x,
nierozumiem...
ktory na dodatek nie jest nawet wysoki ani wygodny w obsludze
co jest niewygodne?
Manfrotto na mnie ni jak nie działa, jednak widzę, że niektórych niezwykle irytuje. Bardziej interesują mnie stosunek jakości do ceny oraz spełnienie podanych kryteriów. Nie mam zamiaru się upierać ale póki co nie podałeś przekonywujących argumentów...
wg mnie 055XPROB a 055 CS PRO3/4 to głównie to że jeden jest alu a drugi carbon - i to daje nam 0,75kg lżej - ale cena to 450vs1300zł więc nie wiem czy jest sens się tak bardzo spinać na tego carbona skoro to jest właściwie jedyna różnica taka bardziej istotna (ew jeszcze 1kg większej nośności carbona ale to jest różnica 7vs8 więc raczej nikt tyle nie wiesza na tym a jeden i drugi stabilny będzie )
słuszna uwaga...z drugiej strony 0,75 to prawie kilo, zawsze trzeba doliczyć też głowice a idac w teren może to dać się odczuć na plecach...no a z ceną to już niestety, raczej każdy sobie liczy za tego carbona...
próbowałes? [powtarzam - wystarczająco]
probowalem kolumny wysunietej w pionie. przy czymkolwiek ciezkim to nie jest dostatecznie stabilne dla mnie.
a kolumna obrocona w bok jest jeszcze gorsza. mialem glowice (MF 322), po ktorej polozeniu w poziom
aparat wystawal ze 20cm od srodka ciezkosci nog. juz to nie bylo stabilne, a te 20cm to daleko do tego
co sie robi kladziona kolumna
jak?
normalnie. zapinam aparat na klipie (Benro B1), obracam glowice o 180C w osi poziomej i potem pochylam go
w dol do pozycji obiektywem w dol. nie dalej jak tydzien temu tak robilem jakies mchy czy inne g* w lesie ;)
nierozumiem...
nogi Sherpy 630 waza 1,5kg. grzmot z napisem MF to 2,5 kg. to dosc duza roznica w praktyce.
co jest niewygodne?
zapinki na motylki, noszenie tego grzmota, fakt, ze ma raptem 1,5m na maksymalnym wyciagu mimo
i tak juz koszmarnej wagi... to jest po prostu zupelnie inna bajka...
Manfrotto na mnie ni jak nie działa, jednak widzę, że niektórych niezwykle irytuje. Bardziej interesują mnie stosunek jakości do ceny oraz spełnienie podanych kryteriów. Nie mam zamiaru się upierać ale póki co nie podałeś przekonywujących argumentów...
idz sobie do sklepu i pomacaj jakies karbonowe Gitzo czy nawet Benro, albo ta wymieniona Sherpe Pro.
nie chcesz wierzyc, ze sa duzo lepsze nawet od karbonowych Manfrott (nad aluminiowymi juz nawet nie bede
sie znecal) - twoja sprawa. ja nie bede z tego powodu plakal...
probowalem kolumny wysunietej w pionie. przy czymkolwiek ciezkim to nie jest dostatecznie stabilne dla mnie.
a kolumna obrocona w bok jest jeszcze gorsza. mialem glowice (MF 322), po ktorej polozeniu w poziom
aparat wystawal ze 20cm od srodka ciezkosci nog. juz to nie bylo stabilne, a te 20cm to daleko do tego
co sie robi kladziona kolumna .[/B]
czyli, że nie próbowałeś?
normalnie. zapinam aparat na klipie (Benro B1), obracam glowice o 180C w osi poziomej i potem pochylam go
w dol do pozycji obiektywem w dol. nie dalej jak tydzien temu tak robilem jakies mchy czy inne g* w lesie
rzeczywiście umknęło mi takie rozwiązanie jednak i taki sposób ustawienia aparatu wychodzi poza środek ciężkości
nogi Sherpy 630 waza 1,5kg. grzmot z napisem MF to 2,5 kg. to dosc duza roznica w praktyce.
przypominam, że mowa o modelu MF 055CX PRO 3/4 (1,6/1,7 kg) a nie o 055X PRO B (2,4kg)
zapinki na motylki, noszenie tego grzmota, fakt, ze ma raptem 1,5m na maksymalnym wyciagu mimo
i tak juz koszmarnej wagi... to jest po prostu zupelnie inna bajka...
znów mylisz modele, poza tym nie ma zapinek na motylki...
i stary prosze, zluzuj poślady ;) bo ja naprawde się nie upieram na MF...
może ktoś jeszcze się wypowie...
grudzinsky
30-09-2010, 22:06
akustyk, a probowales zrobic zdjecie ze statywu z 20cm nad ziemia z przedplanem? np rozmywajaca sie fala morska na kamieniach z zachodzacym sloncem na horyzoncie? jak chcesz to zrobic jak kolumny nie polozysz i nog nie rozlozysz?
po pierwsze primo:
to trzeba sobie odpowiedziec na pytanie do czego statyw i glowica bedzie sluzyc w 90%. jesli studio to kladziona kolumna jest zbedna. makro? tu juz sie przyda tak samo w fotografii pejzazowej.
jak dla mnie 055XPROB to jedyne rozwiazanie, a jesli chodzi o glowice to tez trzeba sobie do wlasnych potrzeb dobrac
marszull
30-09-2010, 22:51
Ja tam tez 055xprob lubie
i tylko bym dodal ze w przy specyficznych zdjeciach studyjnych (packshot) taka kladziona kolumna sie sprawdza (fakt ze musze dodatkowo obciazac statyw ale to zaden problem, podpiac dwa ciezarki)
po pierwsze primo:
to trzeba sobie odpowiedziec na pytanie do czego statyw i glowica bedzie sluzyc w 90%. jesli studio to kladziona kolumna jest zbedna. makro? tu juz sie przyda tak samo w fotografii pejzazowej.
no otóż to...jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. A ja chciałbym, żeby mógł on równie dobrze służyć w studio jak i w terenie :/ z naciskiem, że jednak w studio będzie bardziej wykorzystywany. No ale i w teren zdarza się lub też trzeba wyjść co jakiś czas. Dlatego chodzi mi też o wage.
Widze, że rozmowa zeszła bardziej na 055XPROB - czy uważacie, że nie ma sensu dopłacać za lekkość 055XCPRO?
Znalazłem jeszcze coś takiego:
BENRO C-297M8 z ruchomą kolumną pionową (jednak ten system wydaje mi się jeszcze mniej stabilny o MF) i jest wyższy z kolei wysokość min jest większa. Jakies opinie??
Niestety nie mogę znaleźć jakiegokolwiek egzemplarza ze składaną kolumną Velbona...
Ja tam tez 055xprob lubie
i tylko bym dodal ze w przy specyficznych zdjeciach studyjnych (packshot) taka kladziona kolumna sie sprawdza (fakt ze musze dodatkowo obciazac statyw ale to zaden problem, podpiac dwa ciezarki)
otóż to sam miałem okazję używać ten statyw w tego typu fotach i właśnie z tego względu tak mi zależy na tym bajerze
akustyk, a probowales zrobic zdjecie ze statywu z 20cm nad ziemia z przedplanem? np rozmywajaca sie fala morska na kamieniach z zachodzacym sloncem na horyzoncie? jak chcesz to zrobic jak kolumny nie polozysz i nog nie rozlozysz?
ale w czym problem? na kamyczku i/lub worku z piaskiem, ze tylko z palca rzuce pomyslem...
de facto, to moje nogi rozkladaja sie do poziomu praktycznie "lezac na ziemi" i wtedy bez zadnej kladzionej kolumny mam aparat na poziomie moze 30cm nad ziemia. mnie wystarcza, a przynajmniej jest to stabilne, co akurat przy falach morskich (i niezawsze sztywnym gruncie) ma znaczenie...
Ja też jestem przy szukaniu statywu i wg mnie 055XPROB a 055 CS PRO3/4 to głównie to że jeden jest alu a drugi carbon - i to daje nam 0,75kg lżej - ale cena to 450vs1300zł więc nie wiem czy jest sens się tak bardzo spinać na tego carbona skoro to jest właściwie jedyna różnica taka bardziej istotna ;) (ew jeszcze 1kg większej nośności carbona ale to jest różnica 7vs8 więc raczej nikt tyle nie wiesza na tym a jeden i drugi stabilny będzie ;) )
Właśnie ten ciężar to bardzo istotna różnica jesli statyw trzeba nosić. Mam 20-letniego M055, którego nie używam od ponad dziesięciu lat, bo jest ciężki i nie chce mi się go dźwigać. Poza tym włókno karbonowe lepiej i szybciej tłumi drgania (np. od ruchu lustra) - istotne przy długim tele i w makro. Dlatego też w twoim przypadku (możliwość ustawienia kolumny w poziomie) ta cecha powinna przeważyc na korzyść karbonu. Bo tak jak kolega wyżej wspomniał, pozioma kolumna równoznaczna jest z zwiększeniem możliwości wibracji - stosunkowo ciężki przedmiot na końcu cienkiej tyczki. Nośność 7 lub 8 kg praktycznie niewiele znaczy, na pewno nie jest to tak, że można postawić na tym puszkę + długachny obiektyw ważące tyle razem. Oznacza to, że przy testowaniu położono na statywie taki ciężar (a raczej wywarto nacisk przy pomocy specjalnej prasy) i trójnóg się nie rozkraczył przy pełnym rozłożeniu i w każdej pozycji.
marszull
01-10-2010, 13:35
a moglby mi ktos napisac czym sie rozni 055CXPRO4 CF Q90 od PRO3 ?
a moglby mi ktos napisac czym sie rozni 055CXPRO4 CF Q90 od PRO3 ?
PRO3od PRO4 to że 4 ma nogi 4 segmentowe jestrótszy po złożeniu jednoczesnie 5 cm niższy od3 (170 cm)
CF Q90 nie znaju...
CF = carbon fiber (czyli włókno węglowe), a
Q90 to właśnie możliwość ustawienia kolumny poziomo (kąt 90 stopni)
W Benro kolumne mozna ustawiac pod dowolnym kątem i wygodnie sie zmienia plaszczyzne z pionu do poziomu. Na stabilność nie narzekam wysokość statywu jaest wystarczająca dla mnie
marszull
01-10-2010, 18:23
PRO3od PRO4 to że 4 ma nogi 4 segmentowe jestrótszy po złożeniu jednoczesnie 5 cm niższy od3 (170 cm)
CF Q90 nie znaju...
CFQ90 to wiedzialem, jakie oznaczenie ma carbon tez ;)
tylko chpdzilo mi o ta 3 i 4 bo w tym tkwila roznica nazw i ceny
dzieki za pomoc
Statyw który wybrałeś spełni twoje wymagania. Co do głowicy. Mam kulowa i lubi sobie czasami puścić.Tzn pomimo max skręcenia cały zestaw (d700 s150) odpada o 1mm 2mm. Niby nic ale np w macro fotografii ma to kolosalne znaczenie.
Stradivarius
01-10-2010, 18:44
Alternatywą dla "frotki" może być Giottos cenowo bardzo podobnie a i w głowicach
także wybór dosyć duży.
A czy kupować z łamaną kolumną ... jak masz ochotę dlaczego nie ?
A tutaj sklepik gdzie można je kupić (nie tak łatwo je w Pl spotkać)...
http://www.fotoceny.pl/category/index/id/648/
W nazwie modelu (numerach) musisz na drugiej pozycji szukać "3" .
grudzinsky
01-10-2010, 22:00
de facto, to moje nogi rozkladaja sie do poziomu praktycznie "lezac na ziemi" i wtedy bez zadnej kladzionej kolumny mam aparat na poziomie moze 30cm nad ziemia.
cos krecisz ;) albo nie masz dlugiej kolumny, albo walisz scieme ;) majac kolumne 50cm nie pochylana + glowica + pucha to aparat bedziesz mial ok 70cm, a nie 30cm...chyba, ze masz przycieta kolumne to wtedy zgoda...mozna polozyc na ziemi...
cos krecisz ;) albo nie masz dlugiej kolumny, albo walisz scieme ;) majac kolumne 50cm nie pochylana + glowica + pucha to aparat bedziesz mial ok 70cm, a nie 30cm...chyba, ze masz przycieta kolumne to wtedy zgoda...mozna polozyc na ziemi...
kolumna jest dzielona po podziale zostaje ok 10cm można nawet przymocować do niej zakrętkę z dłuższej części kolumny lub hak (tylko po co) można równiez ten kawałek zostawić w domu jeśli ktoś nie używa kolumny. czyli w praktyce 10cm + głowica 10cm + korpus 10cm = co daje ok 30cm, może trochę więcej (ale na pewno nie 70cm). podział jest szybki więc mozna to zrobić w terenie.
wciąz poszukuje, jednak póki co ten MF wygrywa, no chyba, że mi ktoś coś podobnego zarzuci z Velbona...
byłem w sobote w sklepie i sobie oglądałem 055CPROB co prawda bez głowicy i tak sie zastanawiam czy rzeczywiście warto dopłacać za carbon...
kolumna jest dzielona po podziale zostaje ok 10cm można nawet przymocować do niej zakrętkę z dłuższej części kolumny lub hak (tylko po co) można równiez ten kawałek zostawić w domu jeśli ktoś nie używa kolumny. czyli w praktyce 10cm + głowica 10cm + korpus 10cm = co daje ok 30cm, może trochę więcej (ale na pewno nie 70cm). podział jest szybki więc mozna to zrobić w terenie.
z tym przemocowaniem haka to nie wiedzialem. probowalem, ale nie chcialo ustapic przy przylozeniu sily F, a ze ja nie po AWF-ie, to nie chcialem z automatu probowac 10*F ;)
reszta tak jak mowisz.
co by po proznicy nie gadac...
http://highres.maxwell.com.au/images/velbon/CF-630_low.jpg
z tym przemocowaniem haka to nie wiedzialem. probowalem, ale nie chcialo ustapic przy przylozeniu sily F, a ze ja nie po AWF-ie, to nie chcialem z automatu probowac 10*F ;)
reszta tak jak mowisz.
sprawdzone na CF 535. Ale 535 jest mniejsza niż 630 więc najczęściej używam (noszę) całej kolumny bo nigdy nie wiem czy jednak nie będę musiał jej wyciągać. Ja jestem fizyczny ;) ale nie po AWFie.
Kładąc kolumnę centralną, zawsze dobrze dociążyć statyw, np. wieszając na nim plecak ze sprzętem. Jeśli nie ma na to odpowiedniego haczyka, zawsze można zamocować karabinek do mocowania paska na ramię.
A co do stabilności - używałem kiedyś takiej leciwej Frotki (nie pamiętam modelu, taki z sześciokątną kolumną centralną) ze stabilnością, nawet na długim otwarciu - zero problemu. Fakt, że ważyło to tyle, że sam statyw na plecach dawał w kość. :)
matriksu
10-11-2010, 17:25
Panie i Panowie rozglądam się za statywami, chciałem MF m.ni. te modele o których piszecie. Moją pewność siebie zachwiała opinia o goldphoto. cena świetna zgadzam sie, podobno jakość również bardzo dobra tj. tańsze MF. Czy wiadomo Wam coś bliżej?? Dużo ciekawości wzbudza we mnie firma Cullmann! Mam d300 plus Nikkor 35mm plus sb 900. Chce coś stabilnego i w dobrej cenie, nie musi byc carbonowe.
posiadam glodphoto yh324 plus glowka YH420. Stabilny, w moim przypadku solidny (ale roznie z tym bywa) i ciezki. I chyba wlasnie dla tego ze nogi plus glowa troche waza (3.5kg), zadko kiedy zabieram ze soba :|
tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=22676 masz caly watek na temat tego statywu
matriksu
12-11-2010, 00:46
thx:) miło że odpowiadasz. Czy ktokolwiek wie coś o produktach Cullmana?