PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wakacyjnie klasycznie

Bartekkw
27-09-2010, 22:03
i bez zbędnych fajerwerków :) Mam nadzieję że trochę podejdzie. Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/4896/skalaiwyspa.jpg)

Bartekkw
28-09-2010, 09:21
czyli jednak nie za bardzo ;) Ląduje zatem w koszyku :)

krzysztofz24
28-09-2010, 10:16
To napisze szczerze, mi nie podchodzi to zdjecie (zaraz bedzie dlaczego)...ale fakt ze na 50 osob nikomu sie nie chcialo napisac co konstruktywnego(lub cokolwiek;-)), nawet jesli by wiazalo sie to z negatywna ocena zdjecia...jest no taki troche malo budujacy powiedzmy;-).

Ale wracajac do zdjecia i jego oceny, ma pewno fajne naturalne i ladnie nasycone kolory, troche mi brakuje ostrosci na zdjeciu, w sensie wiecej szczegolow i detali . Np na fakturze tych kamieni, moze troszke swiatlo bylo jeszcze za ostre i dlatego tak to wyglada.
A teraz o glownym minusie dlaczego mi to zdjecie nie pasuje. Kadrowanie i relacje poszczegolnych planow. Nie wiadomo czy pierwszy plan to prawy rog zdjecia czy ten niemal centralny glaz i jeszcze te poucinane glazy z prawej...ale najbardziej rzuca sie w oczy brak perspektywy i jej splaszczenie. Ta gora w tle zdaje sie byc niemal takiej samej wielkosci jak kamienie na pierwszym planie...takze oprocz umiejscowienia poszczegolnych elementow w kadrze, nie zagraly przede wszystkim relacje poszczegolnych planow i przestrzen miedzy nimi, ktorej po prostu brak.

P.s Komentarz niestety negatywny, ale wg mnie konstruktywny...przynajmniej z punktu widzenia mojej wiedzy/niewiedzy fotograficznej;-).

Bartekkw
28-09-2010, 10:19
Dzięki Krzysiu że chciało Ci się coś naskrobać :) Ot taki pstryczek przy niezbyt trafionej godzinie - zdaje sobie z tego sprawę dlatego próbowałem nadgonić kolorami :) Wyspa niestety nie chciała wyjść zza kamora ..:(

krzysztofz24
28-09-2010, 11:07
Nie ma za co. Ostatnio dorwalem fajna ksiazke "Pracujac ze Swiatlem". 4 dla mnie wymiatajacych fotografow krajobrazu pokazuje swoje zdjecia, daje porady, wskazowki etc...a na koniec kazdego rozdzialu pozostalych 3 ocenia, krytykuje i analizuje zdjecia tego czwartego...i wskazuje co mozna by poprawic
No i tak mnie naszlo na analize;-).

P.S Jestes mi winien jeden wyczerpujacy koment:mrgreen::p, obojetnie czy negatywny czy pozytywny.

jacekz40
28-09-2010, 12:58
Bartku za dużo tych kamulców upchałeś w kadrze ;-), nie było mnie kilka dni na forum , nie wiem czy wstawiałeś inne kadry z tego miejsca ale ta wysepka w dali w mocnym punkcie z jednym kamieniem dla równowagi w drugim mocnym punkcie to było przepięknie :)

anonymos
28-09-2010, 13:02
"Ciężki" kadr oraz za wczesna pora jak na panujące podówczas warunki oświetleniowe. Ogromny potencjał miejsca niestety nie wykorzystany :D .