PDA

Zobacz pełną wersję : przesiadka z minolty na d80

Tofifik
28-12-2006, 21:48
witam
jako zagorzaly minoltowiec nawrocony na nikona tory, mam kilka pytan do obslugi tego cuda.
1. czy da sie ustawic wyzwolenie migawki bez podlaczenia obiektywu (odwrotne mocowanie)
2. czy w trybie P da sie ustawic wymuszenie czasu (Ps) bo (Pa) sie da
3. czemu nie moge podniesc lustra. pisze mi ze przy obecych ustawieniach jest to niemozliwe, a ja nie chce resetowac ustawien.
4. czy normalne jest ze na matowce jest mikroskopijna linia dochodzaca do zaznaczonego w danym momencie pola autofokusu (wychodzaca prostopadle od krawedzi matowki)

ogolnie musze przyznac myslalem ze latwo mi przyjdze przyzwyczaic sie do zmiany a jednak sa opory.
np. nie moglem sie pogodzic ze mozna tylko do 3 zdjec zrobic na tej samj klatce, czy np ze przy wlaczeniu braketingu nie wlacza sie tryb ciagly i zdjecia trzeba robic osobno.
ale plusem jest to ze wbudowana lampa ma stroboskop, bardzo dobrze robi sie zdjecia w nocy bo wszystko jest podswietlone.
jak sie bardziej pobawie to podziele sie wrazeniami.

J@sió
28-12-2006, 22:09
2. czy w trybie P da sie ustawic wymuszenie czasu (Ps) bo (Pa) sie da

Tryb P to trochę mądrzejszy automat. Niczego tam sie nie da wymusić, można jedynie skorygować to, co zmierzył automat. Kręcąc kółkiem zmienisz parę czas-przysłona. Czyli masz wpływ na każdą z tych wartości, ale na obie jednocześnie.

3. czemu nie moge podniesc lustra. pisze mi ze przy obecych ustawieniach jest to niemozliwe, a ja nie chce resetowac ustawien.

W menu trzeba włączyć jedną opcję. Nie trzeba nic resetować

4. czy normalne jest ze na matowce jest mikroskopijna linia dochodzaca do zaznaczonego w danym momencie pola autofokusu (wychodzaca prostopadle od krawedzi matowki)

Normalne. To "przewód" doprowadzający prąd do ciekłokrystalicznego kwadracika, który wskazuje wybrane pole AF. Uprzedzając kolejne pytanie: jeżeli potrząśniesz aparatem i usłyszysz latającą w środku część, to nie jest to nic zepsutego. Tak ma być.

ogolnie musze przyznac myslalem ze latwo mi przyjdze przyzwyczaic sie do zmiany a jednak sa opory.

Nie ma lekko. Miałem w ręce Konicę Minoltę przez 1 dzień i nie potrafiłem prawie nic zmienić w ustawieniach. Zupełnie inna filozofia.

Tofifik
28-12-2006, 22:26
co to tego P to moge ustawic tak by przestawiac przeslone -ok
ale jak krece drugim kolkiem (zreszta na odwrot niz w minolcie (ale mozna to o dziwo zmienic w menu) to nie zmienia mi sie czas.
krotko mowiac moge przy P sterowac tylko przyslona a czasem juz nie (i nie chodzi o jednoczesne zmiany)

co do trzachania i jakis halasow to jeszcze nie probowalem, ale w minolcie tez tak mialem :)
mam nadzieje ze obeznam sie w nikonie bo zmiana jest spora :)

co do podnoszenia to wyczytalem na forum ze i tak nie ma podniesienia lustra przed strzalem wiec tylko w kwestii czyszczenia a to narazie mam nadzieje szybko nie nastapi, ale zauwazylem w menu ze jest opoznienie o 0,4s wyzwolenia migawki.

i matowka jest ciemniejsza niz w minolcie i bardzej ziarnista, ale przy patrzeniu bez baterii, bo po wlozeniu jakos sie rozjasnia

Tzunami
28-12-2006, 23:51
A będziesz robił zdjęcia bez baterii? ;) Więc co za problem.

A od czego jest S i A? Tam się ustawia przysłonę/czas, chyba że nie o to Ci chdzi :P

Archangel
28-12-2006, 23:54
ja uzywam tylko M, nie narzekam na nic ;)

Jacek_Z
29-12-2006, 00:32
co to tego P to moge ustawic tak by przestawiac przeslone -ok
ale jak krece drugim kolkiem (zreszta na odwrot niz w minolcie (ale mozna to o dziwo zmienic w menu) to nie zmienia mi sie czas.
krotko mowiac moge przy P sterowac tylko przyslona a czasem juz nie (i nie chodzi o jednoczesne zmiany)

przecież w P musi być w efekcie prawidłowa ekspozycja, musi sie zmieniac drugi parametr.
jak zmienia się przysłona to musi sie równolegle zminiać czas. Nie zauważa się, co się "przesuwa", bo się zmieniają oba parametry.

jest jeszcze opcja - że zmienia sie wtedy czułość, np by nie wydłuzyć czasu i by zdjęcie nie były poruszone.
masz włączone Auto ISO? to wyłącz.

Tofifik
29-12-2006, 00:57
no dobra tez racja, ale chodzilo mi czy ma czy ja cos zle robie.
a najciekawsze pytanie czy jest mozliwosc robienia zdjecia bez obiektywu?
no i jak z priorytetem migawki nad af? bo tez nie widze takiej opcji?

//zakrecilem z tym P, oczywiscie nie uzywam auto iso bo uwazam ze to bez sensu. chodzilo mi o programy P* czyli Pa i nieszczesne Ps ktorego nie moge ustawic.

Tzunami
29-12-2006, 01:15
Czyli chodzi Ci o program preselekcji migawki i preselekcji przysłony? To właśnie odpowiednio S i A. Ustawiasz tam ręcznie czas/przysłonę, a aparat dobiera Ci drugi parametr :)

downandout
29-12-2006, 01:20
tofifik - tez sie przesiadlem na nikona z minolty, no prawie, bo z alfy. na poczatku to tesknilem za ta ergonomia z alfy/d5d, w niektorych aspektach wciaz tesknie ale da sie zyc. jestem zadowolony w pelni.

tzunami - w minolcie/sony mozna bylo wybrac priorytet migawki nad af - funcji tej nie uzywalem wiecej niz pare razy, ale na pewno nie jest to o czym ty piszesz.

Tofifik
29-12-2006, 04:04
zaczytujaca sie coraz glebiej w instrukcje, znajduje wiekszosc opcji. np cale szczescie nikony moga robic zdjecia bez obiektywu (trzeba tylko wlaczyc wsztko co sie da na maunal) ale zwala jest ze nie dzialaja pomiary swiatla (tu minolta rzadzi), nadal nie znalazlem priorytetu spustu migawki nad przyslona.
no i pomimo ze nawet w instrukcji pisze o mozliwosci P* -> Ps to nie moge tego ustawic moge tylko P* -> Pa :/

inna sprawa ktora ratuje ergonomie nikona jest mozliwosc ustawienia wlasniego menu inaczej to poszlachtac sie mozna przewijajac prawie 30 pozycyjne menu a tak wyrzucilem mase bzdetow i zostalo to co powinno byc pod reka. kolejnym plusem jest mozliwosc zdefiniowania wlasnych wlasciwosci dla 2 guzikow AEL i funkcyjnego zprzodu aparatu.

spiritchaser
29-12-2006, 09:29
Czyli chodzi Ci o program preselekcji migawki i preselekcji przysłony? To właśnie odpowiednio S i A. Ustawiasz tam ręcznie czas/przysłonę, a aparat dobiera Ci drugi parametr :)

Chodzi mu o program elastyczny czyli P z shiftem w Minoltach była taka opcja, że można było przesuwać lnię automatyki zmieniając czas lub przysłonę niezależnie od występowania trybów A i S jako oddzielnych programów.

W Nikonie (D50-D80) jest tak zwana fleksja proramu - kręcenie kółkami zmienia parametry czas/przysłona a na wyświetlaczu jest P*. Nie ma niestety rozróżnienia na Pa i Ps.

Jacek_Z
29-12-2006, 11:21
nadal nie znalazlem priorytetu spustu migawki nad przyslona.
u nikona generalnie jest to powiązane z trybem AF - C albo S. nie wiem jak w tym body.
przy C gdzie jest przastrzanie, sledzenie obiektu, dobiegaczka czy jak to zwał - jest priorytet spustu.
przy S jest konieczne złapanie obiektu w punkt