PDA

Zobacz pełną wersję : sklep internetowy - jak?

MARS CooL
27-09-2010, 16:10
Chciałbym do istniejącej działalności dołączyć sklep internetowy. Mam zatem kilka pytań. Otóż we firmie pracujemy na programie magazynowo-fakturującym Subiekt GT, do którego jest możliwość dokupienia dodatkowych modułów dla e-sklepu i serwisów aukcyjnych. Sklep musi być zbudowany na darmowej platformie oscommerce. Czy ktoś przerabiał to już w ten sposób? Czy może zakupić gotową usługę i nie łączyć to z dotychczasowym oprogramowaniem? Jeśli tak to co polecacie ;)?

Grand.
27-09-2010, 20:54
Korzystam z OS Commerce w swoim sklepie i sprawia sie bardzo dobrze. Jest moze i kilka mankamentów co do masowego wykonywania danych zadań, przy 6000 produktów czasem jest to kłopotliwe :)

Majek
28-09-2010, 10:33
Ja bym Ci jednak polecał zintegrowanie sklepu z posiadanym systemem magazynowo sprzedażowym. Subiekt jest całkiem przyjemny. Moduł, który dokupujesz do Subiekta umożliwia jedynie wystawianie towarów na zewnątrz (nie wiem dokładnie, jak to działa, bo takiego czegoś akurat nie robiłem, ale tak sobie to wyobrażam), w sensie daje dostęp platformie e-commerce-owej do zawartości bazy danych. Dodatkowo możesz w kartotekach towarów przypisać inne ceny dla sklepu online, dodatkowe opisy, cechy, tagi i inne *******ety przydatne przy handlu z poziomu sklepu internetowego. Do tego stawiasz sam sklep w oparciu o jakiś wybrany silnik, i on się tylko łączy z bazą Subiekta. Tak szczerze mówiąc, brak takiej integracji byłby strzałem w kolano. Wtedy byś musiał prowadzić dwa niezależne magazyny, jak gdyby, których stany byłby od siebie niezależne. Generalnie bałagan. A jak masz to wszystko w jednej bazie, to sprzedając w sklepie normalnym dany towar, ostatnią sztukę, automatycznie staje się on niedostępny w sklepie internetowym. Na przykład.

A tak w ogóle to dryndnij sobie do Insertu i dowiedz się u źródła, jak to wygląda w praktyce.

EDIT:

O, żeby daleko nie szukać: KLIK (http://www.insert.com.pl/oferta/sprzedaz/oscgt/mozliwosci_programu.html)
Moduł sprzedaży internetowej współpracuje z osCommerce. Wykaz funkcjonalności masz na stronie, do której linka zapodałem.

j_szczygiel
28-09-2010, 11:26
A czy ktos z Was integrowal kiedys Symfonie (dla malych lub mikrofirm) z Joomla lub Presta? Aktualnie mam Subiekta (ktory tak czy inaczej nie posiada gotowej platformy do integracji poza OsCommerce), ale mam zamiar przeniesc sie na soft Sage`a i zrobic nowa wersje sklepu oparta na ktoryms z wspomnianych skryptow.

MARS CooL
29-09-2010, 10:21
Dzieki za podpowiedzi, wiem o tych modułach ale myślałem ze ktoś je instalował i coś podpowie jak to wyglada w praniu :).

Grand - sam robiłeś sklep internetowy czy korzystałeś z jakiegoś gotowca pod oscommerce? Podeślij linka swojego sklepu na pw

gadas
29-09-2010, 20:36
Ja bym Ci jednak polecał zintegrowanie sklepu z posiadanym systemem magazynowo sprzedażowym. Subiekt jest całkiem przyjemny.

Hmmm… to masz zupełnie odmienne zdanie niż ja :)
Ja nie polecam integracji Sklepu z programami księgowymi magazynowymi czy sprzedażowymi
Subiekt nie jest przyjemny … preferuje tylko jeden i tylko jeden kierunek -> Microsoft

Tak szczerze mówiąc, brak takiej integracji byłby strzałem w kolano. Wtedy byś musiał prowadzić dwa niezależne magazyny, jak gdyby, których stany byłby od siebie niezależne.

Tak szczerze mówiąc ilu piszących tyle zdań .
Jak prowadzisz liczący się sklep to nie czekasz aż pojawi ci się ostatnia sztuka na półce tylko odpowiednio szybko domawiasz towar .
Więc jak masz hurtownie pod nosem i mają stałą ofertę wpisujesz "Towar Dostępny " lub "Czas dostawy 2-3 dni"
i masz sprawę załatwioną (wyrobisz się z zakupem i wysyłką ) , a nie co chwile aktualizujesz stany na stronie sklepu bo właśnie sprzedałeś misia czy 2 iPody.

Dwa magazyny to dużo ?

A jak masz to wszystko w jednej bazie, to sprzedając w sklepie normalnym dany towar, ostatnią sztukę, automatycznie staje się on niedostępny w sklepie internetowym. Na przykład.

Taaa wywala ci się łącze i masz wszystko w kosmosie :) "Na przykład"

A czy ktos z Was integrowal kiedys Symfonie (dla malych lub mikrofirm) z Joomla lub Presta? Aktualnie mam Subiekta (ktory tak czy inaczej nie posiada gotowej platformy do integracji poza OsCommerce), ale mam zamiar przeniesc sie na soft Sage`a i zrobic nowa wersje sklepu oparta na ktoryms z wspomnianych skryptow.

Co do wyboru OS to powiem tak Joomla jest ok pod warunkiem iż masz na to czas i wiedzę lub kasę .
Prestę ja omijam z daleka . OsCommerce stary sprawdzony jeszcze długo będzie na rynku - nigdy nie miałem na osc sklepu postawionego choć koledzy sobie chwalą .
Sklepów jest dużo CMS jest masakralnie dużo trzeba się zastanowić .

gadas
30-09-2010, 08:53
["Joa"] - "Ostatnio edytowane przez Joa : 29-09-2010 - 19:26. Powód: "Ja" pisze się z małej … "
["Ja"] - Joa Strażniczko poprawnej pisowni bo tak miało być i "Ja" miało być z dużej litery i zrobiłem to celowo .
- Rozumiem że jak zrobisz kiepskie zdjęcie to masz ochotę na to by ktoś wpadł do "ciebie" z PC i PS "ci" wszystko retuszował ? :)

MARS CooL
30-09-2010, 09:38
Gadas bardziej chodziło mi o wystawianie dokumentów niż magazyn, których i tak bedzie wiecej oraz synchronizację produktów aby tego samego nie robić dwa razy. Asortyment to cześć mojej produkcji (ok 100 produktów) oraz towar, który będzie u mnie dostępny pod zamówienie w 2-3 dni. Czekam teraz na demo od Insertu i spróbuje to podpiąć.

gadas
30-09-2010, 10:41
Nie wiem jak wygląda synchronizacja OSC i Insertowego demo pewnie ci więcej wyjaśni niż moje wypociny ,
ale jeśli masz stałą ofertę dla swoich 100 produktów .
Masz możliwości wiele
1
strona www prezentująca firmę
e-sklep
masz program magazynowy pracujący niezależnie
2
masz CMSa z modułem e-sklepu czyli 2 w 1 .
masz program magazynowy pracujący niezależnie
3
masz CMSa z modułem e-sklepu i modułem integrującym program magazynowy ze sklepem czyli 3 w 1 .
4
e-sklep
niezależny program do fakturowania
5
masz e-sklep i moduł integrujący program magazynowy z e-sklepem czyli 2 w 1 .

Co do wad tych rozwiązań nie będę się wypowiadał ale to co u mnie się sprawdzało to 2 rozwiązania bo podałem wszystkie które miałem .
Rozwiązania 1 i 5 miałem najdłużej przy czym numer 1 mam do tej chwili jako najbardziej dla mnie wygodny .

- łatwa aktualizacja produktów
- wczesne informowanie potencjalnych klientów o nowych produktach lub zamiarze ich wprowadzenia
- bardzo duża ilość modułów dostępnych do sklepu i www
- odciążenie skryptu e-sklepu tak by potencjalny klient nie czekał aż się dane zapakują po minucie .
- niski koszt zakupu i wdrożenia
- bezpieczeństwo danych lub teoretycznie znikoma możliwość ich utraty
- możliwość zlecania aktualizacji produktów osobom wyspecjalizowanym w danej dziedzinie ( magazynówka www e-sklep)

Pozdrawiam

MARS CooL
30-09-2010, 13:45
dzieki gadas, zobaczymy co pokaże demo - z opisów wygląda to dosyć rzeczowo. Piszą że wszystko będzie się odbywać z poziomu subiekta i nie ma potrzeby używania panelu www. Sklep na początku będzie prowadzić moja druga połowa więc chciałbym aby to było proste w użytkowaniu.

gadas
02-10-2010, 13:06
dzieki gadas, zobaczymy co pokaże demo - z opisów wygląda to dosyć rzeczowo. Piszą że wszystko będzie się odbywać z poziomu subiekta i nie ma potrzeby używania panelu www. Sklep na początku będzie prowadzić moja druga połowa więc chciałbym aby to było proste w użytkowaniu.

To ciekawe rozwiązanie .
Choć był bym wdzięczny za podanie po instalacji większej ilości szczegółów a najbardziej mnie ciekawi
wygląd opisu . Czyli jak wpisujesz opis towaru do programu i jak on jest widoczny na www .
Możliwości rozbudowania tego opisu ile linii ile tekstu ilość dodatkowych zdjęć i co on tam potrafi :)
Opisz jak to widzisz i jak widzi to twoja lepsza połowa :)

gadas
05-11-2010, 14:37
Jak tam ?? I jak działa ze sklepem subiekt ?

MARS CooL
06-11-2010, 12:23
wypróbowałem wersję testową subiekt GT + sfera + oscgt + oscommerce - wszystko pięknie działa, przez dwa tygodnie testów zero zawiech i problemów. Oscgt ma podstawowe funkcje wymiany informacji miedzy programem a sklepem, wg mnie wystarczające do sprawnego działania sklepu. Jednakże poszperałem troche w necie i znalazłem firmę, która ma moduły do współpracy z subiektem nie potrzebującym zakupu sfery. Dla mnie to plus, bo póki co nie potrzebuje jeszcze tego modułu. Jest też dostępny program do importu plików .csv i zdjęć do subiekta, co bardzo skraca czas wklepywania produktów do programu i importu do sklepu. Moduły te współpracują z wieloma skryptami sklepów wiec jeszcze nie zdecydowałem co docelowo zainstaluje. Chociaż kusi mnie mimo wszystko coś takiego jak www.oscgold.pl (http://www.oscgold.pl) jako kompletny i bardzo rozbudowany system sprzedaży. Jedyny minus to ze jest to jedynie podrasowany oscommerce z napakowanymi modułami i małymi możliwościami jeśli chodzi o indywidualne potrzeby i funkcje.