PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór pola ostrości + pomiar ekspozycji

rdcom
28-09-2010, 09:16
Czy ktoś z szanownych doświadczonych użytkowników aparatów Nikon DX mógłby w prosty sposób opisać sytuacje w których używa poszczególnych trybów wyboru pola ostrości.
Proszę o nie odsyłanie do instrukcji bo tam jest to bardzo ogólnikowo opisane. Myślę że taki opis pomoże i rozwiąże wątpliwości wielu użytkowników aparatu
Prośba również o połączenie najczęściej używanego trybu wyboru ostrości z metodą pomiaru ekspozycji poprzez dopisanie przy właściwym trybie pomiaru liczby z literką oznaczonego trybu pola ostrości

1. AF-A

a). Pojedynczy punkt -
b). Dynamiczny wybór pola -
c). Automatyczny wybór pól ostrości -
d). Śledzenie 3D -

2. AF-S

a). Pojedynczy punkt -

3. AF-C

a). Pojedynczy punkt -
d). Śledzenie 3D -

Matrycowy - np. 1a
Centralny -
Punktowy -

hobbits
28-09-2010, 09:23
Nie do końca rozumiem, o co chodzi: co znaczy 1a w "Matrycowy - np. 1a"? że AF-A pojedynczy punkt?

Ja prawie zawsze używam AF-S z pojedynczym punktem - sam mogę decydować, gdzie jest ustawiona ostrość. Bardzo rzadko przełączam na AF-C. Pozostałych raczej nie używam.

rdcom, a na jakie pytanie chciałeś uzyskać odpowiedź zakładając ten wątek?

byTOMall
28-09-2010, 09:28
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=9642 może to pomoże.

rdcom
28-09-2010, 09:31
Nie do końca rozumiem, o co chodzi: co znaczy 1a w "Matrycowy - np. 1a"? że AF-A pojedynczy punkt?

Tak właśnie chodziło mi o to że jak jest np ustawiony AF-A z "matrycowym" to żeby właśnie tak opisać Matrycowy-1a

rdcom, a na jakie pytanie chciałeś uzyskać odpowiedź zakładając ten wątek?

chodziło mi o sytuacje w jakich dany tryb jest używany np. fotografia architektury, przyrody, motoryzacji itp

zazul
28-09-2010, 11:50
Ustawienia nie zależą od fotografii architektury, przyrody, motoryzacji : ))
Zależą tylko i wyłącznie od tego co chce się uzyskać na zdjęciu. Trzeba by dodać jeszcze pkt. 4 - GO, i jeszcze kilka innych.
Na tak ogólnikowe pytania otrzymasz ogólnikowe odpowiedzi bo ustawień masz do bólu.
Aparat to tylko narzędzie a nie komputer wszystko wiedzący i wszystko mający.

Zacznij nowy wątek od konkretnego pytania czyli dołącz przykładowe zdjęcie i zadaj pytanie jak dla tego konkretnego przypadku ustawić AF, pomiary itd.

hobbits
28-09-2010, 12:12
Do tego co napisał zazul warto jeszcze wspomnieć, że te same efekty (tj. identyczne zdjęcia) można uzyskać stosując różne z wyżej wymienionych ustawień. Np. ja się przyzwyczaiłem do używania AF-S z punktem centralnym, ale ktoś inny może woli stosować inne ustawienia, a efekt można uzyskać taki sam, prawda? :)

deimon
30-09-2010, 11:26
Hobbis mam techniczne pytanie? A jak robisz jakis dynamiczny temat np. tanczaca pare to tez uzywasz AFS ? Pisales tez o punkcie centralnym.. czy jak pracujesz na przeslonach np. 1.4 , 1.8 tez robisz centralnym ?

hobbits
30-09-2010, 14:23
deimon, jeśli coś jedzie w Twoją stronę (samochód, peleton) i trajektoria ruchu nie ulega dużej zmianie, to rzeczywiście chyba wtedy ustawiłby AF-C. Natomiast przy tańczącej parze ustawiając AF-C (przy centralnym punkcie pomiaru ostrości) jest duże ryzyko, że ostrość gdzieś sobie poleci. Jak pracuję na 1.8 (bo na 1.4 nie miałem okazji), to tym bardziej wolę ustawić punkt centralny, żebym mógł sam zdecydować gdzie ma być ostrość i po jej złapaniu można szybko przekadrować. I dużo zależy na jakiej ogniskowej pracujesz, jeśli to jest w miarę szeroko, to ta głębia ostrości nie jest znowu taka płytka - np. na przysłonie 2.8 głębia ostrości mocno się różni dla ogniskowych 50 mm i 17 mm :)

Ale ktoś inny może przyzwyczaić się do innego trybu pracy i uzyskiwać podobne efekty. A najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony ;)

Czy odpowiedziałem na Twoje pytanie?

Nifir
03-10-2010, 22:48
Automatyczny wybór pola ostrości i śledzenie 3D + punktowy pomiar światła (nawet średni ważony) możesz od razu skreślić, bo tego razem się raczej nie używa, bo jak chcesz ustawiać światło pod konkretny punkt, skoro nie wiesz gdzie Ci go aparat ustawi?

AF-A - jak nie wiesz czego chcesz używać. :P
AF-S - jak robisz zdjęcia statyczne, czyli raczej większość zdjęć (chyba, że chcesz zrobić portret uciekającej modelce :P )
AF-C - zazwyczaj do sportu i do niego najlepiej albo dynamiczny wybór pola, albo śledzenie.

Ech, nie ma jednego konkretnego przepisu, jak chcesz robić architekturę, to możesz ustawić AF-A (sam wybierze za Ciebie AF-S, bo nie wykryje ruchu) lub AF-S, do tego wybór pola bez znaczenia, bo na wszystkim Ci wyostrzy, a pomiar światła... jak chcesz zrobić budynek z zewnątrz to matrycowy, a jak jesteś w ciemnym pokoju i zamiast rozjaśnić wszystko wewnątrz chcesz ustawić czas tylko na krzesło na które pada światło, to wybierzesz punktowy. Opcji jest od groma i sam musisz wybrać co jest dla Ciebie najlepsze, nie ma jednego przepisu.