PDA

Zobacz pełną wersję : piszcząca sabina

d3mane
27-09-2010, 21:15
Witam
Moja sabina 900 nowa, ktora zrobila okolo 50 blyskow cichutko piszczy. Dzieje sie tak od razu po właczeniu. nie ma roznicy z jaka moca blyskam. Po wylaczeniu przstaje piszczec.
Zauwazylem to dopiero wczoraj.
Mam ja na gwarancji. Jest sens reklamowac?

fotomarek_k
27-09-2010, 21:41
Zwykle lampy piszczą w trakcie ładowania- jeśli akku dobre, to krótko piszczy, potem jest cicho, bo naładowane kondensatory...gdy kondensatory "puszczą", znowu piszczy chwilkę..po błysku też piszczy, dłużej, krócej, zależy od siły błysku...
Proponuję- zastosuj nowe, w pełni naładowane akku. Jeśli nadal piszczy ciągle i będziesz miał wątpliwości co do działania- "kręć" do serwisu...

d3mane
27-09-2010, 22:06
przy ladowaniu nie piszczy. piszczy po wlaczeniu do wyłaczenia na dwóch zestawach aku ale nie nowych, polrocznych.

fotomarek_k
27-09-2010, 22:20
Mam na myśli ładowanie kondensatorów lampy po jej włączeniu...Naładuj te akku na maksa, włóż do lampy i zobacz co wtedy...

d3mane
27-09-2010, 22:39
ok, dam znac co i jak :)

navigator_s9
28-09-2010, 13:07
To piszczenie jest zupełnie normalne... gorzej jak masz na maksa naładowane akumulatory i lampa piszczy np kilkanaście sekund (miałem coś takiego z sb-28dx po włączeniu albo mocnym błysku- 1/1 ; 1/2) wtedy trzeba wymienic kondensator.

barto28
28-09-2010, 19:46
Hmm ja mam Metza 48-AF i piszczy delikatnie caly czas , nawet jak dam swiezo naladowane aku , przestaje piszczec po blysku , jak sie naladuje to znow delikatnie piszczy :)

wasilewk
28-09-2010, 19:52
Hmm ja mam Metza 48-AF i piszczy delikatnie caly czas , nawet jak dam swiezo naladowane aku , przestaje piszczec po blysku , jak sie naladuje to znow delikatnie piszczy :)

To zmień (trymerkiem) częstotliwość przetwornicy -> najlepiej na trochę większą niż standardowe 16kHz.

barto28
28-09-2010, 20:06
To zmień (trymerkiem) częstotliwość przetwornicy -> najlepiej na trochę większą niż standardowe 16kHz.

Yyyy ze co :D ? Gdzie sie to robi? Zabardzo sie na tym nie znam.

wasilewk
28-09-2010, 20:08
Yyyy ze co :D ? Gdzie sie to robi? Zabardzo sie na tym nie znam.

To poproś kolegę elektrotechnika.

Pzdr.

barto28
28-09-2010, 20:30
To poproś kolegę elektrotechnika.

Pzdr.

A da sie to zrobic bez utraty gwarancji?

wasilewk
28-09-2010, 20:37
A da sie to zrobic bez utraty gwarancji?

Nie. Trzeba dostać się do płytki z elektroniką.
Ale możesz spróbować zgłosić to jako uszkodzenie (usterkę) do serwisu - powinni poprawić w ramach gwarancji.

Pzdr.

barto28
28-09-2010, 20:39
Nie. Trzeba dostać się do płytki z elektroniką.
Ale możesz spróbować zgłosić to jako uszkodzenie (usterkę) do serwisu - powinni poprawić w ramach gwarancji.

Pzdr.

Hmm dobrze wiedziec takie rzeczy :) ale az tak bardzo to mi to nie przeszkadza.

MYSZ
28-09-2010, 21:27
Witam
Moja sabina 900 nowa, ktora zrobila okolo 50 blyskow cichutko piszczy. Dzieje sie tak od razu po właczeniu. nie ma roznicy z jaka moca blyskam. Po wylaczeniu przstaje piszczec.
Zauwazylem to dopiero wczoraj.
Mam ja na gwarancji. Jest sens reklamowac?

Nie. W lampie piszczy przetwornica napięcia i jest to normalne zjawisko. Nie polecam również zwiększania częstotliwości jej pracy - spowoduje to również zwiększenie generowanego napięcia, obciążenie jej samej i raczej... pewną awarię.

wasilewk
28-09-2010, 21:31
Nie. W lampie piszczy przetwornica napięcia i jest to normalne zjawisko. Nie polecam również zwiększania częstotliwości jej pracy - spowoduje to również zwiększenie generowanego napięcia, obciążenie jej samej i raczej... pewną awarię.

No... nie bardzo to prawda:
- pokręcenie częstotliwością w takiej jednotaktowej przetwornicy ma wpływ na szybkość startu generatora po błyśnięciu,
- prąd pobierany może się zwiększyć nieznacznie (choć nie zawsze) ale napięcie i tak jest stabilizowane po wyjściu z trafo,
- jednak praktyka to co innego niż teoria... ...lepiej żeby regulację przeprowadziła osoba obeznana z pracą takich przetwornic.

MYSZ
28-09-2010, 21:39
Nie widzę powodu by polemizować:)
Pół życia naprawiałem różne elektroniczne wynalazki i z praktyką mam wiele wspólnego:)
Podkręcenie częstotliwości daje wynikowy wzrost napięcia a stabilizacja napięcia odbywa się na stronie pierwotnej a nie wtórnej.
Prąd pobierany się zwiększa z powodu j/w
Spróbuj kolego zwiększyć częstotliwość przetwornicy w jakimkolwiek zasilaczu i obserwuj wyniki ;)

wasilewk
28-09-2010, 21:46
Nie widzę powodu by polemizować:)
Pół życia naprawiałem różne elektroniczne wynalazki i z praktyką mam wiele wspólnego:)
Podkręcenie częstotliwości daje wynikowy wzrost napięcia a stabilizacja napięcia odbywa się na stronie pierwotnej a nie wtórnej.
Prąd pobierany się zwiększa z powodu j/w
Spróbuj kolego zwiększyć częstotliwość przetwornicy w jakimkolwiek zasilaczu i obserwuj wyniki ;)

Szkoda dyskusji - masz rację: tu idzie o konkretny przypadek takiej przetwornicy - podobną musiałem wymyśleć przy okazji swojej pracy dyplomowej. Inne zasilacze to co innego. A stabilizacja po stronie pierwotnej ? Bzzzdury ! Można by tak zrobić, (stabilizować prąd zmienny), ale generator nie mógłby szybko startować i jego praca byłaby zakłócana impulsami z układu stabilizacji. Nonsens ! Tak nie pracuje lampa błyskowa ! Inne układy: nie dotyczą tematu.

fotomarek_k
28-09-2010, 22:07
Czytam Was Panowie i aż powłączałem to co mam pod ręką, tj. sb800 i 80dx- obie po naładowaniu przestały piszczeć. Piszczy za to ciągle, choć nie natarczywie, CY-20YS, taki mały chiński wyzwalacz z czerwoną szybką. Zdaje się, że w sb mam poustawiane jakieś "standby-je" w które lampy po naładowaniu przechodzą i może dlatego- a chińczyk tego nie posiada?

ps.Ucho mam w miarę wrażliwe :-)

d3mane
29-09-2010, 00:42
ale przez tydzien od nowosci nie piszczala.. (chyba)

p4oj
29-09-2010, 07:36
Łoo... ale macie problemy. A nie przeszkadza wam ten warkot silnika? No wg mnie to masakra! A nie jakieś piszczenie...