PDA

Zobacz pełną wersję : Apple chce zamknąć Applemanię

woytec60
27-09-2010, 16:22
Ja w tytule:

Wszystkie liczące się firmy produkujące sprzęt elektroniczny mają stworzone przez użytkowników strony internetowe, skupiające fanów marki. Prawie wszyscy producenci patrzą przychylnym okiem na podobne inicjatywy. Prawie.
Jest jednak firma, która strony internetowe zrzeszające użytkowników jej produktów postrzega w kategoriach „nieuczciwej konkurencji”. Mowa o Apple’u. Korporacja Jobsa rozpoczęła działania poza Ameryką. Na celowniku znalazła się polska Applemania.
Kilka dni temu do naszej redakcji wpłynęło pismo, w którym zostaliśmy poinformowani, że musimy zaprzestać „używania [...] oznaczeń łudząco podobnych do znaku APPLE lub znaku graficznego Apple”. Mamy także… zrzec się domeny applemania.pl. (http://applemania.pl/2010/09/27/apple-chce-zamknac-bloga-w-polsce)

Wkleiłem bo mi się skojarzyło z...no, skąd my to znamy? ;)

Rafał_Sz
27-09-2010, 16:24
Ale aj-fera!

:)

bil78
27-09-2010, 16:40
aż strach pomyśleć jacy "mądrzy" ludzie muszą zarządzać takimi firmami

emgieb
27-09-2010, 16:55
Powtorka z rozrywki.

ropusz
27-09-2010, 17:33
No i powstanie serwis Appleiarze ;)

Przemek Paśnik
27-09-2010, 17:59
Proponuję nową nazwę: www.ugryzjablko.pl :mrgreen:

The Structorr
27-09-2010, 18:09
aż strach pomyśleć jacy "mądrzy" ludzie muszą zarządzać takimi firmami

Wątpię, żeby firma Apple (ta z USA) miała z tą sprawą cokolwiek wspólnego, pewnie jakiś lokalny "geniusz" postanowił zabłysnąć.

samek
27-09-2010, 18:40
Zabawne. 15 lat używam komputerów z jabłkiem i właśnie po raz pierwszy usłyszałem o tej stronie (apple cośtam). I samo Apple chce ją zamknąć? Wow, łoł, lol czy jak to się powinno napisać...

andrzej_laskowski
27-09-2010, 19:54
Podobne działania naszych "geniuszy" marketingu sprawiły że np ja były posiadacz D70, D200, oraz D700 przy przesiadce na D3 zmieniłem zdanie i sprawiłem sobie 1D. Może tylko ja, ale gdyby nikt nie ruszał NikonPolska.org firma N była by kilka dolarów do przodu, a tak co zyskała?? No co? Bo jakoś nic mi nie przychodzi do łba. Co oni chca na takiej postawie zyskać?

eskimos
27-09-2010, 20:07
To nie robota Apple, ktoś robi karierę i PR Nikona awansował pod skrzydła Jobsa :mrgreen: Może u nas z tego powodu zrobi się normalniej .

freefly
27-09-2010, 20:29
Podobne działania naszych "geniuszy" marketingu sprawiły że np ja były posiadacz D70, D200, oraz D700 przy przesiadce na D3 zmieniłem zdanie i sprawiłem sobie 1D. Może tylko ja, ale gdyby nikt nie ruszał NikonPolska.org firma N była by kilka dolarów do przodu, a tak co zyskała?? No co? Bo jakoś nic mi nie przychodzi do łba. Co oni chca na takiej postawie zyskać?

Ja zawsze w tego typu sprawach stawiam pytanie, co ja na tym tracę, a nie co oni zyskują, bo mnie to nie interesuje.

teh_14m3
27-09-2010, 20:36
Ja w tytule:

Wszystkie liczące się firmy produkujące sprzęt elektroniczny mają stworzone przez użytkowników strony internetowe, skupiające fanów marki. Prawie wszyscy producenci patrzą przychylnym okiem na podobne inicjatywy. Prawie.
Jest jednak firma, która strony internetowe zrzeszające użytkowników jej produktów postrzega w kategoriach „nieuczciwej konkurencji”. Mowa o Apple’u. Korporacja Jobsa rozpoczęła działania poza Ameryką. Na celowniku znalazła się polska Applemania.
Kilka dni temu do naszej redakcji wpłynęło pismo, w którym zostaliśmy poinformowani, że musimy zaprzestać „używania [...] oznaczeń łudząco podobnych do znaku APPLE lub znaku graficznego Apple”. Mamy także… zrzec się domeny applemania.pl. (http://applemania.pl/2010/09/27/apple-chce-zamknac-bloga-w-polsce)

Wkleiłem bo mi się skojarzyło z...no, skąd my to znamy? ;)

No to wygląda, że marketingowiec z Nikon Polska zmienił robotę :twisted:

Siupes
28-09-2010, 01:26
lol, pytanie czy dobrowolnie zmienil ;)

Władca Pixeli
28-09-2010, 02:50
Zmienić nazwę na jablkomania i zacząć antyreklamę na wszelkich możliwych stronach, youtube, fejsbuku :mrgreen: i innych.
Nie chcieli darmowej reklamy to trzeba zaprezentować im darmową antyreklamę.
Gdzie się tylko da odradzać produkty apple, wyśmiewać problemy.
Jedynie dotkliwa finansowa strata zmusi firmę myśleć i traktować poważnie klientów.

woytec60
28-09-2010, 07:12
Zmienić nazwę na jablkomania i zacząć antyreklamę na wszelkich możliwych stronach, youtube, fejsbuku :mrgreen: i innych.
Jedynie dotkliwa finansowa strata zmusi firmę myśleć i traktować poważnie klientów.
I sądzisz, że uszłoby im to na sucho?
Dziś koncerny to potęga, zadzierać z nimi nie jest zdrowo.

prz3mo
28-09-2010, 07:47

Jeśli próbują utrudniać ludziom życie to trzeba zadzierać :-P

ps. Dawno nie byłem na blogu Pana od PR Nikona... ciekawe co słychać... ;)

elanek
28-09-2010, 08:17

No właśnie :) Dżihad!

I sądzisz, że uszłoby im to na sucho?

Uszłoby - trzeba prowadzić specyficzną kampanię i wiedzieć co się mówi.

Jeśli próbują utrudniać ludziom życie to trzeba zadzierać :-P

ps. Dawno nie byłem na blogu Pana od PR Nikona... ciekawe co słychać... ;)
Przypomnij proszę linka

mklonizer
28-09-2010, 08:27
Polityka Apple od zawsze mnie zastanawia, po krytyce iPhonów za ich braki tylko się uśmiechali i mówili że przecież i tak jest najlepszy. Jak iPhone nie mógł wysyłać mmsów to Jobs powiedział "po co mms jak można wysłać e-mail" Dodali dopiero jako aktualizacje po tym jak były mmsy dostępne w oprogramowaniu alternatywnym. Mało kto wie że Apple chciało karać za hackowanie iPhona i wpisać do kodeksu karnego ściąganie simlocka jako wykroczenie :). Hitem chyba będzie zachowanie Jobsa podczas konferencji na której zaprezentowali 4tą generacje itelefonu który nie mógł podłączyć się do WiFi a potem stracił zasięg. Jak się okazało jest to normalne i "ten model tak ma" trzymając go w lewej ręce można zewrzeć dwie anteny co skutkuje brakiem zasięgu. Wady można wymieniać takie jak przegrzewające się moduły WiFi, pękające obudowy. Ceny MacBooków w Polsce w porównaniu z tym co mają w środku to już śmiech na sali i tak dalej ... Taki sam los pewnie czeka stronkę myapple z której pomocy często korzystam i jedynie w czym można doszukiwać się logiki takiej zagrywki to chęć zmniejszenia dostępu do informacji o wadach, brakach, alternatywnym oprogramowaniu, obiektywnych testach które nie zawsze są pochlebne dla Apple. Stwierdzili że marketing i tak mają dobry i takie lamenty po zamknięciu/zmianie nazwy i loga strony im nie zaszkodzą. Słynna reklama Macintosha z 84r pokazywała jak kolorowa pani przerywa projekcje dla szarych ludzi po 26latach osiągają chyba odwrotny cel niż wtedy zamierzyli.

http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8

pozdrawiam apllemaniak ;)

freefly
28-09-2010, 09:38

To ludzie są niepoważni, utożsamiając się z marką, jakby było to nie wiadomo co.
Kupiłem produkt, który mi odpowiada i wisi mi jakie logo jest na produkcie. Mam teraz zawracać sobie głowę i poświęcać czas, żeby zwalczać producenta tylko dlatego, że właściciel strony strony www traci na działaniach jakiegoś koncernu, bo mu chcą nazwę odebrać.
Wszystkim, którym odbiło do tego stopnia, że "śpią w pościeli w jabłuszka" itp. polecam zgłosić się do lekarza.