Zobacz pełną wersję : piszcząca sabina
Witam
Moja sabina 900 nowa, ktora zrobila okolo 50 blyskow cichutko piszczy. Dzieje sie tak od razu po właczeniu. nie ma roznicy z jaka moca blyskam. Po wylaczeniu przstaje piszczec.
Zauwazylem to dopiero wczoraj.
Mam ja na gwarancji. Jest sens reklamowac?
fotomarek_k
27-09-2010, 21:41
Zwykle lampy piszczą w trakcie ładowania- jeśli akku dobre, to krótko piszczy, potem jest cicho, bo naładowane kondensatory...gdy kondensatory "puszczą", znowu piszczy chwilkę..po błysku też piszczy, dłużej, krócej, zależy od siły błysku...
Proponuję- zastosuj nowe, w pełni naładowane akku. Jeśli nadal piszczy ciągle i będziesz miał wątpliwości co do działania- "kręć" do serwisu...
przy ladowaniu nie piszczy. piszczy po wlaczeniu do wyłaczenia na dwóch zestawach aku ale nie nowych, polrocznych.
fotomarek_k
27-09-2010, 22:20
Mam na myśli ładowanie kondensatorów lampy po jej włączeniu...Naładuj te akku na maksa, włóż do lampy i zobacz co wtedy...
navigator_s9
28-09-2010, 13:07
To piszczenie jest zupełnie normalne... gorzej jak masz na maksa naładowane akumulatory i lampa piszczy np kilkanaście sekund (miałem coś takiego z sb-28dx po włączeniu albo mocnym błysku- 1/1 ; 1/2) wtedy trzeba wymienic kondensator.
Hmm ja mam Metza 48-AF i piszczy delikatnie caly czas , nawet jak dam swiezo naladowane aku , przestaje piszczec po blysku , jak sie naladuje to znow delikatnie piszczy :)
wasilewk
28-09-2010, 19:52
Hmm ja mam Metza 48-AF i piszczy delikatnie caly czas , nawet jak dam swiezo naladowane aku , przestaje piszczec po blysku , jak sie naladuje to znow delikatnie piszczy :)
To zmień (trymerkiem) częstotliwość przetwornicy -> najlepiej na trochę większą niż standardowe 16kHz.
To zmień (trymerkiem) częstotliwość przetwornicy -> najlepiej na trochę większą niż standardowe 16kHz.
Yyyy ze co :D ? Gdzie sie to robi? Zabardzo sie na tym nie znam.
wasilewk
28-09-2010, 20:08
Yyyy ze co :D ? Gdzie sie to robi? Zabardzo sie na tym nie znam.
To poproś kolegę elektrotechnika.
Pzdr.
To poproś kolegę elektrotechnika.
Pzdr.
A da sie to zrobic bez utraty gwarancji?
wasilewk
28-09-2010, 20:37
A da sie to zrobic bez utraty gwarancji?
Nie. Trzeba dostać się do płytki z elektroniką.
Ale możesz spróbować zgłosić to jako uszkodzenie (usterkę) do serwisu - powinni poprawić w ramach gwarancji.
Pzdr.
Nie. Trzeba dostać się do płytki z elektroniką.
Ale możesz spróbować zgłosić to jako uszkodzenie (usterkę) do serwisu - powinni poprawić w ramach gwarancji.
Pzdr.
Hmm dobrze wiedziec takie rzeczy :) ale az tak bardzo to mi to nie przeszkadza.
Witam
Moja sabina 900 nowa, ktora zrobila okolo 50 blyskow cichutko piszczy. Dzieje sie tak od razu po właczeniu. nie ma roznicy z jaka moca blyskam. Po wylaczeniu przstaje piszczec.
Zauwazylem to dopiero wczoraj.
Mam ja na gwarancji. Jest sens reklamowac?
Nie. W lampie piszczy przetwornica napięcia i jest to normalne zjawisko. Nie polecam również zwiększania częstotliwości jej pracy - spowoduje to również zwiększenie generowanego napięcia, obciążenie jej samej i raczej... pewną awarię.
wasilewk
28-09-2010, 21:31
Nie. W lampie piszczy przetwornica napięcia i jest to normalne zjawisko. Nie polecam również zwiększania częstotliwości jej pracy - spowoduje to również zwiększenie generowanego napięcia, obciążenie jej samej i raczej... pewną awarię.
No... nie bardzo to prawda:
- pokręcenie częstotliwością w takiej jednotaktowej przetwornicy ma wpływ na szybkość startu generatora po błyśnięciu,
- prąd pobierany może się zwiększyć nieznacznie (choć nie zawsze) ale napięcie i tak jest stabilizowane po wyjściu z trafo,
- jednak praktyka to co innego niż teoria... ...lepiej żeby regulację przeprowadziła osoba obeznana z pracą takich przetwornic.
Nie widzę powodu by polemizować:)
Pół życia naprawiałem różne elektroniczne wynalazki i z praktyką mam wiele wspólnego:)
Podkręcenie częstotliwości daje wynikowy wzrost napięcia a stabilizacja napięcia odbywa się na stronie pierwotnej a nie wtórnej.
Prąd pobierany się zwiększa z powodu j/w
Spróbuj kolego zwiększyć częstotliwość przetwornicy w jakimkolwiek zasilaczu i obserwuj wyniki ;)
wasilewk
28-09-2010, 21:46
Nie widzę powodu by polemizować:)
Pół życia naprawiałem różne elektroniczne wynalazki i z praktyką mam wiele wspólnego:)
Podkręcenie częstotliwości daje wynikowy wzrost napięcia a stabilizacja napięcia odbywa się na stronie pierwotnej a nie wtórnej.
Prąd pobierany się zwiększa z powodu j/w
Spróbuj kolego zwiększyć częstotliwość przetwornicy w jakimkolwiek zasilaczu i obserwuj wyniki ;)
Szkoda dyskusji - masz rację: tu idzie o konkretny przypadek takiej przetwornicy - podobną musiałem wymyśleć przy okazji swojej pracy dyplomowej. Inne zasilacze to co innego. A stabilizacja po stronie pierwotnej ? Bzzzdury ! Można by tak zrobić, (stabilizować prąd zmienny), ale generator nie mógłby szybko startować i jego praca byłaby zakłócana impulsami z układu stabilizacji. Nonsens ! Tak nie pracuje lampa błyskowa ! Inne układy: nie dotyczą tematu.
fotomarek_k
28-09-2010, 22:07
Czytam Was Panowie i aż powłączałem to co mam pod ręką, tj. sb800 i 80dx- obie po naładowaniu przestały piszczeć. Piszczy za to ciągle, choć nie natarczywie, CY-20YS, taki mały chiński wyzwalacz z czerwoną szybką. Zdaje się, że w sb mam poustawiane jakieś "standby-je" w które lampy po naładowaniu przechodzą i może dlatego- a chińczyk tego nie posiada?
ps.Ucho mam w miarę wrażliwe :-)
ale przez tydzien od nowosci nie piszczala.. (chyba)
Łoo... ale macie problemy. A nie przeszkadza wam ten warkot silnika? No wg mnie to masakra! A nie jakieś piszczenie...