Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 3 w 1 na spokojnie
RobertSoul
26-09-2010, 22:08
tak jak w temacie... zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/8752/trzyw.jpg)
JaroPienza
26-09-2010, 22:21
Według mnie jest szaro.Moze zwiększenie kontrastu by dodalo charakterku.BW zdjęcie bez bieli i czerni mi nie podchodzi.
ostrytux
26-09-2010, 22:46
Według mnie jest szaro.Moze zwiększenie kontrastu by dodalo charakterku.BW zdjęcie bez bieli i czerni mi nie podchodzi.
Dokładnie więcej kontrastu by się przydało, bo kadr całkiem fajny.
Myślę, że nie ma co ratować tego zdjęcia, chociaż tak jak koledzy wyżej radzą trochę więcej kontrastu poprawiłoby przekaz :).
Na te łódki musisz koniecznie zaczaić się najlepiej o poranku wcześniej zamawiając mgłę ;).
Klimat gwarantowany :).
P.S. No chyba, że ja Cię wcześniej ubiegnę ;).
RobertSoul
27-09-2010, 12:00
próbowałem podkęcić kontrastem ale wychodziła mi już biała plama na niebie, a to mi sie już nie podobało... wiec zostawiłem w takiej konwersji...
jeśli trafie na mgły w weekend nad Turawą to napewno sie wybiore i pocykam troche fotek ;)
zdjęcie powyzej robilem miedzy cos ok godziny 6.40 :P
próbowałem podkęcić kontrastem ale wychodziła mi już biała plama na niebie, a to mi sie już nie podobało... wiec zostawiłem w takiej konwersji...
Myślę, że z tej foty można dużo więcej wycisnąć ;).
Musisz selektywnie obrobić niebo, wodę i łajby a efekt będzie zdecydowanie lepszy :).
RobertSoul
27-09-2010, 12:14
.... obróbka to jeszcze słaba strona u mnie :(
.... obróbka to jeszcze słaba strona u mnie :(
Trzeba by pewnie jakieś korki zaliczyć ;).
Ciekaw jestem mocniejszych czerni, ale powiem, że tak pokazana też do mnie mówi, wygląda to na starą fotografię, ma klimacik.
Kadrowo bardzo dobrze. Należało by zapoznać się ze stemplem, bo trochę syfów jest na zdjęciu. Dla mnie zdjęcie z pozytywnym przekazem.
RobertSoul
27-09-2010, 15:24
Trzeba by pewnie jakieś korki zaliczyć ;).
kiedyś kupiłem książkę i nic z tego nie wyszło... odpsrzedałem ;P
prędzej się nauczę od kogoś niż sam do tego dojdę;P
niestety taką mam nature hyh....
Należało by zapoznać się ze stemplem, bo trochę syfów jest na zdjęciu.
te chmury na niebie specjalnie zostawiłem a ten syfek obok łódki po lewej stronie hm no cóż .... zobaczyłem go dopiero po wrzuceniu zdjęcia ;) a matryce samą mam czyściutką ;P (przynajmniej tak mi się wydaje :D)
Dokładnie więcej kontrastu by się przydało, bo kadr całkiem fajny.
też tak uważam, przy takim bardzo stonowanym minimalistycznym motywie trzeba zagrać narzędziami obróbki :)
GUINNESSts
27-09-2010, 17:20
Piekny kadr!!! Obrobkowo szaro-buro... a kombinowałes widze sporo;)
RobertSoul
27-09-2010, 19:04
Piekny kadr!!! Obrobkowo szaro-buro... a kombinowałes widze sporo;)
ok kombinowałem :D ale chciałem uzyskać jakiś efekt mgły... no i wyszło jak wyszło....
następnym razem tak jak Paweł pisał wyżej jechać jak będzie mgła ;)
dzieki za opinie ;)
maniak666
27-09-2010, 21:35
[QUOTE=RobertSoul;2088254]
prędzej się nauczę od kogoś niż sam do tego dojdę;P
niestety taką mam nature hyh....
Hurra, nie tylko ja tak mam.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No, ale Ty chociaż próbujesz z BW.
Kadr bardzo fajny ...a tym kontrastem to bym musiał pomyśleć , mi pasuje tak jak jest (?)