Zobacz pełną wersję : Rozjechany profil monitora
Od pewnego czasu występuje u mnie dziwne zjawisko. Kalibruję monitor, generuję profil, zapisuję go jako domyślny we właściwościach ekranu (pozostawiam go tam jako jedyny profil) i niby wszystko jest ok. Po paru dniach coś mi się nie podoba i ponownie kalibruję monitor. Okazuje się, że składowe RGB są mocno rozjechane. Nie potrafię określić dokładnie od kiedy to występuje. W każdym razie, wcześniej tego nie było. Nawet jak było pół roku przerwy w kalibracji, nowy profil różnił się ale bardzo niewiele. Czy to już śmierć monitora, karty czy może kalibratora.
Może ktoś ma jakieś pomysły jak to sprawdzić. Zaznaczam, że do komputera tylko ja mam dostęp i nic w OSD monitora, właściwościach ekranu ani w sterowniku karty nie jest grzebane. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
A co to za monitor jest? Może ma jakieś automagiczne samoistne poprawiacze obrazu?
A czyy widzisz roznice golym okiem? Jezeli nie to bardzo prawdopodobne ze kalibrator wariuje.....
Monitor Eizo FS L768, kalibrator Monaco Opitx XR.
Na razie przywróciłem mu ustawienia fabryczne i skalibrowałem od nowa ustawiając wszystko od początku. Na razie jest dobrze (jakieś 2 godziny). Zobaczymy co będzie dalej bo w ciągu dnia rozjechał się w ciągu godziny pomimo, że komputer nie był wyłączany (jedynie uśpiony). Różnica była widoczna gołym okiem.
Czy monitor podłączony jest do komputera USB oraz czy zainstalowane jest oprogramowanie narzędziowe? EIZO ma patent do samoczynnego zmieniania trybów w zależności od uruchomionej aplikacji.
Monitor jest podłączony przez DVI. Oprogramowanie dostarczone z monitorem kiedyś było ale odinstalowałem już dawno bo właśnie miałem przez nie problemy - przynajmniej tak uważam.
Sprawdziłem dziś kalibratorem i jest ok. Trzeba jeszcze poczekać, ale myślę, że może dobrze mu zrobił reset do ustawień fabrycznych i ustawienie wszystkiego od początku.
Nie wiem czy to może mieć jakikolwiek wpływ ale od jakiegoś czasu, przy kalibracji nadpisywałem niejako stary profil, tzn. nowemu profilowi dawałem tą samą nazwę i zapisywałem. Poza resetem poczyściłem system ze starych nieużywanych profili. A i jeszcze jedno, kilka miesięcy temu instalowałem upgrade PS CS5. Czy czasem on czegoś nie instaluje?
Przy okazji zapytam, czy tym kalibratorem skalibruję SX2462W. Pytam bo po woli przymierzam się do wymiany monitora i celuję - biorąc pod uwagę cenę i możliwości.
Profil nie ma wpływu na nastawy monitora. Monaco Optix XR można próbować, acz będzie błąd przy określeniu temperatury barwowej ok 300K.
Dzięki za zainteresowanie wątkiem i odpowiedzi.