Zobacz pełną wersję : Czy to prawda że Nikkory są szybsze od tamronów Sigm??
brain_damadge
28-12-2006, 22:40
Bo ogólnie te objektywy sa ostre i dobre jakościowo i świetlnie, ale słuszałem ze AF jest wolny?
Czy to prawda??
nie mozna generalizować.
są wolniejsze i szybsze nikkory, sa wolniejsze i szybsze sigmy itd.
dużo zalezy od konstrukcji obiektywu - starsze konstrukcje mają większe i cięższe grupy soczewek do przesuwania.
w teleobiektywach to przemieszczenie musi być większe więc nastawiają się dłużej, w szerokich kątach to nie problem. W nowych konstrukcjach teleobiektywów jest wewnetrzne ogniskowanie co przyspiesza nastawianie AF.
pewną rolę odgrywa body i silnik jaki włozono w body. Wyższe modele mają silniejsze silniki albo lepszy sygnał - nie wiem w szczegółach, ale szybciej kręca "śrubokretami" czyli obiektywami bez własnych silników.
no i na koniec zostawiłem najwazniejsze - własnie wbudowane w obiektyw silniki. U nikona AF-S, u Sigmy HSM itd. Znacznie przyspiesza nastawienie ostrości.
jak widac firma ma mniejsze znaczenie. Ważniejsze sa zastosowane technologie.
Pawel Pawlak
28-12-2006, 23:39
Bo ogólnie te objektywy sa ostre i dobre jakościowo i świetlnie, ale słuszałem ze AF jest wolny?
Czy to prawda??
Jeśli chcesz porównywać szybkośc to może napisz jakie konkretne modele cię interesują ? (trudno porównać szybkość AUDI, MERCEDESA i FIATA ;))
różnicy w szybkosci chyba byc nie powinno bo w Nikonie AF napedzany jest srubokretem z body...
róznice w szybkosciach pojawiają sie dopiero jak obiektyw ma własny naped jak u Canona i tu rzeczywiscie róznice w szybkosci AF bywają czasem kolosalne na korzysc oryginalnych obiektywów firmy Canon
Skipper a ja myslalem ze Nikon rowniez produkuje obiektywy w wlasnym napedem .. dzieki za oswiecenie.. :D
różnicy w szybkosci chyba byc nie powinno bo w Nikonie AF napedzany jest srubokretem z body...
róznice w szybkosciach pojawiają sie dopiero jak obiektyw ma własny naped jak u Canona i tu rzeczywiscie róznice w szybkosci AF bywają czasem kolosalne na korzysc oryginalnych obiektywów firmy Canon
lol :) Kolejny którego wiedza na temat systemu Nikona zatrzymala sie w polowe lat 90 tych ubieglego wieku ;)
skipper, od dawna już nikon w części obiektywów montuje silnki (szkła z oznaczeniami AF-S, jest tego sporo)
ale inne firmy robią to też - Sigma HSM - i nie mówimy tu o silnikach w wersji do canona, ale do body innych firm.
qrcze nie bijcie :D nigdy nie mialem żadnego cyfrowego nikona wiec mam prawo nie posiadac najnowszej wiedzy :)
wprawdzie chcialem kupic D200 ale wybrałem inny system, z róznych powodów które jednak zachowam dla siebie by nie wywołac niepotrzebnej dyskusji o wyższosci jednych nad drugimi :)
poza tym człowiek uczy sie całe zycie a i tak sie predzej czy później znów wygłupi :)
tak, tym bardziej że silniki do nikkorów są montowane na tyle długo, że jak wybierałeś jaka cyfra - to one już w nikkorach były. Fakt, że w niewielu. Ale niedokładnie wtedy rozeznałes sprawę.
phantomek
30-12-2006, 02:26
qrcze nie bijcie :D nigdy nie mialem żadnego cyfrowego nikona wiec mam prawo nie posiadac najnowszej wiedzy :)
A mnie to tak jakos uczono: "nie masz pojęcia o czymś - nie odzywaj sie
wprawdzie chcialem kupic D200 ale wybrałem inny system, z róznych powodów które jednak zachowam dla siebie by nie wywołac niepotrzebnej dyskusji o wyższosci jednych nad drugimi :smile:
Pewnie dlatego że Canon ma w ofercie obiektywy z wlasnym silnikiem, a Nikon nie...
;);)
ide spac bo jakoś złośliwy cos jestem, albo mi sie wydaje ;)
papa
A mnie to tak jakos uczono: "nie masz pojęcia o czymś - nie odzywaj sie
pytanie padło ogolnie a z tego co pamietam z czasów jak mialem doczynienia z Nikonem to obiektywy nie miały silniczka.. to raz
Pewnie dlatego że Canon ma w ofercie obiektywy z wlasnym silnikiem, a Nikon nie...
;);)
ide spac bo jakoś złośliwy cos jestem, albo mi sie wydaje ;)
papa
dwa... napisałbym ci co o tym mysle mądralo ale nie chce eskalacji wiec... to nie był ten powod
trzy... w sumie szkoda ze montują te silniki bo w takim razie pewnie jest to samo g... co z canonami...
obiektywy niezaleznych producentów mają problemy z AF itp a silnik w body wydaje mi sie powodował iż konkurencja była uczciwsza...
i na zakończenie...
widzisz kazdy ma prawo do błedów i mozna go kulturalnie a nie cwaniacko wyprowadzic z błedu to nic nie kosztuje a swiadczy o człowieku...
Pozdrawiam
Pawel Pawlak
30-12-2006, 18:25
w sumie szkoda ze montują te silniki bo w takim razie pewnie jest to samo g... co z canonami...
To chyba za daleko idące i niczym nie uzasadnione wnioski... Nie wiem jak się ma to ultrasoniczne g...no w canonie, ale silniki w szkłach nikona sprawdzają się bardzo dobrze ;)
krzysztof jot
30-12-2006, 22:20
(trudno porównać szybkość AUDI, MERCEDESA i FIATA ;))
no, to akurat Ci nie wyszło - postawie obok siebie takie Audi i Mercedesa i takiego Fiata - że, będzie dla nich znikającym punktem :).
Pawel Pawlak
30-12-2006, 23:39
no, to akurat Ci nie wyszło - postawie obok siebie takie Audi i Mercedesa i takiego Fiata - że, będzie dla nich znikającym punktem :).
A co ja innego napisałem ? Chyba jednak Tobie nie wyszło :)
bardziej poprawne byłoby porównanie nie marek, ale modeli np: 126p, 911 carrera, testarosa - i teraz pytania:
-który bedzie najszybszy po zabagnionej łące?
-który bedzie najszybszy po lodzie?
-który bedzie najszybszy po kopnym puszystym śniegu?
chyba wszyscy znamy odpowiedź :D
bardziej poprawne byłoby porównanie nie marek, ale modeli np: 126p, 911 carrera, testarosa - i teraz pytania:
Carrera 4S ;)
Jeżeli ja będę kierował 126p, to odpowiedź jest jasna :)
puchbeary
31-12-2006, 21:25
To chyba za daleko idące i niczym nie uzasadnione wnioski... Nie wiem jak się ma to ultrasoniczne g...no w canonie, ale silniki w szkłach nikona sprawdzają się bardzo dobrze ;)
To ultrasoniczne coś sprawdza się w bardzo podobny sposób jak SWM w Nikkorach czyli raz lepiej a raz gorzej. I tak wszystko zalezy od ilości światła. Nie rozumiem tego gnojenia Canona i każdego kto Canona używa - ja rozumiem w żartach się poprzekomarzać ale ludzie - trochę dystansu...
Pawel Pawlak
31-12-2006, 21:35
To ultrasoniczne coś sprawdza się w bardzo podobny sposób jak SWM w Nikkorach czyli raz lepiej a raz gorzej. I tak wszystko zalezy od ilości światła. Nie rozumiem tego gnojenia Canona i każdego kto Canona używa - ja rozumiem w żartach się poprzekomarzać ale ludzie - trochę dystansu...
Czasami odnoszę wrażenie że ludzie komentują czyjąś wypowidź, w oderwaniu od kontekstu... Ludziska, jak już coś chcecie skomentować, to przeczytajcie uwaznie więcej niż 2 ostatnie wyrazy z wypowiedzi.
zdecydowanie racja. Czasami też nie wiem po co się męcze i odpisuję, jak kilka linijek niżej okazuje się, że ktoś nie czytał.
puchbeary - to nie obiektywu i jego silnika zalezy, że przy mniejszej ilości światła może zawieść AF. W "śrubokretach" nie jest lepiej w takich sytuacjach. To zalezy od czyjników AF w body i jasności użytego obiektywu.
puchbeary
01-01-2007, 15:59
zdecydowanie racja. Czasami też nie wiem po co się męcze i odpisuję, jak kilka linijek niżej okazuje się, że ktoś nie czytał.
To się nie męcz. Ręce mi opadają jak to czytam. Zarzucasz mi że nie przeczytałem wątku - otóż przeczytałem cały. Jedyny mój błąd polega na tym że nie zauważyłem że to Skipper pierwszy użył określenia "gówno" w stosunku do silnika ultrasonicznego montowanego w Canonie stąd odniosłem wrażenie że Paweł Pawlak zrobił to z własnej inwencji twórczej. Dlatego też poprosiłem o zachowanie dystansu - zdało mi się (z pomyłkę Pawła przepraszam) że znów ktos na siłę chce udowadniać wyższośc patentu Nikona nad Canonem.
puchbeary - to nie obiektywu i jego silnika zalezy, że przy mniejszej ilości światła może zawieść AF. W "śrubokretach" nie jest lepiej w takich sytuacjach. To zalezy od czyjników AF w body i jasności użytego obiektywu.
Wybacz nutę ironi ale Ameryki mi nie odkryłeś :|. A w którym to ja miejscu niby napisałem że zalezy od obiektywu?? Napisałem jedynie że SMW sprawuję się tak samo jak USM czyli raz lepiej raz gorzej - i dodałem że i tak jest to zależne od ilości światła - a dodałem to dlatego że wiem że czujniki AF są w body i wiem że im jaśniejszy obiketyw tym wiecej tego światła do body wpuści - ergo - znam choć w zarysie teorie.
Dostało mi się za to że niby nie przeczytałem wątku za to koledzy przeczytali mój post bez zrozumienia wiec uważam że jesteśmy kwita.
Jedyny mój błąd polega na tym że nie zauważyłem że to Skipper pierwszy użył określenia "gówno" w stosunku do silnika ultrasonicznego montowanego w Canonie stąd odniosłem wrażenie że Paweł Pawlak zrobił to z własnej inwencji twórczej.
bład polega na nieczytaniu ze zrozumieniem....
w sumie szkoda ze montują te silniki bo w takim razie pewnie jest to samo g... co z canonami... obiektywy niezaleznych producentów mają problemy z AF itp a silnik w body wydaje mi sie powodował iż konkurencja była uczciwsza...
Pozdrawiam
pisząc g.. mialem na mysli problemy z kompatybilnoscią obiektywów konkurencyjnych firm... a nie napeg USM ktory jak dla mnie jest rewelacyjny...
Tamrony, Tokiny, ze o Sigmach nie wspomne mają powazny problem wspołpracy AF(już nawet nie szybkosc co dokadnosć) z body canonowskim i to chyba robota firmy canon która dba by ludzie kupowali ich sprzęt jako nie stwarzający problemów a nie produkty niezaleznych producentów...
a w przypadku napędu AF ze "śrubokręta" jak w nikonie problem przestawał istniec... tak mi sie wydaje choc brak mi wiedzy na ten temat
i to mialem na mysli
puchbeary
03-01-2007, 12:09
zamknijmy ta dyskusję bo im dalej w las tym więcej drzew. Ostatnio to się tylko ludzie kłóca na forum. Przepraszam wszystkich co się mogli poczuc dotknięci tym co napisałem. Niestety czytam bez zrozumienia i nie znam podstaw techniki fotograficznej za co tez wszystkich przepraszam. Burka sąsiadów też przepraszam za wszystko.
myślę, że temat został wyczerpany...zamykam.